Foto
Inhoud blog
  • 77 Roetskalender
  • 76 Servaes Bert
  • 75 Engel Rafaël
  • 74 Reactie
  • 73 Godsdienstonderricht
    Zoeken in blog

    Herman Boon pr.
    '... aan hen die hem ontmoetten'
    15-01-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.B&Pl. 4
    4 We hebben dorpse en internationale meiboomplantingen beleefd te Meise, op kasseien en in een gulle Haeckse weide en we hebben een beiaard, als U het nog niet wist en het soms niet meer horen kunt door het autogetoeter.  Voor enkele weken heeft de Spaanse televisie opnamen gemaakt van onze beiaard.  De Madrileense televisie toont de beiaard van Meise.
    We hebben een eerste fotokruisweg in onze kapel van Eversem en we hebben Mariakapelletjes door grote kunstenaars van bij ons gemaakt, zoals Henri Lenaerts en Jos Van Humbeeck en Jozef Beeck.  We hebben de jonge mannen die op het vlak van heembouw en van creatief spel pioniers zijn in het nationaal jeugdbewegingsleven en we hebben vanavond deze mooie ruimte en boven de nieuwe leefruimten, door heel onze parochie, onze dierbare pastoor en schoolcomité en zusters gebouwd en we hebben vanavond mekaar, en vooral u, mijn lieve dierbare vrienden, die dit alles hebt uitgedacht en georganiseerd, ingepakt en uitgepakt. Deze middag om 1 uur was hier nog middagmaal en afwas van tweehonderd kinderen, en nu al deze boeken en platen mooi in licht en bloemen.  Het is goed hier te zijn vanavond, het is een schone avond, of zoals onze Tijl het zegt in het onvergetelijk strijdtoneel van onze Anton Van de Velde : dit is een avond veel schoner dan de andere.

    15-01-2007 om 10:02 geschreven door Jef De Cuyper


    >> Reageer (0)
    09-01-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boeken en platen 3
    We hebben een cineast in Meise, Roland Verhavert, met bekroond succes in het buitenland en een zangeres Raymonde Severius.  Wij hebben schilders zoals Jan Beekman en Willem Rosiers; ceramiekers zoals Van Waeyenberg; journalisten en schrijvers : Jef Claes, Van den Broeck, Pulinx, Boeckaert; toneelschrijvers zoals De Prins; fotografen zoals Fried Van Campenhout en Maes.  We hebben onze vriend Bernard, die voortdurend zorgt voor mooie muziek en me deze middag zeer fier verkondigde dat voor de eerste keer in de wereldgeschiedenis op straat propagandamuziek voor deze tentoonstelling wordt uitgeluidsprekerd in stereofonie, langs twee kanalen.  Langs twee miljoen kanalen van vreugde wil ik mijn dank zeggen en mijn bewondering voor de weelde van deze uren.

    09-01-2007 om 09:46 geschreven door Jef De Cuyper


    >> Reageer (0)
    30-12-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boeken en platen 2
    Wat hier vanavond en de volgende dagen gebeurt, inbegrepen mijn vriend Bernard Kemp en zijn onderzoek van de hedendaagse roman en Armand Preud'homme met verhalen van mijn  oude lieve vriend Ernest Claes, dit alles voorbereid door zoveel zorvuldige en werkzame vergaderingen en konkrete aanpak in kultuuraktiviteit, is een belangrijke bijdrage tot het geluk van onze gezinnen.
    Verheugende samenwerking tussen Davidsfonds, onze Katholieke Werknemersbond, onze bonte bond van grote  en van jonge gezinnen.  Ik heb daarjuist op straat in het naar hier komen, een blije vader ontmoet.  Hij kan hier niet zijn, want hij moest naar de kliniek, vader en moeder van een achtste kindje, een zoon.
    Onderwijs en parochiale jeugdzorg, bankkultuurmecenaat en de praktische hoogstrevende wil van verschillende mensen van bij ons om eerlijk, zonder bijbedoelingen, onze gemeenschap te dienen.

    30-12-2006 om 00:00 geschreven door Jef De Cuyper


    >> Reageer (0)
    24-12-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boeken - en platen 1
    Ik zet hier een toespraak van Herman Boon pr. in afleveringen, drie pagina's lang, uit 1967.
    Een begroeting bij de aanvang van de eerste boeken - en platenbeurs te Meise van vrijdag 24 tot zondag 26 november 1967 in de parochiezaal.  Na een inleiding door Carlos Devriendt, voorzitter van de Davidsfondsafdeling Meise en voor de inwijding door de heer Van Impe, kultuurattaché bij de minister van Kultuur, geschreven en gezegd door Herman Boon, begeleidend priester bij Davidsfonds en K.W.B.
    Alle waarachtige kultuur is een vorm van liefde voor de mens.  Dat dit vanavond weer duidelijk gemaakt wordt, maakt me diep gelukkig.  Uit ganser harte, van uit de hevigste diepte van mijn gemoed, wil ik danken.  Danken voor al dit schone, dit ware, dit goede.  In dit dekor, achter mij de schilder- en tekenwerken van mijn edele vriend Willem Rosiers en de glorierijke uitgaven van mijn hevige vriend Maurits Naessens, tussen deze geurende, opbeurende bloemen van mijn vanavond zo gelukkige vriend Jaak Thomas, weet ik mij gelukkig en dankbaar.
    Alle geluk wordt gemaakt uit liefde, en liefde is zorgen voor mekaar, voor het welvarend zijn, materieel en geestelijk van iedere medemens
    .

