Iederéén die van bloemen houdt, kan leren bloemschikken als je maar in jezelf geloofd. Graag geef ik tips om je hierbij te helpen. Lukt er iets misschien niet zo goed, aarzel dan niet om het me te vragen. Ik help je graag!

Een woordje van dank aan mijn cursisten in de bloemschiklessen voor het mogen tonen van hun creaties.

Inhoud blog
  • Paaskrans - Paasnest
  • Werken met wol
  • Beklede bol met helleborus (foto Emma)
  • Kijk nu toch
  • Rozen omhuld door berk (foto Karine)
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Mijn favorieten
  • SeniorenNet.be
  • Ive's Carpe Diem
  • Hobbystart
  • Bloemschikken met Ive
    Alle dingen waar ik zo van hou
    18-08-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zomerboeket (ive)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Materialen die hier werden gebruikt
    enkele groene cornustakken - 3 zonnebloemen - gele rozen - groene amaranthus - lotusbloemen - 2 à 3 tal anthuriumbladeren

    Werkwijze
    Ontdoe je materiaal van de onnodige bladeren en leg het in groepjes bijeen. Zorg alvast dat je een stukje koord hebt klaar liggen om je boeket bijeen te binden. Zo hoef je je boeket nadien niet los te laten.
    Steek de cornustakken mooi naast elkaar. Bepaal zo de hoogte van je boeket. Omklem deze stevig in je hand.
    Begin daarna enkele van de rozen in de hoogte te verwerken naast de takken. Schik vervolgens de drie zonnebloemen, de lotusbloemen, de rest van de gele rozen en de amaranthus in een mooie ronde vorm naast elkaar.
    Je kan eveneens nog enkele fijne takjes cornus toevoegen om je schikking een speelse toets te geven.Om je boeket volledig af te werken bevestig je onderaan de anthuriumbladeren. Bindt vervolgens je koordje stevig om de stengels en snijdt dit af op de juiste lengte.
    Op de foto zie je het resultaat. Moeilijk is het zeker niet!

    18-08-2006 om 15:05 geschreven door Ive

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (15 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    30-06-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlechtwerk met tulpen (Ilse)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Benodigdheden
    Een vaas, enkele bundeldjes thypa-gras, tulpen en een nietjesmachine.

    Werkwijze
    Neem het thypagras één voor één en vlecht er een matje mee.
    Dat doe je door telkens waneer je een rij grassen hebt gevlochten deze stevig vast te nieten. Zo ga je door tot je een klein vierkanten (of rechthoekig) matje verkrijgt. Maak er zo 3, 4 of  5 naargelang je eigen voorkeur èn de grote van je vaas.
    Steek door dit vlechtwerk daarna al je tulpen door die je voordien ontdaan hebt van hun bladeren.
    Plaats deze schikking daarna in je vaas.
    Als dan later de tulpen gaan open komen heb je een pracht van een creatie. Dit is  hier spijtig genoeg nog niet te zien op de foto.
    Proficiat Ilse. Je deed het weer geweldig!
    Dit bloemstuk is iets moeilijker om te maken, maar met wat geduld lukt jullie dit ook vast!

    30-06-2006 om 13:41 geschreven door Ive

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (20 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    28-06-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kransen, kransen en nog eens kransen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Heb je een barbeque of zomerfeestje ? Niets is er geweldiger om dan je huis of tafel te versieren met een uitbundige zomerkrans gemaakt met vers materiaal.
    Zulk een krans hoeft bijna niks te kosten en dient ook niet lang ècht mooi te zijn. Maar de tijd dat hij mee feest viert, zal hij bewonderende blikken oogsten.
    Toch zou het best kunnen dat je er langer plezier aan kan beleven dan voorzien. Heel wat materialen kunnen immers vanzelf indrogen. Afwachten maar.
    Gebruikt materiaal (foto)
    klimop,laurier, enkele fijne soorten conifeer, eucalyptusbessen, hydrangea, rode rozen en appels.
    Tips
    Hier werd gewerkt in een natgemaakte (groene) oasis-krans.
    Alle materialen werden in 'ajour' geschikt, d.w.z. uitbundig en door mekaar.
    Materialen met een iets minder stevige stengel, zoals bijvoorbeeld de gras- en confeersoorten en de hydrangea, worden verstevigd door een bloemschikdraadje. Hierdoor kan je dit materiaal veel makker in de oasis steken zonder te beschadigen.

