Bye donkere kringen: dit trucje helpt (óók) tegen wallen
Donkere kringen
Goed nieuws: je kunt die overgebleven koffieprut van vanochtend hergebruiken voor je beautyritueel. Meng de koffieprut met een beetje van je favoriete dag- of oogcrème totdat je een smeerbaar papje hebt. Waarom smeerbaar? De huid onder je ogen is dun en gevoelig, dus wees voorzichtig.
Breng het mengsel aan onder je ogen en laat het ongeveer een kwartier intrekken. Spoel daarna af met lauw water en voilà: je ogen zien er meteen frisser uit! Minder donkere kringen, minder gezwollen huid. Maak er een wekelijkse routine van en je hebt steeds minder concealer nodig.
Waarom koffie?
De magie zit ‘m in de cafeïne. Dit wondermiddel verwijdt de bloedvaten, wat de bloedcirculatie stimuleert. Hierdoor kan opgehoopt vocht onder je ogen sneller worden afgevoerd. Het resultaat? Een minder vermoeide uitstraling en een frisse blik.
Tip: Pas op met te veel zout en alcohol, want die zorgen juist voor extra vochtophoping. Combineer deze hack dus met een gezonde lifestyle voor het beste resultaat.
Sneeuw op komst! Handige (en nodige) klusjes om je voor te bereiden op koudere temperaturen
De vriezer schoonmaken
Wist je dat vorst een goed moment is om je vriezer schoon te maken? Niet een meest favoriete klus, maar vaak wel nodig. En helemaal handig wanneer de temperaturen in de winter flink dalen. Ontdooi de vriezer en leg de spullen voor even buiten in de kou.
De tuin in
Heb je een tuin? Dan is het ook handig om na te denken wat je kunt doen om je planten en potten te beschermen tegen vorst. Zet bijvoorbeeld planten die niet tegen vrieskou kunnen binnen, net als terracotta potten (die breken snel bij kou, vooral als er nog een laagje water in staat).
Én nog iets, wat je misschien snel vergeet. Sluit de buitenkraan af voordat het begint met vriezen.Datdoe je dat door de afsluitkraan dicht te draaien. Draai dan de buitenkraan open, zodat al het water eruit kan. Tuinslangen kun je ook het beste binnen leggen, anders kunnen ze misschien scheuren.
Zorg voor je auto
Je auto heeft het ook wat zwaarder in de winter, vooral als het vriest. HetADgeeft de handige tip om je ruitenwissers iets los te maken van je autoruit, door er bijvoorbeeld een kartonnetje of een kurk onder te leggen. Voorkomt natuurlijk dat ze vastvriezen aan je raam - en daar heeft niemand zin in. Oh ja, en vriest het echt hard? Trek dan je handrem niet aan. Dan kan ie namelijk ook vastvriezen. Al te laat? Laat de auto dan even goed warm worden zodat de rem weer loskomt.
Hoe donkerder de koffiebonen, hoe meer smaak ze hebben, maar hoe minder cafeïne je koffie zal bevatten.
Hebt u al eens een kopje 'Kopie Luwak' besteld? Dan zal u wel geschrokken zijn wanneer u de rekening gepresenteerd kreeg, het is immers de duurste koffie ter wereld. U zal echter nog meer schrikken wanneer u de afkomst van de koffiebonen ontdekt ... Deze bonen worden immers opgegeten door de Civetkat (so far so good), maar worden daarna uitgescheten en verzameld om uw bakje troost mee te maken.
Wist u dat koffie de op één na meest verhandelde grondstof ter wereld is?
Of hij of zij al dan niet ‘Eureka’ mekkerde, daar bestaat nog serieuze twijfel over. Waar wel zekerheid over bestaat, is dat koffie ontdekt werd door een geit! Een Ethiopische geitenhoeder ontdekte dat zijn geiten na het eten van de koffiebonen hyperactief begonnen rond te springen. Hij proefde zelf van deze vrucht met uitzonderlijke werking en kreeg eveneens een serieuze boost. Hij vertelde dit aan enkele monniken in de nabijgelegen dorpjes en even later werd er een drank van gemaakt. Koffie was geboren!
Een banaan voor het slapengaan, het helpt mogelijk echt een beetje om in slaap te komen. Dat heeft te maken met het stofje tryptofaan.
Tryptofaan stimuleert de aanmaak van serotonine en dit hormoon zorgt dan weer voor de aanmaak van slaaphormoon melatonine, legt slaapdeskundige Stephanie Molenaar uit"Zoals cafeïne je wakker houdt, kan voeding met het stofje tryptofaan je doen slapen.” Ook kwark en yoghurt, tonijn, kaas, haver en gevogelte bevatten tryptofaan.
