Foto
Inhoud blog
  • Zaterdag 19 nov en Zondag 20 nov 2005
  • Vrijdag 18 nov
  • Donderdag 17 nov
  • Woensdag 16 nov
  • Dinsdag 15 nov
  • Maandag 14 nov
  • Zondag 13 nov
  • Zaterdag 12 nov
  • Vrijdag 11 nov
  • Donderdag 10 nov
  • Woensdag 09 nov
  • Dinsdag 08 november
  • Maandag 07 nov
  • Zondag 06 nov
  • Zaterdag 05 nov
  • Vrijdag 04 nov
  • Donderdag 3 nov
  • Woensdag 02 nov (Java)
  • Dinsdag 01 nov
  • Maandag 31 okt
  • zondag 30 okt
  • zaterdag 29 okt
  • Vrijdag 28 okt
  • Donderdag 27 okt
  • woensdag 26 okt
  • Dinsdag 25 okt
  • Maandag 24 okt
  • Zondag 23 okt
  • Zaterdag 22 okt
  • Vrijdag 21 okt 2005
  • Korte planning
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    v8x
    blog.seniorennet.be/v8x
    REISVERSLAG INDONESIË

    03-02-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Donderdag 17 nov

    Dag 26 Ubud 

    Na het ontbijt met pannenkoeken(waar in prompt weer misselijk van werd) zijn we met de pendel bus naar Kuta gegaan. Na een rit van 45 minuten via Sanur, een andere kust plaats, kwamen we aan in het centrum van Kuta. Het was wederom niet druk. Weinig toeristen. Bij vertrek in Ubud zaten we met z’n zessen in een grote bus. In Sanur gingen er 4 uit dus we kwamen samen aan in Kuta. Voor velen is Kuta het summum van Bali en anderen vinden het te commercieel. We zijn door het centrum naar het strand gelopen waar veel verkopers maar zeer weinig toeristen waren. De branding van Kuta behoort tot de beste van het eiland. Over het strand gelopen. Daar staan wat palmbomen maar er waren wederom weinig toeristen. Bij een barretje wat gaan drinken. Mag de naam barretje niet hebben. Het bestond uit een stoel met daarop koelbox met daar in wat soorten frisdrank en bier, en twee plastic stoelen. Het was wel officieel want de uitbater moet er ook nog voor betalen. Toen we daar zaten kwamen er weer allerlei pedicures, masseurs/masseuses en noem maar op naar ons toe. We hadden alle tijd dus handen en voeten laten manicuren/pedicuren, gelijk een beetje nek en hoofdmassage laten doen en tevens een paar sari’s gekocht. Had ik niet nodig maar het was meer een vorm van rechtstreekse ontwikkelingshulp. Daarna nog even iets bij Mac Donald, 24 uur open, gegeten en gedronken.Dit is eigenlijk het enige waar ik momenteel trek in heb: frites.Toen het centrum weer in gegaan en een groot warenhuis bezocht, Mata Hari.Bij dit warenhuis zijn de laatste bomaanslagen gepleegd maar er was niets meer van te zien.Toen weer met een pendelbus terug. Onderweg ging het busje stuk. Geen beweging meer in te krijgen. Het was hartstikke druk maar geen probleem hoor.De chauffeur hield een busje wat achterons reed aan, kletst even met de chauffeur en het was geregeld.Wij gingen dat busje in en werden keurig bij het hotel afgezet. ’s Avonds naar een dansvoorstelling geweest. Was erg spectaculair op het einde . Een persoon schopte een hoop vuur uit elkaar en liep hier doorheen op zijn blote voeten.Aan het einde van die voorstelling had die man wel zwarte voeten maar er was geen blaar te zien.Het vuur vloog wel alle kanten op dus hadden wij haast nog blaren.Daarna nog iets gedronken en terug naar het hotel en naar bed.


