Inhoud blog
  • dit blog is VOL...
  • blikoogje - bloem
  • blikoogje oefening
  • nog voor shopper
  • voor shopper (en alle geïnteresseerden)
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Kadreren
    Bespreking-Kadreren
    02-06-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.nog voor shopper
    Klik op de afbeelding om de link te volgen deze foto spreekt naar mijn gevoel minder tot de verbeelding, maar we kunnen de aandacht méér trekken door een stuk van dat (nogal saaie) gras op de voorgrond weg te knippen: dat hek wordt dan meteen forser en schept zo een illuzie van diepte.
    ook rechts heb ik wat details verwijderd die geen echte informatie bevatten en enkel de aandacht afleiden van dit rustige en vredige dorpsbeeld, dat toch net iets méér is dan een pasfoto van een kerk.
    toch wel opletten met scheefgezakte torens!
    als ik mag kiezen, wint je vorige foto met enkele meters...
    warme groet van
    fjet.


    02-06-2006 om 19:34 geschreven door fotografie

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.voor shopper (en alle geïnteresseerden)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen een heel stemmig beeld van de steeds schaarser wordende stukjes "ongerepte" natuur en als foto heel zeker geslaagd, maar het is de bedoeling van deze site om toch nog iets bij te leren.
    hou dus als algemene regel voor ogen dat onze blik "automatisch" wordt aangezogen door de lichtste plekken van een foto en het is ideaal als dat "hoogste licht" op het hoofdonderwerp valt.
    door onderaan een stuk van dat lichtgekleurde gras weg te halen, springt de bloemstruik veel meer naar voor als blikvanger (en daardoor komt die struik dan "toevallig" op... jawel: het sterke punt uit de les kadreren!).
    het is hier geen kwestie van de meester heeft altijd gelijk: we geven tips en die gebruik je enkel als je er volledig mee akkoord gaat.
    bekijk dus afwisselend beide fotoos en oordeel zélf welke van de twee voor jou het sterkst overkomt,  want enkel zo krijg je stilaan dat heerlijke gevoel in je vingertoppen, in plaats van  braafjes  wetten te volgen waar je niet écht in gelooft.
    ik wens je nog véél fotovreugde en je stuurt je twee volgende inzendingen als je er zelf "rijp" voor bent. sukses!
    warme groet van
    fjet.

    02-06-2006 om 19:18 geschreven door fotografie

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.wolfke tweede versie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen wow... beginneling wolfke heeft na zijn allereerste les op eigen initiatief een tweede versie gemaakt: een foto om fier op te zijn en een aanmoediging voor alle nieuwkomers (hier wordt NIEMAND uitgelachen, wij proberen alleen maar elkaar te helpen om "betere" fotoos te maken).
    warme goet van
    fjet.

    02-06-2006 om 02:06 geschreven door fotografie

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    01-06-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.fideelken - knossos
    Klik op de afbeelding om de link te volgen voor veel nieuwe leden bleef hun fotografische ervaring beperkt tot vakantiefotoos en ze komen hier rondsnuffelen om wat "betere" fotoos te leren maken nu ze er de "tijd" voor krijgen.
    de meesten zijn geneigd om tijdens hun vakantie zoveel mogelijk op één foto te proppen en dat helpt hen dan later om die mooie herinneringen opnieuw te beleven, omdat ze zich dan de hele sfeer en de vele details weer herinneren.
    voor anderen wordt dat echter  meestal een saai zoekprentje,  omdat er haast niets "uitspringt" dat de blik gevangen houdt en omdat die details weinig zeggen voor wie ze niet zélf gezien heeft.
    ik wéét dat er veel verloren gaat bij de uitsnijding die ik je hier voorstel, maar als je de twee fotoos rustig vergelijkt, hoop ik dat je zal inzien hoe alle aandacht nu ineens "aangezogen" wordt naar die muurschildering en hoe zelfs die "stomme toeristen" nu opeens deel gaan uitmaken van een "verhaal": hoe ze na een moeizame klim bijna aangekomen zijn bij die muurschildering.
    natuurlijk gaat er kwaliteit verloren bij dat uitsnijden en uitvergroten, maar ik raad iedereen aan om in die oude schoendozen met vakantiefotoos te duiken en er in te gaan "knippen" als oefening om bij een volgende vakantie (of foto-tocht!) reeds bij de opname stevig na te denken over het eindrezultaat, rekening houden met sterke punten en sterke lijnen.
    je zal zelf merken dat een foto "boeiender" wordt, als er slechts één hoofdonderwerp op staat en dat dit hoofdonderwerp op de koop sterker de aandacht gaat trekken als het "toevallig" op zo'n berucht sterk punt of sterke lijn staat (jaja, die "uitvinders" van sterke pinten en lijnen waren echt niet achterlijk...)
    het is geen kwestie van nameten met een millimeterlat, maar van aanvoelen en door heel bewust naar fotoos van gevorderden te kijken, krijg je dat gevoel stilaan in je vingertoppen: van dat ogenblik ben je klaar om meesterwerken aan de lopende band te maken.
    en dat wens ik jou en alle andere beginners van harte toe!
    warme groet van
    fjet.


