scouts in WO II
Foto
Inhoud blog
  • Geheime Sint Heilwich scouts groep
  • Boek voor den Soldaat
  • Pacha Chicorei
  • Geeraardsbergen laat iets van zich horen!
  • Van alles wat...
    Zoeken in blog

    Startpagina !
    Helpt Scouting te Dienen
    geschiedenis
    05-11-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mededeling..................
    Beste bezoekers en scouts -al dan niet oude - Ekster gaat er voor enkele tijd tussen uit.

    Ik wordt opgenomen om een longkwab te laten verwijderen wegens een tumor.
    Ik verhoop het beste en blijf positief denken zoals het een oud-scout past. Mijn  79 ste verjaardag zal ik dus in een ziekenhuisbed doorbrengen.

    Moge de Opperscout me genadig weze.

    Hopman Ekster, 1ste en 6de BP Mechelen




    05-11-2006, 00:00 Geschreven door hopmanekster
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (3 Stemmen)
    18-10-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Terug "gevonden' trommels.

    Geschiedenis van landknechtstrommels.

     

    In 1942 moesten ,op bevel van de oorlogsburgemeester Baeck van Mechelen, de Graalridders hun lokaal aan het Berthoudersplein afstaan aan de “Zwarte jeugdgroep NSJV”. Hun drie landsknechttrommels moesten ze ook afgeven.

     

    17 September 1944. Tot mijn verwonderring stapten de Graalridders 3de BP in onze optocht met zes trommels. Van waar kwamen die ?

    Een lange zoektocht begon tot….1994. Een oud scout van de 3de BP vertelde me het  lang verzwegen geheim.

     

    Op 4 september 1944 werd Mechelen bevrijd. Iedereen liep maar rond en lachte. Enkele wakkere scouts trokken naar De Pekton alwaar onder de oorlog de zwarten samen kwamen. De deur stond open en er was al flink wat oorlogsbuit verdwenen. Op de bovenverdieping vonden onze scouts zes landsknechts- trommels. Aan bepaalde onderdelen herkende ze hun drie afgepakte trommels. Ze besloten ze alle zes mee te nemen als oorlogsschadevergoeding. Schilder Mariën, vader van een der scout, overschilderde de trommels en bracht er de scoutslelie op aan.

     

    Ken jij ook oorlogsverhalen over scouts? Zend ze mij aub.

    18-10-2006, 00:00 Geschreven door hopmanekster
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    07-09-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.herneming van een der eerste items
    31-07-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Scoutstrein 14 mei 1940, deel 2
    Klik op de afbeelding om de link te volgen



    Wie vorige foto goed bekijkt ( even op klikken om te vergroten) ziet de vermoeinis op de aangezichten. Ziet ook dat onze jongens, de werfreserve voor ons leger, in beestenwagens werden vervoerd! Dus..(aalmoezenier Fé Devignat trok er mijn aandacht op)...geen sanitair! De rest laat ik aan uw verbeelding over.De meeste scouts hadden eten voor een tweetal dagen, de reis duurde vier dagen. Bij de zoveelste stop was het telkens een stormloop om aan drinken en eten te geraken. Gelukkig hadden de Fransen medelijden met onze jongens en hielpen hen, zoveel ze konden. Na de capitulatie , toen ze in de Midi vertroefden, was dat wel anders: Vijandigheid tot en met. Na "hun" wapenstilstand waren ze beschaamd over hun gedrag en hebben ze terug onze jongens geholpen in hun kampementen.
    De werfreserves werden in twee leeftijdsgroepen opgedeeld.
    15 1/2 tot 21 en 22 tot 35 jaar. De kampen der jongsten tot 21 werden door de scouts geleid. Nooit heeft één scout of verbond daar een dankwoordje voor gekregen van onze regering die ondertussen veilig in Londen zat. Na de oorlog is er ook nooit enige erkenning gekomen.
    Scouts deden nu eenmaal hun goede daad en waren steeds bereid om te helpen waar ze konden! "Be prepared," was toch de leuze van alle scouts , overal ter wereld. Toevallig, afgekort de initialen van Baden Powell, de leuze van de stichter der scouts.

    31-07-2005, 16:19 Geschreven door hopmanekster
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0
    Misschien is nu de tijd gekomen, met het 100 jarig bestaan van scouting in 't zicht, dat de huidige scoutsleiding ruchtbaarheid zal geven aan wat scouts van 1939 tot 1945 aan dienstbaarheid hebben gepresteerd!!! Scouts die het meemaakten,  stuur me jullie verhaal, ik zorg wel dat het goed terecht komt. Heeft u nog documenten/foto's over die periode? Scan of laat ze inscannen en stuur ze naar mijn mailadres. Alvast bedankt.
    Eens scout, altijd scout....  ja toch?

    woelige.ekster@skynet.be

    07-09-2006, 20:30 Geschreven door hopmanekster
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    29-08-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vertaling Franstalig bidprentje Paul Schroëters

    Paul was groepsleider van de Kardinaal Mercier groep 7e BP Mechelen.
    Hij was kampleider bij de CRABS te Teyran in Zuid-Frankrijk, 1940.


