Oud embleem van onze gemeente? Het nieuwe vind ik niet mooi, te steriel. Probeer het zelf maar uit door op de afbeelding te klikken. Wel mooi? Geen probleem. (Mensen die naar hemiksem komen raadplegen het best de webstek wegens de heraanleg wegen).
Ik was één van de gelukkigen die BSDer was. Voor de jongeren, BSD = Belgische Strijdkrachten Duitsland.
Sommige afbeeldingen verwijzen naar de webstek die bij de foto behoort.
Dit herinneringsgraf is al jaren verwijderd. Alhoewel ongelovig is deze tekst uit prediker toch een waarheid: Want de levenden zijn zich ervan bewust dat zij zullen sterven,maar wat de doden betreft, zij zich van helemaal niets bewust, ook hebben zij geen loon meer, wantde gedachtenis aan hen is vergeten. (Prediker 9:5). Karin Henderikcxx (Prediker 9:5). 1963 - 1974) Elf jaar dus.
Albert De Meyere. † 25/08/1946 - 12/02/2023
Maar Sophie Marceau is toch steeds mijn favoriete. Meer Sophie = op foto klikken
Heymissen
Hemiksem vroeger en nu en wat persoonlijke weetjes. Hemeshen is de oudste benaming die ik heb gevonden voor onze gemeente Hemiksem. - Willy De Cleene.
04-07-2023
Vroeger!
Toen men in de winkels zag hangen "KLANT IS KONING" en men je wagen kwam tanken en sommigen reinigde zelfs je ruit gratis.Was toch veel gezelliger
Nieuws over technischtenschappelijk en industrieel erfgoed, we
Nieuws
De zon is eindelijk in het land! Wil je op de valreep nog deelnemen aan de leemdagen van het Museum voor de Oudere Technieken in Grimbergen? Of droom je van een congres over industrieel erfgoed in Bilbao (Spanje)? Of wil je graag meer weten over de nieuwe tegelexpo in Hemiksem? Dan is deze nieuwsbrief er speciaal voor jou.
Heb je ook zelf iets te vertellen? Laat het ons weten!
Leemdagen en Vakwerk in beeld bij het MOT
Het zijn drukke dagen in het MOT - Museum voor de Oudere Technieken - in Grimbergen. Om hun nieuwe vakwerkschuur winddicht te maken zoeken ze nog vrijwillige handen om de muren met leem op te stoppen. Beloning hiervoor: een rijke portie kennis en ...
Het 19e ERIH-congres vindt plaats in Bilbao van 8 tot en met 10 november 2023. Het netwerk heeft net het thema van het congres bekendgemaakt: Industrial culture as a driver for sustainable, social and economic neighbourhood development - the New E...
Gilliotmarkt en expo over Belgische tegel in de 19de eeuw
Op 18 juni opent het tegelmuseum in Hemiksem een prachtige wisseltentoonstelling die focust op de modieuze tegelstijlen van de 19e eeuw met vaak zeer mooie en ronduit technisch verbluffende realisaties. Dit gaat van neoclassicistische, neogotische...
Benieuwd wat er te beleven valt in erfgoedland? Duik dan de kalender in en ontdek wat er allemaal op het programma staat. Van congressen en lezingen over uitstappen en tentoonstellingen tot - al dan niet digitale - infosessies. Heb je zelf een evenement of tentoonstelling aan te kondigen? Stuur ons gerust een mailtje.
Gekliefd, gezaagd en gesmolten
Meer dan vijf jaar geleden besliste de Vlaamse regering om jaarlijks een budget beschikbaar te stellen voor archeologische syntheseonderzoeken. Die moeten het niveau van de individuele opgraving ruim overstijgen en leiden tot resultaten en inzicht...
Het bewaren en ontsluiten van zorg- en welzijnserfgoed roept vanuit verschillende hoeken vragen op rond privacy en ethische verantwoordelijkheid. Moeten patiëntendossiers wel vernietigd worden na de wettelijke bewaartermijn? Hoe kunnen we die medi...
