Degoes zijn afkomstig uit het Andesgebergte in Chili (Zuid-Amerika). Daar leven deze vriendelijke en nieuwsgierige diertjes in rotsachtige gebieden. Ze klimmen en klauteren in struiken en bomen. Dit gedrag zie je nog steeds terug bij de degoes die we als huisdieren houden. Midden de 18e eeuw brachtten de Europeanen ze mee. Ze werden als eerste aanzien als eekhoornachtige. Maar deze leuke diertjes behoren tot de cavia-achtige.
Als huisdier worden ze nog niet zo lang gehouden, en dat is misschien maar goed ook omdat het geen huisdieren zijn voor iedereen. Ze hebben flink de ruimte nodig en het zijn geen huisdieren voor jonge kinderen. Het zijn namelijk niet echte knuffeldiertjes, daar zijn ze te beweeglijk voor.
Bij een goede verzorging worden degoes gemiddeld tussen de 5 en de 8/9 jaar. Dit is best oud voor een knager.
27-04-2007
Leuke mop
Van wie is deze GSM ?
Een aantal mannen kleden zich om in de kleedkamer van de golfclub. Een mobiele telefoon gaat af en een van hen begint een gesprek. Iedereen in de kleedkamer luistert natuurlijk mee. MAN: 'Hallo' VROUW: 'Schat, ik ben het. Ben je op de club?' MAN: 'Ja' VROUW: 'Ik ben aan het winkelen en ik heb een onwijs mooi leren jasje gezien. Het kost maar 1000 euro. Mag ik het kopen?' MAN: 'Natuurlijk, ... als je het mooi vindt moet je het kopen.' VROUW: 'Ik ben ook nog even langs de Mercedes garage gegaan. Ik heb de nieuwe 2004 modellen gezien. Er was er eentje zo mooi.' MAN: 'Hoeveel kost ie?' VROUW: '80,000 euro' MAN: 'OK, maar voor die prijs wil ik wel alle accessoires erbij krijgen.' VROUW: 'Geweldig! Oh, ja nog een ding .... het huis dat we vorig jaar zo graag wilden kopen, staat weer te koop. Ze vragen 950.000 euro.' MAN: 'Nou, breng maar een bod uit. Bied maar 900,000 euro.' VROUW: 'OK. Ik zie je later vanavond. Ik hou van je!' MAN: 'Doei, ik hou ook van jou.' De man hangt op. ........ De andere mannen in de kleedkamer kijken vol verbazing naar hem. Dan vraagt hij: 'Weet iemand van wie deze GSM is?'
Degoes zijn herbivoren en eten dus alleen groenvoer. In de vrije natuur leven zij in een omgeving waar er veel dorre takken en bladeren zijn en ze eten dus bijna alleen maar granen, grassen en zaden. Degoes in gevangenschap staan bloot aan allerlei lekkernijen en vaak zijn deze niet goed voor de degoe. Vaak is één van de oorzaken van ziekte slecht voedsel. Vezels in het voedsel van degoes is een heel belangrijk bestanddeel, ze kunnen het beste een combinatie van cavia-en chinchilla-voer worden aangeboden. Hier zitten namelijk allemaal zaadjes in die goed zijn voor het gestel van de degoe. Maar de laatste tijd is er speciaal degoevoer te verkrijgen (zoals Vitakraft, JR-Farm, ...) en dit voer is voor degoes gezonder dan een mix van andere dierenvoeders.Soms een beetje groenvoer zoals wortels, bloemkool of rode bieten kan helemaal geen kwaad, maar dit dient wel langzaam opgebouwd te worden anders kan de degoe diarree krijgen. Jonge twijgjes van de linde, ahorn en eik zijn ook lekkernijen die geen kwaad kunnen. Bied een degoe nooit zoete vruchten of andere suikerproducten aan; een degoe kan geen suiker verwerken en kan hier dus ziek van worden. Hij ontwikkeld namelijk diabetes en kan bijgevolg staar ontwikkelen en blind worden. Degoes hebben een maagdarmkanaal dat in beweging moet blijven net zoals een konijn. Als ze langere tijd niet eten kan het gebeuren dat het maagdarmkanaal stopt met werken. Daarom is het belangrijk dat er altijd eten is. Daarnaast moet er voldoende hooi in het verblijf aanwezig zijn. Hooi eten ze ook graag en het is bovendien heel gezond, omdat het vezelrijk is, verder is hooi heel belangrijk voor de slijtage van de kiezen. Degoes stoppen pas met eten wanneer zij genoeg hebben gehad.