    Hoofdtekst in vrije vertaling, met respect voor het toenmalige taalgebruik:

    Symbool van een jong en sterk idealisme, was Paul voor ons een voor­beeld van goedheid, zelfverloochening en zich totaal gevend.

    Door zijn eenvoud, zijn dienstvaardigheid, zijn innemende vrolijkheid genoot hij de achting van allen.

    Bevoorrecht in de liefde van de Meester, bezat hij vele talenten die hij gaarne overdroeg aan elkeen die hem nabij kwam. Zijn scherpzinnigheid, zijn innemende zachtheid, zijn zin om steeds de rechte lijn te blijven volgen langsheen het lichtend pad hebben zijn aposto­laat gevoed.

    Daar hij bewust was van zijn invloed en zijn verantwoordelijkheid, werkte hij steeds verder aan zijn vervolmaking; om zich beter te kunnen geven, wenste hij zijn zelfkennis te ontwikkelen. Zijn deugden: oordeel, evenwicht, zich bedwingen, gingen gepaard met een klare en vrolijke inborst, zo was hij een overste die bemind was en naar wie geluisterd werd. Zijn doordringende blik raakte de meest koude harten, maar, hij luisterde ook met veel tact en geduld naar de klachten van de zwakken; dit was het voorrecht van zijn karakter, tegelijk sterk en zacht.

    Geboren om leiding te geven, maakte Paul zich klaar om in het leven een "zoon van het licht" te worden, die door zijn voorbeeld het pad openstelde naar de ware Weg. Maar de Meester had andere plannen met hem. Paul heeft dikwijls in zijn kort en toch zo vrucht­baar leven, aangevoeld hoeveel Jezus diegene Hij het meest beminde ook het meest beproefde. Bij elk van deze ontmoetingen met de Goddelijke liefde, heeft de Meester hem "paraat" gevonden. De laatste beproeving heeft slecht bevestigd, op ontroerende wijze, hoezeer zijn vurig geloof in het Mystieke Lichaam voor hem levenswerkelijk­heid was.

    Gedurende zijn ware calvarie die zijn ziekte betekende, heeft hij niet geklaagd, maar altijd had hij een glimlach. Zelfs het morele lijden, zich ver van de zijnen te bevinden, heeft hem deze glimlach niet ontno­men. Zijn uithoudingsvermogen, zijn zachtheid, zijn bovennatuur­lijke vreugde hadden een onweerstaanbare invloed op iedereen.

    Hij die, vol van een ideaal, de roep van de Meester van de Oogst ge­hoord had en gedroomd had zichzelf te geven, ver in een missieland, heeft door een geheimzinnig lot van de Voorzienigheid, zich moeten tevreden stellen met zijn lijden te offeren voor de zielen. De hevige koorts die zijn jong lichaam teisterde, de wil die hij had om zijn "zuster het lijden" te aanvaarden, dit was de nederige gift van een missiona­ris voor de terugkeer van de verloren zonen naar het Huis van de Vader.

    "Ieder heeft zijn manier om missionaris te zijn," zegde hij. Deze overtui­ging deed hem stralen van een bovennatuurlijk geluk. "Ik ben gelukkig en bevoorrecht" beweerde hij nog, te kunnen lijden voor mijn kamp en voor de missies.

    De Meester heeft deze apostelziel, zeer jong nog, "naar huis" geroepen.

    "Altijd Klaar"... dit waren zijn laatste woorden, zijn testament, de heldhaftige les van zijn leven.


    Om stil bij te worden..........

    29-08-2006, 21:32 Geschreven door hopmanekster
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (3 Stemmen)
    14-08-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kijk héél goed toe......
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Uit de veiligste schuilkelder van Mechelen, zo dacht men,  werd het stoffelijk overschot van leider Sips boven gehaald! In de Groenstraat bij aannemer Van Meerbeeck.
    Slechts twee van de vijftig ingeslotene kwamen er levend uit
    Ziet goed toe...er ligt achteraan nog een dode, om uit te graven.
    Luguber? Nee, dat moesten wij als  16 -17 jarige scouts allemaal maar verwerken. De jongens op de foto waren scouts.
    Psychologische bijstand kende men niet. Ik herinner me nog dat m'n  moeder zei, nadat ik voor de zoveelste keer over de gruwelen sprak: " Op je tanden bijten Jos, zo wordt je een man!" Dat was dan de bijstand.....

