24E MARCHE DES BLES. / LES CASTORS DE BERNEAU. / DALHEM. 24/08/2022
Woensdag 24 augustus 2022.
24E MARCHE DES BLES.
LES CASTORS DE BERNEAU.
DALHEM.
We wandelen vandaag in Dalhem de naam komt van het Oudnederlandse oorsprong en betekent “woonplaats (heem) in het dal” van de rivier de Berwijn. Het dorp als geheel is bezienswaardig, mede door de grote niveauverschillen. Prachtige gebouwen staan er in het dorp, de Sint-Pancratiuskerk met de toren uit 1714 in natuursteenblokken, met het hoog gebouwde bakstenen schip. In 1829-1830 werd deze herbouwd. Wat verder de kasteelurine van Dalhem gebouwd rond 1080. In 1648 werd het kasteel door Staatste troepen bestormt en verwoest. De ruïne ligt hoog boven het dorp en is gebouwd in zandstenen blokken. Het kasteel was strategisch gelegen bij de samenvloeiing van de Berwijn en de Bolland. Behalve restanten van de donjon zijn er ook nog muurresten van het kasteel overgebleven. We wandelen het dorp uit en gaan zo verder door de velden en langs een prachtige veldkapel. Wat een prachtig zicht over het landschap velden, bomen en het golvende landschap. We blijven wandelen langs het prachtige landschap en komen zo aan de “la chapelle de la tombe” wat verder de grote boerderij in Bombaye. De herenboerderij met gesloten hoeve met poortgebouw, gebouwd met baksteen met omlijstingen van kalksteen uit de 17de en 18de eeuw. Wat verder de Sint-Jan-de-Doper kerk. De toren is van 14de 15de eeuw in natuursteen blokken, het koor in kalksteen is van de 16de eeuw en het bakstenen schip is van 1753. Verder met onze wandeling en in de verte zien we de kolenmijn van Blegny. Zo komen we in Mortroux; dit is een prachtig dorp in het dal van de Berwijn, hier ook het bos van Mortroux, een hellingbos langs de Ruisseau d’Asse, welke door het midden van het dorp stroomt naar de Berwijn. Een prachtig dorp met historische woonhuizen en boerderijen. Dan volgen we een heel eind een oude spoorwegzate die naar Dalhem leidt. We wandelen nu naar de buurtspoorweg tunnel die onder Dalhem doorloopt. In 1904 werd de 144 meter lange tunnel gebouwd. Bijzonder zijn de monumentale portalen in metselwerk.
Spijtig in 1948 werd de reizigersdienst gestopt en werd het een lijn om steenkool te vervoeren van uit de Argenteau mijn in Blégny-Trembleur. Deze lijn bleef tot 1980 in dienst door de sluiting van de mijn. Alleen de toeristische weekenddienst bleef echter verder lopen tot begin oktober 1991 het noodlot toesloeg, een toeristische met meer dan 100 reizigers raakte op drift aan het begin van de steile afdaling naar Dalhem en ontspoorde vlak voor de tunnel. 7 dodelijke slachtoffer en tientallen gewonden maakte een einde aan de spoorexploitatie. Door instort gevaar werd de tunnel langs beide zijden afgesloten. Gelukkig werd de prachtige tunnel met zijn historische en mooie ingangen bewaard en werd er vanaf 2019 gerestaureerd en vandaag mogen we door de tunnel wandelen, prachtig en bijzonder is dat het meterspoor behouden gebleven is binnen de tunnel. Info borden vertellen het ganse verhaal van deze tunnel. Wat verder komen we dan terug op ons vertrek. Wat een prachtige wandeling met veel historische gebouwen en geschiedenis. Wat de wandeling voor ons nog mooier maakt.
OOGSTTOCHT. / AVIAT ST TRUIDEN. / GELINDEN. 22/08/2022
Maandag 22 augustus 2022.
OOGSTTOCHT.
AVIAT ST TRUIDEN.
GELINDEN.
Gelinden ligt in Droog – Haspengouw nabij de vallei van de Herk, waar men het natuurgebied Overbroek-Egoven vindt. Gelinden is een landbouw en fruitteelt dorp Gelinden heeft verschillende grote oude hoevens. Maar vooral de mergelgroeve is bekent in de streek. We klimmen de heuvel op om op de vlakte te wandelen met uitgestrekte velden en plantages. Zo komen we in Groot Gelmen. In deze regio kom je op meerdere plaatsen kalksteenwanden tegen die typisch zijn in het landschap. We komen aan de plek waar we nu zijn hier bevond zich een Merovingische grafveld uit de 6de-7de eeuw. In de jaren 1950 werden hier bij opgravingen maar liefst zestig graven blootgelegd. Er werden hier heel wat potten,messen,glazen en andere gebruiksvoorwerpen uit die periode gevonden. De zavelkuil zelf werd ontgonnen toen men tijdens de Tweede Wereldoorlog het militaire vliegveld van Brustem aanlegde, verder langs de laagstamboomgaarden, peren en appelen. Dan komen we aan het dorpje met zijn boerderijen. Wat verder komen we langs het natuurreservaat waar we over het plankenpad lopen. Weer wat verder langs de oude watermolen. En zo terug de natuur in. Het is zo mooi om te genieten van de natuur. Zo komen we wat later terug in Gelinden aan. Een fijne wandeling, genoten van de wandeling.
