Druk op onderstaande knop om te reageren in mijn forum
Dropbox
Druk op onderstaande knop om je bestand naar mij te verzenden.
Huilbaby Zwangerschap
Zwangerschap Huilbaby
08-11-2008
De taal van huilen
Product omschrijving
Met haar boek 'De taal van huilen' maakt Aletha Solter ons duidelijk hoe we erachter kunnen komen wat babys en jonge kinderen bedoelen als ze huilen. Dit revolutionaire boek biedt de mogelijkheid om tot een betere, diepere relatie met kinderen te komen. Solter heeft het geschreven voor ouders, verzorgers, onderwijzers en werkers in de gezondheidszorg. Het boek geeft inzicht in de redenen waarom kinderen huilen en boos zijn en leert ons hoe we daar het best op kunnen reageren. Andere voordelen van Solters benadering zijn onder meer: babys worden geholpen om s nachts door te slapen (zonder dat ze worden genegeerd); kinderen leren spanning en trauma beter te verwerken; hun leer- en concentratievermogen wordt verhoogd; hun gevoel van eigenwaarde groeit en hun emotionele leven verdiept zich; agressief gedrag van kinderen vermindert. Ongetwijfeld zal het boek de lezer meer zelfvertrouwen geven als ouder of verzorger, omdat het speciale vaardigheden aanreikt, die vooral gericht zijn op constructief omgaan met tranen en driftbuien. Dankzij deze nieuwe vaardigheden zien ouders tot hun vreugde hun kinderen in lichamelijk en psychologisch opzicht gezonder worden. (uit het voorwoord van Thomas Gordon)
Het huilen van babys moet worden gezien als hun manier van communiceren. Het is hun (enige) manier om te laten weten dat ze honger hebben of een vieze luier. Dat ze moe of niet lekker zijn, niet fijn liggen, het koud of juist te warm hebben en ga maar zo door. Babys huilen natuurlijk ook om de aandacht van hun ouders te kunnen trekken. Gewoon gezonde babys stoppen met huilen zodra aan hun vraag voldaan is. Ook kunnen hun ouders na verloop van tijd goed onderscheid maken in de verschillende manieren van huilen. Huilen vanwege honger klinkt bijvoorbeeld anders dan huilen om aandacht. Het huilen bij een huilbaby echter blijft in één intonatie en lijkt alleen maar ontzettend doordringend, scherp en schril. Een huilbaby zal trouwens niet gauw stoppen met huilen of zal snel weer doorgaan als hij bijvoorbeeld opgepakt en getroost wordt.
Wat verstaat men onder een Huilbaby?
De officiële definitie luidt, dat een baby die meer dan 3uur per dag, langer dan 3 dagen per week, gedurende minimaal 3 weken lang huilt een huilbaby wordt genoemd. Maar dit betekent uiteraard niet dat ouders zo lang moeten wachten voor zij hulp zoeken. Zodra ouders het huilen van hun kind als probleem of overmatige belasting ervaren, is het noodzakelijk om (via de huis-, of kinderarts, consultatiebureau etc.) hulp te zoeken. Deskundige gaan ervan uit dat in Nederland ongeveer 10-15 % van alle baby's een zogenaamde huilbaby zijn.
Huildagboek
Soms kan er voor het overmatig huilen van een baby een medische oorzaak gevonden worden. Als die dan verholpen is, stopt in de meeste gevallen het buitensporig huilen.Om makkelijker een oorzaak te kunnen vinden, wordt ouders vaak aanbevolen om een zogenaamd huildagboek bij te houden. Daarin kunt u een tijdlang (een aantal dagen) het huilpatroon van uw baby bijhouden. Al deze gegevens heeft de kinderarts nodig bij het uitsluiten van een medische oorzaak van het huilen.
Aandachtspunten voor een huildagboek:
·Wanneer en exact hoelang huilt de baby? Indringend huilen van een baby kan gevoelsmatig veel langer duren dan het in feite eigenlijk is.
·Huilt een baby net voor of juist net na de voedingen? Net voor het slapen of alleen s nachts?
·Heeft een baby een voorkeurshouding? De baby kijkt dan in bed/box uitsluitend naar één kant.
·Spuugt de baby veel? (een mondje vol of een hele golf?) Poept hij regelmatig?
Symptomen/ verschijnselen van een huilbaby Als uw baby meerdere van onderstaande symptomen heeft, neem dan voor verder onderzoek contact op met uw kinder- of huisarts of het consultatiebureau.
·Onrustig/ ontroostbaar (of begint snel weer met huilen)
·Overactief, onrustige bewegingen, veel trappen met de benen
·Weinig/niet willen knuffelen
·Stijf, gespannen, snel overstrekken (armen/ benen erg stijf)
·Weinig slaapbehoefte. Is snel en door het geringste wakker.
·Snel/makkelijk afgeleid (bij het voeden, spelen, aandacht)
·Overmatig sterke zuigreflex (de baby lijkt constant honger te hebben), maar zuigt slecht
·Zoekt weerstand met het hoofd (ligt in bed/box vaak tegen de rand aan)
·Voorkeurshouding (kan/wil maar één kant op kijken)
·Harde buik en/of veel en vaak spugen
Problemen
Door het overmatig huilen van de baby kunnen de volgende problemen ontstaan:
·Oververmoeide ouders door aanhoudend slaapgebrek (met alle gevolgen van dien)
·Verstoorde hechting tussen ouders en kind
·Te weinig aandacht voor andere gezinsleden (broertjes/ zusjes/partner)
Mogelijke (medische) oorzaken voor overmatig huilen van een baby
·Te veel prikkels (te druk, geen rustige/vaste dagindeling)
·Maag/Darmproblemen (Reflux, onrijpe darmen, wennen aan voeding, te veel/te weinig voeding, diaree/obstipatie etc.)
·Hulp van familie/vrienden inschakelen bij de dagelijkse zorg
·Inschakelen van een babyconsulent (verpleegkundige met aanvullende opleiding ouder en kindzorg)
·Troostkoffer(via consultatiebureau te verkrijgen) Deze koffer bevat hulpmiddelen om de baby te kunnen troosten. De inhoud verschilt enigszins per instelling, maar meestal zit er een hangmat, draagdoek, inbakerdoek, CDs met rustgevende muziek, video's en literatuur in.
Algemene tips
Vat het overmatige huilen van uw baby niet persoonlijk op. Het is niet tegen u als moeder/vader gericht. Ook al voelt het wel zo! Probeer ook na de zoveelste gebroken nacht hieraan te blijven denken. Als het even niet meer gaat, schakel uw partner, familie of vrienden voor hulp in. Sommige gevallen van kindermishandeling ontstaan door een combinatie van oververmoeide ouders en extreem en langdurig huilende babys. Dat klinkt hard, maar het is de werkelijkheid! Laat het niet zo ver komen en zoek meteen hulp als u het huilen van uw baby als probleem/belasting ervaart! Vergeet eventuele andere kinderen, uw partner en natuurlijk uzelf niet. Gun hun voldoende tijd en de nodige aandacht.