Foto
Foto

Oud embleem van onze gemeente? Het nieuwe vind ik niet mooi, te steriel. Probeer het zelf maar uit door op de afbeelding te klikken. Wel mooi? Geen probleem.  (Mensen die naar hemiksem komen raadplegen het best de webstek wegens de heraanleg wegen).

Foto

Ik was één van de gelukkigen die BSDer was. Voor de jongeren, BSD = Belgische Strijdkrachten Duitsland.

Foto

Sommige afbeeldingen verwijzen naar de webstek die bij de foto behoort.

Foto
Foto
Foto

Bezoek 

Gilliot & Roelants
Tegelmuseum

Foto
Zoeken in blog

Inhoud blog
  • Museum
  • Etwie augustus
  • Erfgoed Rupelstreek
  • VVIAAugustuess.
  • Kalender

    Dit herinneringsgraf is al jaren verwijderd. Alhoewel ongelovig is deze tekst uit prediker toch een waarheid: Want de levenden zijn zich ervan bewust dat zij zullen  sterven,maar wat de doden betreft, zij zich van helemaal niets bewust, ook hebben zij geen loon meer, want de gedachtenis aan hen is vergeten.  (Prediker 9:5). Karin Henderikcxx (Prediker 9:5). 1963 - 1974) Elf jaar dus.

    Foto

     Albert De Meyere.  25/08/1946 - 12/02/2023

    Foto

    Maar Sophie Marceau is toch steeds mijn favoriete.   Meer Sophie = op foto klikken

    Foto
    Heymissen
    Hemiksem vroeger en nu en wat persoonlijke weetjes.
    Hemeshen is de oudste benaming die ik heb gevonden voor onze gemeente Hemiksem. - Willy De Cleene.
    03-08-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kalender


    De vakantie is bijna voorbij, maar ook tijdens voorbije weken bleef VVIA actief, o.m. voor de voorbereiding van onze najaarsactiviteiten, in de strijd voor het behoud van het station van Kortrijk, de ontsluiting van de steenkoolmijn van Beringen, het adviseren van enkele lokale initiatieven zoals in Oedelem waar een werkgroep de resten van de oude steenbakkerij wil valoriseren.Nummer 2023/3 van het tijdschrift ging zopas naar de drukker, we verwachten het einde augustus.De redactie van nummer 2023/3 wordt op 22 augustus afgesloten.

    WAT IS OP KOMST ? 

    19 augustus : het erfgoed van Gevaert en de schoorstenen van Mortsel    Geleid bezoek en verkenning van industrieel erfgoed van Mortsel. Na afloop van de rondleiding gezamenlijke maaltijd, een reconstructie van het Gevaert-menu uit 1931 en gezellig nakaarten.    Vooraf inschrijven via onze activiteitencoördinator <patrick@industrieelerfgoed.be>    Wie aan de maaltijd deelneemt stort voor 15 augustus 30 euro per persoon op rekening van VVIA IBAN : BE41 5230 4462 3210. Drank ter plaatse betalen.    Parkeren: ondergrondse parking Stadsplein, vlak bij Station Mortsel Oude-God.      Start: The Factory, rotonde Deurnestraat

    24 september: (familie)dag fietstocht met bezoek aan het industrieel erfgoed rond La Louvière,    onder meer bezoek aan de oude hydraulische scheepsliften op het Centum-kanaal en de machinekamer van de nieuwe scheepslift te Strépy Bracquegnies, de Cantine des Italiens en Ecomuseum Bois du Luc.    Niet fietsers kunnen de verplaatsing per auto maken.    Inschrijven voor 1 september i.v.m. reserveringen - bij onze activiteitencoördinator <patrick@industrieelerfgoed.be>

    21 oktober : Vlaams-Nederlandse Ontmoetingsdag voor Industriële Archeologie    We maken er na COVID terug de hoogmis voor Vlaamse en Nederlandse belangstellenden en verenigingen van, dit jaar in het Zuiderpershuis in Antwerpen.    Tijdens de voormiddag blikken we terug op 45 jaar ontwikkelingen in Vlaanderen en Nederland: was zijn de sterkten en zwakten van beide regio’s, wat is verschillend en wat is vergelijkbaar. Hoe gebeurden de ontwikkelingen in de loop van voorbije decennia in beide regio’s.    In de namiddag kunnen vrijwilligers en verenigingen hun werking en ervaringen voorstellen. Tijdig aankondigen indien je iets wil presenteren.

