Wat je hier wenst te benadrukken is het smalle steegje, en je hebt het misschien daarom centraal op de foto geplaatst. Hierdoor worden we een beetje afgeleid door de muur links en rechts. Een beter effect krijg je als je het steegje werkelijk op een van de sterke lijnen plaatst, het geeft het nauwe karakter van het steegje nog steeds goed weer, en de ogen vallen er onmiddellijk op. Ook benadruk je op die manier het diepte effect nog eens extra.
Voor wat betreft het kadreren, de verhouding landschap hemel is niet optimaal. De horizon had hier beter tot de onderste horizontale sterke lijn mogen komen, maar natuurlijk hangt het ervan af wat jij als hoofdmotief hebt gekozen. In dit geval primeren de wolkenmassa, wat op zich ook mooi is. Op de onderste foto heb ik de foto gecropt zodat de horizon op de juiste plaatst komt te liggen. Hierdoor komt de boom die normaal in het midden staat ook beter te liggen t.o.v. het sterke punt. Door het feit dat de lucht hier meer dan 60% van het beeld inneemt, gaat de camera het licht van de heldere hemel meten, en de sluitertijd verkorten alsook het diafragma verkleinen, resultaat een donker beeld in de schaduwen. Ook in de exif gegevens kan men zien dat de Exposure Value of EV waarde op -2.0 staat, wat automatisch een donkerder beeld weergeeft. Zet dus op je camera de EV waarde terug op 0.0, en probeer opnieuw enkele beelden te maken, eventueel met EV respectievelijk op + 2.0 en 2.0 om het verschil te zien.
Voor je eerste foto kadreren is het goed raak, maar met die drie mooie bengels kon het niet anders. De sterke lijn ligt mooi op de ogen van het linkse meisje, wat de belichting aangaat is het ook zeer goed, je hebt hier gewerkt met een invulflits, wat een mooi plaatje oplevert.
Terug mooi gekadreerd, spijtig dat je er een vierkante foto van hebt gemaakt. Het formaat van je camera is 4:3, zoals de foto onderaan, wat een mooier beeld geeft, vooral bij landschap fotografie. Zoals beloofd mag je van mij verder gaan nar de volgende lessenreeks Ritme en Structuur bij Bernard. Ik zal Bernard persoonlijk verwittigen van je komst.
Dit heb je prachtig in beeld gebracht, het beeld zeer goed op de verticale sterke lijn, de horizon op de onderste sterke lijn, hier valt niets aan te verbeteren.
Hier ook is het kadreren goed, en tevens staat de toren recht, dus daar heb ik niets op aan te merken. Spijtig dat de toren er net niet volledig op staat, dus in het vervolg wat minder inzoomen of een stapje achteruit gaan, indien dat mogelijk is natuurlijk. Je mag nogmaals twee fotos insturen vooraleer ik je ga doorsturen naar het vollegende thema Ritme en Structuur.
Dat heb je goed voor elkaar gekregen, de toren staat op een van de sterke lijnen, niet volledig centraal, maar het is niet de bedoeling om te gaan muggenziften. Wel even opletten bij het indrukken van de ontspanknop, de foto heeft de neiging van rechts door te zakken, dit komt over het algemeen doordat je toestel beweegt tijdens het afdrukken; Dus je camera stevig vasthouden tijdens het afdrukken.
Bij het maken van landschap fotos ervoor zorgen dat je horizon wel degelijk horizontaal ligt, hier helt deze tamelijk veel af naar links. In je foto is de voorgrond en de wolken even boeiend, maar het hoofdonderwerp blijft hier toch het water met het riet aan de oever. In zo een geval verdeel je de foto zo dat 1/3 wolken is en 2/3 voorgrond. In foto 2 kan je zien welk effect dit geeft. Het schuurtje aan de linkse kant is ook weg omdat dit geen enkele toegevoegde waarde geeft aan je foto, in tegendeel, het is eerder storend. Het is een mooi beeld, welke ook al een diepte effect geeft door de rivier van rechts onder naar links tot de eerste sterke lijn te laten lopen. We zijn er bijna, nog maar enkele oefeningen maken, en je snel resultaat behalen.