    28-06-2006 om 22:26 geschreven door Ive

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (32 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    27-06-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Krans van tuinbloemen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In de 'weelderige' seizoenen, wanneer er een overvloed aan groen en bloemen te vinden is, is het inderdaad fantastisch om met je snoeischaar je eigen tuin of die van bereidwillige vrienden, familie en buren in te trekken en er naar hartelust te (mogen) knippen. Er is zoveel vers materiaal  te vinden dat makkelijk 'indroogt'.
    Hier zie je als voorbeeld een krans die gemaakt werd met uit rozen, delphinium, lavendel, fijne grassoorten en kruidentakjes en de blaadjes van een fijne lauriersoort. Het is een ajourkrans : een weelderige krans waar alle materialen overvloedig en door elkaar werden gestoken.
    Als alternatief voor de verse rozen kan je natuurlijk ook 'gevriesdroogde' rozen gebruiken, die tegenwoordig in de handel te verkrijgen zijn. Deze zijn echter tamelijk duur en heel wat rozensoorten (o.a. de donkerdere kleuren) drogen vaak ook erg mooi in.
    Oh ja, en voor ik het vergeet : een krans gemaakt uit zulk deliceaat materiaal hang je misschien best in huis of ten minste toch op een 'beschutte' plaats. 
    Het resultaat van maanden kijk-plezier is immers belangrijk, vindt u ook niet ?!

    27-06-2006 om 13:42 geschreven door Ive

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (12 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    26-06-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een krans van schelpen en zeesterren
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Eén blik op je zelfgemaakte schelpenkrans en je bezoekers voelen direct al het zand tussen de tenen kriebelen en een koele zeebries die met hun haren speelt. Ze komen zo in vakantiestemming!
    Iedereen kan zulk een krans maken. Met een klein beetje geduld en wat door je eigen creativiteit te volgen. Het is niet moeilijk en bovendien erg leuk om te doen en met de juiste materialen kan je maanden plezier aan beleven.
    In de zomer vindt je trouwens genoeg materiaal in je eigen tuin of langs de wegberm of zelfs bij een bezoekje aan zee. Je hoeft je ogen maar de kost te geven.
    Het beste kan hiervoor vooral natuurlijke materialen gebruiken die mooi indrogen.
    De lijst hiervan is onuitputtelijk. Ga gewoon voort op je eigen fantastie en je voorkeur van kleuren en vormen. Enkele soorten die ik hier willekeurig opsom zijn bijvoorbeeld : statice, solidaster, limonium, ridderspoor of delphinium, gipskruid, heide, hypericumbessen, papaverknoppen, allerlei grassoorten, bessen, rozen, lavendel, korenaren, allerlei bladsoorten, allerlei takjes, klimopblaadjes, zaaddozen, zeegras, kogeldistel ... Ook schijfjes van appel, sinaasappel, citroen, limoen kan je makkelijk zelf laten drogen en nadien bevestigen op je krans. Mos en gedroogde varens zijn ook erg mooie opvulmaterialen tussen alle andere soorten. Schelpen vindt je genoeg aan zee. Heb je er daarvan niet voldoende, in de winkels verkopen ze ook daarvan materiaal in heel wat soorten.
    Bevestig je natuurlijk materiaal op een stro-krans met binddraad of bloemschikdraad. Gebruik een lijmpistool voor de hardere materialen en de schelpen. Wees echter voorzichtig, want de lijm is erg heet en brandwonden kunnen heel erg pijnlijk zijn.
    En nu, maak de krans van je (zee)dromen en hang hem aan de deur of de muur of geef hem gewoon aan iemand die er even erg van zal genieten als jij bij het maken. Mocht het je echter toch niet te best lukken, dan kan je me altijd om raad vragen hoor. Dat doe ik ook graag! Succes!!!

    26-06-2006 om 14:15 geschreven door Ive

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (32 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    23-06-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tuinknipsels
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ik kan het maar niet laten. Het liefst neem ik een snoeischaar in mijn hand als ik de tuin verken of een wandeling maak of fietstocht. In volle zomerseizoen zie je zulk een bloemenfestival en dan nog wel in een overdonderend kleurenpalet. Alhoewel ik meestal rekening hou met bijeenpassende kleuren ben ik soms in een uitbundige bui en knip al van alles bij elkaar. Bovendien hou ik ook erg van glas en dat geeft dan soms een resultaat vol kleurenspetters ...