MARCHE DE JOUR. / LES MARCHEURS DU GEER./ EBEN – EMAEL. 20/08/2022
Zaterdag 20 augustus 2022.
MARCHE DE JOUR.
LES MARCHEURS DU GEER.
EBEN – EMAEL.
Vandaag een prachtige wandeling in Eben Emael, we vertrekken langs de mergelgroeve waar nu inspanningen gedaan worden de biodiversiteit te vormen. Waardoor de schade aangebracht door de mergelwinning wat word gedaan gemaakt. We wandelen een eind door de bossen en door holle wegen. Zo komen we in Eben Emael aan de kerk. Deze is open en wij gaan natuurlijk even binnen kijken. Door het dorp met nog verschillende mergelhuizen. Bijzonder is dat het dorp de zwaluwen een warm hart toedragen aan vele gevels hangen nesten voor de zwaluwen. Wij krijgen ze te zien op de draden wat prachtig toch. Wat verder komen we aan de toren van Eben Ezar. We wandelen verder door de prachtige natuur en langs weilanden met koeien zo mooi. We dalen af naar het dorp waar de rustpost is. Dan wandelen we de velden in waar we prachtige vergezichten hebben. Hier veel landbouw. Dan komen we aan een natuurreservaat. Prachtige mergelgroeven. Een prachtige stukje mergelnatuur. Wat verder komen we aan het Fort van Eben Emael en de watermolen. Hier ook weer een rustpost. Nog even en dan weer richting de aankomst en langs het kleine reservaat langs de Jeker. Een mooie en aangename wandeling.
Een wandeling vandaag in Tongeren, we doen 2 afstanden één langs de natuur en de andere door de stad. We vertrekken en komen zo langs een stuk van de Romeinse muur. De omwalling had aan het begin van de2e eeuw een lengte van 4544 meter vandaag blijft er nog een 1500 meter zichtbaar. We wandelen verder en gaan Beukenberg op. Dit is het overgebleven gedeelte van het Romeinse aquaduct en is een mooi wandelgebied geworden. We wandelen verder en komen langs twee Tumulus en wandelen verder langs deze van Koninksem. Dan komen we langs de Jeker, waar het prachtig is om te wandelen groene omgeving. We komen aan het vogeldorp met vele kunstige vogelhuisjes. Even blijven kijken naar het vogeldorpje en dan weer verder en komen zo terug aan het vertrek, dan gaan we het parkoers van de stad op met de vele monumenten die de stad rijk is. Langs de Markt met het standbeeld van Ambiorix. Dan verder door de winkelstraat en dan langs de Basiliek. Dan het oude ziekenhuis en de middeleeuwse wallen met de Moerenpoort. Dan draaien we af naar het begijnhof. Dan wandelen we terug de stad uit naar ons vertrek. Een mooie wandeling, maar al heel dikwijls de zelfde toer spijtig.
49E MARCHE DES BEAUTES LOCALES. / LES TRAFTEUS – HOUSSE. / HOUSSE. 14/08/2022.
Zondag 14 augustus 2022.
49E MARCHE DES BEAUTES LOCALES.
LES TRAFTEUS – HOUSSE.
HOUSSE.
Housse maakte onderdeel van het Graafschap Dalhem. In de 20ste eeuw werd er steenkool onder het dorp gewonnen vanuit de Steenkoolmijn van Hasard. In het buurdorp Cheratte was de mijnzetel waar de kool boven de grond kwam. Housse ligt tussen het dal van de Julienne en dat van de Bolland, in het Land van Herve. Het Land van Herve is een zeer groen landschap wat we hier in Housse ook zien. Grote stukken weilanden met hagen omzoomt en dan weer stukken landbouw en plekken met bos. We wandelen vandaag veel over de weilanden en een stuk door het maisveld, wat wel enig is. Wat verder krijgen we de koolmijn van Blegny in het zicht de terril begroeid met bomen. We zien ook de mijngebouwen. We wandelen door het landschap langs een klare beek, brugjes over langs weilanden en bos. Telkens weer krijgen we prachtige vergezichten over het bijzondere landschap. Steeds weer over het wandelen we over het golvend landschap. We komen ook langs grote oude boerderijen waar nog steeds een boerenbedrijf op is. Wat verder komen we in Mortier een deelgemeente van Blegny en Trembleur. We wandelen door het centrum van Mortier welk een mooi plein heeft met het “Musée de la fourche et de la vie rurale” het museum van het landelijk leven. Een particuliere museum in een oude vierkantshoeve. Verder met onze tocht en dan weer een stukje door het bos,door de weilanden met prachtige zichten wat mooi. Dan komen we in Blegny, aan de rontonde met de mijnwerker en dan wandelen we langs de steenberg van de mijn. We verlaten de steenberg en wandelen langs de oude mijnschacht Marie l’Espérance. Dan nog een stuk door de weilanden en dan een steile afdaling naar het dorp Saint-Remy. Langs een mooi kapel en enkle mooie oude historische boerderijen. Nog wat verder en dan komen we terug op ons vertrek, wat een mooie wandeling.