    Meer info in de algemene kalender op onze website    http://industrieelerfgoed.be/activiteiten 

    De strijd voor een stationIn Kortrijk wordt met de steun van VVIA de strijd voor het behoud van het station verder gezet. Naar verluid zou in de loop van volgende weken een aanvraag tot omgevingsvergunning, die de sloop impliceert, ingediend worden. Er is dan een openbaar onderzoek verplicht. We volgen dit op en zullen dan iedereen oproepen om bezwaar in te dienen.Via de startpagina van onze website kunt U de recentste informatie consulteren, of via http://industrieelerfgoed.be/wederopbouwstation-Kortrijk         

    Hoe kun je C steunen ?

    •    werf een lid. Leden zijn cruciaal om onze werking mogelijk te maken.  •    U kunt VVIA ook steunen via Trooper.be. Als U via Trooper iets aankoopt via een webwinkel of een reis boekt, dan wordt een klein percentage van uw aankoop aan VVIA gedoneerd, zonder dat het U een cent kost. Meer dan 600 webwinkels werken hieraan mee.     Ga eerst naar Trooper, zoek dan de Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie, kies vervolgens je webshop en doe dan je bestelling.     

    --

    Vlaamse Vereniging voor Industriële ArcheologieFlemish Association for IndustrialArchaeology

    http://www.industrieelerfgoed.beinfo@industrieelerfgoed.be


    Tags:vvvia, Gevaert, Mortsel, La Louvière
    >> Reageer (0)
    28-07-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vakantie

    7 leuke speurtochten voor kinderen 

    Wist je dat kinderen onze eeuwenoude monumenten kunnen ontdekken aan de hand van vrolijke doeboekjes met leuke opdrachten? Op deze plekken kan je deze zomer met het gezin gaan speuren:
    De zomer van Herita

    Schemerconcert op het kasteeldomein van Heers 

    Op maandagavond 28 augustus moet je aan het Kasteel van Heers zijn voor een betoverend spel van klank, licht en stilte, met het laatgotische slot als majestueus decor! Op het podium staan theatermaker Benjamin Abel Meirhaeghe, IJslands producer Valgeir Sigurdsson (Björk, Feist, Damon Albarn) en violiste Elisabeth Klinck. Breng je eigen stoeltje mee. Onze kasteelbar en foodtruck zorgen voor extra gezelligheid!
    Naar het concert

    Modecreaties in het Paleis op de Meir

    Het Paleis op de Meir staat te koop. Niet echt, wel als ludieke insteek van de nieuwe tentoonstelling. Een fictieve immo-makelaar leidt bezoekers rond op een kijkdag, vertelt over de bewogen geschiedenis én geeft speelse info. Naast originele meubels en historische decoraties, zijn ook de hedendaagse modecreaties van Pol Vogels en Tomàs Goossens échte blikvangers. Lees het interview met deze aanstormende modetalenten.
    Naar het interview

    Kiekjes   

    Enkele sfeerbeelden van de zomer van Herita ...
    Borrelpicknick Kasteel van Horst
    Expo 'Paleis te koop'
    Pynnock Ridders Horst
    Middeleeuws kampement Laarne
    Picknick Kasteel van Heers
    De Waanzinnige Boomhut

    >> Reageer (0)
    26-07-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lourdesgrot

    De lourdesgrot van de nu 250 jaar oude Sint Niklaaskerk van hemiksem, er komt geen kat meer of alleen nog maar katten. Maar wat weet de bijbel ons zelf te vertellen over beelden? Jesaja 4:8 - Ik ben Jahweh. Dat is mijn naam en aan niemand anders zal ik mijn heerlijkheid geven, noch mijn lof aan gehouwen  beelden.




    Tags:St. Niklaaskerk, Mariabeeld, Lourdesgrot
    >> Reageer (0)
    25-07-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het verhaal van Regina Sluszny



    Het verhaal van Regina Sluszny

    Regina Sluszny is een Antwerpse Jodin die tijdens de oorlog ondergedoken leefde. Ze werd gedurende drie en een half jaar verzorgd door Charel en Anna, die een kruidenierszaak hadden in Hemiksem. 