    14-08-2006, 00:00 Geschreven door hopmanekster
    Reageren (1)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    08-08-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Scouts-Leopoldisten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Deze  maand is het 65 jaar geleden dat  Leopoldisten massaal werden aangehouden door de bezetter. Ook scouts waren lid van deze beweging.Eén van onze makkers was een der eerste aangehoudenen te Mechelen. 1353 dagen heeft hij doorgebracht in gevangenissen en kampen. Toen de Amerikanen Dachau bereikten lag mijn scoutsbroer in coma.
    En toch heeft zijn levenswil 'den Disser' er terug bovenop gehaald. Gelukkig leeft hij nu nog. Een levende getuige van wat het Nazisme met tegenstanders deed. In opdracht van Disser schreef ik zijn getuigenis op en verwerkte die tot een soort van dagboek. De  titel was zo gevonden: De weg naar de vrijheid duurde 1353 dagen.

    08-08-2006, 20:27 Geschreven door hopmanekster
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    14-07-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.66 jaar geleden...
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Weldra is het 21 juli. Dan denk ik steeds aan Paul Schoëter en de honderden andere scouts die zich hebben ingezet voor hun leeftijdgenoten in de CRAB-kampen, in de Midi-Frankrijk. Van mei tot augustus 1940 hebben ze gezwoegd om de jongeren van 16 tot 21 jaar op te vangen. De zo genoemde CRAB-s.
    21 juli 1940, is de overlijdensdag van Paul, ginds in de Midi-Frankrijk.

    Nooit is er vanwege het landsbestuur ook maar één woordje van dank uitgesproken voor de onbaatzuchtige inzet van scouts. Ze vragen dat niet. Zij deden het uit idealisme, hun spreuk:
     “Altijd Paraat – Ic Dien”  getrouw.
    We zijn nu 66 jaar later. Slecht enkelen zullen nog in leven zijn, maar naar de scoutsbeweging kan men nog wel een erkening sturen…….

    Allen Cardijn ( Stichter KAJ) heeft ooit eens openbaar gezegd: Hadden we de scouts niet gehad, het had ginds een ware ramp geworden!!!!!!!!!!!!!
    De legerleiding was niet instaat om die honderdduizenden jongeren op te vangen en te begeleiden. NIETS WAS VOORZIEN.
    ONVOORSTELBAAR!

    Hopman Ekster

    14-07-2006, 00:00 Geschreven door hopmanekster
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    30-06-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uitnodiging tot bijwonen herdenkingsmis.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Zie tekst en foto 14.04.2006. Klik tevens op deze afbeelding om een vergroting te zien.

    30-06-2006, 00:00 Geschreven door hopmanekster
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (3 Stemmen)
    15-06-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Elke dag een goede daad.....
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Kwam me onlangs ter oren. Onder WO II.
    Mechelse scouts  verzamelden 'buitendienst' geraakte wandelstokken. Die werden netjes opgeschuurde en wit geverfd. Vervolgens aan de blinden vereniging geschonken. Die waren daar heel blij om.
    Met wat nadenken vonden onze scouts toch steeds weer nieuwe iedeën om Goede Daden te doen.
    En de huidige scouts???

    Graag uw verhaal van dienstbaarheden onder WO II.
    E-mail: woelige.ekster@skynet.be

    Dank bij voorbaat
    Hopman Eklster

    15-06-2006, 13:53 Geschreven door hopmanekster
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    09-06-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mijn geheugen werd weer wakker...Paul Schoëters
    Zomer 1940, in de Midi bij onze CRAB-scouts.

    Zie ook: 01.10.2005; 28.10.2005; 02.11.2005; 21.11.2005

    In het kamp dat Paul leidde was er een jongen gestoken door een insect in de keel!
    Men riep Paul,  want de kerel kon nog amper ademhalen.
    Onmiddellijk wist Paul wat te doen. Had een opleiding gekregen om in Congo te gaan werken.
    Hij brak zijn vulpen stuk en stak het holle buisje vlak onder de slikker  met een krachtige stoot tot in de luchtpijp. De jongen kon terug wat adem binnen krijgen en werd nu naar een dokter gebracht. Dit kordate optreden heeft het leven gered van die gast.

    Een scout had weer een GOEDE DAAD verricht!

    Ken jij ook zulke verhalen? Stuur ze mij!!!!

    09-06-2006, 16:36 Geschreven door hopmanekster
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    17-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hulpschreew tot wie me kan helpen...
    Beste scouts, oud-scouts, afstammelingen van oorlogsscouts enz...

    Nogmaals leg ik het doel uit van deze Blog.

    Info verzamelen over de oorlogscouts.

    Er zijn honderden, misschien duizenden scouts betrokken geweest bij
    DIENSTVERLENING, in den breedsten zin van het woord., tussen 1939 en 1945.

    Ik wacht op DIE VERHALEN en voor zover mogelijk ook de DOCUMENTEN.(ingescand of opgezonden)

    Het heeft geen zin dat ik hier mijn ervaringen neerpen, dat is niet de bedoeling.

    Al wat ik ontvang, op gelijk welke manier, wordt verwerkt en overgemaakt aan het KADOC. Op mijn Erewoord van oud-scout.