    01-06-2006 om 00:00 geschreven door fotografie

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.wolfke drieling
    Klik op de afbeelding om de link te volgen met die heel fragiele "natuurlijke" belichting heb je natuurlijk mijn hart gestolen, dat is een "gave" die jij als natuurfotograaf duidelijk in je vingertoppen hebt zitten.
    maar we zijn hier om elkaar met tips te helpen om NOG betere fotoos te maken en er zijn twee in het oog springende schoonheidsfoutjes, die gelukkig gemakkelijk te verhelpen zijn, zoals blijkt uit mijn eerste versie:
    1.-de glazen hebben "slagzij" en kunnen dus recht gezet worden
    2.-lichtere vlek onderaan rechts kan op een eenvoudige manier met het penseel uit photoshop weer opgaan in de stemmige donkere achtergrond.
    voor het eigenlijk kadreren (dus een mooie opstelling en bladvulling, zoals dat in de les kadreren beschreven staat) heb ik het moeilijker, want bij de uitsnijding die ik in het onderste voorbeeld gemaakt heb, krijg je wél een mooie kompozitie, maar... daar gaat de sierlijkheid van de lange stelen totaal verloren (en ik ben er dus zelf niet helemaal gelukkig mee).
    daarom stel ik voor dat je foto hermaakt, liefst in een staand formaat, met de stelen en zo mogelijk de voeten van de glazen er volledig op, maar dat je de glazen dan iets verder van elkaar in een mooie diagonaal opstelt, zodat de eerste bovenkant van het eerste glas op het sterke punt links boven komt.
    maar nogmaals je hebt het OOG én de FEELING van een fotograaf en de ervaring die je met dit studiowerk opdoet, zal je heel zeker van pas komen in je geliefkoosde natuurfotografie.
    ik kijk al vol verwachting uit naar je volgende fotoos.
    warme groet van
    fjet.

    01-06-2006 om 00:00 geschreven door fotografie

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.blikoogje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen als dit een papschool was, dan kreeg je zonder aarzelen een 10 voor kadreren, want hier zit alles uitgekiend op de juiste plaats: de blik wordt meteen aangezogen naar dat raam en kan dan verder genietend rondwandelen over de rest van de foto, die een héérlijke rust uitstraalt: dit is  (voor  "kadreren" dan) de perfektie - hopelijk ga je deze opname later hermaken met meer oog voor de lichtval, maar dan zit je al op het terrein van Tobias.
    * om je toch het gevoel te geven dat ik er "iets" aan gedaan heb, is links naast het raam een onduidelijk detail weggekloond, maar dat is echt muggezifterij.
    *ik stel met genoegen vast dat je naam nu niet meer zo schreeuwerig de aandacht afleidt.
    *** wat die andere foto bij "kadreren" komt doen, snap ik niet: hier is geen énkele kreatieve inbreng.
    *** heel graag nog twee fotoos met de kwaliteit van de eerste !
    warme groet van
    fjet.