     

     


    >> Reageer (0)
    24-07-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ter herinnering aan deze jongens.

    Hier stonden we als kleine broekventen. De Engelse militairen gavan ons wat chocolade en andere lekkere dingen.

    Op de onderste foto kan je nog de initialen zijn die de jongens toen in de bomen kerfden.

    De bomen staan er nog.....de jongens zijn niet meer.




    Tags:R.A.F., Engelsen, soldaten, snoep, oorlog
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe Sterrelaan?

    En die Sterre vond ik ook maar niets. Tijdens de oorlog hebben wij in de Sterrelaan gewoond (in de kelder). Later dacht ik Sterrelaan, ik vond het helemaal geen laan en die benaming Sterre?Pas enkele maanden geleden kwam ik te weten waar de naam zijn oorsprong had. In 1920 was op het einde van de straat een glasblazerij "Verrerie de l'Etoiles". Die Verrerie liet huisjes bouwen voor hun hoofdzakelijk Waalse arbeiders en de Sterre = (Etoiles) laan was geboren. Op de hoek kan men nog het vroegere hotel met boven een ster bekijken (later nog een cafe geweest), hier werden toen ook arbeiders ondergebracht. De Walen blijken het hier niet lang te hebben volgehouden in hun laan, trouwens in 1926(?) was het gedaan met de fabriek.........met de Sterrrelaan niet.

     








    Tags:Sterrelaan, glasfabriek, Verreries, Minerva
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ja-knikker?





    Vroeger toen er nog kruidenierswinkels waren stond dit negertje bij veel mensen op de toonbank, kregen de mensen wat wisselgeld terug werd het in het spaarpotje gestoken en het kereltje knikte dan met zijn hoofdje. Missionarissen kwamen regelmatig langs om de centjes op te halen. Het laatste beeldje heb ik weten staan in de alcohol en tabakswinkel in de Lindelei. Toen ik op een bepaald moment me rookgerief ging aanschaffen was het beeldje verdwenen. Ik vroeg wat nu M... beeldje verdwenen? Ach antwoorde ze, vroeger kwamen de missionarissen het geld ophalen maar die doen dat niet meer en nu moet ik het opsturen.....en dat kost me meer dan het bedrag dat er nog ingestoken wordt. Misschien mag ik het woord neger niet meer gebruiken en moet ik zwarte schrijven, rare wereld, zei je vroeger zwarte dachten ze dat je iemand bedoelde die met den Duits had had samen gewerkt. Missionaris , een nog weinig voorkomend geestelijke. De heemkring van Hemiksem is in het bezit van een dergelijk kereltje.............maar het staat op zolder.


    Tags:zwarte, missionarissen,
    >> Reageer (1)
    18-07-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Naeyer in Willebroek, brokkelaquaduct, overwoekerd rangeerstation en cementsilo's

    Sporen van papierfabriek De Naeyer

    De Naeyer

    De ijzeren watertoren van de vroegere papierfabriek De Naeyer in Willebroek is de blikvanger van het herbestemde fabriekscomplex. De watertoren werd in 1903 opgetrokken en heeft een waterkuip van het Intzetype. De Duitse ingenieur Otto Intze bedacht dit type tanks. Als eerbetoon aan Intze, werd het plein waarop de watertoren prijkt, herdoopt naar het Otto Intzeplein.

    beeld de naeyer

    Standbeeld ter ere van oprichter Louis De Naeyer.

    vroegere werkplaatsen

    De papier- en ketelfabriek sloot in 2004 voorgoed de deuren.

    Cimenterie langs het Centrumkanaal

    oude cimenterie

    Tot 2006 riepen vier silo's nog herinneringen op aan de 'Cimenterie de Thieu', een cementfabriek aan de oevers van het Centrumkanaal. Begin deze eeuw tikte de gemeente het fabrieksdomein op de kop voor een symbolische euro. Een vergiftigd geschenk, zo bleek pas later.

    Lees verder

    Feedback gevraagd! Sinds kort vind je onder veel van de verhalen bij industriecultuur een gedetailleerde kaart terug. Bij recentste artikels verschijnt ook een bibliografie en wandel- en fietsknooppunten in de buurt zoals bij het verhaal over de Spletterenbrug. Maar welke informatie mis jij nog bij de verhalen? Laat het weten via deze korte enquête, die hooguit 2 minuten van je tijd kost.