Hazardous materials were frequently used in heritage (objects, sites, and buildings) in the past, both as applications inherent to the heritage (e.g. fireproof asbestos textile) or during restoration and conservation treatments (e.g. pesticides to...
In de kennisbank van ETWIE vind je duizenden publicaties over technisch, wetenschappelijk of industrieel erfgoed. De lijst wordt regelmatig aangevuld en kan je via MyEtwie ook zelf verrijken met je eigen publicaties. Hieronder zie je de laatst toegevoegde exemplaren. Handig als je op zoek bent naar nieuwe bronnen, toch?
Een uniek document over de bouw van het MAS te Antwerpen (van 2005 tot en met 2011). Nooit geziene beelden. De maker, Julien DE LEEUW, is ondertussen gestorven, maar twee van zijn beste vrienden hebben de film verder afgewerkt.
Nieuwsbrief Gilliot & Roelants Tegelmuseum - mei 2023
Ontdek in onze nieuwbrief hieronder wat er de komende weken en maanden op stapel staat in hetGilliot & Roelants Tegelmuseumin Hemiksem. Zo vindt op 18 juni opnieuw de Gilliotmarkt plaats. Vanaf dat weekend kan u ook de nieuwe wisseltentoonstelling ontdekken.
Sinds 1851 organiseren verschillende landen Wereldtentoonstellingen: grote internationale exposities waarop de deelnemers zich van hun beste economische, technische, sociale en culturele kant laten zien.Precies 65 jaar geleden opende een van de meest legendarische expo's. In 1958 streek de Wereldtentoonstelling namelijk voor de vijfde keer neer in Brussel. Maar van de paviljoenen en kunstwerken, zoals de betonnen Pijl van de Burgerlijke Bouwkunde, blijft niet veel meer overeind. Op ontdekking in en rond het Ossegempark op zoek naar sporen van Expo 58.
De wereldtentoonstelling was te bereiken via de tramterminal Esplanade. De trappen leidden bezoekers naar de brug over de snelweg.
Speciaal voor Expo 58 werd in Ossegempark een nieuwe brug gebouwd die bezoekers naar een loopbrug dirigeerde.
In Moderne Tuin aan de voet van het (verdwenen) Germinalpaviljoen konden bezoekers hun picknick binnenspelen.
Aan de Eeuwfeestlaan tref je nog een restant aan van de Beneluxpoort, een van de grote toegangspoorten.
Treinen langs de Koppenberg
De Koppenberg in de Vlaamse Ardennen is niet alleen het decor van de Ronde van Vlaanderen, maar vormt ook de achtergrond van spoorlijn 85 tussen Leupegem en Herseaux bij de Franse grens. De rails zijn weliswaar uitgebroken in 2000, toch is het tracé nog duidelijk herkenbaar in het landschap. Een voettocht langsde opgedoekte spoorweg.
Honderd jaar oude schachtbok
In 1913, net voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog, hield de Compagnie des mines de Dourges de steenkoolmijn Fosse n°8 boven de doopvont inhet Noord-Franse Évin-Malmaison. De steenkoolmijn belandde al snel in woelig waardig. In 1914 brak namelijk de Eerste Wereldoorlog uit en werd het Noord-Franse mijnbekken overspoeld door het Duitse leger. Net als ruim honderd andere steenkoolmijnen, werd ook deze mijn geplunderd door het Duitse leger. Het duurde tot 1927 vooraleer de mijnbouw in Évin-Malmaison werd hervat.
Eerstkomende activiteiten
De komende maanden zwaait een heel pak industriële monumenten de deuren open voor bezoekers. Ontdek het verhaal achter de fabrieksmuren tijdens mijnzondagen, wandeltochten, fietsroutes, expo's, bunker- en open monumentendagen in de agenda. Zelf een event delen in de agenda? Neem contact op metbart@industriecultuur.be.
