48ste MARCHE DES GAIS LURONS. / LES GAIS LURONS-MELEN / MELEN. 17/04/2022
Zondag 17 april 2022
48ste MARCHE DES GAIS LURONS.
LES GAIS LURONS-MELEN
MELEN.
Vandaag een wandeling in Melen, we kiezen voor 14km. Dat we vandaag weer eens wandelen in het Land van Herve maakt het voor ons weer spannend dit is de mooiste streek van de provincie Luik. De Ruisseau de Melen ontspringt in Melen en gaat over in de Bollandbeek. Het is een vrij landelijk, met veel landbouw en veehouderij. Het dorp heeft een tragische geschiedenis op 08 augustus 1914 vielen tijdens de Duitse invasie door het 56e en 165e regiment van het Duitse Keizerrijk 108 burgerslachtoffers en werden 60 huizen vernietigd. Vreselijke herinneringen. We wandelen het dorp uit en wandelen door de prachtige omgeving. Wat verder zie we de kerktoren van de Sint Jobkerk. Het is een prachtige kerk gebouwd in 1760-1761 in Classicistische stijl. We blijven wandelen door de velden en weilanden met hier en daar een oude boerderij. Wat hier ook nog veel voorkomt zijn hoogstamboomgaarden vooral perenbomen. Wat een plaatje perenbomen met koeien onder. Zo eigen aan de streek. We hebben al een ruime tijd het wandelpad “La boucle des 3 barrieres”. Wat verder komen we aan een prachtige watermolen en wandelen Blegny binnen. Hier hebben we onze rustpost, weer verder door het prachtig landschap, golvend. Zo komen we aan de brouwerij BOCA. De Brasserie Artisanale de la Fabrique heeft haar intrek genomen in de oude boerderij uit de 19de eeuw. Is gelegen langs de beek Bolland in het hart van het coulisselandschap van “pays de Herve” verder met onze tocht langs prachtige oude huizen en boerderijen. Zo komen we in Heuseux met zijn kasteel en kasteelhoeve. Het kasteel werd voor het eerst vermeld in 1743 en werd later in 1766 in LodewijkXV-stijl. Vandaag is het een school met een park en boerderij. Twee parallelle bakstenen gebouwen zijn verbonden door een poortgebouw van 1726. Er werd een ronde toren bij gebouwd uit de 16ste eeuw achteraan bevind zich nog een ronde toren zonder spits. Wat verder komen we terug aan ons vertrek, wat een heerlijke wandeling in Melen en het Land van Herve.
Als we Stavelot binnen rijden aan de start komen we aan het pleintje met beeld van de “Blanc Moussis” wat betekent “in het wit gekleed”. De oorsprong van de Blanc Moussis zou een edict zijn van prinsabt van de Abdij van Stavelot, die in 1499 zijn monniken het verbod oplegde om deel te nemen aan carnaval. De inwoners van Stavelot, die toen al spotters waren, maakten dit verbod belachelijk door vanaf 1502 deel te nemen aan de feestelijkheden van het carnaval, gekleed met een witte monnikskap. De wandeling vertrekt in het college Saint Remacle. We verlaten het college langs de kapel en we verlaten de stad nog langs het monument van de ontmijners. Dan wandelen we de natuur in. Prachtig plekken met nu weer een stevige klim en een afdaling. Maar zo mooi om te wandelen. We komen langs een prachtige vakwerkhoeve midden in het bos. Diepe ingesneden bedingen waar een stroompje door vloeit. Een brugje over en dan weer klimmen. We komen op een hoogte van 500 meter “Les Grandes Fagnes” wat een prachtige zichten over de hoge vennen. We wandelen door deze wel prachtige streek en komen op onze rustpost. Ski Mont des Brumes is onze rustpost hier een mooie skihut. Na de rust klimmen we uit het dal met boven met prachtige zichten. We komen in het volgende dorpje met verschillende huizen met vakwerk. Heel typische voor de streek lokale steen met vakwerk. We komen op een plek “Exbomont - alt. 390 meter” we verlaten het dorpje en weer door de mooie natuur. Wat later komen terug in Stavelot we dalen af naar het centrum. We komen langs het kasteel en wat verder langs het rode kasteel dat verlaten is. Zo komen we terug aan ons vertrek een mooie en aangename wandeling.
WANDELING LANGS BLOEIENDE WILDE NARCISSEN IN DE VALLEI VAN DE HOLZWARCHE. / KRINKELT. 12/04/2022
Dinsdag 12 april 2022.