    Vul de enquête in

    Drinkbaar water voor Brussel

    aquaduct

    Halfweg de negentiend eeuw werd in het Waals-Brabantse Braine-l'Alleud een aquaduct aangelegd om water van de rivier de Hain tot in Brussel te brengen. Dankzij de zestien kilometer lange waterleiding stroomde weer drinkbaar water uit de Brusselse kraantjes. Voorheen moesten de inwoners van de hoofdstad hun dorst lessen met het zwaar vervuilde Zennewater.

    Wat blijft er nog van over?

    Eerstkomende activiteiten

    Ontdek het verhaal achter de fabrieksmuren tijdens mijnzondagen, wandeltochten, fietsroutes, expo's, bunker- en open monumentendagen in de agenda. Zelf een event delen in de agenda? Neem contact op met bart@industriecultuur.be.

    Meer events

    In de kijker: rangeerstation Tempelhof

    rangeerstation Tempelhof in Berlijn

    Een twee kilometer lange, honderd meter brede strook spoorbundels: dat was het rangeerstation Tempelhof in de Duitse hoofdstad Berlijn. Het rangeerstation werd eind negentiende eeuw aangelegd langs de Anhalter Bahn en werd begin twintigste eeuw gevoelig uitgebreid. Onder meer de vijftig meter hoge watertoren, de blikvanger van het domein, dateert uit die periode.

    Na de Tweede Wereldoorlog heeft het rangeerstation veel van zijn pluimen verloren als gevolg van de geallieerde bombardementen op de Duitse hoofdstad. Vanaf 1952 was het zo goed als volledig buiten gebruik en raakten de sporen overwoekerd. Het duurde bijna een halve eeuw vooraleer het rangeerstation nieuw leven ingeblazen kreeg als een park: het Natur-Park Schöneberger Südgelände. Je komt er nog een locomotief tegen, draaischrijven, spoorstaven, oude werkplaatsen,...

    Ontdek Natur-Park Süd Gelände

    Blij met deze nieuwsbrief?

    Industriecultuur.be is een online magazine dat het verhaal vertelt over de industriële revolutie in België en daarbuiten. Maandelijks brengen nieuwe artikels overblijfsels van het industriële tijdperk onder de aandacht. Heb je zelf tips voor erfgoedverhalen of evenementen in de agenda? Stuur een bericht naar bart@industriecultuur.be


    >> Reageer (0)
    04-07-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vroeger!






    Toen men in de winkels zag hangen "KLANT IS KONING" en men je wagen kwam tanken en sommigen reinigde zelfs je ruit gratis.Was toch veel gezelliger


    >> Reageer (0)
    10-06-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Nieuws over technischtenschappelijk en industrieel erfgoed, we

    Nieuws

    De zon is eindelijk in het land! Wil je op de valreep nog deelnemen aan de leemdagen van het Museum voor de Oudere Technieken in Grimbergen? Of droom je van een congres over industrieel erfgoed in Bilbao (Spanje)? Of wil je graag meer weten over de nieuwe tegelexpo in Hemiksem? Dan is deze nieuwsbrief er speciaal voor jou.Heb je ook zelf iets te vertellen? Laat het ons weten!

     

    Leemdagen en Vakwerk in beeld bij het MOT

    Het zijn drukke dagen in het MOT - Museum voor de Oudere Technieken - in Grimbergen. Om hun nieuwe vakwerkschuur winddicht te maken zoeken ze nog vrijwillige handen om de muren met leem op te stoppen. Beloning hiervoor: een rijke portie kennis en ...

    Lees meer

     

    Call for papers ERIH-congres

    Het 19e ERIH-congres vindt plaats in Bilbao van 8 tot en met 10 november 2023. Het netwerk heeft net het thema van het congres bekendgemaakt: Industrial culture as a driver for sustainable, social and economic neighbourhood development - the New E...

    Lees meer

     

    Gilliotmarkt en expo over Belgische tegel in de 19de eeuw

    Op 18 juni opent het tegelmuseum in Hemiksem een prachtige wisseltentoonstelling die focust op de modieuze tegelstijlen van de 19e eeuw met vaak zeer mooie en ronduit technisch verbluffende realisaties. Dit gaat van neoclassicistische, neogotische...