    Ubud is de culturele hoofdstad van Bali. De stad kent een rijke geschiedenis als het gaat om de Balinese schilderkunst. Daarnaast zijn ook andere kunstvormen goed vertegenwoordigd in het gebied. Rondom Ubud liggen verschillende ambachtsdorpen en in de stad zelf worden vele soorten traditionele dansvoorstellingen gegeven. Op deze pagina vind je uitgebreide informatie over Ubud.xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

    Geschiedenis

    Ubud is de culturele hoofdstad van Bali. In voorafgaande eeuwen werd er al bijgedragen aan deze titel getuige de vele megalitische ruines, en de vele andere archeologische vondsten die in het gebied gedaan zijn. In de zestiende eeuw dreigde het machtige hindujavaanse rijk van Majapahit in te storten en won de islam steeds meer terrein op Java. Veel geleerden, kunstenaars, intellectuelen en priesters vestigen zich daarop in de kleine koninkrijkjes in en rondom Ubud. In de vroege achttiende eeuw vestigt een afstammeling van de Gelgelvorstenlijn zich in Timbul, ten zuiden van Ubud. In een poging een koninkrijk te realiseren in de trend van Majapahit liet hij daar een prachtig paleis bouwen waarin hij zich liet omringen door de beste musici, dansers en kunstenaars. Gedurende de achttiende eeuw was de controle over de gebieden rondom Ubud en Gianyar wisselend in handen van de Sukawatidynastie en de Gianyardynastie. In de late negentiende eeuw zou Ubud de zetel worden van feodale vorsten die loyaal waren aan de radja van Gianyar. Terwijl de Nederlandse expansiedrang in Bali voor de meeste vorstenhuizen rampzalige gevolgen had, kon de radja van Gianyar profiteren van een Nederlands bestuur dat tussen 1908 en 1930 verbeteringen bracht in de infrastructuur, onderwijs en gezondheidszorg. Tegen het einde van de jaren dertig schitterde Ubud als toeristenhotspot door de bloei van de rijke kunstvormen. Cokorda Gede Agung Sukawati was de vorst die vanaf de late negentiende de basis zou leggen voor de culturele bloei van Ubud. Door zijn grote interesse in de verschillende kunstvormen zouden vele kunstenaars uit de omringende koninkrijken zich in rijk vestigen. Ubud zou daardoor uitgroeien tot een cultureel centrum waar vele specialisten en kunstenaars verbleven. Niet alleen lokale kunstenaars werden aangetrokken, vanaf de late jaren twintig zouden ook een aantal gerenommeerde buitenlandse kunstenaars zich vestigen in of rondom Ubud. Het toerisme lag echter ook niet stil en uit vrees voor eventuele negatieve invloeden van het toerisme werd in 1936 de Pita Maha opgericht, een kunstenaarsvereniging, om de kwaliteit van de kunst te waarborgen. Het werk van de Pita Maha zou ook na de Tweede Wereldoorlog worden voortgezet. Als in 1965 Bali wordt gebombardeerd tot de nummereen-trekpleister van het Indonesische toerisme vestigen zich ook kunstenaars uit andere delen van de archipel in het gebied rondom Ubud. Begin jaren zeventig blijken het vooral de jonge backpackers te zijn die in Ubud de ideale plek zagen om goede ideeen op te doen en wat van de aziatische mystiek op te doen. Ubud zou anticiperend op deze trend de toeristische accomodaties en diensten volledig gaan aanpassen op deze doelgroep.

    Bezienswaardigheden

    Ubud is de culturele hoofdstad van Bali. Deze reputatie blijkt wel uit de verschillende kunstmusea die de stad rijk is. Je kunt hier meer te weten komen over de geschiedenis van de Balinese schilderkunst en zo kennis maken met de traditionele en recentere stijlen. En als je kunst niks vind kun je nog altijd het heilige apenbos proberen.

    Museum Puri Lukisan

    Het Museum Puri Lukisasan ligt in Ubud en is opgericht door Rudolf Bonnet en Cokorda Gde Agung Sukawati. Het museum heeft een collectie van 150 schilderijen en 62 sculpturen. Het is het eerste Museum Voor De Kunsten in Bali. Het Museum Puri Lukisan ligt in Ubud, het culturele centrum van Bali. De Balinese kunstvormen kennen een rijke geschiedenis. In het museum vind je een collectie van een aantal buitengewone Balinese kunstwerken. De werken zijn zorgvuldig geselecteerd om een representatieve verzameling over de ontwikkeling van Bali's kunstvormen te kunnen laten zien. De collectie is uniek in Bali en de historische betekenis van de werken is onschatbaar. De aantrekkelijke gebouwen waarin de permanente collectie en tijdelijke exposities te zien zijn worden omringd door overdadige tuinen en lotusvijvers voor de toeristen.