We gaan wandelen in Zonhoven, dit behoorde vanaf de 11e eeuw tot het Graafschap Loon. De toenmalige graaf van Loon Gerard stond rechstreeks onder het gezag van de Graven van Loon. Zo heeft Zonhoven een raakpunt met Borgloon. Maar wij komen vandaag hier wandelen en omdat het heidetochten zijn en de heide nu volop in bloei staat. Het landschap van Zonhoven is zeer afwisselend en behoort tot de Kempen. Het natuurgebied de Teut behoort tot het Limburgs Hoogplateau. Op de Teut liggen enkele middelgrote vijvers. Het zuidelijke deel van de Teut wordt Molenheide genoemd. De Teut wordt getypeerd door heidelandschappen en kunstigmatige bebossing. De ondergond bestaat uit zand en er zijn niveauverschillen van tientallen meters. De Teut is het grootste natuurgebied dat gevormd wordt door de valleien van de Laambeek en de Roosterbeek en is ruim 600ha groot. Wij mogen vandaag dit prachtige gebied bewandelen met zijn vennen, vijvers, heidevelden en dennenbossen. Op de Teut bevondt zich tot eind jaren 60 een miltair domein. Het munitiedepot Molenheide. Vandaag is het een uitzonderlijk natuurgebied. Het Limburgs mijnverleden is ook duidelijk aanwezig op de Teut. Ten tijde van de Kempense mijnzetels werden op de Teut naaldbomen geplant. Deze kunstmatige bebossing maakt nog steeds grote delen van deTeut uit. Een andere gebied dat gescheiden word van de Teut door de A2-E314 is het heidegebied Tenhaagdoornheide in Houthalen deze worden verbonden door het de ecotunnel. De Teut en Tenhaagdoornheide vormen samen het grootste heidegebied van de provincie. Onze wandeling brengt ons over deze prachtige heidelandschap. Zo mooi om te bewandelen door de heide, en te genieten van de mooie natuur. Een pracht van een wandeling.
Kortessem is gelegen in vochtig-Haspengouw nabij het het dal van de Mombeek en de Winterbeek. Een deel van het grondgebied wordt ingenomen door de fruitteelt. Langs de Mombeek vindt men gras- en hooilanden en populierenplantages. Omdat veel hiervan niet meer als zodanig in gebruik is, gaat het geleidelijk over in meer begroeid terrein, zoals broekbossen. Een prachtige bos, het Bellevuebos dat gedeeltelijk op grondgebied van Gors-Opleeuw. We vertrekken met onze tocht tegenover de romaanse-gotische Sint-Pieterskerk één van de belangrijkste monumenten van Kortessem. We wandelen het dorp uit en passeren een mooie vakwerkhuis en zo langs velden en hoogstamboomgaard waar de koeien liggen te rusten. Zo komen we dan in het Bellevuebos, is een bosgebied dat zich uitstrekt tussen Kortessem en Gors-Opleeuw. Met zijn 128 ha is het een van de grootste aaneengesloten boscomplexen van Limburgs-Haspengouw. Het Regionale Landschap Haspengouw heeft er in 1999 het bos toegankelijk gemaakt met wandelpaden. Vandaag is het de wandeling “Verborgen Moois – Bellevuebos” het is een prachtig eiken-haagbeukenbos met verschillende planten. In het bos zijn er ook dassenburchten aanwezig. Een heel eind door het bos, en dan komen we terug via Wellen naar Kortessem. Langs het bloemenhuis van onze vriend Johan en dan komen we aan de Onzelieveherenboom. Op de grens van Wellen stond tot 18 juli 2009 de Onzelieveherenboom, een duizendjarige eik. Een hevige rukwind velde de reeds gehavende boom. Dan komen we terug aan ons vertrek waar we langs het kasteel de Fauconval. Gebouwd in 1860 en kwam later in bezit van de De Bernard de Fauconval, omstreeks 1900 werd het nog verbouwd, dn in 1965 werd het aangekocht door de gemeente en ingericht als CC en bibliotheek. Tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt tijdens de Achttiendedaagse Veldtocht als commandopost van het 1ste Regiment Jagers te Paard. Bij het kasteel behoort nog een hoeve- hoeve de Fauconval- die in 1844 al werd vernoemd. Het park bestaat uit een open gazon en enkele merkwaardige bomen, waaronder de grote mammoetboom uit Californië, spijtig dat hij beschadigt is bij de laatse storm. Ook vindt je er de Kapel de Fauconval, een grafkapel uit 1900 voor de familie De Bernard de Fauconval. Zo eindigt onze wandeling in Kortessem.
