Vlaams wegenvignet komt snel dichterbij Van Brempt wil complex dossier nog in deze regeerperiode oplossen
,,Wij willen het nieuwe wegenvignet nog in deze regeerperiode invoeren'', zei de Vlaamse minister van Mobiliteit Kathleen Van Brempt (SP.A) gisteren bij de voorstelling van een vergelijkend Europees verkeersonderzoek. Daardoor zouden de verkeersbelasting en het eurovignet in Vlaanderen komen te vervallen.
HET voornaamste doel is om buitenlandse gebruikers van de Vlaamse wegen sterker te betrekken bij de kosten voor onderhoud en gebruik van de infrastructuur. Nu nog gebeurt dat door het zogenaamde eurovignet, daarbij worden echter alleen vrachtwagens boven twaalf ton en geen personenauto's belast.
Kathleen Van Brempt wilde nog wel een slag om de arm houden. Ze wees erop dat het wegenvignet wel een meerwaarde moet hebben: ,,We voeren het alleen in als zo de mobiliteit verhoogt en filevorming vermeden wordt.'' Een andere beperking is haar eis dat het systeem milieuvriendelijk en goed voor de verkeersveiligheid moet zijn. Last but not least moet ook de leefbaarheid in de steden erbij gebaat zijn.
Het mag de Vlaming natuurlijk niet te veel kosten, zei de politica. ,,Ik weet dat het maatschappelijke draagvlak onmiddellijk zakt bij elke belastingverhoging.'' Daarom streeft de Vlaamse regering ernaar de belastingen op dezelfde hoogte te houden. Minister Van Brempt wil snel met een breed debat beginnen over de doelstellingen van het nieuwe wegenvignet. Dat zal in het Vlaams Parlement en samen met de Waalse en Brusselse gewesten moeten plaatshebben. Anderzijds zal ook de transportsector, de Sociaal-Economische Raad Vlaanderen en de Milieu- en Natuurraad om advies gevraagd worden.
Het zal niet eenvoudig worden om een oplossing op korte termijn in te voeren. Van Brempt geeft toe: ,,Soms zakt de moed mij in de schoenen als ik zie hoe complex dit dossier is. Maar het buitenland laat ons zien dat andere systemen ook werken."
Duitsland heeft bijvoorbeeld dit jaar de nieuwe Lkw-Maut ingevoerd , een satellietgestuurde vrachtwagentol op autowegen. De forse vertraging van anderhalf jaar vindt de socialistische minister een reden om voorzichtig te zijn met de invoering van de technologie. Die blijkt nu toch een miljardensucces, zeker voor de failliete Duitse staatskas. Vrachtwagens die sluiproutes in dorpjes en op secundaire wegen gebruiken veroorzaken echter grote problemen. Zuidelijke landen zoals Frankrijk en Italië maken gebruik van een traditionele heffing door middel van ,,péage". Van Brempt: ,,Wij willen een automatisch systeem zonder tolpoortjes.''
De Vlaamse regering heeft in haar regeerakkoord het nieuwe wegenvignet al opgenomen. Nu moeten doelstellingen over het type systeem, de categorieën voertuigen en natuurlijk het bedrag van de heffing worden vastgelegd.