    Lees meer
    ALLE NIEUWS

    Evenementen

    Benieuwd wat er te beleven valt in erfgoedland? Duik dan de kalender in en ontdek wat er allemaal op het programma staat. Van congressen en lezingen over uitstappen en tentoonstellingen tot - al dan niet digitale - infosessies. Heb je zelf een evenement of tentoonstelling aan te kondigen? Stuur ons gerust een mailtje.

     

    Gekliefd, gezaagd en gesmolten

    Meer dan vijf jaar geleden besliste de Vlaamse regering om jaarlijks een budget beschikbaar te stellen voor archeologische syntheseonderzoeken. Die moeten het niveau van de individuele opgraving ruim overstijgen en leiden tot resultaten en inzicht...

    Lees meer 

    Erfgoed & Privacy van zorg en welzijn

    Het bewaren en ontsluiten van zorg- en welzijnserfgoed roept vanuit verschillende hoeken vragen op rond privacy en ethische verantwoordelijkheid. Moeten patiëntendossiers wel vernietigd worden na de wettelijke bewaartermijn? Hoe kunnen we die medi...

    Lees meer 

    Hazardous Heritage

    Hazardous materials were frequently used in heritage (objects, sites, and buildings) in the past, both as applications inherent to the heritage (e.g. fireproof asbestos textile) or during restoration and conservation treatments (e.g. pesticides to...

    Lees meer
    ALLE EVENEMENTEN

    Publicaties

    In de kennisbank van ETWIE vind je duizenden publicaties over technisch, wetenschappelijk of industrieel erfgoed. De lijst wordt regelmatig aangevuld en kan je via MyEtwie ook zelf verrijken met je eigen publicaties. Hieronder zie je de laatst toegevoegde exemplaren. Handig als je op zoek bent naar nieuwe bronnen, toch?

     

    Firma Vanden Avenne - Wereldspelers deel IV

    Lees meer 

    60 jaar Unilin - wereldbedrijven in Wielsbeke, deel III

    Lees meer 

    De onsterfelijke gloeilamp

    Lees meer
    ALLE PUBLICATIES

    En dan nog dit...

    We verzamelen voor jou elke maand een selectie van TWIE-nieuws dat in de media is verschenen. Zo ben je weer helemaal mee!

    Kortrijkse taxidermist vertegenwoordigt onze provincieFocus WTVInventarisatie van hopasten in het DenderlandNinof MediaMolen in rouwHet Nieuwsblad, 9/05/2023Bokrijk vindt vakmanschap opnieuw uitDe Morgen, 10/05/2023Vergunning voor herbestemming watertorenHet Nieuwsblad, 12/05/2023Gentse musea vragen financiële steun aan de stadVRT Nws, 15/05/2023Leen Breyne nieuwe conservator Eperon d'OrHet Nieuwsblad, 18/05/2023Red het spoorwachtershuisje!Het Laatste Nieuws, 30/05/2023


    >> Reageer (0)
    05-06-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voor wie wat tijd heeft of interesse heeft!






    Een uniek document over de bouw van het MAS te Antwerpen (van 2005 tot en met 2011).Nooit geziene beelden. De maker, Julien DE LEEUW, is ondertussen gestorven, maar twee van zijn beste vrienden hebben de film verder afgewerkt.

     

    Klik op de link en klank aanzetten

    Het MAS

     


    Tags:Het Mas, Antwerpen
    >> Reageer (0)
    27-05-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Nieuwsbrief Gilliot & Roelants Tegelmuseum - mei 2023

     
    Ontdek in onze nieuwbrief hieronder wat er de komende weken en maanden op stapel staat in het Gilliot & Roelants Tegelmuseum in Hemiksem. Zo vindt op 18 juni opnieuw de Gilliotmarkt plaats. Vanaf dat weekend kan u ook de nieuwe wisseltentoonstelling ontdekken.Meer info kan u steeds bekomen via info@gilliottegelmuseum.be of op onze website: gilliottegelmuseum.be
    Inschrijven voor de lezing
    Volg op onze website de eventuele aanpassingen in functie van geldende coronamaatregelen.Contact & reservatie : info@gilliottegelmuseum.be www.gilliottegelmuseum.beMei-juni : elke zondag 14u tot 17uJuli-september : woensdag tot zondag van 14u tot 17uOktober- april : 1ste zondag van de maand van 14u tot 17uBereikbaarheidSint-Bernardusabdij 2 - 2620 Hemiksem- Fiets : knooppunt 85- Waterbus Antwerpen-Hemiksem of overzetdienst Kruibeke/Bazel- Hemiksem- Trein : lijn S32 Antwerpen-Boom-Puurs- De Lijn : buslijnen 14 (halte Nijverheidsstraat), 290, 295 & 298 (halte Bosstraat)- Auto : A12 Antwerpen-Boom, Nijverheidsstraat, Hemiksem