Niet alleen Lieven Bauwens, maar ook de Engelsman William en diens zoon John Cockerill duiken op in de Canon van Vlaanderen. Inhet boek 'John Cockerill. Keizer van de industriële revolutie'lees je het verhaal over het leven en werk van de familie Cockerill en in het bijzonder dat van de jongste telg: John Cockerill. Hij introduceerde stoommachines, hoogovens, spoorstaven en treinen. Zo joeg hij België en bij uitbreiding het hele continent de industriële revolutie in.
Industriecultuur.beis een online magazine dat het verhaal vertelt over de industriële revolutie in België en daarbuiten. Maandelijks brengen nieuwe artikels overblijfsels van het industriële tijdperk onder de aandacht. Heb je zelf tips voor erfgoedverhalen of evenementen in de agenda? Stuur een bericht naarbart@industriecultuur.be.
Je ontvangt deze e-mail omdat je je hebt ingeschreven op de updates van Industriecultuur.be.Bekijk de online versievan deze mail. Deze mail werd verstuurd naar willydecleene@outlook.com,klik hier om je af te melden.
Welke BDSer uit soest heeft deze kroeg nog gekend. Gasthof Arens, of zoals hetgekend was bij de soldaten in Soest 't Vuiibakske. Waar die naam vandaan is gekomen is me nu nog steeds een raadsel. Het was daar kraakproper! Frau Arens is overleden en het is een tijdje open gehouden door een jonge Duitser. Rechts was een frituur, de jonge man die de kroeg had overgenomen had wel een deur in het cafe aangebracht zodat de bezoekers via het café toegeng hadden tot de frituur. Oorspronkelijk was de frituur opgestart door voormalig onderofficier. Fraub Arens is er niet meer........en het cafe ook niet. Er staat nu een ander gebouw. Ik vraag me af, zou de destijdse blond Heidi nog in leven zijn?
Dit was 65(?) jaar geleden voor zover ik mij herinner de enige bibliotheek in het toenmalige Hemixem. Achter in de kerk hing vroeger een lijst met boeken die door de kerk verboden waren, en deze boeken waren dan ook niet te krijgen in deze bibliotheek. Niet alles was vroeger beter.
Glas heeft meer dan een miljoen jaar nodig om te ontbinden, wat betekent dat het voortdurend en eindeloos kan worden gerecycled
Goud is het enige metaal dat niet kan oxideren, zelfs niet als het duizenden jaren in de grond ligt.
De tong is de enige spier in het menselijk lichaam die slechts aan één van de uiteinden vastzit.
Als je geen dorst meer hebt, moet je meer drinken. Wanneer het menselijk lichaam uitgedroogd is, stopt het dorstmechanisme.
Nul is het enige getal dat niet in Romeinse cijfers voorkomt.
Vliegers werden tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog gebruikt om post en kranten te bezorgen.
Water drinken na de maaltijd vermindert het zuur in de mond met 61%.
Pindaolie wordt vooral gebruikt in onderzeeërs omdat het geen rook afgeeft bij verhitting onder 230°C.
Het geluid dat we horen als we een schelp tegen ons oor houden is niet het geluid van de zee, maar het geluid van bloed dat in het oor stroomt.
90% van alle levende wezens leeft in de oceanen!
De banaan kan zich niet zelf voortplanten. Menselijke manipulatie is de enige manier om het te verspreiden.
Luchthavens op grote hoogte hebben langere start- en landingsbanen nodig omdat de luchtdichtheid er lager is.
De Universiteit van Alaska omspant vier tijdzones.
De tand is het enige orgaan in het menselijk lichaam dat zichzelf niet kan genezen.
In het oude Griekenland stond het gooien van een appel naar een dame traditioneel gelijk aan een huwelijksaanzoek, en als de dame de appel ving, betekende dit dat zij ermee instemde.