WANDELING LANGS BLOEIENDE WILDE NARCISSEN IN DE VALLEI VAN DE HOLZWARCHE.
KRINKELT.
Het vertrek van de wandeling ligt bij de “Enkelberger Mühle” hier is er ook een parkeerplek. We wandelen en volgen de wandel pijl naar Holzwarchetal. Een eindje langs het bos en dan beginnen de weilanden te komen waar duizenden narcissen staan. We volgen als we aan de splitsing komen de onverharde weg dicht bij de rivier. De Holzwarche is een beekje dat uitmondt in de rivier de Warche. In het dal aan de rechte zijd groeien de wilde narcissen op sommige plaatsen heel dicht bij elkaar en vormen ze schitterende gele bloementapijten. Het is een top locatie om bloeiende wilde narcissen te bewonderen. We blijven rechtdoor wandelen ongeveer een paar kilometer. Rechts van ons kronkelt de Holzwarche door het dal, met op vele plaatsen wilde narcissen langs de oevers. Aan de linker zijde komen we langs steile rotswanden, restanten van vroegere steengroeves. We blijven verder wandelen en komen langs een kapeltje weer verder komen we aan de dikke boom. “Dicken Baum” een reusachtige boom moet het geweest zijn vandaag staat alleen de onderstam er nog en is er een prachtige kapel van gemaakt, zo prachtig een plek van rust bij “Unsere liebe Frau von Walde” de bloeiende narcissen blijven maar komen en wat een pracht. Nu komen we aan een eind door het bos, wat een rust vinden we hier, rustige wegjes door het bos. Wat later dalen we terug af naar de vallei waar we opnieuw verrast worden met duizenden narcissen, een geel tapijt blijft ons begeleiden tot we terug aan ons vertrek zijn. Het is zeker een van de mooiste wandelingen die je kunt doen in de lente, een pracht wandeling die je altijd bij blijft. We maken afspraak voor 2023. We verlaten Krinkelt en nemen de route naar Monschau, we stoppen nog even in Höfen waar we nog een korte wandeling maken door het dorp met zijn vele vakwerkhuizen. Een stop in de “Alten Molkerei” waar een van de poorten van de Eifel ondergebracht is wat info ophalen en dan afsluiten op het terras van de taverne. Een fijne dag in de Eifel.
BLOESEMWANDELING. / DE BOKKENRIJDERS. / WELLEN. 13/04/2022
Woensdag 13 april 2022.
BLOESEMWANDELING.
DE BOKKENRIJDERS.
WELLEN.
de kersen zijn nu op hun best. De wandeling vertrekt in het centrum van Wellen maar wij vertrekken van thuis uit, de omloop komt bijna aan ons deur voorbij. We gaan naar puthofveld en daar pikken we de wandeling op. We gaan naar de voetbalkantine daar is de rustpost, wij nemen hier de route naar Wellen aan. We hebben al een paar prachtige kersenplantage voorbij gegaan en de bloesem is er prachtig. We wandelen nu naar Kuttekoven, langs het kasteel de Klee. En daar wandelen we dan richting Rullingen, hier een mooi panorama op de bloeiende bloesems. In de verte de kerk van Berlingen omgeven door witte bloemen. We gaan nu langs plantages en boomgaarden, dan komen we in het natuurgebied De Broekbeemd. Dit natuurgebied ligt bijna in het centrum van Wellen, een bijzonder stukje natuur. We wandelen langs de beek op de oevers gele bloemen heeft staan. Een prachtig stukje natuur en we komen aan de molen. De Wellenmolen op de Herk. Het huidige molenhuis stamt uit 1775. Het molenrad en sluiswerk is nog intact, ook het binnenwerk, bestaande uit twee steenkoppels die nog aanwezig zijn de molen zou in principe draaivaardig gemaakt kunnen worden. Zo komen we aan de startplaats. Dan verder langs de Sint-Jan-de-Doperkerk. Door het centrum wandelen we het dorp uit. Nu wandelen we het veld in veel bloesem en prachtige zichten wandelen we richting Kerniel naar het zuiveringsstation en zo naar Colen. Langs het plankenpad naar de spoorweg. We klimmen op naar het klooster en zo gaan we naar de fietsroute. Zo gaan we naar het stationsplein in Borgloon langs het stroopfabriek en terug naar thuis. Een mooie wandeling in Haspengouw, bloesems volop en veel langs veldwegen. Zo prachtig, een vijf sterren wandeling.