    Tags:Gilliot, tegelmuseum, gemeentehuis
    >> Reageer (2)
    19-05-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. 65 jaar Expo 58 in Brussel

    Sinds 1851 organiseren verschillende landen Wereldtentoonstellingen: grote internationale exposities waarop de deelnemers zich van hun beste economische, technische, sociale en culturele kant laten zien. Precies 65 jaar geleden opende een van de meest legendarische expo's. In 1958 streek de Wereldtentoonstelling namelijk voor de vijfde keer neer in Brussel. Maar van de paviljoenen en kunstwerken, zoals de betonnen Pijl van de Burgerlijke Bouwkunde, blijft niet veel meer overeind. Op ontdekking in en rond het Ossegempark op zoek naar sporen van Expo 58.

    trappen aan de tramhalte

    De wereldtentoonstelling was te bereiken via de tramterminal Esplanade. De trappen leidden bezoekers naar de brug over de snelweg.

    Brug richting Loopbaanbrug

    Speciaal voor Expo 58 werd in Ossegempark een nieuwe brug gebouwd die bezoekers naar een loopbrug dirigeerde.

    Moderne Tuin op de expo

    In Moderne Tuin aan de voet van het (verdwenen) Germinalpaviljoen konden bezoekers hun picknick binnenspelen.

    Kiosk aan de ingang

    Aan de Eeuwfeestlaan tref je nog een restant aan van de Beneluxpoort, een van de grote toegangspoorten.

    Treinen langs de Koppenberg

    De Koppenberg in de Vlaamse Ardennen is niet alleen het decor van de Ronde van Vlaanderen, maar vormt ook de achtergrond van spoorlijn 85 tussen Leupegem en Herseaux bij de Franse grens. De rails zijn weliswaar uitgebroken in 2000, toch is het tracé nog duidelijk herkenbaar in het landschap. Een voettocht langs de opgedoekte spoorweg.

    spoorlijn in oudenaarde

    Honderd jaar oude schachtbok

    In 1913, net voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog, hield de Compagnie des mines de Dourges de steenkoolmijn Fosse n°8 boven de doopvont in het Noord-Franse Évin-Malmaison. De steenkoolmijn belandde al snel in woelig waardig. In 1914 brak namelijk de Eerste Wereldoorlog uit en werd het Noord-Franse mijnbekken overspoeld door het Duitse leger. Net als ruim honderd andere steenkoolmijnen, werd ook deze mijn geplunderd door het Duitse leger. Het duurde tot 1927 vooraleer de mijnbouw in Évin-Malmaison werd hervat.

    ijzeren schachtbok

    Eerstkomende activiteiten

    De komende maanden zwaait een heel pak industriële monumenten de deuren open voor bezoekers. Ontdek het verhaal achter de fabrieksmuren tijdens mijnzondagen, wandeltochten, fietsroutes, expo's, bunker- en open monumentendagen in de agenda. Zelf een event delen in de agenda? Neem contact op met bart@industriecultuur.be.

    26 tot 28 meiArcheologiedagen

    Naar de agenda

    In de kijker: industrieel erfgoed in de Canon van Vlaanderen

    De Canon van Vlaanderen laat het industrieel erfgoed niet onbelicht. Ontdek op de website van de canon de 5 'vensters' die het verhaal vertellen van onder meer de windmolen van Wormhout, de Mule Jenny die Lieven Bauwens naar het Europese vasteland smokkelde, de eerste treinrit, de Vlaamse staalindustrie en steenkool in Limburg. 