Je hebt hier de vlinder centraal geplaatst op de foto, maar met die zaadbol van de distel erbij had je ook de mogelijkheid om een betere uitsnede te maken, en het geheel asymmetrisch te plaatsen, met de vlinder op de bovenste horizontale sterke lijn, zoals je kan zien op de tweede foto. Beide zijn goed, is maar een kwestie van smaak. Mag ik je nogmaal vragen de fotos te verkleinen tot 100 a 150 Kb, dit om toe te laten andere mensen welke niet over de breedband beschikken ook de fotos te kunnen bewonderen.
Dat heb je nu eens perfect gekadreerd, zoals je kunt zien liggen de sterke lijnen, zowel horizontaal als vertikaal precies op de ogen van Inneke, met het sterke punt op het rechteroog. Beter kan het niet, proficiat. De foto is terug een beetje donker uitgevallen, vooral Inneke welke hier toch het hoofdpersonage is van de foto. Hier is terug hetzelfde verhaal als voor de boot die je in Brugge genomen hebt. Door het feit dat de zon achter Inneke staat, en er geen wolkje aan de hemel is te bespeuren, gaat je camera minder licht doorlaten, wat resulteert in een hogere sluitertijd en of kleiner diafragma, dus hoger getal. Het menselijke oog kan beter contrasten verwerken dan een digitale camera. Indien het mogelijk is met je camera om een spotmeting uit te voeren, gericht op de ogen van Inneke, de ontspanknop half indrukken, en ingedrukt houden, kadreren en dan pas doordrukken. Hier had je zelf een invulflits kunnen gebruiken, om het aangezichtje wat op te klaren, maar zoals je ziet kan het ook met Photoshop, maar beter van de eerste keer goed. Ik stel voor dat je nog eens twee fotos instuurt, doe het rustig aan, en denk vooral aan wat hierboven is vermeld.
Voor wat kadreren betreft is deze minder goed, het was niet eenvoudig vanuit deze positie de boor goed op een van de sterke lijnen te brengen, in dat geval even verder gaan staan zodat je maar water op de voorgrond krijgt. De foto is tamelijk donker uitgevallen door het feit dat je teveel van die heldere hemel in je foto hebt opgenomen. Hierdoor gaat je lichtmeting veel te veel licht binnenkrijgen, en de rest van de foto wordt te donker. Gewoon even met het midden van de viewer op de donker plaatsen meten, knop half indrukken, zodat de camera de lichtmeting bewaard, ingedrukt houden en kadreren, en de foto zal veel beter tot zijn recht komen. Wat ik wel gedaan heb is de boot langs de voorsteven wat meer ruimte gegeven t.o.v. de achtersteven, waardoor deze toch iets beter gekadreerd is. Uit een dergelijke foto kan je veel leren wat er al zo is misgelopen, dus onthouden.
Paasversiering in Brugge, in de Vlaamse Pot, dat is het wat je hier de nadruk wou op leggen. Je hebt het onderwerp in het midden van je beeld geplaatst, en aan de rechtse kant ziet men nog een stuk muur die hier een beetje een storend element is. Met een beetje in te zoomen kon je die muur vermijden, wat minder lucht, die hier toch egaal wit is, en de rest van het beeld meer tot zijn uiting laten komen. Hierbij werden de paasklokken wel goed op een sterke lijn geplaatst, waardoor het onderwerp direct in het oog springen. Bij het nemen van een foto even die sterke lijnen in gedachte nemen, of beter nog een raampje maken met de sterke erop zoals beschreven in de cursus. Maar wees gerust, we gaan er zeker komen met goed resultaat.
Door het feit dat je de foto versneden hebt naar een bijna vierkant formaat is het kadreren wat minder uit gevallen. Het hoofd onderwerp is de bloem waarin een mier aan het (ver)drinken is, en deze moet de meeste aandacht trekken, daarom heb ik ze op een sterk punt gelegd. Om dit te kunnen doen heb ik de foto terug naar 4 bij 3 formaat gebracht. Ik vermoed dat dit een soort vleesetende plant is. Voor de twee eerste fotos moet ik je toch al proficiat wensen, met het kadreren zul je waarschijnlijk niet veel moeite hebben
Vermoedelijk een zeldzame soort kikker, maar in elk geval zeer goed gekadreerd, mooi op een sterk punt gelegd. Misschien in het vervolg de foto wat groter doorzenden, je mag gaan tot700 x 525 pixels, en 100Kb groot. In elk geval voor de eerste ingestuurde foto is het raak.