7. INT. WANDERUNG DES WANDERSPORTVERBANDES OSTBELGIEN.
W.S.V.O.
ESPELER-FUHRT. / BURG-REULAND.
Wandersportverbandes Ostbelgien, is de wandelfederatie van Oost- België. En vandaag is hun jaarlijkse wandeldag. We vertrekken met onze tocht in Espeler-Fuhrt. Bijzonder is de kerk van St Wallericus. Spijtig dat de kerk gesloten is want ze bezit prachtige altaren. De toren van de oude kapel uit d etijd van keizerin Maria Theresia is bewaart gebleven na de bouw van een nieuw gebouw in 1780. Het bevat onder meer een klok met jaartal 1373. Het hoogaltaar van de kerk met houten lambrisering dateert uit de 18de eeuw. We wandelen door het prachtige landschap berg op berg af. Wijdse zichten over het landschap met bossen en weilanden. In het bos de kapel Steinermann, is de eerbiedwaardige Hubertuskapel, een beetje buiten de gebaande paden in een uitgestrekte bosrijke omgeving. Het werd gebouwd zo'n 120 jaar geleden. De kapel werd in 1882 voltooid door de Espel inwoner als dank voor de goddelijke genade die hem werd betoond voor ingreep. Dit gebied heeft de geest van historici en genealogen sinds de oudheid gewekt en het is dan ook niet verwonderlijk dat er Romeinse vondsten werden gedaan in de buurt van de kapel. Verder komen we in het dorp met oude huizen, ook grote boerderijen met Holsteins vee. Het dorpje Dürler. Met zijn St Matthias kerk, en het Marxhuis in het centrum van het dorp is een prachtig gerestaureerde oude Marx huis in Trier stijl. Het gebouw is minstens 250 jaar oud en werd gebouwd in de 18de eeuw tijdens de Oostenrijkse heerschappij over België. Wat verder komen we in Oudler. Na het Molen van Oudler komen we aan de Brug in Oudler gebouwd in 1888 en in 1889 werd de spoorweg in gebruik genomen. In september 1944 werd het passagiersvervoer op deze route stopgezet. We wandelen verder door de prachtige omgeving tot we terug in Fuhrt komen waar deze toch wel prachtige wandeling eindigt.
MARCHE DES CROUSTILLONS. / MORTIER C’EST L’PIED. / MORTIER. 09/04/2022.
Zaterdag 09 april 2022.
MARCHE DES CROUSTILLONS.
MORTIER C’EST L’PIED.
MORTIER.
Mortier ligt in het Land van Herve, op een hoogte van ongeveer 200 meter, tussen de valleien van de Ruisseau de Mortier en de Ruisseau Loneu. De omgeving wordt gekenmerkt door landbouw. We vertrekken bij de Sint Pieterskerk, met de zware romaanse toren. We hebben een prachtig zicht op steenkoolmijn van Blegny. We wandelen verder door de weilanden en boomgaarden. De perenbomen staan in bloei. Ook de boerderijen in het landschap. We komen voorbij een klooster met een prachtige kapel bij een grote boom. Hoe mooi. We blijven wandelen door het prachtige landschap. Golvend landschap zo prachtig, aangenaam om te wandelen door de weilanden. Zo liggen de koeien er rustig bij. Weer verder langs een riviertje en we klimmen het bos in. Het is een prachtig gedeelte een bos vol met daslook. Wat verder langs een plankenpad door de natte weilanden. We komen zo in het centrum langs de kerk, het monument. Mooie oude huizen met verschillende die een kruisbeeld voor de deur hebben, we hebben verschillende wegkruizen en kapellen tegen gekomen. Door mooie veldwegen omgeven door bomen. We komen zo terug aan ons vertrekpunt. Een mooie en aangename wandeling.
GREENSPOT METTEKOVEN. / GRAND CRU LANDSCHAP. / HELSHOVEN. 08/04/2022.
Vrijdag 08 april 2022.
GREENSPOT METTEKOVEN.
GRAND CRU LANDSCHAP.
HELSHOVEN.