MARCHE DE LA ROYALE GODASSE OUPEYE. / LA ROYALE GODASSE OUPEYE. / OUPEYE. 06/08/2022.
Zaterdag 06 augustus 20220
MARCHE DE LA ROYALE GODASSE OUPEYE.
LA ROYALE GODASSE OUPEYE.
OUPEYE.
De wandeling van Oupeye is altijd een wandeling met vraag tekens, waar gaat ze langs we zullen het vandaag ondervinden en nu al kan ik zeggen het is een Remigiuskerk. We vertrekken met onze tocht en komen aan het kasteel van Oupeye. Het kasteel heeft een middeleeuwse oorsprong met een donjon, een versterkte woontoren, uit de 12de of 13de eeuw. Het vierkante bouwwerk met muren van 1,7m dikte en gebouwd met natuurstenen blokken, in de 17de eeuw met bakstenen en kalksteen gerestaureerd. Aan de andere kant van de binnenkoer staat het kasteel bestaande uit twee haakse vleugels, in neo-klassieke stijlverbouwd in de 18de en 19de eeuw op een veel oudere basis. We wandelen over de koer en dalen het park in. We wandelen langs het kerkhof en kerk van Vivegnis (1865) en zo verder langs een boerderij uit 1777. Op de muur een oud bord “boites de lait” depot 1420. De naam Vivegnis is afkomstig van Vigne, dat wijngaard betekent. Vivegnis was van ouds bekend om de kwaliteit van haar wijn. In Vivegnis, met name in Abhooz waren tot 1962 de steenkoolmijnen van de ”Societé anonyme des Charbonnages d’Abhooz et Bonne-Fol Hareng. Zo komen we aan de controle post. Op de muur plakkaten die het verhaal avn de mijnen vertellen. Zo komen we aan het Albertkanaal. Dan komen we aan de kerk van Pontisse, de Onze-Lieve-Vrouw van Bijstandkerk. Gebouwd in art-decostijl in 1933-1934. Achter de kerk is de “Village de Marie” een park met beelden uit het leven van Maria. Hier is er controlepost. Verder met de tocht door de laan naar het hotel. Dan komen we aan een oude boerderij. Waar een ezelsopvang is en deze gaat verder in het Fort van Pontisse. In de omliggende weiden lopen de ezels. Weer verder met onze wandeling en komen langs een paar mooie gebouwen, nog een stukje door een bosje, dan komen we terug op ons vertrek een mooie en aangename wandeling,
L’AOÛTIENNE. / LES MARCHEURS DE L’AMITIE DE LANDENNE. / BONNEVILLE. 03/08/2022.
Woensdag 03 augustus 2022.
L’AOÛTIENNE.
LES MARCHEURS DE L’AMITIE DE LANDENNE.
BONNEVILLE.
