Onze Kitty Mooi is het, dat soms sterren, mij wat liefde kunnen schenken. Want als ik naar de sterren kijk, moet ik altijd even aan je denken,al was je maar vier dagen bij ons
+06/10/2007
Pip, trouwe viervoeter van blogvriend Lana
Whisky'tje trouwste vriend van blogvriendin Marina is naar de regenboogbrug 25-01-09
Gastenboek
Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Net als mensen zijn honden en katten op latere leeftijd onderhevig aan ouderdomskwaaltjes, het ene al erger en moeilijker te behandelen dan het andere. Gelukkig is een aantal van deze leeftijdsgebonden problemen makkelijk op te sporen door een eenvoudig en goedkoop urineonderzoek.
Met de resultaten van een urineonderzoek kan men urinaire problemen opsporen, maar ook de eerste signalen van algemene ziekten. Wacht dus niet tot uw hond of kat symptomen vertoont, maar wees er op tijd bij, is de goede raad die dierendokter Rob Lückerath meegeeft.
De functie van urine:
urine zorgt in de eerste plaats voor de verwijdering van afvalstoffen die zich in het bloed hebben opgestapeld. Urine waarborgt ook de zelfregulering, regelt dus de uitscheiding van water en mineralen. De urine wordt gevormd ter hoogte van de nieren, door filtratie van het bloed in de nefronen, en loopt vervolgens naar de urineblaas, waar ze wordt opgestapeld. De urinelozing geschiedt via de urinebuis.
Normale urine:
urine moet lichtgeel van kleur zijn en helder. De urine bij hond en kat heeft een zuurtegraad die varieert tussen 5 en 7,5 pH. Het bepalen van de urinaire pH is van belang, omdat steentjes in de urine zich pas bij een pH-waarde hoger dan 7 vormen.
Aandoeningen:
moeilijk plassen, pijn bij het plassen (vaak vergezeld van janken of klaaglijk miauwen), vaker de genitale streek reinigen, vaak kleine plasjes maken, bloed in de urine (lichtroze kleur), agressief gedrag bij aanraken van de buik en onzindelijkheid kunnen wijzen op aandoeningen van de lagere urinewegen, zoals een blaasontsteking of urinewegstenen. Bij hond en kat kunnen verschillende soorten stenen voorkomen. In erge gevallen kunnen die de urinewegen obstrueren, waardoor het dier niet meer kan plassen. Dergelijke obstructie moet zo vlug mogelijk worden verwijderd omdat ze kan leiden tot uitdroging, coma en sterfte.
Urineweginfectie:
zitten er bacteriën in de nieren of in de urinewegen, dan spreekt men van een urineweginfectie.
Door verdedigingsmechanismen zoals geconcentreerde, zure urine en algemene immuniteit zijn gezonde dieren vrij resistent tegen infecties. Slechts door onderdrukking van de algemene immuniteit, verminderde lokale verdediging of aandoeningen die het urineren bemoeilijken, krijgen bacteriën de kans om zich in de urinewegen te nestelen. Katten zijn resistenter dan honden. De signalen zijn dezelfde als hierboven.
De dieren blijven ook langer in de urineerhouding zitten. Bloed in de urine (hematurie) kan aanwezig zijn (lichtroze kleur). De dieren kunnen agressief reageren bij het aanraken van de buik of tijdens het vastnemen, of onzindelijk worden. Bij een infectie van de hogere urinewegen zullen de dieren symptomen vertonen als sufheid, mindere eetlust, koorts, loomheid, enz.
Urinekristallen en -stenen:
urolithen of stenen in het urinair stelsel bestaan uit samengeklonterde kristallen, die ontstaan wanneer de urine verzadigd is met mineralen. Dat kan te wijten zijn aan metabole stoornissen of aan de voeding, wanneer die de vorming van urinekristallen bevordert. Zowel bij hond als kat komen stenen vooral voor in de blaas en de urethra.
De zevende editie van onze rasspeciale in Borgloon de 19e van deze maand ,heb ik dus onder inpuls van mijn baasjes weer deelgenomen.
Er waren 24 schnauzers peper en zout ingeschreven, niet zo veel zal je denken en ja, schnauzers zijn eerder zeldzaam en zeker de Standard schnauzer, de originele.