    Museum Neka

    Het Museum Neka ligt in Ubud. Dit museum laat de verfijnde kunst zien van de Kamasanstijl van de 16e eeuw tot de moderne schilderijen van de 20e eeuw. De gehele collectie wordt in chronologische volgorde getoond zodat je een goed beeld kunt krijgen van hoe de verfijnde kunst van Bali zich historisch heeft ontwikkeld. Van de kunst van oude tijden tot de invloed van buitenlandse kunst die de Balinese verfijnde kunst hebben verrijkt. Je kunt er werk bekijken van Balinese schilders als I. Gusti Nyoman Lempad en Anak Agung Gde Sobrat maar ook werken van andere Indonesiers als Affandi, en werken van Spies, Smit en Bonnet.

    Agung Rai Museum of Art

    Het Agung Rai Museum ligt in Pengosekan, een kleine gemeenschap ten zuidoosten van Ubud. In het museum zijn allerlei soorten schilderijen, historische artifacten en andere objecten. Tegelijkertijd wordt ook een presentatiepodium aangeboden om verschillende soorten kunst te presenteren. De collectie schilderijen laten een ontwikkeling van de afgelopen decennia zien. Veel van de fijnere werken zijn echter gemaakt door Balinese artiesten en expatriates. Het museum is een geheel van paviljoenen, tempels, vijvers en tuinen. In het museum is ook een bibliotheek, hotel, restaurant, cafe en koffieshop gevestigd. Het museum staat te midden van zes hectare land waardoor de rijstvelden en greppels rondom het museum een deel worden van het geheel.

    Galerijen

    Het rijke culturele aanbod van Ubud en de omliggende steden blijkt uit de vele soorten gallerijen die je daar aantreft. Peliatan, Pengosekan, Batuan, en Penestanan beschikken over gallerijen met werk van zowel lokale Balinese kunstenaars bewonderen als ook werk van kunstenaars die uit andere delen van de archipel en het buitenland afkomstig zijn. In Mas en het aangrenzende Tegas vind je voornamelijk veel gallerijen met houtsnijwerk. Logisch aangezien Mas het centrum is van de houtsnijwerkkunst.  

    Heilige apenbos

    Bij Padangtegal ligt het heilige apenbos (Mandala Wisata Wanara Wana). Het bos wordt net als andere apenbossen bevolkt door Balinese makaki-apen. Er leven ongeveer 125 van deze apensoort in het bos. De apen komen redelijk tam over maar zullen bij provocatie niet alleen hun tanden laten zien. Behalve apen bevinden zich in het bos ook drie tempels die stammen uit de veertiende eeuw. De Pura Prajapati, de tempel van de doden. wordt gebruikt voor begravenissen en crematieceremonies. De tempel ligt vlak bij een hindukerkhof dat wordt gebruikt door de bewoners van Padangtegal. De Pura Dalem Agung is de grootste en de belangrijkste van de drie tempels. De derde tempel is een heilige badtempel met een gedeelte voor de goden, een gedeelte voor de discipels van de goden en gedeelte dat dient als badplaats voor de mensen.

    Olifantsgrot (buiten Ubud)

    Langs de weg vanuit Ubud naar Teges ligt langs de weg de Goa Gajah, de zogenaamde Olifantsgrot. De grot stamt uit ongeveer de tiende eeuw maar is lange tijd uit het zicht gebleven door een dikke laag van vulkanische as en modder. In 1923 werd de grot pas weer ontdekt en grote relief om de grot werd voor een olifantenkop aangezien. De naam is tot op heden gehandhaafd. Via een gang van twaalf meter lang kom je in een ruimte van drieenhalf meter breed, twintig meter lang en net hoog genoeg om te kunnen blijven staan. In een nis staat een beschadigd beeld van de olifantengod Ganesh. Latere uitgravingen onthulden een elfdeeeuws bassin met zeven fontijnen in de vorm van nimfen die de belangrijkste rivieren van India moeten voorstellen. Via een steile afdaling achter het bassin kom je in een andere grot waar twee boeddhabeelden staan. In de grot zijn boeddhistische inscripties en kervingen te vinden terwijl er nooit bewijs is gevonden dat er ooit boeddhisten in Bali hebben gewoond.