    24-12-2006 om 12:13 geschreven door Jef De Cuyper


    >> Reageer (0)
    21-11-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rodinpark

    Ik kreeg volgende reactie :
    Al ruime tijd ben ik op zoek naar de volledige tekst van de gedichten van Herman Boon, die naar aanleiding van een bronzen beeld in het Rodinpark en een reuzevrouw van hout zijn geschreven .. Graag had ik ook meer informatie over de beelden waar rond deze verzen zijn geschreven .. Maar alleszins de volledige tekst hoop ik bij jullie te vinden, of kunnen jullie mij een hint geven waar ik dan wel terecht kan ?

    'bronsgestolde omhelzing, roerloos dood in het Rodinpark.
    bomen zedig in klimop gehuld en een bedeesde zondagzon.
    allenige mannen van vlees en jas en broek.
    hun hart is hees. Geen belet?
    brons is ....'
    'reuzevrouw van hout, gewapend tot de borsten,
    tot strijd bereid in rotspants,
    klaar om van tussen koele kolommen de trappen .... '

    De gedichten stonden in een oud chiro-tijdschrift : JEE van juni 1973.
    Op p. 11 vond ik de eerste regels van de twee gedichten van Herman Boon, bij foto's van Rik Daze.
    Ik had alleen p 11 bewaard, mogelijk stond er op p 10 ook iets van Herman Boon en/of Rik Daze.
    (De grafische vormgeving van het tijdschrift in die tijd was ook van Rik
    Daze.
    De redaktie van Jan Bouwen met hoofdredakteur Jos Baekelandt.... adres
    Kipdorp 30 Antwerpen)
    Ondertussen, alvast met veel dank,
    Wie hierover meer weet of heeft is welkom.

    21-11-2006 om 11:28 geschreven door Jef De Cuyper


    >> Reageer (0)
    15-11-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kerstfeest
    De nieuwe aalmoezenier van de luchthaven Michel Gaillard stelt zich voor en roept op voor de Kerstviering op 24.12 in een loods van DHL.
    Deze traditie wordt dus verder gezet.
    Ondertussen verscheen het resultaat van een onderzoek van VEPEC    (Vereniging voor Promotie en Communicatie die de kerk in Vlaanderen weer in wil maken.)
    71 % gelooft dat Jezus heeft bestaan
    45 % gelooft dat Mohammed heeft bestaan
    42 % gelooft in de hemel
    18 % gelooft in de hel
    41 % gelooft dat het geloof wereldvrede kan brengen
    24 % gelooft in reïncarnatie
    Het onderzoek gebeurde bij 564 Vlamingen, wat weinig is om representatief te zijn.  Hopelijk hield men rekening met de vereiste strenge wetenschappelijke criteria voor research.
    Doe bij de procenten alvast een schepje bij, want onze maatschappij lijdt aan het syndroom van de dictatuur van het relativeren.
    53 % noemt zich gelovig (Maar durven ze er voor uitkomen?)
    28 % jongeren gelooft (Maar hoe zit het met de kennis ?)
    70 % 65-plussers (Maar die kregen een goede kennis mee!)
    Ik heb de vragen niet gezien.  Dus mijn mening is onvolledig.  Ik had graag geweten wat Herman Boon pr. hiervan dacht!

    15-11-2006 om 10:52 geschreven door Jef De Cuyper


    >> Reageer (0)
    18-10-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pastoralia
    In "Pastoralia" verscheen onder de titel "Laatste reis van Herman Boon (pr.)" het relaas van zijn hemeltocht van Hans Medart.  Hij kreeg ook uit Rome de waarschijnlijk laatste tekst van Herman Boon pr.  Die werd achter het verhaal van de uitvaartplechtigheid geplaatst.  De redactie  noemt dit : 'Het werd als het ware zijn geestelijk testament'.  Het is eerder zijn visie op de 'aalmoezenier in de burgerluchtvaart.
    De tekst die hij eerder aan zijn correspondenten stuurde, lijkt mij zijn volledig 'geestelijk testament' : "Neem alleen een stok mee".  Deze tekst staat in afleveringen in deze rubriek vanaf 16.8.2005.
    In "Uit het leven van de kerk" onder 'Informatief' verscheen ook een verslag : "We zullen zo'n Rafaël op Zaventem missen" van Peter Rossel van Kerknet.
    Wie de religieuze kunstwerken in het Chiroheem van Meise eens wil bewonderen, kan bij mij via mijn e-mail terecht.  Ik zal u graag begeleiden en hoop bij deze gelegenheid enkele ervaringen uit te wisselen over onze betreurde vriend.
    Op zondag 6 mei 2007 zal ik tijdens de Kunstenaarsroute in Meise in het Chiroheem uitleg verschaffen over de kunstwerken.  Dit kan na de jaarmis om 10 uur in de St.-Martinuskerk.
    In de kapel van Hasselt zijn ook enkele hedendaagse kunstwerken beland, die door Herman Boon pr. aangeschaft werden voor de kerk in Meise.  Ik wou een foto van het het tabernakel, ontworpen door een Meisese kunstenaar, gebruiken voor de lay-out van het 'Liber Amicorum'  dat met wat meeval verschijnt in maart 2007.  Maar het blijkt te moeilijk om daar iets artistiek mee te doen.  De idee was : een kruis waarrond de vier periodes uit het leven van onze betreurde priester aangegeven worden.