Bonneville is een deelgemeente van Andenne. We vertrekken in het centrum in zaal Sainte Eléonore. Het centrum heeft nog verschillende prachtige oude huizen en boerderijen. Eens het centrum uit komen we in de open ruimte, velden en weilanden enn grote stukken bos. Maar eerst gaan we langs de kerk uit de XI eeuw de Sint-Firmanuskerk met kerkhof. Deze oude kerk met robuuste toren is één van de merkplaatsen van Bonneville. Ook langs de straten verschillende kapellen. Het is een prachtig dorp met vele huizen in grijze hardsteen. Het ene al mooier dan het andere. Soms verbaast over de schoonheid als de vensterbanken bedekt zijn met bloembakken en een zee van bloemen de gevels bekleden. Dan verlaten we definitief het dorp om in de velden en weilanden te wandelen. Verwonderlijk zijn de grote kudde koeien met hun licht bruine kleur. Een mooi beeld de groep koeien met een prachtig panorama op de achtergrond. Een eenzame heuvel steek boven de velden uit, waarschijnlijk een terril. Dan wandelen we een heel eind door de bossen met prachtige zichten op de omgeving, stukken bos met landbouwgronden tussen een lappendeken. We komen in Thon en zien de Saint Remi kerk, het dorp heeft vele huizen in grijze lokale hardsteen. We wandelen nog een heel eind door het landschap tot we op de weg naar Bonneville zijn zo komen we aan de grote kasteelboerderij. Een prachtige oude boerderij met vierkante torens en verschillende stallingen in hardsteen. Op de achtergrond zien we de kerk van Thon. We wandelen verder door de velden en weilanden en genieten van de mooie panorama’s over het prachtige landschap langs de kapel onder de bomen de kapel Notre Dame de bon secours uit 1850. Dan wandelen Bonneville binnen. We komen aan de Ferme de Dhuy. Welke nu in restauratie is en dan komen we aan het kasteel van Bonneville. Het kasteel van Bonneville is een groot geheel uit de XVI/XVIIde eeuw. Vroeger een boerderij met donjon uit de vijftiende eeuw. 1617 kocht Jacques de Zualart het landgoed, hij werd heer van Sclayn-Bonneville en bouwde de het hoofdgebouw. In 1690 ging de familie failliet en ridder Jean-Hubert van Tignee werd eigenaar van Bonneville en heer van Bonneville. Nog steeds na 10 generaties behoort het kasteel nog steeds aan de directe afstammeling: ridder Boudewijn van Theux. Zo komen we terug aan ons vertrek. Een prachtige wandeling.
/OOGSTTOCHT. / DE SCHOVERIK DIEPENBEEK. / DIEPENBEEK. 01/08/2022
Maandag 01 augustus 2022
OOGSTTOCHT.
DE SCHOVERIK DIEPENBEEK.
DIEPENBEEK.
Maandagtocht bij de Schoverik, vertrek in Lutselus. Al vlug wandelen de Dautewijers en Wijers binnen. Dit natuurgebied word beheerd door Natuurpunt. Het 11 ha omvattende gebied bestaat uit een reeks vijvers, waaromheen zich verlandingszones bevinden. De vijvers zijn ontstaan door winning van ijzererts, welke plaatsvond in de 19de eeuw en in 1873 tot een einde kwam. Om de vijvers zijn elzenbroekbossen en vochtige weilanden te vinden. We wandelen door de prachtige omgeving door smalle wegjes langs de vijvers. Verschillende vijvers staan droog, en op de weinige plekken waar nog water staat zijn de vogels samen zitten. Op de bloemen zitten libellen, wat mooi om te zien, de paarden grazen rond de vijvers, en wij kijken of we de boomkikkers kunnen zien helaas niet. We wandelen een heel eind door dit prachtig stukje natuur. Wat verder zien we de rupsen van de dagpauwoog. Nog even en de rupsen veranderen in poppen en weer wat later komen de prachtige vlinders te voorschijn prachtig toch hoe de natuur werkt. Wat verder steken we de beek over de nieuwe brug en wandelen zo het domein van Demerstrand op. Waar we langs de vijver gaan waar een blauwe reiger zit. We verlaten het Demerstrand en steken over en verder door het natuurgebied om zo aan de vijver de Pomperik te komen. Dan nog even verder en we komen nu langs het nieuw aangelegde parkje en zo eindigt onze maandagwandeling.
Al 45 jaar organiseren de Wanderfalken hun sommerwanderung. Vertrek in de skihut. Het is een feestjaar voor de club en dat vieren ze. Een muziekgroep brengt ambianse in de tent. Ulfbachtaler Musikanten. Veel wandelaars zijn komen opdagen voor deze feestwandel tweedaagse. We vertrekken aan de skihut en wandelen al vlug de natuur in. Langs de boswegen waar kleurrijke bloemen bloeien en waar vlinders op afkomen. Wel mooi om te zien. Verder door de boswegen en genieten van de weidse zichten weilanden met bomen zo typische voor de streek. Zo komen we voorbij een mooie oude eifelwoning. Dan weer verder langs de weilanden en komen zo in Robertville. We wandelen door het dorp langs oude huizen en boerderijen. Verder komen we in Ovifat, ook hier weer oude mooie huizen wat verder komen we aan de burcht Reinhardstein aan de rivier de Warche. Wij draaien hier van deburcht weg en klimmen zo door het bos naar de barrage Robertville een stuwdam van het stuwdam op de rivier de Warche. De stuwdam werd aangelegd in 1928 en heeft een hoogte van 55 meter. We wandelen rond het meer. Tot we in Robertville aan komen en langs de kerk en kapel. Dan een heel eind door een lange dreef om aan de controlepost te komen. “la ru du Quarreux”. Weer verder en we komen zo terug op ons vertrek wat een mooie wandeling. Als we binnen komen is het feest nog altijd bezig en zien vele bekende wandelaars. Het zal zeker tot volgende jaar zijn voor de volgende wandeling
RUND UM DEN SAAR-HUNSRUCK-STEIG. / WANDERGESELLEN ALT-HURTH. / TRIER-TARFOST. 30/07/2022
Zaterdag 30 juli 2022.
