Woensdag 06 juli 2022.
23E MARCHE DE LA FRAISE.
LES SPITANTS DE NAMUR.
WEPION.
Wepion de midweek wandeling is jaarlijks de aardbeientocht. Gelegen aan de Maas. Geeft een prachtig zicht op de vallei van de Maas. We op de Place du Vierly tegenover de kerk op een groot plein. We moeten ons inschrijven en dan op weg, we verlaten het dorp langs een kapel die van buiten goed uitziet maar binnen neit te aanzien is. We klimmen het dorp uit komen langs het gebouw van de waterleiding een mooi gebouw uit 1938. Langs verschillende oude huizen in lokale steen, zo komen we na een paar kilometer op de rustpost aan, waar we nog een tweede keer komen. We klimmen verder en komen langs de ingang van het karmelietenklooster, dat verwoest werd tijdens de Franse Revolutie. Straks komen we hier terug. Zo gaan we de buiten op. Velden en akkers maar ook veel bos zo prachtig is de natuur hier. Het graan begint al te rijpen en kleur geel. We komen dan een eind verder aan een prachtig huis met baksteen en hardsteen, waarschijnlijk het huis van de boswachter van het achtergelegen goed. Nu weer een eind dalen terwijl we wandelvrienden tegen komen. Dan komen we aan een gebouw “Source du Suary” een stukje geschiedenis.
Het verhaal van een Bron
Wat de geschiedenis folders van de bron ons vertellen: "In 1692, tijdens het beleg van Namen door de Fransen, liet de grote koning Lodewijk XIV zijn tenten en die van het hof opslaan in een grote weide in de Val des Rois, op vijf stappen van de klooster van Marlagne". Het was daar dat de hertog van Saint-Simon de deugd van deze wateren uitriep "als de mooiste en de beste die hij ooit had gedronken." En het lijkt, zo lijkt het, zwart op wit te liggen in zijn memoires. De reputatie van dit water was geboren. Pas in 1930 kocht Jean-Henry Brouwers de grond en besloot deze te exploiteren. Hij deed een beroep op de gave van de plaatselijke wichelroedeloper, Auguste Effinier. De lente ontspringt in de Suary-vallei. Leidingen en langs deze verzamel- en opslagpunten werden aangelegd. Ondanks het overlijden van de heer Brouwers bleef zijn weduwe, toen met haar twee dochters (en schoonzoon), de bron van de Suary exploiteren. Een teken des tijds en diversificatie, zuiver mineraalwater was verkrijgbaar in menthinette, mousserende cola, orangeade of limonade. Desondanks moesten operators de sleutel onder de deurmat leggen. Dat was in 1975. Aangezien het water daar wordt gebotteld, staan er nog enkele van de duizenden flessen op het terrein. Vandaag is het een Gîte.
Een prachtige plek om enkele dagen te verblijven met de prachtige natuur en omgeving. Wat verder komen we aan een oude hoeve wit gekalkt. Vanaf daar gaan we het bos in. Prachtige wandelpaden en ook hier nog een enkele bunkers, verder met onze tocht, langs bermen met braambessen en op de bloemen duizenden vlinders hoe mooi kan de natuur toch zijn, Keizermantel, bont zandoogje, witjes dagpauwoog en kleine vos komen hier veel voor. Wat een pracht. Dan wandelen we het domein van de “Marlange “op de ruine van de 17de eeuwse karmelietenklooster de Marlange. De kapel staat er nog met een gedenkplaat dat zegt dat de “Archiducs” aartshertogen Albert en Isabelle en Lodewijk XIV hier verbleven tijdens het beleg van Namen.(1692). We wandelen door de ingangspoort en dan weer verder tot we terug aan de Place du Vierly komen. De kerk Eglise Notre-Dame de l’Assomption is open en we gaan even binnen kijken. Een mooie eenvoudige kerk. Zo eindigt een mooie wandeling in Wepion, hopelijk tot volgende jaar.
|