    Ambachtsdorpen

    Als je van Denpasar naar Ubud rijdt kom je langs de weg allerlei ambachtsdorpen tegen. Het waren de radjas die bepaalden welk dorp een bepaald ambacht mocht uitoefenen. De indeling van deze dorpen, die je langs de drukke verkeersweg van Denpasar naar Ubud vindt, is nog altijd dezelfde gebleven. In Batubalan, een druk verkeersknooppunt, worden beelden, friezen en ornamenten gemaakt van paras, een zachte, grijze makkelijk te bewerken steensoort. Ten noorden van Batubalan kun je in het Taman Barung Bali Vogelpark allerlei exotische vogels bekijken en ook de beroemde Komodovaraan. In Sukawati kun je windklokken, poppen, rietwerk en sieraden kopen. In Celuk vind je enkele honderden zilver- en goudsmeden. Er zijn hier een aantal grote gallerijen maar je bent goedkoper uit in de zijstraatjes. Het dorp Batuan is sinds de jaren dertig een kunstenaarscentrum waar een eigen lokale schildersstijl is ontwikkeld. Even richting het oosten vind je de dorpen Belega en Bona waar ze zijn gespecialiseerd in bamboe en vlechtwerk. Bona is tegelijkertijd ook de plaats waar de bekende kecakdans is ontwikkeld. Als je weer verder rechtdoor op de weg naar Ubud gaat kom je uiteindelijk in het dorp Mas terecht dat zeer beroemd is door zijn houtsnijders en maskers.

    Winkels en markten

    Ubud biedt voldoende mogelijkheden voor de fervente shopper. Je hebt de keus uit vele cadeaushops, kledingzaakjes en antiekwinkeltjes. Aangezien de stad het culturele centrum van Bali is kun je echter ook goed terecht in een van de vele gallerijen waar je in verschillende prijsklasses mooie schilderwerken kan kopen.

    Winkels

    In Ubud kun je je helemaal uitleven als het om shoppen gaat. Er zijn enorm veel winkels waar je allerlei soorten produkten kan kopen. Daarbij kun je niet alleen kiezen uit moderne produkten of objecten maar kun je ook voor antiek spul gaan. De meeste winkels vind je bij de Jalan Raya, Jalan Hanoman en de apenbosweg. In de vele winkels kun je ondermeer kiezen uit grote collecties batiks uit Bali en Java. Maar ook voor diverse collecties mannen- en vrouwenkleding, westers of Indonesisch kun je hier in Ubud terecht. Voor maatkleding kun je het een en ander laten maken of verstellen bij een kleermaker. Er zijn kleermakers die beschikken over de fijnste ikat, de batiksoort die de Balinezen hebben geperfectioneerd. Er zijn veel winkeltjes waar ze allerlei mooi ontworpen halssnoeren en sieraden verkopen. Cadeaushops waar je de keus hebt uit allerlei decoratieve voorwerpen en keramiek. Voor schilderkunst moet je op Bali zijn, en in Ubud zit je dan helemaal goed. Veel van het aanbod is gericht op de toeristenmarkt en de kwaliteit kan nogal varieren. Als je echt originele schilderwerken zoekt zul je je moeten verdiepen in het aanbod van de verschillende gallerijen. Waar je ook naar op zoek bent, kijk goed rond want de prijzen varieren en afdingen is vaak de norm. Belangrijk bij het afdingen is om altijd beleefd te blijven.   

    Pasars

    Indonesiers kopen al generaties lang hun voedsel op de traditionele markten, de pasars. Bij de pasars worden in principe dezelfde soort produkten verkocht. Je kunt er fruit, goenten, vlees, vis, specerijen, en huishoudelijke artiekelen kopen. Naar de pasar gaan is een dagelijkse activiteit voor Indonesische vrouwen of de huishoudelijke hulp. Aangezien koelsystemen te duur zijn voor de armen en de Indonesiers het groenten en vlees bij voorkeur vers bereiden vereisen de dagelijkse maaltijden dus een dagelijks pasarbezoek. Supermarkten zijn populair onder de midden- en hogere klasse, maar te duur voor de armen. Bij de pasar zijn geen prijskaartjes te zien op de produkten. Het is de bedoeling dat je door te onderhandelen met de verkoper de eindprijs van het produkt bepaald. Belangrijk daarbij is dat je cool blijft, het helpt daarbij als je van tevoren al een beetje weet wat de produkten kosten. Op de belangrijkste kruising in Ubud vind je de meerverdiepige Ubud Markt. Je kunt hier van alles kopen, van paperclips en papayas tot saffron en sarongs. De pasar komt mogelijk niet heel erg hygienisch over en het ontbreken van airconditioning in het meerverdiepige marktgebouw zal snel opvallen. Een bezoek aan de traditionele markt staat echter wel garant voor een culturele ervaring die eigenlijk niet mag missen. Voldoende contant geld meenemen is verstandig aangezien het niet altijd mogelijk is om te pinnen.