    23-06-2006 om 23:33 geschreven door Ive

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (8 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    12-06-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rozen strak in het gelid - oeps - het glas!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Kon je niet weerstaan aan die prachtige rozen toen je naar de markt ging of heb je er een overvloed van in je tuin ? Wil je de rozen ditmaal eens anders schikken dan zomaar in een vaas, maar ontbreekt je de tijd of de zin om er uitgebreid mee bezig te zijn.
    Wat dacht je dan van deze compacte schikking in een glazen bak. Je kan natuurlijk ook een pot nemen in steen of ander materiaal. Het voornaamste is dat je een strakke vorm gebruikt voor deze schikking.
    Ontdoe de rozen van alle bladeren en snijdt ze op gelijke lengte schuin aan. 
    Neem nu een stevig stuk plastiek dat niet té dik is en snijdt deze iets kleiner dan je vaas of bak-vorm, zodat deze later perfect past in de vaas. Prik er vervolgens met een stevig voorwerp op gelijke afstanden gaatjes in.
    Vul je vaas met water maar niet tot helemaal bovenaan. Je dient immers nadien je plastiek boven de waterrand te steken.
    Steek nu door ieder gaatje in het plasitek een roos en zorg ervoor dat deze allemaal gelijk steken en dat de plastiek niet zichtbaar is. Dit doe je door de rozen direct tegen de plastiek te steken tot net boven de rand van je vaas.
    Dit is een zeer sobere schikking die niet veel tijd in beslag neemt en die iedereen kan maken omdat het zo makkelijk is. Naast rozen zijn er natuurlijk ontelbare andere bloemen waar je volop mee kan experimenteren. Dus proberen maar!

    12-06-2006 om 17:23 geschreven door Ive

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (19 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    07-06-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rozenbolletje geschikt in een vaas
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Wat is er heerlijker dan zelf zo'n beeldig boeketje te schikken in een vaas of pot ? Je volgt gewoon de biedermeyer-schikking zoals eerder beschreven, maar i.p.v. tot op de rand van je vaas te steken, steek je die rand-bloemen een beetje schuin naar beneden zodat het net lijkt of je krijgt een bolletje op je vaas. Zorg ook dit keer dat je mooi rond blijft.
    De gebruikte bloemen zijn hier rozen en nerine. Maar ook met zomerbloemen uit je tuin kan je net hetzelfde resultaat bekomen. Romantiek troef en met een glas lekkere wijn d'erbij kan de barbecue zelfs al aangestoken worden. Als het weer het tenminste toelaat. Proberen jullie het ook eens. Erg makkelijk weer.

    07-06-2006 om 19:55 geschreven door Ive

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (16 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    06-06-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Snijbloemen verzorgen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Kies het geschikste tijdstip om bloemen te oogsten of aan te kopen. D.w.z.: de bloem moet in staat zijn om op eigen kracht verder open te bloeien. Snijd ze altijd schuin aan de stengel af.
    Bloemen uit eigen tuin of uit de vrije natuur snijd je best 's morgens. Laat ze enkele uren water optrekken in een koele ruimte, vooraleer ze te verwerken.

    Enkele tips voor de aankoop van een goede bloem :
    Koop liefst geen bloemen die te dicht in de knop zitten : deze komen vaak niet eens uit of laten vlug hun kopje hangen, o.a. rozen, tulpen, narcissen, papavers, irissen en anemonen.
    Alle bloemen gesloten : nerine, lelie.
    Eerste bloem open : freesia, gladiool.
    Een paar bloemen open : reukerwt, meiklokje.
    Open : anjer, dahlia, chrysant, orchidee, gerbera.

