scouts in WO II
Foto
Inhoud blog
  • Geheime Sint Heilwich scouts groep
  • Boek voor den Soldaat
  • Pacha Chicorei
  • Geeraardsbergen laat iets van zich horen!
  • Van alles wat...
    Zoeken in blog

    Startpagina !
    Helpt Scouting te Dienen
    geschiedenis
    02-11-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De gitaar van nonkel Bob.
    Mei 1940.
    De CRAB uittocht naar Zuid-Frankrijk.

    Een van de vele ploegen uit Mechelen reed onder leiding van Master Leo Beeck ook zuidwaarts.
    Ergens midden een bosrijke streek ontmoeten ze een eenzame scout die langs de weg al zingend zat  te rusten. De Mechelaars stopten om ook  wat te rusten en beluisterden de scout-zanger. Toen hij uitgezongen  was kwam het tot een kennismaking.  De zanger was  Akela Bob uit Berchem en had zijn ploeg ergens gemist. Tussen al die duizenden vluchtelingen en opgeroepen jongelingen was het geen wonder dat je soms je ploeg uit het oog verloor. Fons Claes uit Mechelen die getroffen was door de mooie stem van de zanger, vroeg om nog enkele liederen te zingen. Na afloop sprak Fons haast profetische woorden: Bob jongen, als je blijft oefenen met zingen, wordt jij beslist een Vlaamse troubadour.
    En dat is nog zo geworden ook.Akela Bob, was Bob Davidse, de latere nonkel Bob van de kinderuurtje op TV. En de rond reizende troubadour in vele zalen van Vlaanderen.

    In Toulouse aangekomen ging iedereen zijn weg, op zoek naar stadsgenoten. De volgende avonden kwamen alle scout te samen aan de boorden van de Garonne om er onder de platanen te praten en te zingen. Weldra werd het een  ware  toeloop van , niet alleen scouts, maar ook van  vluchtelingen en gemobiliseerde soldaten die te Toulouse lagen. Bob , die de zangstonde leidde, had op een banjo van een scout enkele akkoorden ingeoefend om zo zich te begeleiden, ondersteund door tal van blokfluiten en mondharmonikas van de scouts. Leo Beeck besloot enkele omhalingen te organiseren om een gitaar te kunnen geven aan Bob. Op korte tijd had hij 350 frank verzameld en met Bob trok men naar een muziekwinkel. Mits wat afbieden had Bob een gitaar op de kop kunnen tikken. Later, toen de  jongelui in kampementen waren onder gebracht, trok Bob van kamp naar kamp om er zangstonden te organiseren.  Met de zegen van de hogere leiding kon hij zonder problemen rondtrekken, logement en eten verkrijgen.

    Toen ik begin der jaren negentig aan mijn oorlogsboek begon en vele verhalen hoorde vertellen, kwam ook dit verhaal uit de oude doos. Van een journalist had ik geleerd om elke verhaal na te trekken op geloofwaardigheid. Ik schreef een brief aan Bob en prompt ontving ik bevestiging! Hij kende zelfs de namen nog van Leo en Fons, knap geheugen,  na 50 jaren...

    Jij die dit leest, misschien was je ook daar aanwezig. Graag ontving ik ook uw verhaal van uw belevenissen in die bange maanden van 1940.
    E.mail me aub:
    woelige.ekster@skynet.be
    Bezit u nog documenten van uw terugkeer endergelijke..even scannen of laten scannen en ook doorzenden. Dank U!


    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)

    Archief per jaar
  • 2007
  • 2006
  • 2005
  • -0001

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!

    Mijn favorieten
  • seniorennet.be
  • OOrlog


  • Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!