Ook de verzorging vraagt meer werk en zeker een showhond,ik ga namelijk elke maand naar Linda Vandeven van
Elke droom begint met een dromer. Onthou altijd dat de kracht, het geduld en de passie om naar de sterren te rijken of de wereld te willen veranderen in jezelf zit. Harriet Tubman
Het is nu al een tijdje geleden dat mijn bazinnetje mij op haar blog heeft gezet. Ze heeft het ook enorm druk, ze zit namelijk in de zorg.. Ik, Arram dus ben naar een openluchtshow geweest in Vilt Nederland in de omgeving van Valkenburg. Ik was er dus samen met Yelle en Droef de boef, een gezellig gebeuren zonder cac maar de mensen die geen shows doen kunnen er zo hun hondje presenteren aan een publiek. Ik ging dus mee met Droef en Yelle. Het viel op dat ik een oude rot in het vak ben .Voor de gelegenheid kwam ik uit in de veteranenklasse,Yelle in de open lmasse en Droef als jeugd ook in de openklasse. Ons bazinnetje was onze handler en ik moet zeggen ze heeft potverdorie verborgen talenten dat zie je zo op de foto's. Baasje was natuurlijk fier op de prestatie in het geheel. Yelle werd uitmuntend en eerste geklasseerd, Droef werd ook 1e uitmuntend en later als groepswinnaar en 10e in de eindkeuring BIS 10. Tenslotte ikzelf werd 1e In de veteranenklasse en beste veteraan van de show. Het was een plezante dag voor ons allen en toch waren we blij eenmaal thuis zodat we weet naar hartenlust konden rennen en luieren. Rest me nog te zeggen dat ik in Genk, Lokeren, Luik en de Masters trofhy ook in Luik een verdienstelijke klassering behaalde.
Artrose kan veel ongemak voor uw hond betekenen. Toch is de tijd dat we honden regelmatig moesten laten inslapen gelukkig al lang voorbij. Met de huidige middelen kunnen we dieren met artrose in verreweg de meeste gevallen een uitstekende kwaliteit van leven bieden.
Wat is artrose eigenlijk?
Artrose wordt in de volksmond ook wel gewrichtsslijtage genoemd. Eigenlijk is dat niet helemaal juist, er vormt zich bij artrose meestal juist extra bot en wel op de plaats waar het gewrichtskapsel op het bot aanhecht.
Normaal gewricht Gewricht met artrose
Het is eigenlijk ook meer een symptoom i.p.v. een op zichzelf staande ziekte. Elke aandoening van een gewricht veroorzaakt op den duur artrose. Artrose zelf is niet meer te verhelpen, als er eenmaal artrose aanwezig is gaat dat niet meer weg.
Wat zie ik aan een hond met artrose?
Het vervelende voor uw hond is dat artrose voor gewrichtsirritatie kan zorgen. Dit uit zich meestal in startkreupelheid: de hond loopt vooral kreupel als hij/zij net een tijd heeft gelegen. Zeker als de hond voordat hij ging liggen slapen zich meer dan normaal heeft ingespannen kan de kreupelheid ernstig zijn. Over het algemeen is het zo dat, als de hond eenmaal weer een beetje op gang is gekomen, de kreupelheid ook weer afneemt.
Hoe wordt artrose vastgesteld?
De enige manier om er echt zeker van te zijn dat uw hond last heeft van artrose is door middel van rontgenfoto's. Een enkele keer kan dit zonder sedatie maar meestal zal het gewricht erg gevoelig zijn. Daarom is het meestal diervriendelijker om dit onder een lichte sedatie te doen.
Normaal heup Heup met artrose
Wat kunnen we aan artrose doen?
Zoals eerder gezegd, de artrose zelf is niet meer te verhelpen. Maar dat wil niet zeggen dat uw hond de rest van zijn leven pijn hoeft te hebben. We kunnen de symptomen vaak heel goed behandelen. De behandeling berust op een aantal pijlers:
Medicatie
De pijn en stijfheid artrose ontstaan door een a-septische ontsteking van het gewricht (dat betekent dat het gewricht is ontstoken zonder dat er bacteriën bij betrokken zijn, vergelijkbaar met bijv. een voetbalknie). Om die ontsteking te bestrijden worden langdurig ontstekingsremmers voorgeschreven. Een vaak gehoorde opmerking is dat het geven van pijnstillers niet goed zou zijn omdat de hond de pijn dan niet meer voelt en dan "meer kapot zou maken" Dit is niet juist, er bestaat absoluut geen gevaar voor het afscheuren van banden of gewrichtskapsel.
Rust en beweging
Naast ontstekingsremmers is het belangrijk het gewricht en dus de hond rust te geven. Dit betekent 5-6x per dag aangelijnd uitlaten, maximaal 5 minuten per keer. Hoe lang dit moet worden volgehouden is afhankelijk van de mate van artrose en de ernst van de verschijnselen (dit kunt u het beste met de dierenarts overleggen). Als de klachten na verloop van tijd verdwenen zijn kan de beweging langzaam worden opgevoerd maar nog steeds aangelijnd en met gebruik van ontstekingsremmers!! De beste beweging voor een hond met artrose is rechtlijnig zoals zwemmen, naast de fiets en trimmen.
Gewichtsbeperking
Uit onderzoek is gebleken dat overgewicht een belangrijke factor bij gewrichtproblemen is. De gewrichten worden jarenlang overbelast waardoor langzaam artrose opgebouwd wordt. Voor de behandeling van artrose is beperking van overgewicht dan ook van belang om verdere artrosevorming af te remmen en om de "rust" in de gewrichten te bevorderen. Als u in het verleden al veel vergeefse moeite heeft gedaan om uw hond af te laten vallen, kan het raadzaam zijn over te stappen op een afvaldieet.