RUND UM DEN SAAR-HUNSRUCK-STEIG.
WANDERGESELLEN ALT-HURTH.
TRIER-TARFOST.
Tarfost ligt op het Petrisberg-plateau en is daarom een van de hooggelegen districten van Trier. Bovendien is Tarfost momenteel de snelste groeiende regio. In 1969 werd de gemeente Tarfost onderdeel van de stad Trier. Deze wijk nu bekent als Alt-Tarfost, heeft tot vandaag zijn dorpse karakter behouden. In de jaren 80 kwam daar het grote landgoed Trimmelter Hof. Veel inwoners van Trier komen hier wonen. Tarfost is ook de wijk van de universiteit waar meer dan 15.000 studenten ingeschreven zijn. We vertrekken in het sportcentrum en wandelen het dadelijk het dorp in. We komen langs de Andreaskerk die in de stijgers staat en langs Maximiner Zehnt- en gerechtshof uit 1586. Statig gebouw met een veel zijdige trappentoren. Een opvallende gebouw. Dan wandelen we nu op de hoogte van het plateau. Wijdse landschappen uitgestrekte akkers waar het graan al geoogst is. Zo indrukwekkende zijn de vergezichten over het Petrisberg-plateau. Dan dalen we af het bos in. We volgen de Saar-Hunsruck-Steig een deel van van etappe 27- Kasel-Filsch-Trimmelterhof. Het grootste gedeelte gaat door het bos. Afwisselende delen en klimmen. We wandelen verder en komen zo op de kruising Korlingen en Filsch. Wij moeten naar Filsch. Het is een prachtig parkoers met zichten op de prachtige omgeving, zo zien we de wijnvelden op de hellingen van het Ruwertal. Ten zuidwesten van Waldrach zakt een smalle uitlopenachtige hoogte hoogte 170 meter steil naar de Ruwervallei. Deze smalle bergkam wordt ongeveer 150 meter naar achteren gescheiden door een trep van aarde van ongeveer 42 meter lang en 20 meter breed, met daarachter een 7 meter brede sloot. Dit bouwwerk is ongetwijfeld door de mens gemaakt en vertegenwoordigt een zogenaamde sectiemuur en diende ter verdediging van de Naumeter Kopf op de gemakkelijk bereikbare berghelling, omdat mensen hier in tijden van nood. Een toevluchtskasteel van ongeveer 150 meter lang en 25 meter breed. Van aan het kruis hebben we en prachtig zicht op Waldrach. Nu stijgen we weer opnieuw en komen zo opnieuw aan de hoog vlakte met velden. In de dalen zijn groene bossen. En dalen af naar Filsch. Nog wat verder en komen terug aan de spothal waar onze wandeling eindigt.
19E MARCHE DES VACANCES. / LES MARCHEURS DE LA MAGNE. / SOUMAGNE. 23/07/2022.
Zaterdag 23 juli 2022.
19E MARCHE DES VACANCES.
LES MARCHEURS DE LA MAGNE.
SOUMAGNE.
We vertrekken met de wandeling op de vroegere domein van Société Générale Coopératieve, waar vandaag een sporthal is en de andere gebouwen van de vroegere fabriek. Micheroux beleefde industriele ontwikkeling met kolenmijnen; kolenmijnen van Hasard, Bois de Micheroux en Bure Guillaume. En de fabriek van de Generale Cooperatieve. In het begin van de jaren zeventig werd Micheroux diep getekend door hun definitieve sluiting. In 1983 gevolgd door de ontmanteling van de oude lijn 38 van de NMBS en de opheffing van het station Micheroux en zijn bijgebouwen. We wandelen vanuit de sporthal en wandelen langs de ingang van de oude fabriek. We wandelen verder langs terril. Langs de velden en langs de kleine wegen. Waar veel vlinders zijn. Zo komen we Cerexhe- Heuseux en langs de Sint-Andreaskerk. Deze kerk werd gebouwd omstreeks 1550 en in 1653 werden dwarspand en koor vergroot. De kerk heeft een voor gebouwde vierkante toren met achtkante spits. We komen aan het station van Melen. We wandelen op de oude spoorwegzate en dan wandelen we het dorp met zijn Sint Jobkerk. De huidige kerk werd gebouwd in Classicistische stijl in 1760-1761. Het dorp bezit verschillende historische boerderijen. Na de controle verder met onze wandeling. Nog een eind door de weilanden door het golvend landschap. Het is toch een prachtige streek met zijn golvende landschap en zijn bomen rijen. Het land van Herve op zijn best. Zo komen we op de tweede rustpost nog een korte afstand en we komen aan het station van Micheroux en zo terug op ons vertrek. Een pracht van een wandeling.