Warner Company betaalde 28 miljoen dollar om het auteursrecht op het refrein "Happy Birthday" te verwerven.
Slimme mensen hebben meer zink en koper in hun haar.
De staart van een komeet wijst altijd weg van de zon.
In 1976 veroorzaakte het preventieve vaccin tegen de Mexicaanse griep de dood of maakte het meer mensen ziek dan het redde!!!
Cafeïne versterkt de kracht van aspirine tegen pijn, daarom zit het in veel medicijnen.
De traditie van de militaire groet gaat terug tot de Middeleeuwen: voor een ridder was het de handeling van het optillen van het vizier van zijn helm om zich te identificeren.
Als je op de bodem van een put of schoorsteen staat, kun je door omhoog te kijken de sterren zien, zelfs op klaarlichte dag.
Als iemand sterft, is het gehoor het laatste zintuig dat actief blijft, en het zicht het eerste dat uitvalt dus opgepast wat je zegt.
In de middeleeuwen was handen schudden het bewijs dat er geen wapen achter de rug verborgen zat.
De framboos is de enige vrucht waarvan het zaad aan de buitenkant groeit.
De vrucht met de meeste calorieën is de avocado (167 calorieën per 100 gram).
De maan verwijdert zich elk jaar ongeveer 5 cm van de aarde, en de aarde wordt elke dag 100 ton zwaarder door de neerslag van ruimtestof.
De zwaartekracht van de aarde beperkt de maximale hoogte van bergen tot ongeveer 15.000 meter.
In Italië staat Mickey Mouse bekend als "Topolino".
Wanneer ze een brug oversteken, vermijden de militairen om op tijd te marcheren om geen trillingen op te wekken die de structuur ervan zouden kunnen verzwakken en zelfs vernietigen.
Voor elke extra kilogram aan boord van een ruimteraket is 530 kg brandstof nodig.
De letter J komt nergens voor in het periodiek systeem der elementen.
Advertentie voor Rutherfords lezing: "De wereld is geëindigd - Miljoenen die nu leven zullen nooit sterven" 1925 = 98 jaar geleden.
Maar ze zijn intussen natuurlijk allemaal overleden.
Wacht U voor de valse profeten, die in schaapsklederen tot U komen, maar van binnen roofzuchtige wolven zijn. Matthéüs 7:15. UIt hun eigen bijbelvertaling.
Huis bouwjaar 1541. Is het huis hetzelfde als toen? Vermoedelijk niet helemaal, maar als je kijkt naar de dakvensters en de boog in het dak is dat wel mogelijk voor bepaalde delen. Wie meer weet mag het me weten laten weten. Het staat te koop. Hopelijk is het weer niet van afbreken en appartementen in de plaats, dan zijn we weer een stukje erfgoed kwijt.
In hetspeciale dubbelnummer over spoorwegen, dat in het kader van het Europese Jaar van het Spoor verscheen, kunt U een uitgebreide bijdrage lezen over het bedreigde station van Kortrijk. Het is het laatste grote wederopbouwstation in Vlaanderen en een symbool van de wederopbouw van de stad na de zware en vernietigende geallieerde bombardementen in 1944. Toen het Kortrijkse erfgoed zo'n twee decennia geleden geïnventariseerd werd, bestond er nog geen belangstelling voor recente na-oorlogse architectuur. Het station werd dus niet in de invetaris opgenomen, en is derhalve evenmin beschermd. De NMBS wil het slopen en vervangen door een tunnel onder de sporen, waar alle diensten zouden in ondergebracht worden. Uiteraard ontstond in Kortrijk protest tegen dit plan van burgers en erfgoedverenigingen. VVIA ondersteunde deze actie, en diende vorig jaar een dossier in voor de Europese campagne'The 7 Most Endangered' - wij hadden daarmee ervaring nadat we ook de kolenwasserij van Beringen daarvoor indienden en deze op de shortlist kregen. Dit deed de stemming omslaan en lag aan de basis van de herziening van het beleid en het inzetten op behoud en herbestemming. Op 25 januari kregen we het bericht dat het station opgenomen werd in de shortlist en organiseerden weeen persconferentie die ruime weerklank kreeg Op 15 maart diende de Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie vzw, in overleg met Kortrijkse erfgoedverenigingen, bij Minister Diependaele een officiële aanvraag in voor de wettelijke bescherming als monument van het station.Het volledige aanvraagdossier kunt U hier downloaden.