Beoordeling aan de telefoon of iets een spoedgeval is of niet is best lastig, soms zelfs ook voor de dierenarts. Het is dan ook niet mogelijk een volledige lijst met spoedgevallen te geven. Toch kunnen we helpen met een aantal veel voorkomende gevallen. Acute spoed! Direct komen! Aandoeningen waarbij snel handelen vereist is om dodelijke afloop of ernstige complicaties te voorkomen.
Snel dikker wordende buik:
uw hond probeert zonder resultaat over te geven en de buik wordt snel dikker (opzwellen) achter de ribboog. Dit kan de beruchte maagverdraaiing zijn, vooral bij grote honden, met een diepe borstkast (dobberman, rottweiler, dog, bouvier). Hierbij is altijd grote spoed geboden; een maagdraaiing die niet binnen 5 uur wordt opgeheven heeft in 100% van de gevallen een dodelijke afloop.
Ernstige problemen met ademhalen:
ademhalen met veel geluid, blauwe tong, snakken naar adem. Dier is in paniek en durft niet te gaan liggen. Zoveel mogelijk de hals te strekken om het ademen te vergemakkelijken totdat u bij de praktijk bent. Dit kan ernstig long- of hartfalen zijn.
Slagaderlijke bloedingen:
met de vingers en/of verband (bijv. theedoek, handdoek of iets dergelijks) op de bloeding drukken. Bij "spuitende" bloedingen aan een voor- of achterpoot, in de oksel of lies moeten de bloedvaten dicht gedrukt worden. Iedere 15 minuten moet de druk even verminderd worden. Bij bloedende oorwonden een sok of panty over de kop laten trekken om vervuiling auto (en kliniek) tegen te gaan.
Niet kunnen plassen bij reuen:
persen op de blaas zonder resultaat. Penis kan verstopt zitten. Bij verlate behandeling kans op blijvend nierfalen/dood.
Geboorteproblemen:
bij een half uur continue persen. Persweeën (of door uitputting gestopt met persen), terwijl het vorige jong 1 - 2 uren geleden werd geboren.
Voortdurend braken en/of diarree:
braken en/of diarree met snelle achteruitgang van de conditie. Natuurlijk vooral bij jonge dieren spoed.
Diepe wonden van buik of borst:
hart/longen/buikorganen kunnen geraakt zijn. Altijd laten onderzoeken, ook al lijkt er niet veel aan de hand.
Brandwonden:
met name bij grotere oppervlakken, 20 - 30 % van het lichaamsoppervlak.
Vergiftiging:
indien mogelijk de verpakking meenemen.
Acute verlammingen:
plotseling niet meer kunnen bewegen van een of meer lichaamsdelen.
Voortdurende toevallen:
huisdier is niet aanspreekbaar, open ogen met wijde pupillen, stijve of trillende spieren, speekselen, urineverlies. De toeval wordt direct gevolgd door een nieuwe.
Een aanrijding:
laat uw huisdier na een aanrijding altijd onderzoeken, ook al lijkt er niets aan de hand!
Oververhitting:
bijvoorbeeld na een verblijf in de auto in de zon. Zo snel mogelijk naar een koele plaats brengen, zo mogelijk afkoelen met water.
Onderkoeling:
het dier warm houden met dekens en kruiken.
Andere ernstige verschijnselen:
- botbreuken,- uitpuilen of beschadiging van een oog,- "kopschuw" zijn (=niet geaaid willen worden op de kop),- kaken niet kunnen/willen openen. Binnen 6 uur komen:Huidwonden die gehecht moeten worden: binnen 6 uur laten hechten anders is hechten niet meer mogelijk i.v.m. infectiegevaar (bacteriën hebben ongeveer 6 uur nodig om te gaan groeien).
Ingeslikt voorwerp:
vele verschijnselen. Ook laten komen bij een vermoeden dat een dier iets heeft ingeslikt.
Moeilijk ademhalen:
moeite met ademhalen, met of zonder hoesten. Dier kan in paniek zijn, maar eet en drinkt wel. Binnen 6 - 24 uur komen: Niet kunnen ontlasten: persen op de ontlasting zonder of met gering resultaat. Braken en / of diarree: meerdere keren braken en/of diarree, zonder snel conditieverlies.
Heftige jeuk:
voortdurend heftig krabben, likken en bijten. Dier verwondt zichzelf.
Toevallen:
verminderd aanspreekbaar. Valt om, of heeft de neiging daartoe. Open ogen met wijde pupillen. Stijve of trillende spieren. Eventueel speekselen en urineverlies. Aanval duurt 30 - 90 seconden. Bron: De site van de dierendokters
Ik ben Roland Dries
Ik ben een man en woon in limburg (Belgie) en mijn beroep is .
Ik ben geboren op 00/00/0000 en ben nu dus 2025 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: honden ,vogels en de natuur.