Op bedevaart over de Romeinse Kassei, we vertrekken vanuit Helshoven, waar de kapel gelegen aan de Heirbaan nog steeds een bedevaartsoord, waar vele mensen op bezoek komen. We wandelen de heirbaan op en komen zo aan de “narcissenweide” de gele bloemen kleuren de groene weide. Dan draaien we de perenplantage op. De witte bloemen staan er prachtig bij. We wandelen nu het bos in de bomen beginnen al stilaan groen te worden. We komen zo aan de vijverweide waar verschillende vijvers staan waar eenden op zitten. Zo komen we in Mettekoven. Midden de akkers en omzoomd door hoogstamboomgaarden straalt het piepkleine dorpje. Mettekoven straalt de authentieke warmte uit. Drie monumentale vierkantshoeves domineren de kleine dorpskern, een plek waar het lijkt alsof de tijd er enkele eeuwen heeft stil gestaan. Het akkerlandschap is doorspekt met heuvels en dalen. Een paradijs voor ons wandelaars. Midden in de vallei van de Herk gelegen, de huizen zijn mooi gegroepeerd rond het centraal plein, dat onlangs opnieuw aangelegd werd nu ook nog een mooi speelplek voor kinderen. De vruchtbare landbouwgronden maakten van Mettekoven een welgestelde gemeente, de drie grote vierkantshoeven in de dorpskern, met hun statige inrijpoorten en prachtige binnenkoeren. Na een rust in het Martenshof gaan we terug op weg langs “De Plantage” een hoeve omgevormd tot een bloemenhuis. Dan gaan we de holleweg in, langs bloeiende perenplantages, velden en akkers. Landbouw is hier overal tegenwoordig. Nu komen we aan een appelplantage en ook hier ontluiken stilaan de rosse bloesem, nu enkele dagen alles staat volop in bloei. Verder met onze tocht en verlaten het natuurreservaat en van hier uit een zicht op Tjenneboom. De naam verwijst naar de “Tjenne de heks” uit de 17de eeuw. Het zou gaan over Anna Machiels, na een proces van ruim 2 jaar beschuldig werd van hekserij. Ze werd in 1667 levend verbrand. De doodstraf werd uitgesproken bij de grote linde. Iets verder staat het kunstwerk van de heks. Nu wandelen wat verder langs de heirbaan naar Helshoven, wat verder staan we aan de kapel. Hier eindigt onze wandeling.
We wandelen vandaag in Pelt. We hadden gehoopt op een mooie wandeling, maar helaas voor wie van toertjes lopen houd is hier op zijn plaats, we wandelen door het Holven. De wandeling loopt door droge naaldbossen op voormalige stuifduinen. Het is golvende en voert ons door een natte moeras. Natte en droge heide wisselen hier af met ruigten en broekbossen. Het is een interessant gebied maar in blokken wandelen nee niks voor mij. En matige wandeling, gaan hier zeker niet meer wandelen spijtig voor de club.
Maandag 03 april 2022.
LENTETOCHT.
DE SCHOVERIK.
DIEPENBEEK.
Toch nog even wandelen met de club, maar 4km het regent en de wind maken het niet aangenaam. We willen vlug binnen zijn. Het word geen aangename wandeling. Maar toch als steun aan de club. We nemen een pannenkoek en genieten daarvan.
TONGERSE WANDELVRIENDEN. / PAREL VAN DE JEKERVALLEITOCHT. / KANNE. 27/03/2022.
Zondag 27 maart 2022.
TONGERSE WANDELVRIENDEN.
PAREL VAN DE JEKERVALLEITOCHT.
KANNE.
Kanne ligt aan het riviertje de Jeker in het dal tussen het plateau van Caestert en de Muizenberg. Het dorp word sinds 1930 in twee gespitst door het Albertkanaal. We vertrekken met onze tocht al dadelijk naar het kanaal en dan komen we wat later aan de ingang van Kanne, waar we langs de grotten gaan die gebruikt worden door landbouwers om hun gerief in onder te brengen. En wat later komen we aan de grenspaal aan het natuurreservaat van de “Stichting het Limburgs Landschap” we wandelen nu het natuurreservaat op. Zo komen we aan op het “Hoogcannerbos”. Zo komen we op de plek die door opgravingen een hoeve van de Bandkeramiekers. Platte grindblokken, opgegraven tijdens het Grensmaasplan dienen als grondplan van de hoeve. We wandelen verder en verlaten het Hoogcannerbos. We wandelen nu door het golvend landschap en komen langs de kleine hoeve “Het witte peerdt 1779” en verder gaan we. Zo komen we aan de Apostelhoeve, een wijngoed. De Apostelhoeve met bijhorende wijngaarden ligt op de zuidoostelijke helling van de Louwberg. Onder de hoeve ligt de niet meer in gebruik zijnde Apostelgroeve, een voormalige mergelgroeve. Nu wandelen we de Cannerberg op waar we in een prachtige omgeving wandelen maar ook sterk golvende landschap. Wij wandelen boven het kasteel Neercanne. Dit prachtige kasteel met ommuurde tuinen is zeker de moeite om eens te bezoeken. Neercanne is het enige terrassenkasteel in Nederland gebouwd op een aangelegd terras tegen de helling van de Cannerberg. De gereconstrueerde baroktuin is eveneens in terrasvorm aangelegd. We wandelen nu de grens over en komen in Kanne. Zo komen we aan de “Smokkelmolen” op de Jeker. Reeds voor 1640 was er al melding van een watermolen maar de huidige molen is een heropbouw van 1650. In 1960 werd de molen stilgelegd. 1981 werd de molen beschermt monument en in de periode van 2013-2016 werd de molen gerestaureerd. En vandaag is het een maalvaardige molen en we kunnen even binnen kijken terwijl de molenaar aan het werk is. In de gevelsteen van het molenhuis staat volgend tekst “aL Die reChVeerDig is Van LeeVen zaL GoD hier zYn zeegen geven en hier naar eeWig LeeVen” we wandelen verder tot aan onder de kerk waar rustpost is, na de rust gaan we richting Eben Emael.