    Niet alleen Lieven Bauwens, maar ook de Engelsman William en diens zoon John Cockerill duiken op in de Canon van Vlaanderen. In het boek 'John Cockerill. Keizer van de industriële revolutie' lees je het verhaal over het leven en werk van de familie Cockerill en in het bijzonder dat van de jongste telg: John Cockerill. Hij introduceerde stoommachines, hoogovens, spoorstaven en treinen. Zo joeg hij België en bij uitbreiding het hele continent de industriële revolutie in.

    John Cockerill op het Schumanplein in Brussel
    Op zoek naar sporen van de Cockerills

    Industriecultuur.be is een online magazine dat het verhaal vertelt over de industriële revolutie in België en daarbuiten. Maandelijks brengen nieuwe artikels overblijfsels van het industriële tijdperk onder de aandacht. Heb je zelf tips voor erfgoedverhalen of evenementen in de agenda? Stuur een bericht naar bart@industriecultuur.be.

    Je ontvangt deze e-mail omdat je je hebt ingeschreven op de updates van Industriecultuur.be. Bekijk de online versie van deze mail. Deze mail werd verstuurd naar willydecleene@outlook.com, klik hier om je af te melden

    © 2023 | Industriecultuur.be door Tijdreizen.eu


    Tags:Expo, Brussel,
    >> Reageer (0)
    08-05-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'t Vuilbakske

    .




    Welke BDSer uit soest heeft deze kroeg nog gekend. Gasthof Arens, of zoals hetgekend was bij de soldaten in  Soest 't Vuiibakske. Waar die naam vandaan is gekomen is me nu nog steeds een raadsel. Het was daar kraakproper! Frau Arens is overleden en het is een tijdje open gehouden door een jonge Duitser. Rechts was een  frituur, de jonge man die de kroeg had overgenomen had wel een deur in het cafe aangebracht zodat de bezoekers via het café toegeng hadden tot de frituur. Oorspronkelijk was de frituur opgestart door voormalig onderofficier. Fraub Arens is er niet meer........en het cafe ook niet. Er staat nu een ander gebouw. Ik vraag me af, zou de destijdse blond Heidi nog in leven zijn?


    Tags:Vuilbakske, Heidi, Arens, Soest, Hiddingserweg.
    >> Reageer (0)
    20-04-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bevrijdingstank oorlog 2.

    .






    Tags:Bevrijdingstank, Heuvelstraat,
    >> Reageer (0)
    14-04-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oude boekerij.

    Dit was 65(?) jaar geleden voor zover ik mij herinner de enige bibliotheek in het toenmalige Hemixem. Achter in de kerk hing vroeger een lijst met boeken die door de kerk verboden waren, en deze boeken waren dan ook niet te krijgen in deze bibliotheek. Niet alles was vroeger beter.







    Tags:boekerij, oude, samana, KAV,
    >> Reageer (0)
    11-04-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Was hier dus begraven.

    Burgemeester van 1846 tot1868




    Tags:Burgemeester, Hemiksem, Heymissen, Hemixem
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Opruiming oude grafzerk.

    Dit herdenkingsgraf werd  vorig jaar vewijderd, men wou het herstellen maar was geweldig duur en niemand wou de kosten dragen.

    (Officieel was het ook beter weg omdat er drugs werden verdeelt, net of achter de kerk geen plaats genoeg is).

    Hier was begraven Burgemeeste Bosschaert en zijn dochter Carlotte? Van daar dat Hemiksen nog een Bosschaertstraat en Charllotelei heeft.






    Tags:graf, Chalottelei, Boschaert,
    >> Reageer (0)
    10-04-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Algemene kennis vergroten kan nooit kwaad....

     

      

     

    Glas heeft meer dan een miljoen jaar nodig om te ontbinden, wat betekent dat het voortdurend en eindeloos kan worden gerecycled

    Goud is het enige metaal dat niet kan oxideren, zelfs niet als het duizenden jaren in de grond ligt.

    De tong is de enige spier in het menselijk lichaam die slechts aan één van de uiteinden vastzit.