    Eten en uitgaan

    In Ubud heb je een ruime keus uit eetgelegenheden, je kunt er terecht voor zowel de aziatische als de westerse keuken. Op het gebied van uitgaan zul je je voornamelijk kunnen vermaken in sfeervolle tentjes met live-muziek. De stad staat echter ook bekend om de vele traditionele dansvoorstellingen. 

    Eten

    Om te eten kun je in Ubud terecht in honderden tentjes en eetgelegenheden. Er zijn diverse restaurants waarin de internationale keuken ruim is vertegenwoordigd. Voor de traditionele Balinese en Indonesische keuken kun je hier natuurlijk ook terecht. De standaard is hoog en de prijzen zijn redelijk. In veel restaurants is ook veel aandacht geschonken aan de aankleding, zodat je in een ideale omgeving kunt socializen en relaxen. Helaas zijn er bijna geen voedselstalletjes meer doordat de pasar malam (avondmarkt) een aantal jaren geleden is gesloten.

    Uitgaan

    Ubud staat niet bekend om haar uitbundige nachtleven maar eerder om de traditionele atmosfeer. Je vind hier geen disco's of hippe nachtclubs. Je zult het hier eerder moeten zoeken in de akoestische muziek of traditionele opvoeringen. Er zijn vele tentjes en gelegenheden waar het meer om de sfeer en onderhoudende gesprekken gaat. Er zijn allerlei cafe's en restaurants waar elke avond of wekelijks livemuziek wordt gespeeld. Die muziek kan varieren van blues en funk tot traditionele gamelanmuziek. In een aantal cafe's en barretjes worden er ook recent uitgekomen films vertoond op grote televisies. Kijken is gratis en het aanbod is gevarieerd.

    Banjarbuffet

    In de verschillende banjars in en rondom Ubud worden om de zoveel tijd buffetten gehouden bij hun dorpsplein. Het doel hiervan is om fondsen te werven voor bv. een restauratie van de tempel, aanschaf van een gamelanorkest of iets anders waar het dorp bij gebaat is. Deze openluchtfeesten zijn de enige gelegenheden waarbij discoachtig vermaak is toegestaan in Ubud. Tot in de vroege uurtjes wordt er gedanst op zeer levendige muziek. Het bekendste buffet wordt gehouden op nieuwjaarsavond in het centrum van Ubud. Andere buffetten worden aangekondigd via grote decoratieve versieringen bij het dorpsplein. Er zijn buffets die nachten echter elkaar voortduren. Buitenlanders zijn zeer welkom.

    Balinese dans

    Bali staat bekend om de diverse dansen. In Ubud worden de beste dansvoorstellingen gehouden. Veel van de dansgroepen uit Ubud hebben de hele wereld rondgereisd om hun danskunsten te vertonen. In de verschillende hotels worden dansvoorstellingen gehouden maar die kun je eigenlijk alleen beschouwen als een kennismaking. De traditionele dansopvoering wordt namelijk met een ongekende energie uitgevoerd en daar ontbreekt het nogal aan als het om een dansopvoering voor toeristen gaat. Voor het echte werk zul je dus toch een ceremonie bij een tempel moeten bijwonen. De tempelceremonies gaan gepaard met opvoeringen van verschillende soorten Balinese dans en muziek. Je kunt hier eten, drinken, socializen, gokspelletjes doen. Er wordt echter geen alcohol geschonken en je moet je volgens de adatregels kleden. Uitbundig en ongepast gedrag wordt niet getolereerd. Voor meer informatie over deze meer lokale vorm van uitgaan kun je het beste een plaatselijke agenda raadplegen.

    Vervoer

    In Ubud kun gemakkelijk de stad te voet verkennen. Als je een fiets huurt kun je de stad natuurlijk nog sneller verkennen. In Ubud zijn er bijna ook geen taxi's. De taxi's die je ziet komen uit het zuiden van Bali om in Ubud klanten af te zetten. Zij hopen reizigers terug naar Zuid-Bali te kunnen vervoeren. Mocht je er gebruik van willen maken check dan of ze hun meterteller gebruiken. Als je naar de andere steden in het zuiden van Bali wilt reizen kun je het beste de bus pakken.





    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)


    Welkom op mijn blog!

    Links naar:
  • SeniorenNet.be
  • Indonesie.nl
  • Malaysia Airlines
  • Sumatra
  • Mauritius
  • Het weer in Indonesie
  • Wisselkoers

  • E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!

    Archief per jaar
  • 2006
  • 2005

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    sita
    blog.seniorennet.be/sita

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!