En nu stijgt de spanning... Op 13 april om 11u wordt via een online evenement de definitieve lijst van 'The 7 Most Endangered 2023' bekendgemaakt. Dit is de lijst van de zeven belangrijkste bedreigde monumenten in Europa, die jaarlijks door een internationaal team van deskundigen samengesteld wordt. Uiteraard bestaat de hoop dat het station de definitieve lijst haalt. Dat zou ook een belangrijk signaal zijn naar het behoud van recent erfgoed.
Graag vermelden wij ook reeds dat opzaterdag 22 aprilom 10 u in Kortrijk in het Boekenhuis Theoria (Casinoplein) een ochtendsymposium georganiseerd wordt over behoud en herbestemming van stations. Er worden o.m. toelichtingen uit Nederland en Frankrijk verwacht. Het programma wordt later via onze website bekendgemaakt.
Voordracht over reproductie van oude keramische tegels
.
Woensdag 19 april 2023 om 19 uur
Als ambachtsvrouw 2022 wil Charlot De Bisschop een kleine inkijk geven in de wondere wereld van het reproduceren van oude keramische tegels. Aan de hand van enkele voorbeelden vertelt ze over de moeilijkheden waar je mee te maken krijgt en de verschillende stappen die je onderneemt om tot een perfecte reproductie te komen.
Aanvullend is er een kleine praktische oefening om zelf eens met de handen in de klei te zitten.
Sinds 4 juli hebben we een nieuw gezicht in het team van Histories. Binnen Histories ondersteunt Els Vervaet als inhoudelijk medewerker erfgoedverenigingen op het vlak van vzw- en vrijwilligerswetgeving, mogelijke paden voor financiële steun, enz. Zakelijke aspecten dus waarmee het bestuur van een organisatie te maken krijgt. Daarnaast werkt ze mee aan beleidsvoorbereidend onderzoek en beleidsinitiatieven die het erfgoedvrijwilligerswerk kunnen versterken. Tot slot stelt ze haar ervaring met organisatieontwikkeling ten dienste van het zakelijke team.
De afgelopen 19 jaar werkte Els als cultuurbeleidscoördinator voor Hemiksem en Schelle en sinds 2018 ook voor Niel. Gelet op haar pionierswerk in het intergemeentelijk samenwerken op het vlak van cultuurbeleid zal het dus niet verbazen dat Els graag meewerkt aan veranderingstrajecten binnen organisaties.
Tijdens haar loopbaan als cultuurbeleidscoördinator besteedde Els veel aandacht aan het lokaal cultureel erfgoed en zette zij samen met erfgoedvrijwilligers, heemmusea, ouderen en lagere schoolkinderen erfgoedprojecten op. Omdat ze liever voluit voor cultureel erfgoed ging, zette ze de stap naar Histories als inhoudelijk medewerker.
Een thema dat Els zeer nauw aan het hart ligt is het bruggenbouwen, zowel intergenerationeel als tussen verschillende culturele gemeenschappen. Zo werkte ze voorheen enkele jaren in het cultureel opbouwwerk van Antwerpen Noord, alsook samen met Marokkaanse moeders rond de taalontwikkeling van hun kleuter. Voor Antwerpen Averechts (nu Expeditie De Stad) leidde Els enige tijd groepen rond in Turkse buurten, met o.a. een bezoek aan de moskee en de Turkse middenstand. Els behaalde een bachelor Sociaal-Cultureel Werk aan de Karel de Grote Hogeschool Antwerpen en na een schakeljaar ook een master Cultuurmanagement aan de Universiteit Antwerpen.