    18-10-2006 om 10:16 geschreven door Jef De Cuyper


    >> Reageer (0)
    28-09-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pax Christi I
    In Koerier, het tijdschrift van pax Christi Vlaanderen, verscheen een artikel over een gift van Herman Boon aan deze stichting.
    " Groot was onze verbazing toen we naderhand (na een telefoon van Therese Boon : Herman heeft voor jullie nog iets achtergelaten.) een brief kregen, gedateerd 12 ovember 1994.  Daarin stond te lezen : "Lieve vrienden.  Hier in mijn woonst in Diegem - Lo is er een 'Palestina - kamer' met een stevig aantal boeken en documenten over Palestina - Israël - Heilig Land. (...)  Eens mag ik naar de hemel.  Als gij daar belangstelling voor hebt, dan mag Pax Christi na mijn hemeltocht (dood, zeggen mensen) al mijn boeken en documentatie over Palestina - Israël hebben.  Ik denk dat dit alles best bij u zou zijn.  Ik ben helemaal niet in een weemoedige herfstbui, wel in vreugde en werkelijkheidszin."

    28-09-2006 om 10:50 geschreven door Jef De Cuyper


    >> Reageer (0)
    29-08-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Glimlach naar morgen
    Deze week staken er twee boeken van Herman Boon pr. in mijn bus.  Iemand bracht die, maar er was geen kaartje bij.  Ik wil die anonieme fan via deze weg bedanken want ...hierdoor kreeg ik opnieuw inspiratie.
    In "Een glimlach naar morgen" uitgegeven bij Emmaüs las ik het hoofdstuk "De vier bijbelezels".  Dat is iets wat ik met Herman gemeen heb : sympathie voor deze slimme viervoeters.  Ik zou graag met een ezel de St.-Elooi - ommegang doen op 2.12.
    De tocht van Jozef en Maria naar Betlehem verliep met een ezel.  Herman beschrijft die tocht met een link naar de hedendaagse werkelijkheid.  Want hij heeft een 50 tal bedevaarten begeleid voor de vrienden van Galilea.
    De intocht van Jezus in Jeruzalem, kort voor zijn dood, gebeurde op een ezelin met een veulen. Maar Jezus rijdt rustig op een ezel, het voerdier van alle gewone mensen, een ezel van vrede voert Jezus binnen in een stad van vrede of een stad die vanuit Egypte en de woestijn al die jaren gedroomd was als een stad van vrede, maar nu hopeloos overhoop ligt met en tegen ...
    Het derde verhaal vertelt over de handelsreiziger op weg van Jericho.  Het is het bekende verhaal van de barmhartige Samaritaan.
    Dan is er het verhaal van van de ezel en de profeet uit het vierde hoofdstuk van het boek van de koningen.  Het is het verhaal van de profeet Eliseüs die een jongen uit de dood deed opstaan.
    Evangelie - ezels van vandaag in onze wereld.  Ik zie en hoor terug die moegezwoegde ezel van een missionaris, ...
    Wie wil mee nu en hier een gelukkige evangelie - ezel zijn ?

    29-08-2006 om 11:08 geschreven door Jef De Cuyper


    >> Reageer (0)
    21-07-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Met een blij en dankbaar hart bied ik hier aldus mijn bijdrage aan voor het herdenkingswerk gewijd aan de persoon, het leven en het werk van deze priestervriend. Om te besluiten wil ik er dan graag nog een persoonlijke noot aan toevoegen. Inderdaad, het lijdt geen twijfel dat de wortels van mijn eigen missionarisroeping verstrengeld liggen met een initiatief dat Herman ooit nam als onderpastoor in Meise. Ik bedoel de weekends die hij organiseerde met eerst de Scheutisten en daarna de seminaristen van het College voor Zuid-Amerika naar onze parochie te brengen. Heel onze gemeenschap mocht toen van dichtbij ervaren wat het betekent een keuze te maken om zijn leven te wijden aan de Jonge Kerken. In de families, waar de bezoekers aan huize werden onder gebracht, in de liturgische vieringen, in de Chiro-activiteiten en in een reeks bijkomende initiatieven konden we die dagen op een heel creatieve wijze een verbondenheid met de wereldkerk realiseren. Voor mezelf werd het een onvergetelijk experiment, zodanig zelfs dat het me voor de allereerste keer voor de vraag stelde : “Waarom ook ik niet ? Wil ik later misschien eenzelfde keuze maken?”
    En wanneer dan later mijn humaniora ten einde liep, voelde ik dezelfde vraag steeds sterker worden en gaf ik er uiteindelijk een positief antwoord op …
    Nu na 30 jaar missiewerk in Brazilië dank ik de Heer uitdrukkelijk voor allen die me daarbij tot steun geweest zijn. En onder hen voorzeker op een bijzondere wijze die voorbeeldige missionaris Herman Boon pr. genaamd.