    E-mail: woelige.ekster@skynet.be

    Adres: J Maes, Wilgenstraat 36, 2800 Mechelen

    Ps. Bezit er iemand een ARBEITSINZATSSCHEIN IN DE FAMILIE SCHOENDOOS?
    GRAAG EEN TWEEZIJDIGE SCAN OF GEKLEURDE TWEEZIJDIGE KOPIE. . Een scout uit Mechelen heeft die vervalsingen gemaakt. Zie 14.08.2005 Motercycling....

    17-05-2006, 17:23 Geschreven door hopmanekster
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    14-04-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gesneuvelde scout in Berlijn.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Frans Vanherterijck, Voortrekker van de 6de BP Mechelen, was een verplicht tewerkgestelde in Berlijn.
    Tijdens de moorddadige gevechten in Berlijn, van huis tot huis, werden alle burgers door de Russen opgeeist om hen te helpen. Ze vormden als het ware levende schilden, Een spoorbrug die Russen wilden oversteken stond in brand. De Russen stuurden honderden burgers de brug op, om met zand de brand te blussen. Maar telkens werden die weg gemaaid door hevig schietende ingegraven Duitsers.
    Ook Frans die daar in de omgeving zijn bevrijding had afgewacht moest mee. Hij bracht aan dat hij geen Duitser was maar een geallieerde Belg, geen pardon: Burger, de brug op! Daar sneuvelde onze scoutsvriend , in bevolen dienst! Na de capitulatie ontvingen we de tijding dat we  onze scoutsvriend  nooit meer zouden zien. Het werd akelig stil, toen we dat op de openingsplechtigheid van een vergadering vernamen.  Menig scouteke pinkte een traan weg, 'de Frenne' was een graag geziene VT.  Veel later is men via het Rode Kruis en het Amerikaanse leger teweet gekomen in welke omstandigheden hij gedood werd. Men erkende dat hij in bevolen dienst was gesneuveld.
    Frenne jong, we gaven je de eretitel van Hopman, meer konden we niet doen! Vergeten zijn we  je nog niet. Helaas , na ons zal waarschijnlijk je dood en die van vele scouts niet meer ter sprake komen. Dat is nu eenmaal zo...Nergens zal dat vermeld staan....

    14-04-2006, 19:38 Geschreven door hopmanekster
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    06-04-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goeie Noorderburen!
    Hiep!
    Vanuit Nederland ontving ik prachtige scanningen over hun Padvinderspost. Goed te weten dat ook daar de scoutsgeschiedenis WO II niet vergeten wordt: B-R-A-V-O, BRAVO!!!
    Hartelijk dank René!
    Ekster

    06-04-2006, 11:27 Geschreven door hopmanekster
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    03-04-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.toevoeging voor 30-01-2006
    In het verhaal over de HIB-kampen mag u lezen:
    "Kasteel te schoten is: Kasteel Horst."
    IK dank bowie....

    03-04-2006, 16:38 Geschreven door hopmanekster
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    01-04-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WO II. November 1941
    Klik op de afbeelding om de link te volgen In november 1941 werd de Welpengroet verboden door de bezetter.
    Volgen hun mening was het verschil met de bekende Churchill-groet te klein, om niet te zeggen onbestaande!

    Het V-teken dat men nu als symbool voor vrede gebruikt is niet wat Churchill bedoelde.
    V -ictory is wel de juiste betekenis.


    01-04-2006, 00:00 Geschreven door hopmanekster
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
    15-03-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Krantenartikel + foto
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Beste,

    Wie bezit de foto van de Mechelse scouts, gepubliceerd in " DE DAG" van woensdag 20 juli 1940??????????

    Graag ontving ik die, of, een duidelijkere scanning dan deze.
    Ook het artikel is welkom. Ik vind dat nergens meer.
    Op de foto staat duidelijk  " HET BOEK VOOR DEN SOLDAAT"

    Helpt mij aub, ook door het gewoon voort te vertellen....

    E-mail: woelige.ekster@skynet.be
    Postadres: J. Maes, Wilgenstraat 36, 2800 Mechelen


    Alvast bedankt voor de aandacht! EN UW MEDEWERKING ?

    15-03-2006, 00:00 Geschreven door hopmanekster
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    11-03-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Terug naar mei 1940