    Plaats de bloemen direct na het afsnijden in een vaas of emmer. Laat 1 à 2 uur optrekken. Zet ze op de juiste diepte in het water.
    Laat noit overtollige bladeren in water staan. Ze zouden verrotten en onaangename geuren verspreiden.
    Plaats de bloemen in lauw water in een vaas. Warm water bevat minder zuurstof, wat schadelijk is voor de bloem.
    Sommige bloemen laat je best water optrekken op een donkere, koele plaats (bv. tulp, anemoon, roos, gerbera)
    Geef houtachtige stengels veel water; om verotting van de stengels te voorkomen.
    Het snijbloemenvoedsel dat aan water toegevoegd wordt, is bedoeld om het water bacterievrij te houden. Het bevat suiker, de enige stof die de planten opnemen waardoor ze langer meegaan.
    Vul de vaas of schikking elke dag bij met water.
    Bloemen verdragen geen te warme plaatsen of tocht
    Bloemen vragen voldoende luchtvochtigheid. Die kan verbeterd worden door regelmatig water te verstuiven.
    Zet nooit rijp fruit bij bloemen. Fruit vormt ethyleengas en de bloemen verwelken hierdoor. Vooral anjers zijn hier heel gevoelig aan.
    Het schoonhouden van vazen is heel belangrijk. Alleen omspoelen met warm water is niet voldoende. Reinig ze met een scheutje bleekwater of maak ze schoon met een afwasprodukt.

    06-06-2006 om 11:11 geschreven door Ive

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (16 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    05-06-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ook kinderen houden van bloemen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Soms komen er ook kinderen die een bloemstukje willen maken. Kinderen zijn meestal erg creatief en hebben nog oog voor mooie dingen. Ze zijn dikwijls ook erg vindingrijk en maken maar wat graag een 'bloemstukje' vooral als hun moeder creatief is aangelegd. Waarom zou ik hen dan niet helpen om hun eigen creativiteit bot te laten vieren in iets dat ze voor die lieve schat van een moeder kunnen maken.
    Op een vrije schooldag bijvoorbeeld met een lekker snoepje erbij.
    Weersta dan nadien maar eens aan het glunderende snoetje van Anne bijvoorbeeld, trots als een pauw. Een èchte bloemschikster in spe, want ze heeft het volledig zelf gedaan, enkel hielp ik haar bij het werken met het scherpe materiaal. Heerlijk toch!

    05-06-2006 om 23:20 geschreven door Ive

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (18 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    01-06-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Parallel in roze
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Materiaal dat hier werd gebruikt
    pot gevuld met oasis
    rozen - papaverknoppen (roze bloemen bij het ontluiken) - kleine soort allium of sierui - purper/roze helleborus (kerstroos) - cordelineblad - gebogen rietsoort - galaxblad en mos

    Werkwijze
    Dit is zeker geen moeilijke schikking, integendeel.
    In feite onstaan 'Parallelle schikkingen' wanneer het materiaal ten minstens in twee lijnen evenwijdig aan elkaar gestoken wordt. Het maakt niet uit of dit strakke of sierlijke lijnen zijn. Heel dikwijls is een parallelschikking gelijktijdig ook lineair of juist andersom.
    Simpel gezegd ga je je bloemen en ander materiaal vertikaal naast mekaar steken zodat er lijnen ontstaan.Dit kan op een strakke manier gebeuren en/of compact; maar er kan ook een spel ontstaan van lijnen in gebogen of zelfs gebroken vorm.
    Neem een pot (vaas, of schaal) en vul deze met natgemaakte oasis. (vergeet geen kleine opening te maken om later je bloemstuk water te kunnen geven) Snijdt de oasis mooi af tot 1 à 2 cm boven de rand van de pot.
    Begin vervolgens je bloemen en ander materiaal parallel te steken. Hier op de foto werd het materiaal door mekaar gestoken, maar je kan dit ook in afzonderlijke kleur- of materiaalvlakken steken. Rond tenslotte je bloemstuk af door - zoals steeds - te zorgen dat de oasis volledig bedekt is. 
    Succes!

    01-06-2006 om 13:28 geschreven door Ive

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (16 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Parallel in roze - schikking 2
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De schikking is gelijk aan 'parallel in roze - schikking 1, maar er werd gebruik gemaakt van minder en ander materiaal.

    01-06-2006 om 13:27 geschreven door Ive

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (18 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    29-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een tuinvaas gevuld met rozen - creatie Monique
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Benodigdheden:
    - rozen
    - fijne asperagus en buxus
    - tuinvaas gevuld met oasis

    Deze ronde schikking, ook wel biedermeyer-schikking genoemd, is niet moeilijk. Je hoeft alleen maar te zorgen dat je steeds mooi rond blijft steken. Begin met de rozen en ontdoe deze van de meeste bladeren en knip op gelijke lengte. Deze lengte is afhankelijk van de doorsnede van je vaas of pot. Begin met de eerste roos te steken in het midden van de cirkel. Steek dan de vier andere rozen of gelijke afstand en even diep maximaal tot aan de potrand. Verwerk daarna de rest van de rozen in de natte oasis, maar zorg er voor dat je steeds je ronde vorm bewaart. Dit is de belangrijkste regel bij deze schikking.
    Werk verder af met het aspergekruid en de buxus.
    Veel succes!

