MIDWEEKWANDELTOCHT. / WSV DE VELDLOPERS. / GULPEN. 23/03/2022
Woensdag 23 maart 2022.
MIDWEEKWANDELTOCHT.
WSV DE VELDLOPERS.
GULPEN.
Vandaag wandelen we in Gulpen, Zuid-Limburg een uniek stukje Nederland. Met zijn groene golvende heuvelland, zijn kastelen en vakwerkboerderijen, zijn heggen, boomgaarden, graften en holle wegen, met zijn bijzondere natuur. Het gebied kreeg het predicaat Nationaal Landschap een titel voor bijzondere landschappen. De Geul en Gulp stromen gestaag door de dalen van het Heuvelland. We vertrekken met onze wandeling in het centrum van Gulpen. De Gulp stroomt door het centrum van Gulpen. We komen aan het gemeentehuis dat in het voormalige klooster van de Zusters van Liefde gebouwd in 1932. Dan komen we aan de plek waar tot 1947 de Joodse Synagoge stond die hier hun gebedshuis hadden vanaf 1823. Dan komen we aan de oude kerktoren van het dorp. Een romaanse toren die waarschijnlijk uit de 11e eeuw dateert en is het enige nog bestaande deel van de oude kerk. Waarschijnlijk aangezien de bouw met muren van 1,5 tot 2 meter zou het een verdedigingstoren kunnen zijn. We wandelen verder door het dorp en verlaten het dorp. Zo komen we aan het kasteel van Cartills, prachtig gelegen in een dorp met 4 vierkantshoeven in vakwerkstijl en boerderij met speklagen. We wandelen nu door het prachtige landschap met hollewegen, bossen en weilanden. We steken de spoorweg over waar de stoomtrein over rijdt. Nu komen we in het bos hoe prachtig is het vandaag volop zon en blauwe luchten. Het landschap ontwaakt uit zijn winterslaap en de lente neem de plaats aan. Vanop de heuvels hebben we prachtige zichten op het landschap. Zo komen we in het Eyserbos en dalen af naar Eys. Een bijzondere ontmoeting hebben we in Eys, de muurhagedis. We verlaten het dorp en wandelen verder nu weer onder de spoorweg door. Tot we aan het herdenkingsmonument komen, ook hier een oude grenssteen van Wittem. We wandelen Wittem binnen. Langs het Redemptoristenklooster welk een bedevaartsoord is en schuin tegenover het kasteel Wittem. Het klooster werd gebouwd tussen 1729 – 1733. De geschiedenis van kasteel Wittem gaat terug tot de 12de eeuw, rond 1220 werd het uitgebreid en kreeg het een toren. We wandelen nog een stuk door de prachtige natuur en komen terug naar Gulpen waar onze wandeling eindigt.
Een wandeling bij onze buurtgemeente Kortessem. Landschappelijk behoort Kortessem tot Haspengouwe Fruitstreek. We vertrekken in het centrum van het dorp. De romaanse-gotische Sint-Pieterskerk is een van de belangrijkste monumenten van het dorp. Ook het Kasteel Fauconval met een het kasteelpark tot voor kort stond de grootste mammoetboom door de storm is de top eruit gewaaid. We wandelen nu verder langs weilanden en boomgaarden, het prachtige weer lokt vlinders en prachtig om te zien. In de verte ligt de Bombroekmolen gelegen op de Mombeek. Verder door de weilanden e, komen zo aan een grote boerderij met een prachtige bomenlaan. Ook hier verschillende vakwerkhuizen en grote boerderijen. Een van de grootste boerderijen uit de 18de eeuw. De hoeve is een van de zeldzame vierkantshoeve in vakwerkbouw waarbij een houten kaderwerk van balken, stijlen, schoren en regels opgevuld wordt met lemen platen en wanden. Dorpslegende vertellen dat tijdens de Franse Revolutie, toen de kerken gesloten waren, in Valik hoeve clandestien de H. Mis werd gelezen. Weer verder met onze tocht en komen een weide met ezels, en een speciale witte ezel. Zo komen we aan de witte kapel en nog een paar mooie vakwerkhuizen. Nog langs een klein bosje met witte bloemen, de bosanimoon. Nu komen we aan het kasteel Fauconval. We wandelen door het park. Het bouwwerk dat een neoclassicistische uitstraling, tel 3 verdiepingen en werd gebouwd in 1860 door de familie Rubens-Du Vivier en later, door vererving in het bezit van de familie De Bernard de Fauconval. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het gebruikt tijdens Achttiende Veldtocht van het 1ste Regiment Jagers te Paard. Bij het kasteel behoord nog een hoeve “hoeve de Fauconval” die in 1844 al werd genoemd. Het park bezit verschillende merkwaardige bomen, rode beuk, ceder, japanse notenboom en een trompetboom. In het park de neoromaanse Kapel de Fauconval, een grafkapel uit 1900 voor de familie De Bernard de Fauconval. Nog even en we zijn terug aan ons vertrek. Een mooie en aangename wandeling bij Iris Kortessem.