    De Mechelse scouts bedeelden zand ter preventie bij brand.
    De PLB=Passieve Lucht Bescherming , gaf goeie raad aan de bevolking.
    Zo ondermeer: Zet metalen emmers met zand op uw zolder, dan heb je het beste blusmateriaal bij de hand.
    En de scouts deden weer spontaan het werk. Met stootkarren vol wit zand reden ze langs de straten en belden overal aan: "Moet er geen zand zijn?? " Overal waren ze welkom. In menig huis hebben ze zelfs volle emmers naar de zolder gedragen. Onze scouts waren hun belofte indachtig: ""  Elke dag een goede daad. ""  
    Toen deden ze er tientallen per dag!
    10 Mei 1940, rond 20 uur vielen er magnesium brandbommen op Mechelen. Afgeworpen door de gevreesde STUKA's. Onze scouts moesten niet opgetrommeld worden, als mussen vlogen ze naar de brandende gebouwen. Er zijn plaatsen geweest waar ze de niet ontplofte bommen uit de dakgoten haalden en naar beneden brachten.
    Stom en levensgevaarlijk. Maar bij  hun dienstbetoon dachten ze niet na, handelden zoals het voorkwam....ONMIDDELLIJK!
    In het verslag van BETERAMS over de werking van de PLB/Teritoriale wacht worden de scouts herhaaldelijk vermeld als moedige jongens die zich onbaatzuchtig inzetten om te helpen waar ze konden.
    Nog een straffe 'toer'. In het droogkuis bedrijf  IDEAL, aan de Hanswijkstraat, lag op de verdieping een opslag van wasbenzine in een grote citerne. Aan de achterkant - Egmontstraat- woedde hevige branden. Onze scouts hebben, met emmers, al die benzine naar beneden gebracht. Onvoorstelbaar welk risico ze namen. Ze dachten maar aan één ding: Als die benzine overhit geraakt ontploft heel dat geval en zou er van de omgeving niet veel meer overblijven.
    Ondertussen waren andere scouts doende op de Schuttersvest, een torentje van een herenhuis dat in brand stond, met hun scoutsbijltje om te hakken. Na verloop stortte het geval op de straat. Wat voor risico's namen die jongens toch???
    Toen waren Scouts nu eenmaal getraind om te helpen in alle omstandigheden.
    Zou dat nu nog zo zijn? Dat vraag ik me dikwijls af.
    Graag uw reactie AUB.

    11-03-2006, 17:34 Geschreven door hopmanekster
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    24-02-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Anecdotes....
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Na het bombardement van 1 -2 mei 1944 op Mechelen, was het werken geblazen voor de dienstvaardige scouts. Hier volgen echter 2 anecdotes die wat bizzar lijken...

    Scouts waren werkzaam in  de wijk Leuvensesteenweg. Een groepje was bezig met het wegdragen van doden naar een zaal achteraan het cafe tegenover de ingang van het arsenaal. Het was een eerste verzamelpunt voor de doden die geborgen werden. Op deuren gelegd, werden ze er naar toe gedragen.
    Plots begonnen de alarmsirenes te loeien, iedereen verliet in ijltempo de geteisterde wijk. En onze scouts? Die gingen gewoon door met hun lugubere vracht naar het verzamelpunt. Dan eerst begonnen ze te rennen naar de kruidtuin, alwaar een grote schuilplaats was gebouwd.. Toen beseften ze dat ze feitelijk hun leven riskeerden om doden te bergen!

    Twee of drie dagen na het bombardement was het al wat kalmer met het wegdragen van doden. Een aantal scouts stond aan een hulppost te wachten op instrukties. Er komt een oproep binnen om menselijke resten te komen ophalen in een tuin op de Brusselse steenweg. Met vier jongens trokken ze er naar toe. Onderweg werd er aardig wat gefantaseerd over de aard der mogelijke resten. Het was hun manier om de gruwel der laatste dagen te verwerken. Terplaatse aangekomen bracht een oudere man hun naar de achterkant van zijn tuin en wees een plek aan: " Daar ligt het!" Bij het zien van een klein stukje hoofdhuid met haren, moesten ze op hun tanden bijten om niet te lachen. Ze hadden de vuurproef al gehad, dit was een peulschil! Ze vroegen een zak en deden de lok erin en vertrokken. Toen ze uit het zicht van de buiten staande mensen waren, schoten allen in een lach. Het lok hebben ze, o schande, in het kanaal geworpen. Het is hun  bij deze vergeven.
    Bij de Foto: Armband van scoutshulpploeg Mechelen. Deze was de 354ste ingeschreven scoutshelper.

    24-02-2006, 21:32 Geschreven door hopmanekster
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    22-02-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Foto 2 toekomstige koningen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Deze  foto werd genomen op het HIB kamp te Fourneaux. Wie had toen durven vermoeden dat hier 2 toekomstige koningen op bezoek waren? Augustus 1942.

    22-02-2006, 00:00 Geschreven door hopmanekster
    Reageren (1)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    17-02-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aandacht gevraagd.....
    Geachte bezoekers-sters,

    Deze blog is echt bedoeld om INFORMATIE te verzamelen.
    Ik vertel wel wat ik weet, maar zou echt graag hebben dat men doorvertelt dat deze blog een oproep is om andere scoutservaringen
    uit WO II te ontvangen. Ook als je zelf hulp hebt ontvangen van scouts of een CRAB uit de Midi bent geweest: Stuur me jouw verhaal
    Men zegge het voort. Men zegge het voort. Men zegge het voort.

    Dank bij voorbaat.
    Hopman Ekster.

    17-02-2006, 19:00 Geschreven door hopmanekster
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    16-02-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Leopold III speelpleinen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Zang was één van de bezigheden. De leiding werd echt getraind om zangstonden te leiden. Hier zien we Maurice Leysen die zangles geeft aan de leiders. De accordeonist is René Plateeuw, uiterst rechts gehurkt, Leo Beeck . Beiden werden gewaardeerde architekten.