    29-05-2006 om 20:39 geschreven door Ive

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (23 Stemmen)
    >> Reageer (2)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een parallelboeket in wit en groen (foto Ive)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Benodigdheden :
    * enkele anthuriumbladeren
    * 3 calla's + 3 ornithogalum + 5 rozen
    * wat thypha-gras
    * een dunne koord

    Voeg de 3 calla's één voor één aan je boeket toe : de 1e op de hoogte die je zelf bepaalt, de tweede er mooi onder en de derde tot vlak tegen je hand.
    Neem vervolgens de ornithogalum en voeg deze op dezelfde wijze aan je boeket toe langs één van de zijkanten of voor je calla's.
    Daarna schik je de 5 rozen in een groepje vooraan.
    Om een speels effect aan je boeket te geven neem je wat thypha-gras en vorm je enkele grote en kleinere bogen door het gras van de ene zijde naar de andere zijde te steken.
    Om af te ronden neem je de drie anthurium-bladeren en steek je deze onderaan je boeket om je bloemen te 'omkransen'.
    Neem vervolgens het stukje touw en draai dit stevig rond je ruiker. Zorg er wel voor dat je de stengels niet breekt!
    Gaat dit niet zo vlot als je zou willen de eerste keer, vraag dan gewoon even aan een vrijwilliger om je boeket even goed vast te nemen, zodat jij je touwtje er omheen kan draaien.
    Wedden dat je versteld zal staan over je zelf ?! Alvast succes!

    Kleine tip : Leg de verschillende materialen voor je op de werktafel in groepjes. Dit werkt erg makkelijk en zo dien je je boeket bij het verwerken nooit los te laten. Snijdt ook alvorens te beginnen een stuk touw om je boeket nadien bijeen te binden.Hou je materiaal goed vast in je handen, maar wel zo dat je er telkens je een bloem of wat groen aan toe voegt zonder dat je je boeket los laat. De plaats waar je je boeketje is de handen houdt in daar waar je het nadien bijeen gaat binden.

    29-05-2006 om 00:00 geschreven door Ive

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (27 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    20-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pioenen : wat zijn ze toch mooi!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
