Maar er zijn nog betere natuurlijke slaapmiddelen. "Er is zelfs voeding waar het slaaphormoon melatonine gewoon in zit, zoals amandelen en walnoten," aldus Molenaar.
Neem de noten niet te laat, het lichaam heeft even tijd nodig voor de verwerking. Plus zorg ervoor dat je 's avonds niet te veel suiker meer eet. "Het beste kun je er simpelweg een gewoonte van maken om ‘s avonds, wanneer je op de bank hangt, die zak chips te verruilen voor een zakje nootjes."
Komt je magnolia siertak niet uit? Met deze truc staat 'ie zo in bloei!
Vanaf januari zijn de voorjaarsbloemen weer volop verkrijgbaar. Naast de klassieke bos verse tulpen is ook de magnolia prachtig om als siertak in een mooie vaas te zetten. Mits ze gaan bloeien... En dat wil nog wel eens mis gaan. Maar met deze truc moet het goed komen!
De magnolia kennen we natuurlijk als mooiesierboom, die één of soms zelfs twee keer per jaar prachtig in bloei staat met grote wit, roze of paarse bloemen. Maar ook in huis staan magnolia siertakken geweldig als decoratie in een mooie vaas.
Schuin afsnijden? Liever niet!
Bloemisten geven vaak de tip dat je de bloemen thuis nog even schuin moet afsnijden voor je ze in de vaas zet. Bij de meeste bloemen zorgt dit ervoor dat ze meer vocht kunnen opnemen en daardoor mooier en langer bloeien. Bij de magnolia werkt dit echter net even anders. Wanneer de tak schuin wordt afgesneden droogt het hout erg snel uit, waardoor de plant geen voeding meer kan opnemen. Dit verstoort de levensduur en het bloeiproces. In dit geval kun je de tip voor het schuin afsnijden beter negeren!
Magnoliatakken schillen
Wat je dan wél moet doen? Schillen! Door de onderste vijf centimeter van de tak rondom te schillen (met een kaasschaaf of dunschiller) kan de tak veel beter water opnemen, aangezien het weefsel waarin nieuwe cellen worden gemaakt bloot komt te liggen. Hierdoor droogt de tak niet meer in en staat de tak voor je het weet prachtig in bloei!
Zo blijft je magnolia het langst mooi
Zijn de bloemen uitgekomen? Dan wil je hier natuurlijk extra lang van genieten. Door ze de juiste verzorging te geven verleng je de levensduur. Zorg er bij voorbaat voor dat de vaas én de takken brandschoon zijn. Oude bloemdeeltjes in de vaas en mos op de takken kunnen er namelijk voor zorgen dat de vaatjes van de magnolia verstopt raken, waardoor de takken niet voldoende water kunnen opnemen.
Als je een visje hebt gebakken kan je hele huis ernaar gaan ruiken. Als gewone luchtverfrissers de klus niet kunnen klaren moet je eens proberen om - nadat je de vis eruit hebt gehaald - een eetlepel pindakaas enkele minuten te bakken in de pan. De vislucht zal vervolgens bijna niet meer op te merken zijn.
Smeermiddel
Voor piepende scharnieren hoef je niet langer naar de WD-40 te grijpen. Breng een beetje pindakaas aan en je zal zien dat de natuurlijke oliën net zo goed werken als smeermiddelen van de doe-het-zelfzaak.
Lijmverwijderaar
Als je ergens een sticker vanaf trekt blijft er vaak een hardnekkige lijmlaag achter. Bijvoorbeeld als je het etiket van een glazen potje haalt die je wilt hergebruiken. Smeer er een beetje pindakaas op, laat het even inwerken en je veegt het er vervolgens zo vanaf.
Kauwgomverwijderaar
Kauwgom is een ware nachtmerrie als het in je haar, kleding of tapijt terecht komt. Ook hier verricht pindakaas echter weer wonderen: smeer het op de plek met kauwgom, laat het even inwerken en veeg het vervolgens met een kammetje of doekje schoon.
Planten verzorgen is een kunst op zich. Ook al staan ze binnen, toch krijgen ook zij te maken met de voor- en nadelen van de verschillende seizoenen. In de zomer moet je oppassen dat je planten niet verbranden door de sterke zon, maar ook in de winter is de kans groot dat heel wat van je groene vrienden komen te overlijden.
Als je denkt dat kamerplanten in de winter geen andere verzorging nodig hebben dan tijdens de rest van het jaar, dan heb je het grondig fout. Er zijn namelijk een aantal dingen waar je tijdens de koudste maanden van het jaar op moet letten om je urban jungle in leven te houden.