    01-06-2006 om 00:00 geschreven door fotografie

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    23-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Arkadi klooster - Fideelken
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Hallo Fideelken,

    Prachtige foto, zeer goed gekadreerd zoals je kan zien, het uiterste deel van het klooster staat precies op de sterke verticlale lijn, horizon en zuilen op de onderste horizontale sterke lijn, waardoor je nog extra het diepte effect benadrukt. Er valt me alleen nog U proficiat te wensen met deze prachtige foto.

    Groetjes

    Tobias

    23-05-2006 om 21:56 geschreven door fotografie

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    22-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Van uit de tuin 2 - Lavendel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Hallo Lavendel,

    Terug een goede kadrering , de bomen rechts staan precies op de verticale sterke lijn, en de horizon op de onderste horizontale sterke lijn, waardoor je terug het diepte effect benadrukt. Ik ondervind dat je het kadreren goed onder de knie hebt, en laat je verder gaan met de lessen Ritme en structuur bij Bernard, maar vergeet daar ook niet het kadreren in het oog te houden, want het is en blijft belangrijk in al de volgende lessen.
    Proficiat met het behaalde resultaat.

    Groetjes

    Tobias

    22-05-2006 om 15:51 geschreven door fotografie

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Van uit de tuin 1 - Lavendel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Hallo Lavendel,

    Goed gedaan hoor, de boom links ligt bijna volledig op de verticale sterke lijn, en de rij bomen rechts heb je de horizontale sterke lijn geplaatst. Door de keuze van je standpunt heb je op die manier ook een mooi diepte effect bekomen. Ook de horizon is goed geplaatst, waardoor het diepte effect nog wordt nog versterkt.Proficiat met deze opname.

    Groetjes

    Tobias

    22-05-2006 om 15:50 geschreven door fotografie

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Natuur 2 - Blauwtje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Hallo Blauwtje,

    Terug zo een goede foto, met de sterke nadruk op de structuur van de boom, welke je goed op een sterke lijn geplaatst hebt. Misschien was het iets beter geweest was je iets meer naar links gaan staan, en wat meer van het voetstuk van de boom mee had, maar zoals het nu is springt deze ook sterk in het oog, en dat is nu juist de bedoeling van kadreren.
    Ik stel voor dat je overstapt naar de volgende lessen Ritme en structuur bij Bernard, maar blijf rekening houden ook in de volgende lassen met het kadreren.

    Groetjes

    Tobias

    22-05-2006 om 15:49 geschreven door fotografie

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Natuur 1 - Blauwtje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Hallo Blauwtje,

    Dat heb je hier perfect gekadreerd, het hoofdonderwerp die grote plant heb je precies op de sterke lijn geplaatst, met het voetstuk op een sterk punt, beter kan het niet. Proficiat.

    Groetjes

    Tobias

    22-05-2006 om 15:48 geschreven door fotografie

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lichttoren - Morintje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Hallo Morintje,

    Proficiat met deze foto, daar valt nu eens niet op te zeggen. Kijk zelf maar, de toren staat perfect op de rechtse sterke lijn, en de klok op een van de sterke punten, beter kan men het niet hebben.

    Groetjes

    Tobias

    22-05-2006 om 15:45 geschreven door fotografie

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Galerij - Morintje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Hallo Morintje,

    Je hebt dat hier goed bekeken, de kolommen op de onderste sterke lijn geplaatst, en de twee eerste op een verticale sterke lijn.
    Door je standpunt inname heb je hier ook een diepte effect bekomen, dus twee vliegen in een slag.
    Door het gebruik van een groothoeklens bekom je een beetje een vertekend beeld, wat normaal is, maar hier heb ik het hoge gebouw even recht gezet, anders geeft het de indruk dat alles achterover gaat vallen. Hierdoor komen de voorste twee palen een beetje overhellend over, maar de totale indruk van het beeld is beter.
    In elk geval voor kadreren heb je dat zeer goed gedaan.

    Groetjes

    Tobias

    22-05-2006 om 15:44 geschreven door fotografie

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    18-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Landschap 2 - Starmix
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Hallo Starmix,

    Terug goed gekadreerd, ziet U zelf maar naar foto 2, die rij hoge populieren staan mooi op een sterke lijn, alsook hok van het boerderijtje.
    Bijkomende opmerking, net als bij de vorige foto zit er een wazige schijn op de foto, alsook een vlek, zie uiterst links, ik vermoed dat er iets op je lens zit, kijk het een na.