    Pioenen bloeien kort en hebben veel ruimte nodig. Maar wat zijn ze toch mooi. Daarom nemen we hun 'nadelen' graag voor lief. Ze zijn de voorbodes van de zomer omdat deze planten hun bloemen al tonen vanaf eind april en wel tot en juni - al naargelang de soort - en dan ook nog in de meest schitterende kleuren.
    De Latijnse naam van deze pracht-bloem is Paeonia.
    De boerenpioen of Paeonia officinalis is misschien wel de bekendste. Officinalis betekent geneeskrachtig. Meer dan 2000 jaar geleden gebruikten de Chinezen pioenen ter bestrijding van hoge bloeddruk en de Grieken geloofden dat de wortels van pioenen rustgevende en koortsremmende stoffen bevatten.
    Verder heb je ook nog de Paeonia lactiflora of Chinese pioen. Deze vaste plant wordt 50 tot 70 cm hoog en bloeit vanaf eind mei. De derde soort is dan de Paeonia suffruticosa of boom- of struikpioen. Het is een heester die wel 1,5 m hoog wordt. De bloei begint vaak al eind april en in mei. De bloemen zijn heel groot en de stuik ziet er heel indrukwekkend uit. Hun bloei is overweldigend maar wel kort
    Planten en verzorgen : De beste tijd om pioenen uit te volle grond te planten of te verplanten is na half oktober. Plant ze vooral niet te diep want anders gaan ze wel veel blad maken, maar bloemen krijgen ze niet. De neuzen, dit zijn de rode knoppen bovenop de wortelstok, bedekt u het beste met een dun laagje van 1 à 3 cm aarde. Pioenen die in potten zijn gekweekt, kunt u het hele jaar door planten, als het maar niet vriest. Eén ding hebben alle pioenen gemeen : ze houden van de volle zon. Voedselrijke kleigrond is de ideale bodem voor deze kleurrijke bloeiers. Als u tuiniert op arme zandgrond dan zit er niets anders op dan de grond eerst te verbeteren. Dat doet u best door daarvoor de grond om te spitten tot ongeveer 60 cm. diep. Meng er dan flink wat verteerde stalmest of droge koemestkorrels door. Vermeng ook wat potgrond met klei door de aarde. Laat de omgespitte aarde voordat u gaat planten een paar dagen rusten.
    Pioenenweetjes : Pioenen bloeien het beste als ze jaren op dezelfde plek staan. * De bloemen van pioenen kunnen zo zwaar worden dat ze omvallen. Zet daarom op tijd een plantensteun rond de pioen. * Pioenen geef je aan iemand om te bedanken dat die een geheim kan bewaren. Volgens de overlevering zouden nimfen zich in de dikke bloemenknoppen verschuilen. * Boompioenen zijn gevoelig voor vorst. Zet ze daarom op een beschutte plek. Bij nachtvorst leg je best een stuk vliesdoek over de plant.* Pioenen bloeien vaak voor de eerste keer na een jaar. Hebben ze na 3 jaar nog geen bloemen, dan staan ze misschien te diep geplant. * Om pioenen langer te laten bloeien snijd je best een stukje van de steel en zet ze in een schone vaas met water nadat je er snijbloemenvoedstel aan toe hebt gevoegd. De bloemknoppen snijden suikers af. Daardoor kunnen de knoppen hard worden en niet uitkomen. Door ze van tijd tot tijd te bespoeien met de plantenspuit, lossen vele suikers op en gaan ze makkelijk open. Door een goede verzorging en als je de bloemen niet teveel blootstelt aan temperatuurschommelingen kunt u wel 2 weken van een bos pioenen genieten. Probeer het maar eens zou ik zo zeggen ...

    20-05-2006 om 15:17 geschreven door Ive

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (22 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    07-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een waterval van bloemen : de hanging baskets
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De hanging baskets die je vooral in de zomer op zovele plaatsen een verrassend èn een kleurrijk welkom heten, komen oorspronkelijk uit Engeland, maar ze werden intussen ook bij ons een enorm succes.
    Gevuld met kruiden, groenblijvende of overvloedig bloeiende planten, lentebollen of zelfs kruipende groenten of fruitsoorten tooien ze gedurende het ganse jaar de terrassen en balkons.
    Met een hanging basket kun je je terras en balkon tot een echt bloemenrijk omtoveren. Eén of meerdere bloemenmanden naast de voordeur of bij het binnentreden van de tuin, onder de pergola of op het terras en je huis wordt een bloemenweelde. 
    Hanging baskets kunnen er het ganse jaar door schitterend uitzien. Gedurende de zomer vormen de zomerbloeiers, veelal éénjarige soorten een lust voor het oog. De herfst en de winter kunnen dan weer in een mand gedecoreerd worden met planten die kleurrijke bessen dragen, heide, kleine heestertjes en bloeiende bolletjes geven de mand kleur in het voorjaar. De hanging basket leent zich ook goed voor aardbeien, kruiden en trostomaatjes.

    Materiaal om zelf een mand te vullen :
    * een hangmand
    * een haak om je mand op te hangen
    * bekleding voor de mand, vb. kokosvezel of mos
    * speciale grond voor kuipplanten of hanging baskets

    Plaats de mand op een emmer en leg er de kokosvezel in. Maak rondom kleine inkepingen in het vel in de vorm van een kruis voor de planten die onderaan en langs de zijkanten komen. Vul de mand met een laagje grond en druk de plantjes die onderaan komen met hun kluit van buiten naar binnen door de spijlen en de bekleding. Knijp de wortelkluitjes daarbij voorzichtig samen. Breng een volgend laagje grond aan. Plant weer een paar planten en ga zo door tot alle plantjes erin staan. Blijf met de grond 3 tot 5 cm onder de rand. Zo voorkom je dat het water tijdens het gieten en regenbuien telkens over de rand stroomt. Gebruik je mos, dan is het belangrijk dat je het mos tijdens het vullen met grond en planten laag voor laag telkens stevig aandrukt. 