Ten eerste is het van belang om je planten tijdens de wintermaanden minder water te geven. Door de droge lucht van de verwarming kan het gebeuren dat de bovenste laag aarde sneller uitdroogt, maar dat betekent niet per se dat je je planten water moet geven. Check altijd even dieper in de aarde om te zien hoe nat of droog je groene huisgenoten staan. De meeste planten hebben tijdens de winter minder water nodig omdat ze dan niet groeien en dus minder energie verbruiken. Ook voeding geven is meestal niet nodig.
Ten tweede besteed je best wat extra aandacht aan de planten die voor een raam staan. In de zomer bestaat de kans dat die komen te verbranden, maar in de winter kan het gebeuren dat ze daar te koud staan. Vaak komt er toch nog wat tocht door de spleten van je kozijnen en laat dat nu iets zijn waar planten een bloedhekel aan hebben. Komen de bladeren tegen het glas, dan kunnen ze kou vatten en is je plant waarschijnlijk binnen de kortste keren dood. Verplaats je planten tijdens de winter dus en geef ze weliswaar een lichtrijk plekje, maar vermijd dat ze te dicht bij een raam staan.
Ten laatste is de radiator een ware plantenvijand. Zoals gezegd drogen ze de lucht uit, terwijl je urban jungle net van een hoge luchtvochtigheid houdt. Besproei je planten dus meermaals per week met een plantenspuit om te vermijden dat ze uitdrogen. Een plant net boven de verwarming zetten, is trouwens nooit een goed idee.
Onze favoriet: maak wentelteefjes van je oude oliebollen! Snijd ze in plakken van ongeveer één centimeter dik en week ze in een mix van melk, ei, suiker en kaneel. Bak ze vervolgens in de koekenpan met een klontje boter tot ze mooi goudbruin zijn. Dat wordt smullen!
Crackers
Wist je dat je van oude oliebollen hele lekkere crackers kunt maken? Snijd de oliebollen in dunne plakken en verdeel ze over de bakplaat. Zet de oven op 150 graden en laat de oliebollen helemaal uitdrogen. Daarna zijn ze klaar om gegeten te worden!
Croutons
Snijd de oliebollen in kleine blokjes en bak deze in de pan met olie en zout. Blijf ze wel omscheppen om aanbranden te voorkomen. Tip: oliebollencroutons zijn heerlijk in een salade met geitenkaas en honing!
Invriezen
Geen zin om aan de slag te gaan in de keuken? Vries ze dan gewoon in! Als je ze een minuutje opwarmt in de magnetron zijn ze weer helemaal ontdooid. Leuk om eens te serveren als toetje met een beetje roomijs!
De uitvinder van de pannenkoek verdient een standbeeld: het gerecht bestaat al vele eeuwen en gaat nog zeker eeuwen mee.
Toch zullen we nooit weten wie de eerste pannenkoek bakte. Daarvoor is het gerecht te eenvoudig. Iemand warmde ooit een mix van meel, water en eieren op boven een vuurtje. En voilà: de pannenkoek was geboren.
Mensen van over de hele wereld eten pannenkoeken
Pannenkoeken worden over de hele wereld gebakken. Soms in hartige vorm, zoals in Afrika, soms in zoete vorm, zoals in België en Nederland. Er zijn veel varianten van de pannenkoek, die allemaal hun eigen geschiedenis hebben.
In Rusland heb je blini’s, pannenkoekjes van boekweitmeel met een hartige vulling. In Frankrijk heb je de crêpe, in Duitsland dePfannkuchen. Naar verluidt was de pannenkoek (de Franse versie dan) het favoriete gerecht van Lodewijk Napoleon, koning van Nederland en de jongere broer van de beroemde keizer.
Het oudste recept voor pannenkoeken komt uit 1439
Het oudste geschreven recept voor pannenkoeken is terug te vinden in een kookboek uit 1439. Maar pannenkoeken zijn dus veel ouder. Voedselhistorici zijn het er over eens dat ze in elk geval al sinds de Romeinse tijd bestaan en waarschijnlijk al sinds de steentijd. Ook toen waren meel, water en eieren voorhanden. Pannenkoekenmix, misschien wel de belangrijkste pannenkoek-innovatie, is uitgevonden in 1889 in de VS.
Waarom mislukt de eerste pannenkoek altijd?
Bij aanvang van het bakken, weet je een ding al zeker: de eerste pannenkoek mislukt. Waarom gaat dat altijd fout?
Omdat ’t Pannekoekhuis Hoenderloo in 2011 het NK pannenkoeken bakken won, denken we voor het antwoord op deze vraag bij kok Edwin Veneman aan het goede adres te zijn. Volgens hem moet je een pan exclusief voor pannenkoeken gebruiken en hem nooit met zeep afwassen. Heet water is voldoende. Verder moet de pan niet te warm zijn als je begint met bakken, en doe je er goed aan je baksel pas om te draaien als de bovenkant gestold is.