POORT VAN HASPENGOUW-TOCHT. / W.S.V. IRIS KORTESSEM. / KORTESSEM. 30/01/2022.
Zondag 30 januari 2022.
POORT VAN HASPENGOUW-TOCHT.
W.S.V. IRIS KORTESSEM.
KORTESSEM.
Kortessem in Haspengouw, nabij het dal van de Mombeek en Winterbeek. Een deel van het grondgebied word ingenomen door fruitteelt, langs de Mombeek vind men gras en hooilanden. We beginnen onze wandeling aan de sporthal achter de Sint Pieterskerk. Deze romaanse-gotische kerk is een van de belangrijkste monumenten van Kortessem. Wat verder ligt het kasteel Fauconval met in het kasteelpark de grootste exemplaar van de Mammoetboom. We wandelen verder en komen op de steenweg naar H asselt, hier steken we over en krijgen een prachtig zicht op het kasteel van Printhagen en zijn hoeve gelegen nabij het gehucht Herbroek. Het huidige kasteel heeft een vierkante woontoren. De toren is in Maaslandse renaissance en de kern ervan stamt uit de eerste helft van de 17de eeuw. De toegangspoort, trappenhuis en stucwerk zijn 18de eeuw (1760). Aan het kasteel is een hoeve vastgebouwd, bestaande uit een aantal 18e-en 19e eeuwse bedrijfs- en dienstgebouwen, waaronder een duiventil. Dan wandelen verder door de velden en zo komen we aan het Hemelspark waar de wandeling Verborgen Moois Bellevuebos. Het hemelpark is een natuurlijke speeltuin voor kinderen en volwassen. Met poelen en bomen, rustbanken en houten speeltuigen. Wij genieten van de zon om er onze picnick te houden. We wandelen uit het park en zo gaan we terug naar het centrum van Kortessem. Waar deze matige wandeling eindigt.
MARCHE D’HIVER./ LES CULS DE JATTE DU MAUGE. / HAMOIS, 29/01/2022
Zaterdag 29 januari 2022.
MARCHE D’HIVER.
LES CULS DE JATTE DU MAUGE.
HAMOIS,
HAMOIS ligt in de provincie Namen. Is samengesteld uit Natoye, Mohiville, Scy, Achet, Emptinne en Schaltin. Enkele van deze gemeenten doen we vandaag aan. We vertrekken aan de Sint-Pieterskerk. Tegenover ligt een watermolen. We wandelen het dorpje uit, we komen onze wandelvriend Claude tegen die heeft de wandeling gedaan, even bij gepraat en dan gaan we verder. Wat we hier veel tegen komen zijn de huizen in grijze steen, oude boerderijen. Langs velden en bosjes komen we in Emptinne. Een dorpje met vele oude huizen en een prachtig plein voor het gemeentehuis. Even voor we dorp uitgaan komen we langs een oude hoeve met een ronde toren. Dan langs de kerk wel een eigenaardige toren. We wandelen verder langs een wegje met prachtig onderhouden oude huizen, het dorpje ligt in de vallei van de Bocq, ook einde 19de eeuw kwam er een spoorlijn 126. Behalve grote vierkanthoeve en een kasteeltje was er een fabriek gevestigd dat keramiek vervaardigde. Het landschap word doorkruist door vele beekje die door het landschap slingeren. Dan komen we aan de Sint-Agathakapel van Hubinne –XII-XVIIeeuw. Hier is de controlepost. Het houten altaar is kleurrijk geschilderd de kapel is eigenlijk aan restauratie toe. We wandelen na de rust verder een eind over de spoorweg wel de laatste 3 kilometers de spoorlijn loopt door het door het domein van Emptinne. We komen langs de achterzijde van het kasteel van Emptinne. Eigenlijk heet het kasteel van Fontaine. Wat verder komen we terug in Hamois en zo eindigt onze wandeling in Hamois. Het is wel een heel eind rijden maar het was de moeite waard.
WINTERTOCHT. / DE BOKKERIJDERS. / WELLEN. 26/01/2022
Woensdag 26 januari 2022.
WINTERTOCHT.
DE BOKKERIJDERS.
WELLEN.