    Probeer de hanging basket op een plaats uit de wind te hangen. Zo voorkom je dat de grond snel uitdroogt. Geef de planten regelmatig water. Geef voeding in de vorm van korrels of tabletten die maandenlang meststoffen blijven afgeven. Voeg je de korrels in het voorjaar aan de grond toe, dan hoef je er niet meer naar om te kijken. Verwijder regelmatig de uitgebloeide bloemen.

    Enkele voorbeelden van beplanting :  
    voor de Zomer : Fuchsia, Bidens, Diascia, geranium (Pelargonium), Kaapse margriet (Osteospermum), Begonia, Lobelia, Oost-Indische kers (Tropaeolum), Petunia, Scaevola, viooltjes, vlijtig liesje (Impatiens), IJzerhard (Verbena), trosroosjes 
    voor de Herfst en winter : Gaultheria, Skimmia, klimop, winterheide en winterviolen.
    voor het Voorjaar : Bloeiende bolletjes (o.a. hyacint, narcis, krokus, blauw druifje), madelief (Bellis), Primula en viool.
    Bladplanten vormen een rustpunt tussen de vele bloemen. Voor hanging baskets zijn deze drie heel geschikt: Helichrysum petiolare, met grijsgroen blad, klimop, vooral de kleinbladige soorten en Siernetel (Coleus), de bekende binnenplant die de zomer buiten kan doorbrengen.
    Wedden dat jouw hanging basket die jaar één bloemenschittering wordt!
    Tip : best beplanten nà de ijsheiligen, zo voorkom je vorstschade.

    07-05-2006 om 13:45 geschreven door Ive

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (31 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    06-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sorbet van aardbeien
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Mmmm, ze zijn er weer, die verrukkelijke aardbeien. Even tijd om een heel makkelijk receptje uit te proberen.

    Benodigdheden :
    * 500 gr. aardbeien
    * 100 gr. suiker
    * 1 eetlepel citroensap
    * 1 dl. water

    Meng 1 dl. water, 1 eetlepel citroensap en 100 gr. suiker en verwarm dat al roerende tot je een mooie suikersiroop krijgt. Laat deze afkoelen.  Neem vervolgens de 500 gr. schoongemaakte verse aardbeien en pureer ze. Schep er daarna de suikersiroop door. Doe het mengsel nadien in een koelkastdoos en zet deze in de vriezer. Klop het mengsel ieder half uur op gedurende drie uur tot het bijna bevroren is en laat het daarna nog tenminste een dertigtal minuten verder door vriezen. Laat het sorbetijs voor het gebruik een ietsje ontdooien en klop het met een vork op. Een vers blaadje munt bovenop je aarbeiensorbet en dit prachtig èn kleurrijk toetje verwent gewoonweg iedere genodigde of ... gewoon jezelf. Laat het u smaken!

    06-05-2006 om 21:11 geschreven door Ive

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    03-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eénpuntschikking met calla's
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Eén van mijn lievelingsbloemen om mee te werken is de calla. Een prachtig gevormde, haast magische bloem waar ik maar niet genoeg van kan krijgen.
    Voeg daaraan nog wat rozen, ornithogalum, waxbloempjes, bosbessengroen en enkele aspedistrabladeren aan toe. Om helemaal af te werken geef je er een speelse toets aan in de vorm van wat pitriet en enkele schelpen. Wat uitgebloeide takjes van heide en je hebt een pittig bloemstuk. Monique maakte van haar bloemstuk op de 2e les bloemschikken éénpuntschikking althans toch een mooi bloemstuk. Vindt u ook niet ?

    03-05-2006 om 21:10 geschreven door Ive

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (35 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    01-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kronkelingen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen














    Fluwelen kronkelingen
    van 't broze hout in knop
    gelig groen 't ontluikend leven
    schuchter vragen ze om wat zon
    en 't lijkt of de lente ineens begon

    In de contouren van de boom
    barst de knopontluiking open
    schuchter kruipt de eerste bloem
    uit het aardse dek naar boven
    knalrood wil ze 't licht niet doven

    Sprietig grijnst het prille gras
    uit het dorre winternest
    waterig vergult de iele zon
    sprankelend haar schitterkleed
    en geneest zo het nare winterleed.