    Francis Vannerom

    21-07-2006 om 10:14 geschreven door Jef De Cuyper


    >> Reageer (1)
    14-07-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Wij doorkruisen het land, Heer.
    Wij bezoeken parochies en scholen.
    Wij wonen talrijke vergaderingen bij.
    Wij nemen deel aan paneelgesprekken en discussies.
    Wij leiden, bezinnen en preken ieder zondag.
    Wij geven voordrachten en bemoedigen onze verantwoordelijken.
    Wij plannen ondereen, met missie–animatoren uit de andere bisdommen.
    Wij bidden, studeren en schrijven artikels, omdat wij “full-time” in dienst staan van de wereldevangelisatie, van de missie op het thuisfront, opdat volwassenen en jongeren in ons woord, in ons gebed, in onze evangelische bezieling U zouden herkennen; uw zending te gaan naar alle volkeren, hen te onderwijzen, hen te dopen en uw verrijzenis bekend te maken.
    Geef ons niet zozeer talent maar voor alles een echt geloof in uw aanwezigheid.
    Leer ons vanuit een eigen evangeliebeleving te werken in de bewustmaking van ons volk voor evangelisatie in onze wereld.
    En sterk ons Heer, in de overtuiging dat U ons rusteloos zwoegen in de wereldkerk gebruiken zult, opdat andere volkeren het ware leven zouden vinden.
    In overvloed.
    Amen.

    14-07-2006 om 10:01 geschreven door Jef De Cuyper


    >> Reageer (0)
    09-07-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Om de drie jaar mocht ik eenzelfde bezoek herhalen en steeds opnieuw kon ik vaststellen hoe graag hij dit alles deed. Eén van de dingen die hem het meest voldoening schonken was wellicht de jaarlijkse ontmoetingsdag voor de missionarissen op rust of met vakantie. Met broederlijke genegenheid was hij dan de luisterende en bemoedigende gastheer, bekommerd dat alles tot in de puntjes in orde was en dat elkeen aan bod kon komen. Toen ik het bij dergelijke gelegenheid mocht meemaken dat we de dag begonnen met een viering aan het graf van pater Damiaan in Leuven, gaf ik hem bij de vredeskus een warme omhelzing en maakte er gebruik van om hem toe te vertrouwen : “Herman, voor onze missionarissen van overzee ben jij nu als ONZE missionaris hier thuis”. Ook ontvingen we een herdenkingsprentje dat ik tot vandaag bewaarde en waar op de ommezijde een gebed staat afgedrukt dat perfect weergeeft wat zijn leven als missie-animator bezielde :

    09-07-2006 om 10:22 geschreven door Jef De Cuyper


    >> Reageer (0)
    30-06-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Missionaris VOOR en TUSSEN de missionarissen I
    "Laten wij vurig van geest blijven.  Laten wij de vreugde van het evangeliseren als een verwarmende bron in ons hart aanwakkeren.  Zelfs wanneer wij in tranen moeten zaaien.  Moge het voor ons een innerlijke geestdrift zijn die door niets en door niemand kan worden uitgedoofd.  Daarvan getuigden Jan de Doper, Petrus en Paulus.  De apostelen en talloze missionarissen deden het heel de kerkgeschiedenis door.  Onze wereld leeft vandaag in angst en hoop.  Hij hunkert naar de Blijde Boodschap en heeft daarom enthousiaste bedienaars van het evangelie nodig.  Mannen en vrouwen die bereid zijn hun leven te wagen, om het Rijk Gods te verkondigen en ervoor te zorgen dat de kerk zich werelldwijd ten dienste stelt van de naastenliefde."
    Met deze woorden richtte Paus Paulus VI zich in 1975 tot de kristenen langs zijn encycliek "Evangelii Nuntiandi".
    Vriend Herman Boon was toen al volop aan de slag als diocesaanverantwoordelijke voor de missiepastoraal.  Bij mijn eerste verlof uit Brazilië in 1980 mocht ik hem in die hoedanigheid opzoeken.  Hij ontving mij hartelijk in het pastorale centrum in Mechelen waar zijn dienst was ondergebracht.  De aankleding van zijn werkkamer en hetgeen hij mij vertelde over zijn activiteiten lieten er geen twijfel over bestaan dat de pauselijke oproep naar de letter werd opgevolgd.. "Openheid naar elkaar en naar de wereld", zo meen ik best de  voornaamste zorg te omschrijven van hetgeen ik hoorde en aantrof te midden van het weelderige animatiematerieel bestaande uit brochures , tijdschriften, affiches, catechesefolders ... en noem maar op.  Ook werd mijn aandacht opgeroepen door het grote aantal aanwezige foto's, de een al mooier dan de andere, en met voornamelijk lachende gezichten in alle kleuren van Gods menselijke regenboog. Er nu aan terugdenkend, weet ik maar al te best hoe ik Herman aantrof als een gelukkig man, heel intens toegewijd aan zijn taak en fier over de ploeg die hij had weten samen te stellen voor het vele werk.