2EME MARCHE DES LURONS. / LES JOYEUX LURONS. / LOYERS. 21/07/2022.
Donderdag 21 juli 2022.
2EME MARCHE DES LURONS.
LES JOYEUX LURONS.
LOYERS.
Loyers is een deelgemeente van Namen. We vertrekken met de wandeling bijna aan de kerk een prachtig gebouw en er tegen een prachtige wit geschilderde kasteelhoeve, omgeven door een gracht met water en daar ligt het kasteel van Loyers. Een prachtig kasteel uit de 16de-17de eeuw. We vertrekken met onze tocht en komen langs oude huizen in grijze hardsteen. Langs de weg staan ook vele kapellen. Langs de zaal van de fanfare uit 1902. Hadden wel een mooie naam “Les echos de Loyers” we wandelen door het prachtige landschap veel landbouw en bos. Weilanden met koeien. We komen op de kruising van Wierde en Limoy in het bos. Langs de bosrand wandelen we verder tot we aan een grote boerderij komen waar de rustpost is. Na de rust weer verder en komen zo aan een indrukwekkende hoeve. Vier hoektorens bakken de uiteinde van de hoeve aan. Wat een hoeve. Wat verder komen we aan de kasteeldreef en kasteel voorbij de kasteelhoeve en kerk en zo zijn we terug aan ons vertrek. Weer een prachtige wandeling.
Zondag 17 juli 2022. 46E MARCHE DES CHARMILLES./ CLUB DE MARCHE DES CHARMILLES. / XHOFFRAIX-MALMEDY. 17/07/2022.
Zondag 17 juli 2022.
46E MARCHE DES CHARMILLES.
CLUB DE MARCHE DES CHARMILLES.
XHOFFRAIX-MALMEDY.
Voor de hoeveelste keer gaan we wandelen in Xhoffraix, vele jaren wandelen we hier en telkens is het een prachtige wandeling. We vertrekken met de wandeling in het dorpje, de huizen in lokale steen. Het is een aangenaam dorpje met huizen in lokale steen en veel natuur. Wat moet je meer hebben om te wandelen. En er zijn nog enkele vakwerkhuizen. Zo mooi onderhouden en parels in het dorp. We lopen het dorp uit en wandelen e natuur in waar we van kunnen genieten de weidse zichten de verschillende bloeiende planten en de vele verschillende vlinders. De keizermantel komt bij ons niet voor maar hier wel en je kun hen zien op de bloeiende planten een prachtige vlinder. We wandelen tussen de struiken op smalle paadjes over houten brugjes. Natuur op zijn best. We komen ook wat heidestruiken tegen en die staan al in bloei nog even en we kunnen weer op de paarse heide gaan wandelen. Op verschillende plekken op de Hautes-Fagnes staan rustplekken elke heeft een eigen naam, “Duseu les Trôs” “Viaheid” zijn er twee van welke wij tegen komen op onze tocht. Nu wandelen we op de “La Fagne de Xhoffraix” we wandelen nu in het hart van de vennen. Zo mooi stukken grasland, vennen en bomen zo prachtig. Zo komen we aan het volgende dorpje met prachtige oude huizen en hier hebben we rust en controle. Na de rust gaan we weer verder terug de vennen in. Langs een bos en dan komen we aan de plek “Pasé do cure” wat verder komen we langs de kerk en zijn terug in Xhoffraix. Nog langs enkele mooie huizen met hoge hagen rond en dan komen we aan het einde van de wandeling. Wat een prachtige streek is dit om te wandelen en genieten van de natuur en rust.
53E MARCHE DES 2 RIVIERES. / MARCHE CLUB PEPINS. / CORNESSE-PEPINSTER. 16/07/2022.
Zaterdag 16 juli 2022.
53E MARCHE DES 2 RIVIERES.
MARCHE CLUB PEPINS.
CORNESSE-PEPINSTER.