    01-05-2006 om 00:00 geschreven door Ive

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    30-04-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De azalea : een pracht van een rhododendron
    Klik op de afbeelding om de link te volgen











    Jazeker, u leest het goed!
    Wat veel mensen niet weten is dat de azalea, die vroeger als een apart geslacht werd beschouwd, in feite echt wel een rhododendron is.
    De rhododendron of Ericaceae, is een geslacht met ten minste 500 soorten niet-winterharde en winterharde, groenblijvende en bladverliezende bomen en struiken.
    De azalea verschilt van andere rhododendrons in verschillende opzichten; zo zijn bladverliezende azalea's de enige bladveliezende rhododendrons die geen schubjes op de onderzijde van de bladeren hebben. Groenblijvende azalea's zijn eigenlijk niet echt groenblijvend; de in het voorjaar gevormde bladeren op de onderste delen vallen er na de herfst af.
    De naam rhododendron is afgeleid van de Griekse woorden rhodon (roos) en dendron (boom). De planten variëren van kleine, kruipende heesters tot bomen van wel 18 m hoog. Van het geslacht zijn geheel genomen de meeste soorten groenblijvend.
    Met enkele uitzonderingen, kunnen rhododendrons niet op kalkhoudende grond worden gekweekt. Het beste is een goed gedraineerde, zandige grond. Lichte grond kan verrijkt worden en zware grond lichter gemaakt door turfmolm, tuinturf of bladaarde toe te voegen.
    Na kalk zijn de ergste vijanden van de rhododendrons droogte (schadelijk voor de wortels) te veel zonlicht en koude, droge wind. Doorgaans gaan de meeste soorten het beste groeien op beschutte, half-beschaduwde plaatsen.
    De grootste plagen voor deze planten zijn de Japanse vlieg, die lichtgele stipjes veroorzaakt op de bovenkant en roestachtige vlekjes op de onderkant van de bladeren. Deze zitten meestal op de onderkant van de bladeren.
    Voor de azalea in het bijzonder is de witte vlieg erg schadelijk. Deze tast de onderkant van de bladeren aan. Deze insecten zuigen sap en en scheiden honingdauw af, die de groei van de roetdauwschimmels bevordert.
    Verschillende soorten rupsen kunnen ook nog gaten in de bladeren vreten.
    Rhododendrons zijn makkelijk te verplanten, daar ze een compact wortelstelsel hebben. Ze kunnen op elk tijdstip tussen september en april bij goed weer worden verplaatst. Plant ze stevig, met de top van de wortelbal gelijk of net even boven het grondoppervlak. Bedek ze na het planten met turfmolm of bladaarde, maar laat de wortelkluit nooit door de zware grod verstikken.
    De rhododendron is ook nog gevoelig voor allerlei soorten schimmels en daardoor komt er vaak ook knopsterfte voor.
    Mààr als je die planten weer heel uitbundig en in zo'n rijk kleurenpalet ziet bloeien, dan smèlt je toch gewoon ...

    30-04-2006 om 00:00 geschreven door Ive

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (9 Stemmen)
    >> Reageer (0)

    Archief per week
  • 22/03-28/03 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 26/03-01/04 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 28/11-04/12 -0001

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek
  • Hoi
  • huisvrouw
  • Groeten uit De Haan
  • Groetjes
  • bloemen

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Dan spreekt de natuur het verstaanbaarst tot ons, wanneer zij door de bloem spreekt.
                                      - Fliegende Blätter -

    Laatste commentaren
  • NFL Jersey (Parker)
        op Speelse Biedermeyer (foto Ive)
  • Christian Louboutin UK (Lisa)
        op Speelse Biedermeyer (foto Ive)
  • Michael Kors (Sarah)
        op Speelse Biedermeyer (foto Ive)
  • biedemeier (nadine)
        op Een mand vol overvloed (foto Monique)
  • ray ban 2140 (cheap ray ban wayfarer)
        op Vlechtwerk met tulpen (Ilse)
  • Stap niet voor mij, het zou kunnen zijn dat ik niet kan volgen
    Stap niet achter mij, het zou kunnen zijn dat ik niet kan leiden
    Wandel gewoon maar naast mij en wees mijn vriend ...

     

    Ive's Carpe Diem
    .

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    karikaturen
    blog.seniorennet.be/karikat
    Mijn favorieten
  • SeniorenNet.be
  • Fietsen is gezond
  • Hobbystart



  • Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!