Vijftien jaar na de oprichting van mijnmaatschappij ‘S.A. des Charbonnages Limbourg-Meuse’ in 1907 werden op 7 september 1922 de eerste kolen opgehaald in de mijn van Eisden. Vandaag, honderd jaar later, wenkt voor ‘de charbonnage’ een vergeten verleden. De mijn in Eisden ging 35 jaar geleden dicht, waardoor enkel vijftigplussers er nog levendige herinneringen aan hebben.
Een uitstekende reden voor Tuinwijk2020 en de Stichting Erfgoed Eisden (SEE) om dit momentum aan te grijpen en100 jaar Charbonnagevoor het voetlicht te brengen met o.m. een prestigieus fotoboek en een groots opgezette expositie in het cultuurcentrum.
Archivaris Jan Kohlbacher, tentoonstellingsmaker Marc Milissen en hun team putten uit het unieke en omvangrijke beeldarchief van de SEE om de bezoekers een beklijvend beeld te geven van de 64 jaar dat de mijn operationeel was in al zijn dimensies (boven- en ondergronds, het kanaal en de terrils). Ook de periode van vijftien jaar opbouw tussen 1907 en 1922 en de herbestemming van de mijnsite na de sluiting in 1987 komen aan bod.
Kunstenaar An Vanderlinden, opgegroeid in Houthalen in een mijnwerkersfamilie, behaalde ze haar Master in de Beeldende Kunsten tijdens de woelige tijden van de mijnsluitingen. De schilderijen die in CC Maasmechelen te zien zijn, zijn gemaakt met verf ontwikkeld door de kunstenaar. Het pigment is “Charbon de Beringen”, steenkool gehaald uit de transportbanden van de kolenwasserij van Beringen.
Foto: Stichting Erfgoed Eisden
Wil je graag een begeleide rondleiding? Dat kan op:
- Vrijdag 3 februari om 19u en om 22.30u, voor en na de voorstelling van Erhan Demirci en Bart Herman Demirci, - Zondag 12 februari om 19u en om 22.30u, voor en na de voorstelling van The Bootleg Beatles - Op zaterdag 4 maart om 10.00, woensdag 22 maart om 19.00, zaterdag 15 april om 10.00, woensdag 29 april om 19.00 en zaterdag 13 mei om 10.00.
De rondleiding duurt telkens een uurtje. Inschrijving is niet nodig. Verzamelen in de exporuimte zelf.
Tuinwijk2020 & Stichting Erfgoed Eisden i.s.m. het cultuurcentrum en de gemeentelijke diensten Erfgoed & Cultuur
Opening: zaterdag 15 oktober 2022 om 19u
Expoperiode: zaterdag 15 oktober t.e.m. vrijdag 12 mei 2023
Openingsuren: ma t/m vr: van 10 tot 12 uur en van 13 tot 21 uur, za van 9 tot 12 uur. Eveneens kan de expo bezocht worden voor en na schouwburgactiviteiten van het cultuurcentrum (tot 22 uur). Gesloten op zon- en feestdagen, van 23.12 t/m 01.01, van 19.02 t/m 26.02.23 en van 08.04 t/m 12.04.23. Tijdens de kerst- en paasvakantie sluit de expo om 17 uur. De openingsuren kunnen afwijken. Raadpleeg steeds onze website voor je bezoek.
De Sint-Niklaaskerk stond vroeger aan 't Kerkeneinde, vandaar de nog huidige straatnaam. Die kerk was in slechte staat en er was nood aan een nieuwe kerk. Wie meer wil vernemen kan zich dit boek aanschaffen voor €20