    Groetjes

    Tobias

    18-05-2006 om 20:59 geschreven door fotografie

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Landschap 1 - Starmix
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Hallo Starmix,

    Goed gedaan hoor, de topgevel van het huis op en sterk punt gelegd, die hoge bomen op de rechtse sterke lijn, verder de verhoudingen lucht voorgrond goed gekozen, veel kan ik er niet op zeggen wat betreft het kadreren. Proficiat.
    Een bijkomende opmerking, er zit net een wazig gordijn op de foto, of was het mistig die dag, anders eens naar de lens kijken of die niet vervuild is.

    Groetjes

    Tobias

    18-05-2006 om 20:58 geschreven door fotografie

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een mooie serre -Blauwtje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Hallo Blauwtje,

    Hier heb je gebruik gemaakt van een andere manier van kadreren, nl het gebouw vormt een symmetrisch geheel en je hebt het dan ook volledig symmetrisch geplaatst. Verder valt er nog te zeggen dat je de verhoudingen lucht t.o.v. de rest zeer goed gelegd hebt, dus kan ik U alleen maar proficiat wensen met deze foto.

    Groetjes

    Tobias

    18-05-2006 om 20:38 geschreven door fotografie

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schapen in het groene landschap - Blauwtje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Hallo Blauwtje,

    Zeer mooie foto die op de koop toe nog goed gekadreerd is. Als je eens kijkt naar de zware tak van de boom is die juist gelegen op de bovenste horizontale sterke lijn, waardoor die de volledige aandacht trekt, en om het beeld nog wat boeiender te maken heb je gebruik gemaakt van de schapen die toevallig op de weide aan het grazen waren.

    Proficiat met deze opname.

    Tobias

    18-05-2006 om 20:35 geschreven door fotografie

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oudenaarde -2 - Amelie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Hallo Amelie,

    Ik hoop dat je niet te veel halsbrekende toeren moest uithalen om deze foto te maken, het is eens wat anders. Het stadhuis heb je hier goed gekadreerd zoals je kan zien, maar niettegenstaande dat werd mijn aandacht toch getrokken op de grote parking met al die wagens erop, maar dat is nu eenmaal een stadsbeeld.
    Verder zijn die daken op de voorgrond wat storend, en veranderd er weinig aan het doel van de foto als men die weglaat, integendeel het stadshuis komt beter tot zijn recht, en de parking is met meer dan de helft weg. In elk geval voor het kadreren is dit zeer goed gedaan.

    Groetjes
    Tobias

    18-05-2006 om 20:15 geschreven door fotografie

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    11-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijver 2 - Starmix
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Hallo Starmix,

    Terug dezelfde opmerking als bij voorgaande foto, deze heeft toch mijn voorkeur.
    Om het verschil te tonen heb ik even ingezoomd zoals het mogelijk zou geweest zijn, want je heb juist dezelfde instelling aangehouden zoals de voorgaande foto.
    Terug het kadreren is goed, maar het hoofdonderwerp valt een beetje klein uit t.o.v. de rest.

    Groetjes

    Tobias

    11-05-2006 om 22:40 geschreven door fotografie

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijver 1 - Starmix
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Hallo Starmix,

    Alhoewel de kikker vrij weinig opvalt, maar het riet des te meer is het toch goed gekadreerd. Misschien had je hier iets meer moeten inzoomen, je brandpunt stond op 94.8 mm, en je kan gaan met je camera tot 114 mm.
    Maar het is snel moeten gaan waarschijnlijk, en het doel van de oefening heb je hier toch bereikt.

    Groetjes

    Tobias

    11-05-2006 om 22:38 geschreven door fotografie

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per maand
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 04-2006
  • 03-2006
  • 02-2006
  • 01-2006
  • 12-2005
  • 11-2005
  • 10-2005
  • 09-2005
  • 08-2005
  • 07-2005

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!