    30-06-2006 om 09:57 geschreven door Jef De Cuyper


    >> Reageer (1)
    26-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Deze reeks komt stilaan aan zijn einde. Ik blijf echter herinneringen aan Herman Boon pr. verzamelen en publiceren op dit forum. Reacties zijn altijd welkom en worden beantwoord. Het Liber Amicorum, met een selectie uit deze reeks, verfraaid met foto’s hoop ik uit te brengen tegen september 2006. Want de Chiro stelde de viering van 60 jaar Chiro Meise tot dan uit. De sponsor hapte ook nog niet toe!
    Deze reeks begon met een tekstje in mijn reeks “Toren roept haan “ bij het overlijden van onze geliefde proost. Deze cursiefjes van onder de toren van St.-Martinus Meise mocht de 3871ste bezoeker optekenen. Jullie vinden de teksten onder /torenroepthaan. Ondertussen zijn we een jaar verder. De eerste gedenkmis in Meise op 7 mei viel samen met de viering van de bevrijding. De zus van Herman Boon pr. was aanwezig.
    Ik ben ook begonnen met mijn video – opnamen over Herman Boon pr. over te zetten op DVD. Aangezien dat eigen opnamen zijn van Jan Van den Broeck uit Wemmel, kunnen wij die eventueel ook uitbrengen.
    Op de eerste vertelt hij over zijn verblijf in Meise als onderpastoor, toen hij mijn boek “Meise, onder de toren van St.-Martinus” inleidde. De tweede opname gebeurde in Zaventem toen ik met Guido De Cock, de kleermaker van Jean Luc Dehaene, ging informeren naar een mogelijkheid om goedkoop kleren in zijn ontwikkelingshulpproject in India te krijgen. Herman zag er toen heel moe uit. Dat was kort na de val van Sabena. De andere opnamen nam ik over van publieke verklaringen op de VRT en Ring-TV.

    26-05-2006 om 14:25 geschreven door Jef De Cuyper


    >> Reageer (0)
    20-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Ga, draag de blijde boodschap

    Negro – spiritual : Go, tell it on the mountains
    Nederlandse tekst : Herman Boon pr.

    Keervers :
    Ga, draag de blijde boodschap
    naar alle mensen uit !
    Ga, draag de blijde boodschap
    en zing je vreugde luid !

    1. Lammen doet Hij wandzelen,
    de blinden ’t zonlicht zien,
    de doven doet Hij luisteren,
    de dode leeft opnieuw ! – Ja !

    2. Water zal veranderen
    als Hij het wil in wijn,
    Hij deelt het brood met anderen
    tot zij verzadigd zijn. – Ja !

    3. Niemand, zegt Hij, heeft zo lief,
    als hij die door zijn vriend,
    Maatloos zijn hele leven geeft,
    en hem in liefde dient. – Ja !

    4. Daaraan zal men weten
    dat gij mijn vrienden zijt,
    als gij zelfvergeten,
    geheel aan d’ anderen wijdt ! – Ja !

    5.Eens is heel de schepping klaar,
    dan is geen lijden meer.
    Want zijn belofte is heel waar :
    de Heer komt zeker weer ! – Ja !


    20-05-2006 om 11:47 geschreven door Jef De Cuyper


    >> Reageer (0)
    12-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Gij hoort mijn vraag

    Negro – spiritual : Nobody knows
    Nederlandse tekst : Herman Boon pr.

    Keervers :
    Gij hoort mijn vraag, de kreet van mijn hart,
    Gij kent mijn heimweedromen,
    Gij zijt mij voorgegaan en Gij leeft, Jezus, alleluia!

    1. Mijn ogen zijn op U gericht, o ja, Heer !
    Gij zijt in duisternis mijn Licht, o ja, Heer !

    2. Gij noemt mij vriendelijk bij mijn naam, o ja, Heer !
    Ik weet : voortaan doen we alles saam, o ja, Heer !

    3. Gij breekt voor mij Uw lekker brood, o ja, Heer !
    Zo geeft Gij U tot in de dood, o ja, Heer !

    4. Gij giet de beker vol met wijn, o ja, Heer !
    Gij zegt dat Gij bij mij wil zijn, o ja, Heer !

    5. Eens gloort voor mij de grote dag, o ja, Heer !
    Dat ik met U aan tafel mag, o ja, Heer !

    6.Gij leidt mij veilig bij de hand, o ja, Heer !
    Zo ga ik naar ’t beloofde land, o ja, Heer !