We wandelen vandaag in Cornesse, een deelgemeente van Pepinster. De streek heeft nog veel te lijden onder de overstromingen van vorig jaar. We vertrekken bij de kerk. We wandelen het dorp uit. En al vlug krijgen we prachtige zichten over het mooie landschap. Met vergezichten over de streek. We lopen ook langs bunkers. Maar ook langs prachtige oude huizen gebouwd met lokale steen. Hier op de hoogte hebben ze geen overlast gehad van de overstromingen. We komen in Drolenval. Een gehucht dat een heerlijkheid was van het Prinsdom Luik. Op het einde van het ancien regime werd Drolenval een gemeente en in 1822 werd de gemeente opgeheven en bij Cornesse gevoegd. Ook hier weer prachtige zichten op de mooie natuur. Prachtige zichten en veel bos en langs kleine wegen door het landschap. Op de heuvel ligt een ruïne van een burcht. Zo mooi om te zien de ruïne boven op de rots en beneden de andere gebouwen gelegen in een groene omgeving. En door de vele planten die in bloei staan krijgen we vele vlinders te zien, de tweede generatie landkaartjes komen nu ook al voor, wel speciaal ze zijn totaal anders dan de vlinders uit de eerste generatie. Beneden in het dal komt nog juist het dak van de kerk tevoorschijn. Dan dalen we af naar het dorpje. Beneden zien we de rivier rustig door het landschap vloeien. Nog een eind door het bos en dan dalen we af langs de weilanden en komen zo aan de veldweg beneden. Hier wandelen nu door de vlakte met weidse zichten met weilanden en bomen en struiken zo mooi. Dan wandelen we het dorp binnen. En in de school is de controle post. Dit gebouw was een hospice van de paters waar zieken opgevangen werden (1916-1942). Wat verder komen we terug Cornesse binnen. Langs een kasteeltje en boerderij zo komen we terug aan ons vertrek. Een mooie wandeling.
LEDENWANDELING. / DE SCHOVERIK DIEPENBEEK. / ALKEN. 15/07/2022
Vrijdag 15 juli 2022.
LEDENWANDELING.
DE SCHOVERIK DIEPENBEEK.
ALKEN.
Vandaag ledenwandeling in Alken. We vertrekken bijna aan de brouwerij en wandelen dan op weg naar de Mombeekvallei. De Mombeekvallei is een natuurgebied op de grens van Sint-Lambrechts-Herk en Alken word beheerd door Natuurpunt. Centraal in dit gebied stroomt de de Oude Mombeek. Parallel met dit laagst gelegen beekje, dikwijls droogstaand, stroomt de Nieuwe Mombeek. In de vallei vindt men herstelde hooilanden, schermbosjes langs de expresweg. Een millenniumbosje en restanten van oude canadapopulieren. We komen ook poelen en ruigten tegen. Bijzonder is het dat tussen de Oude en Nieuwe Mombeek grazen boerenpaarden. Het is fijn om met de leden van de Schoverik samen te wandelen in dit natuurgebied. Het is een prachtig stukje natuur om te ontdekken en te bewandelen. In de poelen kwaken de kikkers en vliegen de libellen. Vroeger stonden hier vele hoogstambomen en die zijn door de jaren heen verdwenen maar er werd een nieuwe hoogstamboomgaard geplant. Op de natte gedeelten werden plankenpad aangelegd zodat de wandelaars met droge voeten kunnen wandelen. Wat verder komen we in het dorpje aan met zijn oude vakwerkhuis uit 1921. Zo komen we op de rustplek waar we ven kunnen zitten en iets drinken. Daarna gaan we verder met onze wandeling langs de reeën en terug de natuur in. Zo komen we aan de graslanden waar boerenpaarden de begrazing doen. Wat verder komt de brouwerij weer in zicht. Brouwerij Alken bestaat ziens 1880, en is in de loop van de jaren samen gegaan met andere brouwerijen. Nu komen we met onze tocht terug op de parking waar we vertrokken zijn. Samen gaan we nog een terrasje doen op het plein van het dorp. Hier eindigt onze wandeling met onze club. Tot volgende keer.
MARCHE DES VACANCES. / LES KANGOUROUS DE FALISOLLE. / FALISOLLE. 13/07/2022.
Woensdag 13 juli 2022.
MARCHE DES VACANCES.
LES KANGOUROUS DE FALISOLLE.
FALISOLLE.
Vandaag wandelen we in de provincie Namen, deelgemeente van Sambreville. van Oignies. Tussen 1794 en 1817 bewaarde de familie Moussiaux de kerkschat van Oignies, ingemetseld op een geheime locatie in een muur van hun boerderij. Na het overlijden van landbouwer Moussiaux was het abt Lambotte, pastoor van Falisolle, die de kunstwerken verborgen hield. We wandelen door het dorpje en wandelen door de omgeving met weilanden. Wat verder door een bosje. We komen langs de rivier de Samber. Waar plezierboten op varen. We wandelen een tijdje langs het water. Zo komen aan d ebrug van Sambreville, de kerk en plein. We wandelen verder en komen in Aiseau-Presles. Door het dorp en langs een paar mooie kapellen. Dan een stukje bos met een stevige klim. Dan langs velden en akkers. Zichten op de omgeving de heuvelruggen zijn bebost. Nog een korte afstand tot de start van de wandeling. Een niet zo bijzondere wandeling maar toch fijn om hier eens te komen wandelen.