    16-02-2006, 20:26 Geschreven door hopmanekster
    Reageren (1)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    11-02-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Speelpleinen Leopold III 1942
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De kookploeg op de Mechelse speelpleinen Leopold III, nabij de Putsesteenweg // Zwarte Leeuwstraat te Bonheiden. Ter plaatse bekend als  "De Paddestoel."
    Vlnr.Zit.Leo Beeck (Eekhoorn); Bols (Kat); Walter Gonnissen; Maria Verscheuren(welpenleidster); Jeanne Vanherterijk( welpenleidster).

    11-02-2006, 20:53 Geschreven door hopmanekster
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    02-02-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Speelpleinen Mechelen in WO II
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De scouts werden aangezocht door : Winterhulp & Roodkruis & Vlaams Kruis & Leopold III tehuizen. Je leest het , ze stonden aan te schuiven om onze hulp te verkrijgen. Vermits wij hoog in in ons vaandel de spreuk en levensopdracht voerden: WEES BEREID, zeiden we onmiddellijk JA!
    En de eerste speelpleinwerking in Mechelen kon starten..
    Achter  "De Paddestoel" aan Sint-Ludwina op de Putsesteenweg en de Zwarte Leeuwstraat start het eerste vakantiespeelplein.
    De studerende scouts konden zich zonder problemen ter beschikking stellen. Zij die reeds gingen werken kwamen na hun werktijd nog op het terrein dienst doen. Zo is overbekend het geval van een bakkersleerjongen die na zijn werk van 4 uur 's ochtends tot 2 uur namiddag, toch nog naar de Paddestoel kwam om de namiddagpap mee te bereiden. Op dienstbaarheid bestond , toen, bij de scouts geen grens!

    Nu een anecdote.
    Op een bepaalde dag komt een Sitecar, zo een motor met een bakske naast, het terrein opgereden: Feldgendarmen!!! Duitse controle.
    Die vragen naar: " Der Fürher,"  een voortrekker die wat schrik gepakt had flapte er onmiddellijk in Vlaams-Duits uit: " Das der dikke daar!."
    Onze DC, inderdaad nen dikke, sloeg al bleek uit.
    " Papieren bitte!" Het diend gezegt , beleefd waren die wel...altijd: " Bitte!" Na het lezen van zijn indentiteit en enkele vragen over het waarom van al dat jeugdig gespeel. Blijkbaar wisten die niets van de Leopold III speelpleinen, zei een van die Feldgendarmen: "So du bist 25 jaren en spiele nog mit kindern?" Die bekeken onze DC alsof die vast en zeker een pedofiel was.:" Komme sie nach kommandantuur!"
    Toen Soekoeroe - dat was den DC zijn totem - op het kommandantuur aankwam was de zaak al in orde. Ze hadden al inlichtingen genomen via RK en WH. En Soekoeroe mocht naar huis........
    Ja, de huidige  Mechelse Speelpleinen hebben feitelijk daar hun oorsprong.
    Maar, wie weet dat nog?
    Ps. Foto 1942, leidster verzorgt gekweste. Akela Josée Hulsen

    02-02-2006, 00:00 Geschreven door hopmanekster
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    30-01-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.H.I.B. KAMPEN en de Scouts
    HIB-kampen. Letterwoord voor: Hulp en Informatiebureau voor de Gezinnen van Beroepsmilitairen..
    Deze dienst werd in opdracht van Leopold III opgericht dd. 14.12.1940. Het doel was in hoofdzaak het opvangen van verzwakte kinderen en deze onderbrengen  in een gezonde omgeving. Door overvoeding ze terug aansterken en ondertussen een aangename vakantie bezorgen. Burggraaf Gatien du Parc, gouverneur van Prins Boudewijn en scoutsleider,  werd door L.III gevraagd die kampen te organiseren.
    In 1941 te Momingnies, ging het eerste proefkamp door, voor Vlaamse kinderen. Aan het VVKS werd gevraagd de leiding op zich te nemen.
    Overwegend Mechelse scouts leiden dit kamp, ze werden flink geholpen door scouts uit Sint-Niklaas.
    Het werd een reuze succes. Alle kinderen beleefden een droomvakantie en kwamen ettelijke kilo's aan.
    In 1942 werden er 8 kampen opgericht. Zowel in de Ardennen als in Vlaanderen, meestal stelden adelijke families hun domein en gebouwen ter beschikking. Niet altijd was de accommodatie in orde.
    Toen scoutsleiders in Schoten op een kasteel toekwamen - de naam is vergeten - kregen ze enkele remises en schuren ter beschikking om het kamp te organiseren. Er is daar ongelofelijk geimproviseerd en gezwoegd om een deftig onderkomen klaar te stomen..Twee puntjes die wel tot de verbeelding spreken: Geen toiletten of douches!
    Die werden door de scouts opgericht zoals op scoutskampen, de overbekende HUDO's en douches met een rubberslang....
    De hoofdleider aldaar was Jan  Van Ussel, apotheker van opleiding.
    Hij schuimde de hele omgeving af op zoek achter kalk en andere ontsmettingsmiddelen om het allemaal gezond en reukloos te houden.
    Eten was geen probleem, daar zorgde Winterhulp voor en de boeren uit de omtrek.Koken deden scouts en RK-helpers-sters . Eén van de bezigheden was het aanleren en spelen voor de omwonende bevolking van toneelstukjes.
    Zo hadden ze zelf de tekst geschreven om Sneeuwwitje en de Zeven dwergen te kunnen opvoeren. Plots kwam er bericht van het HOF dat Prins Albert op bezoek zou komen, kwestie van de scouts en hun kampgangers steun te betuigen.
    Men zou dat toneelstuk opvoeren. Aldus geschiedde.
    Prins Albert zat naast Jan Van Ussel toe te zien. Hij was toen +/- 8 jaar jong. Toen Sneeuwwitje dood viel vroeg de Prins met een snik in de keel: " Master, is Sneeuwwitje nu echt dood?"
    Dat zijn zo van die anecdoten die in menig logboek zullen staan , denk ik.
    Bezit jij ook herinneringen aan WO II, die iets met scouts te maken hebben? Stuur ze mij AUB.