    12-05-2006 om 00:00 geschreven door Jef De Cuyper


    >> Reageer (0)
    05-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Wij gaan samen naar de Heer

    Negro – spiritual : Michael row the boat
    Nederlandse tekst van Herman Boon pr.

    Keervers :
    Wij gaan samen naar de Heer, allleluia ! (2X)

    1. Met de bergen, met de zee, alleluia,
    bomen, bloemen, vogels, zee, alleluia.

    2. Met de kind’ren, feest en spel, alleluia,
    met de jong’ren ’t leven fel, alleluia.

    3. Met volwassenen in hun werk, alleluia,
    en met heel de wereldkerk, alleluia.

    4. Met de armen in hun nood, alleluia,
    delen wij ons dagelijks brood, alleluia.

    5. Met de mens van goede wil, alleluia,
    is Gods vrede reeds op til, alleluia.

    De Heer maakt ons zijn hemel klaar, alleluia,
    als wij zorgen voor mekaar, alleluia.

    7 mei 2006 om 10.30 uur : jaargetijde Herman Boon pr. in de St;-Martinuskerk in Meise

    05-05-2006 om 10:07 geschreven door Jef De Cuyper


    >> Reageer (0)
    28-04-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    7 mei : mis voor H.Boon pr. in Meise St.-Martinus!

    Beluister stil de wind

    Gedicht en muziek van Bob Dylan
    Nederlandse vertaling Herman Boon pr.

    1. Hoe lang is de baan die een jongen moet gaan,
    aleer hij een man eens zal zijn ?
    Hoevele zeeën de vogel bereist,
    aleer hem verwarmt zonneschijn ?
    Hoevele doden verschroeit het kanon,
    aleer men vergeet al de pijn ?

    Keervers :
    Beluister, mijn vriend,
    beluister stil de wind,
    beluister het antwoord in de wind.

    2. Hoe dikwijls moet je je oog opendoen,
    aleer je het zonlicht ontwaart ?
    Hoevele oren heeft ieder vandoen,
    aleer hij de and’ren verstaat ?
    Hoevele tranen zal schreien de mens,
    aleer pas zijn hart opengaat ?

    3. Hoevele jaren verbijt zich de slaaf,
    aleer hij de vrijheid geniet ?
    Hoevele oorlogen vecht de soldaat,
    aleer hij toch sterft v an verdriet ?
    Hoevele eeuwen maakt vechtend de mens,
    van vrede alleen maar een lied ?

    28-04-2006 om 09:29 geschreven door Jef De Cuyper


    >> Reageer (1)
    21-04-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Het schilderij “Veronica met het zweetdoek en de gezichtsafdruk van Jezus” heb ik gekregen van Prosper De Troyer, de schilder, bij mijn priesterwijding op 1 september 1957. Tijdens mijn drie jaar theologiestudies in het groot seminarie in de Frederik de Merodestraat in Mechelen en mijn legerdienst in Aalst en het militair hospitaal in Brussel, heb ik vele uren vertoefd bij Prosper en Germaine De Troyer – De Wilde, in het atelier boven en in de keuken. Ik heb daar schone uren beleefd. Hij vroeg mij eens of mijn oversten het wel goed vonden dat ik bij een schilder op bezoek kwam en een die ‘flamingant’ was. Ik heb blij gelachen. Hij was dicht bij de mensen en dacht luidop na over het leven, de kunst en God – Jezus en ondervroeg mij soms over mijn priester worden.
    Ik denk dat Prosper De Troyer en Germaine en de kinderen het goed vinden dat ik, als ik met hen in de hemel ben, deze tekening schenk aan mijn Johannes XXIII – seminarie te Leuven. Maar als mijn oversten in Mechelen dit liever in Mechelen, het Aartsbisdom of het Pastoraal Centrum bewaren, omdat de schilder van Mechelen is, mij even goed.

    Herman Boon pr. 23 november 1991

    De dag van de begrafenis …

    Twee warme armen dragen uw gelaat
    in zweetdoek nagelaten langs de weg
    van kruis naar heerlijkheid. Uw doodsgewaad
    ligt opgeplooid. Waar is mijn Heer gelegd ?

    Gij licht uw godlijk aangezicht in mij.
    Gij weeft mijn wezen, tijd en eeuwigheid,
    de schering en de inslag, uw getouwgetij,
    uw ware beeld, Veronicus, mijn eigenheid.

    Zal ik uw troostdoek worden voor wie treurt
    en niet van U en uw verzoening weet ?
    Gij steekt uw armen nu ik op mijn beurt,
    ontkleed van vastheid, in uw voetstap treed.
    Hebt Gij mij voor uw Paasfeest vrijgekeurd ?
    Mijn lijkwaad wordt hemels bruiloftskleed.