Even langs het Albertkanaal met de jachthaven en dan lopen we naar het fort. Langs het fort en de watermolen. Dan keren we terug naar Kanne, langs het canadees oorlogsmonument en het Sgt Norcros Memorial wat verder langs het soldatenkerkhof. Nog even en we zijn terug op ons vertrek. Een mooie en aangename wandeling.
47E MARCHE INTERNATIONALE DU PLAYA-TROTT. / CLUB MARCHEURS PLAYA-TROTT. / HOMBOURG. 26/03/2022.
Zaterdag 26 maart 2022.
47E MARCHE INTERNATIONALE DU PLAYA-TROTT.
CLUB MARCHEURS PLAYA-TROTT.
HOMBOURG.
Het dorp ligt van oudsher op de grens van het Nederlandse, het Duitse en het Franse cultuurgebied. Vroeger sprak de bevolking Platdiets, een grensdialect. In 1846 gaf 90%van de bevolking aan Nederlands te spreken, tegenover 8% Frans en 2% Duits. Bij de vastlegging van de taalgrens in 1962 werd Hombourg bij het Franse taalgebied ingedeeld. Het Platdiets is tegenwoordig in deze streek zo goed als verdwenen. Hombourg ligt in het Land van Herve. We vertrekken met onze wandeling en wandelen het landschap binnen. Je ziet dat je hier in het Land van Herve bent, het hagenlandschap is hier duidelijk aanwezig. Het blijft een prachtig zicht het lappenlandschap van weilanden omring met hagen. We komen zo op de spoorwegzate nu een fietspad dat is door het mooie landschap brengt. Het mooie weer heeft de boeren hun koeien buiten gebracht en het is zo een prachtig zicht de koeien in de weide. We komen ook langs prachtige hollewegen. We wandelen verder en komen langs een bosje met bosanemonen. Een wit tapijt tussen de bomen, dan komen we aan het kasteel Opsinnich te Remersdaal (Tussen Hombourg en Teuven). Een kasteel dat te kenmerken is als klassieke eenvoud, zonder enige overdaad. We wandelen door het gehucht Sinnich. Het blijft mooi om te wandelen en genieten van de prachtige natuur. Wat we hier ook nog zien zijn de gemetste kabinne, met rode brikken een boven gedeelte in vakwerk. Gelukkig zijn deze beschermt en blijven parels van erfgoed. Ook vele wegkruizen, goed onderhouden en parels langs de straten. We komen in Remersdaal. Met de Heribertuskerk. Een mooi dorpje met oude huizen en boerderijen, een grote Lourdesgrot uit 1954. En we klimmen omhoog en hebben een prachtig zicht op het dorpje. Dan weer een heel eind door velden en weilanden. Wat later komen we terug op de oude spoorwegzate “Ligne 38” nog 2.5 kilometer tot in Hombourg. Langs de spoorweg ligt het kasteel Berlieren. Een kasteelhoeve uit de tweede helft van de 19de eeuw en bevindt zich op de plaats van de oudste heerlijkheid van Hombourg. De ingangs-poort uit de 17de eeuw is er nog steeds. Wat verder komen we aan de dassenburcht een reeks van gaten en gangen in de helling. Wat verder hebben we onze tweede stop, nog een kleine 1,5 kilometer door de weide tot we terug zijn in Hombourg. Zo komen we langs de brouwerij en het einde van onze wandeling.