    Ps.: Kasteel  Schoten is vermoedelijk 'HORST'. Dank Bowie!!!

    30-01-2006, 00:00 Geschreven door hopmanekster
    Reageren (2)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    19-01-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Weg met de kanadezen,.....
    Mei 1942.
    Na de weigering van het VVKS om deel uit te maken van de Vlaamse eenheidsjeugd - zeg samen smelten met het NSJV -
    Nationaal Socialistische Jeugd van Vlaanderen - In de volksmond Hitlerjeugd genoemd -alhoewel zij dat niet waren-.Na de weigering ontstond er een hetze bij de NSJV-ers tegen scouting. 's Nachts werden voor de scoutslokalen, althans in Mechelen, leuzen neer gekalkt.
    WEG MET DE SCOUTS-WEG MET DE KANADEZEN-NAAR BREENDONCK-HOEDEN AF.
    Zie in archief 08.07.2005 : foto voor het districtslokaal.

    Uiteraard werd dat de meest verspreide clandistiene scoutsfoto.
    Men liet het niet bij wat gekalk. De mannekens reden per fiets langheen de voetpaden en trachtten scouthoeden af  te rukken.
    Via estaffetedienst werden alle leiders verwittigd om hun jongens op te dragen langs heen  de gevels te gaan. De stormnestel van de hoed stevig onder de kin vast te knopen.
    Op een zondag hadden we een plan opgesteld.Eén scout ging met hoed op, langs de stoeprand, Kort er achter een groepje in burger. Nog wat verder naar achter, nog een 'burgerscout' met scoutsfluitje in de aanslag. Zodra een NSJV-er per fiets de geuniformeerde scout naderde floot de achterste scout. Onmiddellijk sprong het groepje naar het bagagedrager van de fietser en hief de fiets omhoog. Zag je dat manneke in het  ijle  trappen! Vervolgens fiets met rijder omver kiepen! Algemene scoutspret!!!! En dan zich vlug  verspreiden in de zijstraten.
    Was dat geen verzetsdaad? Nooit geen medaille gekregen!LOL
    Ui t Vilvoorde vernam ik dat hetzelfde aldaar geschiedde. Twee hoeden hadden ze gepikt! Een groepje leiders trok naar het Duitse kommandatur en legde klacht neer. De plaatskommandant riep de
    pseudo nazi-jeugd op het matje. Ze werden verplicht de gestolen hoeden terug te geven. Waarschijnlijk is dat feit doorgegeven, want de openlijke pesterijen stopten.
    En wij triomferen en ons tong uitsteken naar die' zwarte mannekes'.
    Maar één jaar later op 1 april - en geen grap! - totaal uniformverbod!
    Reacties op dit verhaal kunnen op drie manieren, voor wie het niet weet.
    Onderaan klikken op 'REAGEER' om uw verhaal of vraag stellen.
    2de mogelijkheid: klik op VOEG TOE en schrijf daar wat je kwijt wilt.
    3de mogelijkheid, vooral voor wie niet in de openbaarheid wil reageren: klik op 'E-MAIL MIJ' en schrijf me persoonlijk.
    Alvast bedankt voor je bezoek en...hopelijk nieuwe feiten!
    EENS SCOUT   ALTIJD SCOUT!

    Ps. "Kanadezen" in verband met onze vierdeukenhoed!

    19-01-2006, 21:52 Geschreven door hopmanekster
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
    13-01-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog wat over de Padvinderspost
    Na wat opzoekwerk, volgende toevoeging.