    Herman Boon pr.

    Goede Week in april 2001

    Bij de tekening ‘Veronica’ van Prosper De Troeyer, geboren te Destelbergen Kerstmis 1880, overleden te Duffel 1 juni 1961. Als seminarist heb ik vele uren bij hem vertoefd, tussen zijn 500 schilderijen in zijn werkkamer in Mechelen. Bij mijn priesterwijding op zondag 1 september 1957 gaf Prosper De Troyer mij zijn ‘Veronica’ mee.

    Veronica, latijns griekse naam, versus icon, vera icona, het ware beeld van Christus. Of Phereniké, zij die zege, overwinning brengt. Vervormd tot Berenicé. Op kruisen en graven staat het Griekse woord ‘niké’, overwinning op de dood, verrijzenis. In de handel ‘niké’, merknaam van sportschoen voor winnaars.

    21-04-2006 om 09:22 geschreven door Jef De Cuyper


    >> Reageer (0)
    13-04-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    In dat jaar 1957 werd Herman BOON, afkomstig uit een groot gezin in Jette en zoon van de ‘grote Jan Boon van het toenmalige NIR’….. door Kardinaal Van Roey in Mechelen priester gewijd. Zijn eerste apostolaatsveld dat hij toegewezen kreeg, was de landelijke Sint-Martinusparochie in Meise, waar hij zijn pastorale oren te luisteren kon leggen bij Pastoor Bramske……want zo noemden we hem in de volksmond. Ik heb de indruk dat Bramske de jonge priester Herman tamelijk vrij liet en hij bewoog zich dan ook heel gemakkelijk en vlot tussen zijn mensen. Bramske was ook al een dagje ouder en liet Herman maar doen, want hij deed veel en hij vond dat hij het goed deed. Hij was vindingrijk en creatief; hij ging om met jong en oud en was veel op de school te zien; hij had een groot hart een héél groot hart voor de Chiro die een eigen heem hadden en die bij Herman op elk ogenblik van de dag of de nacht binnenvielen en er zich thuis voelden. Zijn deur was dan ook zelden op slot en hij betrok een huis voor zover ik me herinner op een boogscheut van de kerk. Herman was begenadigd want hij had naast zo veel kwaliteiten ook de gave van het woord en hij gebruikte die dan ook ten over-vloede. Zijn preken waren verzorgd en pareltjes van literatuur. Met gepaste woordkeuze en een warme hartelijke stem wist hij zijn volkje te boeien en te beroeren want hij was een gevoelig man met een groot meevoelend en meelevend hart. Hij kon zich wel eens ergeren als in bepaalde periodes van het jaar de men-sen te veel zaten te hoesten. Eigenlijk was hij dat na verloop van tijd zo kotsbeu dat hij ‘n geestige list bedacht om aan de mensen duidelijk te maken dat dit al-leen maar een hele slechte gewoonte is en niets anders. Wat deed Herman ?

    Hij vond ergens op zolder (misschien in de oude grote pastorie of bij zijn eigen moeder) een grote blauwe geëmailleerde koffiepot met kromme teut en een dek-sel die alleen maar met een klein scharnietje open kon. Er waren bloemen op ge-schilderd. Voor dat hij van het altaar naar de preekstoel ging (die stond in die tijd aan de linkerkant in de kerk tegen een van de pilaren), nam hij van een klein tafeltje ergens aan de zijkant (niemand had dat gezien) die koffiepot en schreed daar plechtig en langzaam mee naar de preekstoel en iedereen keek hem gespan-nen en vragend na. Wat had dat nu te betekenen? Heel ostentatief en goed zichtbaar droeg hij die oude koffiepot en eenmaal boven gekomen, zette hij dat ding plechtig op de rand van de preekstoel op een zodanige manier dat hij haar er niet kon afstoten en ook niet in de weg zou staan tijdens de homilie. Volgens oud gebruik maakte hij een groot kruisteken en legde het Evangelie van die zon-dag uit. De mensen luisterden aandachtig en waren muisstil. Je kon werkelijk een speld horen vallen. Ze waren eigenlijk meer nieuwsgierig naar ‘wat gaat ie met dieë pot doen’? dan dat ze naar zijn gewijde uitleg luisterden. Ze waren zo bezig en begaan met dat ongewone gedoe, dat ze vergaten te hoesten…..

    Na ‘t AMEN van de preek, keek Herman langzaam naar de zijkant van de preek-stoel, waar die pot op de rand stond. Hij nam die even plechtig als in het begin en deed alsof hij naar beneden wilde gaan. De mensen keken mekaar vreemd aan en vroegen zich af wat die rare kuren wel te betekenen hadden. Niemand had in de gaten dat Herman nog iets in petto had. Toen hij op de eerste trap stond om naar beneden te gaan, kwam hij op z’n stappen terug, draaide zich om en richtte zich tot de mensen met een dankwoordje omdat ze helemaal niet hadden gehoest maar heel aandachtig hadden geluisterd en hij voegde er glimlachend aan toe dat hij hoopte dat ze dit in het vervolg zouden blijven doen. Ja, Herman was een man die besproken werd; hij ging over de tong, zoals de mensen zeggen. Maar ze spraken steeds met veel lof over hem, ook al deed hij wel eens dingen waar ze het niet mee eens waren.