Hier heb je terug je best gedaan om het duinpadje en het huisje asymmetrisch te gaan kadreren. Er zit echter een storend element in de foto, en dat is het beton padje welke horizontaal onderaan over de ganse breedte van de foto loopt. Dus even de schaar in gezet, en het huisje op de linkse sterke lijn geplaatst. Wat me nu stoort zijn die donkere partij aan de rechter kant die teveel van de aandacht vragen, en tegelijkertijd verlies ik die boom aan de linker kant die toch een diepte effect geeft. (zie foto 2) Dus heb ik het huisje op de middelste sterke lijn geplaatst, de linker boom bewaart, en een stuk van het donkere bos weg gesneden. Het effect is dat men een rustiger beeld krijgt om naar te kijken, het diepte effect is groter, en het padje en het huisje trekken onmiddellijk de aandacht. (zie foto 3)
Een pittoresk stadje, met een even mooie tramhalte. Dat heb je zeer goed in beeld gebracht, kijk maar even op de onderste foto, niets aan gewijzigd, de dakgoot ligt volledig op de onderste sterke lijn, en het torentje juist op de linkse verticale sterke lijn. Er valt dus op aan te merken.
Niet slecht voor een eerste inzending.De boot ligt mooi op de onderste horizontale lijn.Goed gekadreerd dus.Toch een kleine bemerking, ik zou hem vooraan wat meer ruimte geven en achteraan minder. Nu vaart hij recht uit het beeld en het is de bedoeling dat hij in het beeld vaart.Qua kleur heb ik niets verandert, ook wel oppassen dat je de foto niet te druk maakt. Je mag nog twee inzendingen doen, liefst recent genomen.
Dit is geen gemakkelijke foto om te kadreren.De aandacht gaat vooral naar de lijnen, dus die heb ik gekadreerd.Verder heb ik de horizon wat laten zakken zodat er een groot stuk van de autostrade weg geveegd is.Daar is toch niets aan te zien, dat kun je in heel de wereld zien en is overal even grijs.De kleur van de foto is veel beter dan op de muizenfotos. Hier is niets aan gewijzigd.Nog wat oefenen en jij maakt heel mooie, originele fotos dat weet ik zeker.
Jakie je mag nog twee inzendingen doen.Liefst recent genomen, zodat ik kan zien of je vooruitgang boekt.Probeer eens een gebouw en/of mensen op je foto te plakken.
Je bent blijkbaar een heel enthousiaste fotograaf, dat merk ik aan het aantal inzendingen.Ik heb uit het aanbod 2 fotos geselecteerd.Hier volgt de bespreking van de eerste:
Oppassen met het kontrast, dat heb ik wat bijgewerkt.De andere foto was helemaal te flets.In een goed fotoprogramma kan je dat altijd wat corrigeren.Niet gemakkelijk zon foto maken. Je moet het maar kunnen (en durven).De kadratie was bijna goed.Ik heb het muisje wat verschoven zodat het hele beestje rechts op de sterke lijn komt. We proberen immers mensen, dieren, figuren enz zoveel mogelijk uit het midden te houden en te werken met de gulden snede.
Ook hier weer een goede inzending Doutzen.Bij personen proberen we de sterke punten te plaatsen tussen (of op) de ogen.Dat zit hier wel goed.Het enige dat ik kan opmerken is wel dat je moet oppassen voor de achtergrond, hou het indien mogelijk sober.Het rode oogje van de kleine deugniet kan je perfect verwijderen in Adobe of een ander fotoprogramma.Kwa kleur en scherpte is alles in orde.Voor mij mag je naar ritme en structuur.Geef me een seintje als jij dat ook wil, dan verwittig ik Bernard.