Het Belgisch Centrum voor Geleidehonden leidt sinds 1990 blindengeleidehonden op voor personen met een visuele beperking. Deze begeleidhonden zorgen ervoor dat blinde en slechtziende personen op een veilige, meer ontspannen en zelfstandige manier actief kunnen zijn in de maatschappij. Een actie die velen kennen is “Dop je mee voor BCG”. Vandaag is er een wandeling voor het BCG. We nemen natuurlijk deel, omdat iedereen zijn zicht kan verliezen en dan een begeleidhond kan gebruiken. We vertrekken met de wandeling op Paspoel onder de kerk. Al dadelijk hebben we ons eerste erfgoed in zicht. De Romeinse muur we volgen deze een eind en komen dan aan de Jeker en verder komen we aan de hippodroom. Weer verder met onze route en komen zo aan de kapel Sint Hubertuskapel. Ligt in het gehucht Offelken en hier splitsen de loop van de Jeker en de Oude Jeker. Maar we wandelen langs de vloedgracht, heeft een lengte van ongeveer 1,5km en loop tussen de Sint Hubertuskapel en de Jeker ter hoogte van Koninksem. Op de gronden nabij de verschillende waterlopen komen vooral graslanden met populierenaanplantingen voor. Ten zuiden van Offelken wordt het landschap opener en is de leem bodem erg geschikt voor akkerbouw. Zo komen we in Koninksem langs de kerk. De omgeving van Koninksem was al in de Romeinse tijd intensief bewoond, waarvan ook tegenwoordig nog twee tumuli uit die tijd getuigen. Verder werden resten van een Romeinse villa gevonden. Verder met onze route door de velden tot we terug in Tongeren komen, controle in het Centrum voor geleidehonden. Dan wandelen we na de controle terug de velden in, dan krijgen we een zicht van ver op het kasteel van Betho. Maar we wandelen door de velden en langs akkers. We komen aan kasteel van Rooi. Het hoofdgebouw bestaat uit 2 delen en gaat terug tot de 14de eeuw. De ene gevel uit de 16de eeuw en de andere uit de 17de eeuw. De vierkantshoeve gaat terug tot de 17de eeuw, een grote vijver ligt voor het kasteel. We wandelen nu de spoorwegzate van Tongeren op. Voltooid in 1879 en diende vooral om goederen en fruit tussen Tienen en Tongeren te vervoeren. In 1968 stopte de lijn en wat later werden de sporen opgebroken. Nu is het een rijk natuurgebied. Zo komen we aan de startplaats van de verborgen moois Beukenberg. Langs het kasteel van Betho en langs Beukenberg wat later zijn we terug aan ons vertrek. Een mooie wandeling met veel te zien en beleven.
MARCHE DE JOUR. / CLUB MARCHEURS JALHAY. / JALHAY. SURISTER. 19/03/2022
Zaterdag 19 maart 2022.
MARCHE DE JOUR.
CLUB MARCHEURS JALHAY.
JALHAY. SURISTER.
We vertrekken in de zaal La Petit France. Het dorpshuis tegen over de put met hangslot werd ooit gebruik vee te laten drinken. We wandelen langs weilanden en akkers en zo komen we in Foyr. Hier ook prachtige huizen in lokale steen, licht bruine stenen. Met blauwe hardstenen omlijstingen rond de deuren en vensters. Ook verschillende wegkruizen staan er. Wat verder komen we aan de rustpost. Nu komen we in een mooie omgeving met vergezichten over de weilanden en bossen. Het heuvelende landschap met landwegen met hagen er rond. Weer komen we langs prachtige typische huizen en boerderijen. Wat is het landschap toch mooi golvend met hagen rond de weilanden en op de heuvels bossen. We wandelen verder en komen zo in het bos met loofbomen en dennen. Ook hier weer klimmen en dalen over een brugje kan het mooier. We komen op en plek waar een stenen kruis staat en wat verder zien we een wit kasteel door de bomen. Voor de tweede keer op de rustpost. We komen langs een boerderij waar honderden koeien grazen wat een zicht. Verder door het prachtige landschap golvend. Wat verder komen we terug in Surister. Langs een zaaltje gebouwd in 1908. Langs verschillende typische huizen. We komen aan het Perron van Surister opgetrokken in de 15de eeuw waar de verordeningen werden omgeroepen. Toen behoorde het dorp tot de Marquisart van Franchimont. Langs de kerk een neogotische bakstenen gebouwd in 1886-1888 het werd gebouwd op de plaats van het oude kasteel van Groulard. Spijtig dat we niet binnen kunnen gaan kijken de orgels zijn beschermt en er worden verschillende objecten ten toon gesteld. Zo komen we terug op ons vertrek en eindigt een prachtige wandeling.