Voedsel zoals fruit, rozijnen en sommige groenten bevatten ook suikers dus dit moet niet al te veel gevoerd worden. Zonnebloempitten en pinda's zijn ronduit gevaarlijk, hier zitten namelijk vetten en oliën in wat ook niet goed is voor de degoe.
Ons baasje is een heel grote fan van Elvis Presley. Hij heeft al een mooie collectie gaande van 78 toeren platen, LP's, CD's, films en zelfs een echt Elvis kostuum.
Degoes lijken veel op de rat, gerbil en ook nog een beetje op de cavia. In andere talen wordt de degoe soms trompetstaartrat genoemd. Hoe dik de vacht is hangt af van de omgevingstemperatuur waarin de degoe leeft, maar de kleur van de vacht is altijd bruingrijs met aan de uiteinden van de haren een beetje zwart. De buik is wat lichter van kleur. Af en toe is een wit vlekje te ontdekken bij de degoe, dit is een typisch domesticatieverschijnsel.
De lengte van degoes in het wild is soms wel veertig centimeter en af en toe wel langer. Als ze als huisdier gehouden worden zijn ze een stuk kleiner, ongeveer vijfentwintig tot dertig centimeter. Het is vaak zo dat dieren die in gevangenschap opgroeien groter worden vanwege de meer optimale omstandigheden. Met de degoe gebeurt dit echter niet, men denkt dat dit waarschijnlijk te maken heeft met de grote mate van inteelt bij de dieren die in gevangenschap worden gehouden. Verder hebben degoes een staart die een beetje op die van een rat lijkt. Het onderscheid is dat de staart van een degoe haar heeft met aan het eind een klein kwastje en ook een stuk kleiner is dan de staart van een rat (de staart van een rat is vrijwel kaal). Verder gebruikt de degoe zijn staart om in balans te blijven.
De ogen van een degoe zijn donkerbruin, de tanden zijn oranje van kleur. De oren zijn groot en hebben de vorm van een schelp. De eerste indruk is dat het de oren van de beter bekende chinchilla zijn. De degoe heeft vijf vingers aan iedere poot, waaraan redelijk scherpe nagels zitten. Met de voorpoten pakt de degoe dingen op en houdt er zijn voedsel mee vast, net zoals een rat.
Om alles nog even op een rijtje te zetten zijn hier de voordelen en nadelen van het houden van degoes als huisdier:
Voordelen
Degoes zijn enorm beweeglijk en nieuwsgierig. Ze klimmen en springen graag, dit is erg leuk om naar te kijken.
Degoes hebben hoofdzakelijk veel ruimte nodig in de hoogte, omdat ze graag klimmen. In de breedte en lengte hoeft de kooi niet zo heel groot te zijn. Daarom zijn ze ook makkelijk te houden in een klein huis.
Degoes stinken niet van zichzelf, daarvoor moet natuurlijk wel de kooi schoongehouden worden.
Degoes leven in groepen en moeten niet alleen gehouden worden : twee exemplaren is het minimum. Het is dan heel leuk om te zien hoe sociaal deze beestjes zijn en hoe lief ze boven op elkaar slapen.
Degoes kunnen gerust een paar dagen alleen thuis gelaten worden, als er maar genoeg te eten en drinken voorhanden is.
Als er een nestje komt hoeft het mannetje niet apart gezet te worden, hij laat de jongen met rust.
Degoes krijgen niet zo vaak een nestje in verhouding met andere knaagdieren.
Degoes bijten niet snel en zijn over het algemeen aardig.
Nadelen
Degoes zijn geen knuffelbeesten. Ze worden bijvoorbeeld moeilijker tam dan een konijn of cavia. Voor kinderen zijn degoes dan ook zelden geschikt, omdat ze graag met dieren knuffelen en de degoe hier dus niet zo van houdt.