    De oorsprong van de Padvinderspost in 1940 diend gezocht in...Zuid-Afrika. 2de Boerenoorlog: 1899 - 1902.
    Tijdens het beleg van Mafeking door de Transvaalse boeren, wat 218 dagen duurde, heeft Baden-Powell die stad met succes verdedigd. Allezins voor de Engelsen.
    BP. had bij die verdediging  jongens ingeschakeld om taken te vervullen die anders door soldaten dienden te geschieden. De meest bekende zijn: Verkeer regelen en postbedelen.
    Door die wetenschap ontstond in mei '40 in Nederland het idee van de Padvinderspost (scouts). Scouts dienen dagelijks mensen te helpen , hun gekende 'Goede daden', toen toch. Ik weet niet of dat nu nog zo een punt der scoutswet is. De juiste datum van het opstarten in Nederland is mij  onbekend. Bezorgd me dat indien u het weet; Dank u.
    In België, daags na de capitulatie op 28 mei, startte men met de Padvinderspost in Aarschot, voor zover mij bekend waren zij de eerste.. En het groeide uit over gans Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Alle informatie dien aangaande van oud-scouts of hun afstammelingen is welkom. Kopieën met scanner van documenten zijn eveneens welkom.

    Intressant om weten: Scouts deden dat gratis. Privé vroeg men VIJF FRANK per brief!!! Ter vergelijking; een uurloon van een vakman bedroeg toen 4 à 5 frank! Geldwolven die profiteren van de omstandigheden zijn er altijd geweest hoor. Niets nieuws onder de zon!!!
    Op een gegeven ogenblik is er een internationale Padvinderspost  opgericht in Brussel. Data zijn mij niet bekend! Adres wel: Dublinstraat.
    Op een omslag die ik zag in een boekje over de Padvinderspost stond heel lakoniek: " PAR VOITURE SCOUTE ."

    Duizenden kilometers hebben onze scouts afgelegd per fiets. Het was een estafette systeem. Mechelen reed naar Antwerpen, Brussel en Temse. De scouts aldaar namen de post in ontvangst en brachten die  wat verder. Meestal waren die  doorgeef posten in een plaatselijke herberg omwille van de 'openingsuren'.
    Tot slot, via de Brusselse scouts in de Marollen ging de post over naar het FSC(Waalse scouts) en zo geraakten vele brieven tot in Zuid-Frankrijk waar duizenden Belgische jongeren nieuws ontvingen van thuis.
    Als je nu denkt dat die jonge scouts ooit vanwege 'onze bestuurders" enige dankbetuiging ontvingen: NOPPENS!!! Idem voor hun dienstbaarheid in de Midi bij de CRAB-kampen. Wij deden dat niet voor dankbetuigingen, maar een herkenning van scouting als dienstbetoon was toch het minste , denk ik nu.

    13-01-2006, 18:50 Geschreven door hopmanekster
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    12-01-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beleeft vraagske..
    U die hier komt zien, graag even een klein berichte achterlaten.
    Dat zou me veel plezier doen en..het kost toch niets om goeie dag te zeggen, hé? Geef mijn blog door aan geintereseerden, dank U.
    Ekster

    12-01-2006, 18:35 Geschreven door hopmanekster
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    03-01-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Tijdens het von Rundstedt offensief...
    Baron Orban de Xivry, eigenaar en bewoner van het kasteel van Zellaer, Bonheiden,  bezat ook een kasteel in La Roche.
    Na de bevrijding trok die met gans zijn gezin, ik dacht dat er 19 kinderen waren, naar de Ardennen. Hij was 2 maal gehuwd, zijn eerste vrouw was gestorven tijdens een bevalling.
    Zal de laatste geweest zijn, zeker?
    De familie ging kerstmis vieren in La roche, dat was tenminste hun bedoeling.
    Na enkele dagen moesten ze  op de vlucht voor de plotse tegenaanval der Duitsers, het overbekende von Rundstedt offensief.
    Tijdens hun vlucht, nog in La Roche, stoten ze op een patrouille SS-ers . Die jaachden hen op.
    Louis het 12 jarig zoontje , wolfje/welp bij de 10e BP Sint-Pieter te Mechelen, komt ten val in de sneeuw, een mitrailette ratelt....Louis werd zo maar laffelijk doodgeschoten. 'Ze'  hadden geen tijd te verliezen met een gevallen kind!

    Nadat de Amerikanen onze Ardennen terug hadden gezuiverd van die lafaarden, bereikte het nieuws Mechelen.
    Algemene verslagenheid bij de Mechelse scouts.
    Later werd een herdenkingsmis opgedragen in Sint-Pieterskerk.
    Triest verhaal...maar ik denk daar nu aan, omdat het zo rond deze tijd begin januari 1945 zal gebeurd zijn.

    Weet iemand méér over deze feiten ?
    Graag uw aanvullende info.
    Dank u.



     


     

    03-01-2006, 00:00 Geschreven door hopmanekster
    Reageren (2)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    Archief per jaar
  • 2007
  • 2006
  • 2005
  • -0001

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Mijn favorieten
  • seniorennet.be
  • OOrlog


  • Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!