    Als je geen dorst meer hebt, moet je meer drinken. Wanneer het menselijk lichaam uitgedroogd is, stopt het dorstmechanisme.Nul is het enige getal dat niet in Romeinse cijfers voorkomt.Vliegers werden tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog gebruikt om post en kranten te bezorgen.Water drinken na de maaltijd vermindert het zuur in de mond met 61%.Pindaolie wordt vooral gebruikt in onderzeeërs omdat het geen rook afgeeft bij verhitting onder 230°C.Het geluid dat we horen als we een schelp tegen ons oor houden is niet het geluid van de zee, maar het geluid van bloed dat in het oor stroomt.90% van alle levende wezens leeft in de oceanen!De banaan kan zich niet zelf voortplanten. Menselijke manipulatie is de enige manier om het te verspreiden.Luchthavens op grote hoogte hebben langere start- en landingsbanen nodig omdat de luchtdichtheid er lager is.De Universiteit van Alaska omspant vier tijdzones.De tand is het enige orgaan in het menselijk lichaam dat zichzelf niet kan genezen.In het oude Griekenland stond het gooien van een appel naar een dame traditioneel gelijk aan een huwelijksaanzoek, en als de dame de appel ving, betekende dit dat zij ermee instemde.Warner Company betaalde 28 miljoen dollar om het auteursrecht op het refrein "Happy Birthday" te verwerven.Slimme mensen hebben meer zink en koper in hun haar.De staart van een komeet wijst altijd weg van de zon.In 1976 veroorzaakte het preventieve vaccin tegen de Mexicaanse griep de dood of maakte het meer mensen ziek dan het redde!!!Cafeïne versterkt de kracht van aspirine tegen pijn, daarom zit het in veel medicijnen.De traditie van de militaire groet gaat terug tot de Middeleeuwen: voor een ridder was het de handeling van het optillen van het vizier van zijn helm om zich te identificeren.Als je op de bodem van een put of schoorsteen staat, kun je door omhoog te kijken de sterren zien, zelfs op klaarlichte dag.Als iemand sterft, is het gehoor het laatste zintuig dat actief blijft, en het zicht het eerste dat uitvalt dus opgepast wat je zegt.In de middeleeuwen was handen schudden het bewijs dat er geen wapen achter de rug verborgen zat.De framboos is de enige vrucht waarvan het zaad aan de buitenkant groeit.De vrucht met de meeste calorieën is de avocado (167 calorieën per 100 gram).De maan verwijdert zich elk jaar ongeveer 5 cm van de aarde, en de aarde wordt elke dag 100 ton zwaarder door de neerslag van ruimtestof.De zwaartekracht van de aarde beperkt de maximale hoogte van bergen tot ongeveer 15.000 meter.In Italië staat Mickey Mouse bekend als "Topolino".Wanneer ze een brug oversteken, vermijden de militairen om op tijd te marcheren om geen trillingen op te wekken die de structuur ervan zouden kunnen verzwakken en zelfs vernietigen.Voor elke extra kilogram aan boord van een ruimteraket is 530 kg brandstof nodig.De letter J komt nergens voor in het periodiek systeem der elementen.


    >> Reageer (0)
    09-04-2023
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Valse profeten?

    Advertentie voor Rutherfords lezing: "De wereld is geëindigd - Miljoenen die nu leven zullen nooit sterven" 1925 = 98 jaar geleden.





    Maar ze zijn intussen natuurlijk allemaal overleden.

    Wacht U voor de valse profeten, die in schaapsklederen  tot U komen, maar van binnen roofzuchtige wolven zijn. Matthéüs 7:15. UIt hun eigen bijbelvertaling.


    Tags:Jehovah, getuigen, Rutherford, wereld, sterven
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 04/09-10/09 2023
  • 28/08-03/09 2023
  • 07/08-13/08 2023
  • 31/07-06/08 2023
  • 24/07-30/07 2023
  • 17/07-23/07 2023
  • 03/07-09/07 2023
  • 05/06-11/06 2023
  • 22/05-28/05 2023
  • 15/05-21/05 2023
  • 08/05-14/05 2023
  • 17/04-23/04 2023
  • 10/04-16/04 2023
  • 03/04-09/04 2023
  • 27/03-02/04 2023
  • 13/03-19/03 2023

    Foto

    Foto

    Afbeelding 1641 - 1644


    Blog als favoriet !


    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Foto

    Naar de IJzerwake.


    Foto


    Mijn eerste vriendinnetje.................tachtig jaar geleden.


    Foto

    Foto

    Foto

    Via de Buildrager naar oude havenarbeiders.


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!