Degoes knagen op alles, soms op vingers om ze te ontdekken. Ook zullen ze in de kooi op van alles knagen, speeltjes etc. zijn dus snel stuk.
Als degoes ontsnappen dan wordt het een hele klus om ze weer te pakken omdat ze erg snel zijn. Verder is het niet leuk als ze op meubilair gaan knabbelen of erger nog aan elektriciteitsdraden.
Doordat de degoe in de avond lang doorgaat met zijn bezigheden kan dit niet fijn zijn als men lekker rustig wil zitten of wil slapen.
We zijn dit weekend voor de eerste maal dit jaar naar onze caravan geweest in de ardennen. We gaan daar heel graag naartoe, want we mogen daar af en toe van onze baasjes rondlopen op de zetels. Zo kunnen we onze korte pootjes uitslaan en elkaar achternazitten. We spelen er ook verstoppertje achter de kussens.
In 2004 is ons baasje prins carnaval van de stad Vilvoorde geweest. Op deze foto zie je hem in volle ornaat. Dit bestaat uit een smoking, een lint met naam en jaartal, een cape en een paardekop die specifiek zijn voor Vilvoorde.
1. De degoe is als huisdier een echte nieuwkomer. Het bruinachtige knaagdier, van oorsprong afkomstig uit de Chileense bergen, behoort tot de familie van de cavia's. Een degoe kan ongeveer 5 jaar oud worden, is zo'n 15 centimeter lang en heeft een staart van zo'n 12 centimeter.
2. De degoe krijgt het allerliefst een maaltijd van granen, exotische vruchten en noten voorgeschoteld. In de dierenwinkel is een speciaal degoe-menu te koop, waar al deze ingrediënten in zitten. Daarnaast vallen ook groente, rozijnen en af en toe een nootje in de smaak.
3. De degoe aan zijn staart vastpakken is uit den boze. Hij begint dan heftig te spartelen tot zijn staart uiteindelijk afbreekt. Daarom is het beter het dier met twee handen op te scheppen.
4. Een ruime kooi met veel springmogelijkheden, zoals takken en stronken, is voor degoes erg belangrijk. Ze leven in groepjes, in gevangenschap is acht per kooi het maximale aantal. Degoe-mannetjes willen wel eens met elkaar op de vuist.
5. Een degoe-vrouwtje kan vanaf vijf maanden jongen krijgen. Meestal gaat het om een nestje van vier tot acht kleintjes. De jongen zijn behaard en hebben de oogjes open.
Dit is Michael. Hij is het petekindje van onze beide baasjes. Michael is momenteel 5 jaar oud en een echte kapoen. Maar hij is echt het lievelingetje van onze baasjes.
Van 1 april tot 15 oktober gaan we bijna ieder weekend en tijdens het verlof van mijn baasjes naar de camping in de Ardennen. Daar kunnen we als het goed weer is lekker buiten zitten, iets wat thuis niet mogelijk is, want we wonen op een appartement. Op de foto zien jullie de camping in de verte liggen.
Degoes zijn afkomstig uit het Andesgebergte in Chili (Zuid-Amerika). Daar leven deze vriendelijke en nieuwsgierige diertjes in rotsachtige gebieden. Ze klimmen en klauteren in struiken en bomen. Dit gedrag zie je nog steeds terug bij de degoes die we als huisdieren houden. Midden de 18e eeuw brachtten de Europeanen ze mee. Ze werden als eerste aanzien als eekhoornachtige. Maar deze leuke diertjes behoren tot de cavia-achtige.
Als huisdier worden ze nog niet zo lang gehouden, en dat is misschien maar goed ook omdat het geen huisdieren zijn voor iedereen. Ze hebben flink de ruimte nodig en het zijn geen huisdieren voor jonge kinderen. Het zijn namelijk niet echte knuffeldiertjes, daar zijn ze te beweeglijk voor.
Bij een goede verzorging worden degoes gemiddeld tussen de 5 en de 8/9 jaar. Dit is best oud voor een knager.