De officiële wandeling van de Bokkenrijders word vervangen door een coronawandeling. We vertrekken in het centrum in de Molenstraat. We steken de Herk over waar de Wellenmolen op ligt. Het is een onderslagmolen die fungeerde als korenmolen. Reeds in 1235 werd melding gemaakt van deze molen, die een banmolen was van de Abdij van Munsterbilzen. Het huidige molenhuis stamt uit 1775, terwijl het molenaarshuis uit begin van de 20ste eeuw stamt. Er is een metalen onderslagrad aanwezig, en ook het sluiswerk is nog intact. Ook het binnenwerk, bestaande uit twee steenkoppels, is nog aanwezig. De molen kan in principe draaivaardig worden gemaakte. We laten de molen links liggen en wandelen het natuurgebied “De Broekbeemd”. Het 40ha groot natuurgebied ligt in het zuidelijk deel van de Herkvallei. Prachtig stukje natuur tussen de dorpskernen van Wellen en Herten. In 1992 werd er het eerste Limburgse begrazingsproject met Schotse Hooglandrunderen. Deze kunnen wij zien grazen, en de bedoeling van dit gebied is dat iedereen er altijd kan komen wandelen. We wandelen een eind langs de Herk om zo in Herten te komen. Hier wandelen we de velden in richting Borgloon. We wandelen verder door de velden langs en komen zo we in Kerniel. Even blijven we in Kerniel komen aan het kapelleke van de Nielstraat maar we draaien daar de velden in richting Vrolingen, is een gehucht van Wellen samen met Kukkelberg. Dit gebied was een afzonderlijke heerlijkheid van de Graven van Loon. Vrolingen is de bakermat van de Stroop van Vrolingen en de Loonse stroop. Het stroopfabriek van Vrolingen van de familie Bleus heeft een lange geschiedenis, de jongste generatie Bleus heeft een nieuw stroopfabriek waar men de enige en echte Loonse stroop maakt. Wij wandelen nu door Vrolingen en keren terug naar het centrum van Wellen. We komen aan op het dorpsplein waar we de Sint Jans de Doper kerk de hoofdkerk van Wellen, het gebouw is een mengeling van romaanse, gotische en neogotische bouwstijlen. De toren is romaans en binnen de kerk bevind zich renaissance doksaal. Uniek in de streek. Op het zelfde plein de Ursulinenkapel het enige restant van het neogotisch schoolcomplex. Hier eindigt voor ons de wandeling bij de Bokkenrijders van Wellen.
WATERBRONNENTOCHT. / W.C.AVIAT Sint Truiden / VELM. 24/01/2022
Maandag 24 januari 2022.
WATERBRONNENTOCHT.
W.C.AVIAT Sint Truiden
VELM.
Velm is gelegen in Droog-Haspengouw. Hier ontspringt de Molenbeek die uitmond in de Melsterbeek. Hier is landbouw en fruitteelt de hooft activiteit. Bijzondere boerderijen komen we tegen. Maar ook prachtige zichten over het landschap. Dikwijls liggen de wegen dieper dan de velden en op de bermen staan bomen. Maar ook veel plantage omgeven door bomen en hagen. Het is ook licht hellend, spijtig is het wel dat er veel betonwegen zijn, ook in de velden. Op de hellingen liggen ook veel dode bomen, waarop de Judasoor voor komt. Een bijzondere zwam, ze neemt bij droog weer in omvang af en regenereert in vochtige omstandigheden. “ waarom Judasoor” de naam word verklaart uit een overlevering over de Bijbelse figuur Judas Iskariot die zich aan een vlier zou hebben opgehangen nadat hij Jezus verraden had. Het zwammetje lijkt ook op een oor. We wandelen verder en komen langs de achterkant van het kasteel van Velm. Verder door een prachtige dreef in en rond Sint Truiden vind je tientallen historische panden, vaak imposante boerderijen, vaak midden in het veld. Ze zijn getuigen van een rijke geschiedenis. Verder door de velden en zo krijgen we het “Hof van Maesrode” ligt in Halmaal en een stukje buiten de dorpskern. Het is een hoeve uit de 17de eeuw, met een nogal complexe structuur. Bestaat uit , gegroepeerd rond een rechthoekige gekasseid erf. Wat opvalt is het poortgebouw met duifhuis, wat erop wijst dat de eigenaren rijk waren.(men mocht duiven houden a rato van het aantal hectaren die men bewerkte) er word al een gedeelte van de gebouwen hersteld, het is eigenaardig het complex heeft 2 eigenaren, eentje bezit de niet geklasseerde gedeelte waar nu de restauratie bezig is. Het beschermde gedeelte wacht op restauratie. Verder met onze wandeling steken de stadsgrens met St Truiden over en wandelen door een prachtig stukje natuur. Een groot vijver gedeelte is natuurgebied. Na een tijdje keren we terug naar Velm. Waar onze wandeling eindigt. Wij hebben genoten van de omgeving, de zon en blauwe hemel en onze wandelvriend David Loyen. Fijne wandeling van AVIAT St Truiden.