    Dat zou vooral blijken als na het 2° Vaticaans Concilie, een tiental jaar later, de vernieuwingen in de Liturgie werden doorgevoerd. Herman, die voorstander was van de actieve deelname van de gelovigen in de liturgie, was ijverig in de catechese en zeer actief bij de voorbereiding van de eerste en plechtige communie. Ook het kerkinterieur werd aangepakt en wellicht een beetje te hardhandig want zonder enige toelating van voorname commissies en werkgroepen verdween de preek-stoel want ‘die nam het zicht op het altaar weg’. Alle beelden van bekende en onbekende heiligen werden naar de zolder gedragen en tot overmaat van ramp overschilderde hij (of liet het doen, ik weet het niet) de door de Grimbergse Norbertijn Gaspar Van der Schueren gemaakte fresco’s aan beide kanten van de zijbeuken vooraan in de kerk. Hij was van mening dat het soberder moest worden in de kerk en dat het altaar centraal moest staan en ook alle aandacht verdiende. Hierin was hij ongetwijfeld te doortastend en roekeloos ; want hierdoor gingen wel twee heel kostbare kunstwerken verloren. Gelukkig heeft men dat enkele tientallen jaren later weer heel mooi kunnen herstellen. Je kunt zeggen dat hij hier en daar impulsief te werk ging, maar het was nooit met verkeerde bedoe-lingen; hij dacht er zo over en liet zich daardoor bepalen.

    Op Goede Vrijdag organiseerde hij een Kruisweg door het hele dorp en op een twaalftal plaatsen liet hij een groot kruis plaatsen. Met gezangen en gebeden vooral geleid door de Chirojeugd, trok de hele karavaan door het dorp. Wij waren er als jonge fraters ook bij. We mochten in die tijd slechts één keer per week gaan wandelen en dan was het meestal naar een of andere pastorie waar we een medebroeder-pastoor gingen bezoeken. Pastoor Bramske was daar ook bij en zo ontmoetten wij Herman als jonge priester. Op die fameuze Goede Vrijdag liepen we mee in de kruisweg en enkele jongeren liepen te roken tijdens deze toch min of meer religieuze stoet. Dat sommige oudere mensen zich daaraan ergerden, zal U niet verwonderen en toen ze hun beklag bij ’meneer den onderpastoor’ maakte, zei hij vriendelijk:’ och madame, ik denk dat ze dat in Jezuskes tijd ook deden’. Je kon er niet kwaad op worden. Ik denk dat Herman ook heel goed kon luisteren en dat ook bewust deed. Hij probeerde in je huid te kruipen en dat heb ik later meerdere keren ervaren toen hij scholen bezocht, ‘jonge-kerkgroepen begeleid-de en zich inzette vanuit de Merodestraat in Mechelen, waar hij een eigen Evan-gelisatiecentrum had en van daaruit de hele wereld bereisde om missionarissen te bezoeken, hen op te roepen en aan te moedigen. Maar daarover wil ik het later in een andere bijdrage nog wel eens hebben (als U het goed vindt).

    Gereon van Boesschoten, norbertijn

    en herder in Grimbergen

    13-04-2006 om 10:30 geschreven door Jef De Cuyper


    >> Reageer (1)


    Foto

    Archief per week
  • 07/04-13/04 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 24/10-30/10 2011
  • 11/10-17/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 21/12-27/12 2009
  • 18/08-24/08 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 25/06-01/07 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 27/02-05/03 2006
  • 13/02-19/02 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 16/01-22/01 2006
  • 09/01-15/01 2006
  • 02/01-08/01 2006
  • 26/12-01/01 2006
  • 19/12-25/12 2005
  • 12/12-18/12 2005
  • 05/12-11/12 2005
  • 28/11-04/12 2005
  • 21/11-27/11 2005
  • 07/11-13/11 2005
  • 31/10-06/11 2005
  • 24/10-30/10 2005
  • 17/10-23/10 2005
  • 10/10-16/10 2005
  • 03/10-09/10 2005
  • 26/09-02/10 2005
  • 19/09-25/09 2005
  • 05/09-11/09 2005
  • 29/08-04/09 2005
  • 15/08-21/08 2005
  • 08/08-14/08 2005
  • 01/08-07/08 2005
  • 25/07-31/07 2005
  • 18/07-24/07 2005
  • 11/07-17/07 2005
  • 04/07-10/07 2005
  • 27/06-03/07 2005
  • 20/06-26/06 2005
  • 13/06-19/06 2005
  • 06/06-12/06 2005
  • 30/05-05/06 2005
  • 23/05-29/05 2005
  • 09/05-15/05 2005
  • 02/05-08/05 2005
  • 04/04-10/04 2005

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!