Sfeerbeelden van onze zeiltocht rond het Deense eiland Funen in juli 2006
Aan het werk met touw
Geen hobby maar een passie Met dit blog wil ik iedereen tonen dat je met een koordje aardig wat meer kunt doen dan pakjes toebinden.
Wie graag wat meer weet over mijn hobby mag mij altijd een mailtje sturen.
02-08-2010
Na de Tall Ships de race in Denemarken !
Alweer geen knoopwerk in dit bericht want na de Tall Ships in Antwerpen zijn wij opnieuw gaan zeilen rond het Deense eiland Funen ! Wie houdt van zeilen en mooie foto's moet beslist eens een kijkje nemen op http://fotoalbum.seniorennet.be/does/fyn_rundt_2010
Dit keer geen foto van knoopwerk , maar wel van de start van de Tall Ships race vanuit Antwerpen naar het Deense Aalborg. Ik had het geluk om in de gietende regen( met een startschot dat wel enkele keren werd uitgesteld) toch de start te kunnen zien voor de kust van Oostende van die prachtige schepen onder zeil. Hiernaast zie je een foto van de schepen die liggen te wachten op het startschot . Wil je meer foto's zien , surf dan naar http://fotoalbum.seniorennet.be/does/tall_ships_op_zee .
Een hangmat bestaat niet alleen uit een net, de ophanging vraagt ook nog wat knoopwerk ! Hiernaast zie je de oplossing ! Nu zal het even duren voordat er een nieuw werkje verschijnt want nu gaat al mijn aandacht naar de Tall Ships die vanuit Antwerpen vertrekken voor hun jaarlijkse race. Nog nooit geweest ? Dan moet je nu toch eens komen kijken er zijn prachtschepen bij !
Sommige mensen houden niet zo erg van natuurtouw en vragen mij dan wel eens of ik ook servetringen met een kleurtje kan maken. Hiernaast zie je het resultaat ! Elk lid van het gezin krijgt zo zijn persoonlijke servetring ! Praktisch toch ?
Wij zijn juist thuis van een knopenmeeting in Duisburg. Zéér veel knoopwerk, zéér veel bezoekers en zelfs een item op de Duitse TV-zender WDR. Wie graag al het knoopwerk bekijkt klikt best op http://fotoalbum.seniorennet.be/does/meeting_Duisburg_/
Volgende maand hebben wij weer een bijeenkomst van knopers in Duitsland.Stilaan ben ik dus bezig om een gamma matten en belropes te maken voor deze tentoonstelling. Hiernaast zie je de belropes die zeker meegaan naar Duisburg !
De feestdagen zijn voorbij dan past het niet dat mijn blog nog met kerstwensen start. Dus een nieuwe foto. Omdat matten maken mijn favoriete bezigheid is , een foto van een mat die ikzelf erg geslaagd vind.
Hiernaast zie je dan het resultaat waarmee wij onze eindejaarswensen verstuurd hebben naar al onze vrienden . Natuurlijk wensen wij aan alle bezoekers van mijn blog eveneens een Prettig Kerstfeest en een gezond en gelukkig 2010 !
Met Kerstmis in aantocht begint het bij mijn vrouw te kribbelen. Maak eens iets dat ik kan gebruiken in mijn kerstkaarten . Vorig jaar was het een kerstkrans dit jaar werd het een kerstboom.
In het havenmuseum van Rotterdam had een leuke bijeenkomst plaats met collega's knopenleggers uit België, Frankrijk, Duitsland , Groot-Brittannië en natuurlijk ook Nederland. Terwijl de knopenleggers hun contacten wat aanzwengelden was er voor de partners een leuke rondvaart in de oude haven van Rotterdam voorzien. Het werd dus een leuke dag voor iedereen waarvoor dank aan het Havenmuseum en ook aan Frits en Herman die aan de kar hebben getrokken om alles in goede banen te leiden. Wie graag al de foto's wil zien surft best naar http://fotoalbum.seniorennet.be/does/knopersbijeenkomst__rotterdam
Ook bij het maken van matten kan je creatief blijven. Hiernaast zie je vijf verschillende modellen van matten die kunnen dienen om je schip te beschermen tegen houten schootblokken.
Je houdt ervan of je houdt er niet van. Als knoopwerk was het een uitdaging om te maken. Als fotokader in huis staat het mij minder aan , maar gelukkig is iedere mens verschillend !
Op een schip worden zeer veel schootblokken (katrollen om de zeilen te bedienen) gebruikt. Die schootblokken zijn in hout en het gebeurt meermaals dan zo'n blok op het houten dek terecht komt. Om nu dat houten dek te beschermen worden onder die schootblokken matten geplaatst om de slag op te vangen. Hiernaast zie je zo'n mat onder een schootblok geplaatst.
Hiernaast zie je de mat van vorige foto afgewerkt. Deze mat is echt gemaakt zoals de meeste matten vroeger op schepen. De schipper had een aantal meter afgedankte touw vanop zijn zeilschip en vroeg om daarmee een voetmat te maken om aan dek te leggen op zijn schip. Als je goed kijkt zie je wel degelijk dat het touw is die reeds voor andere zaken gebruikt werd. Hergebruiken bestaat dus al veel langer dan dat de economische crisis doet vermoeden.
Als zomervakantie zijn wij weer eens een keertje gaan zeilen in Denemarken als deelnemer van de zeilrace rond Funen met verschillende klassieke oude zeilschepen. Wij hadden deze keer nog een knopenvriend bij. Onze schipper had op een schippersmeeting verteld dat hij knopenexperten aan boord had. De gevolgen zijn natuurlijk te raden ! Vanop verschillende schepen kwamen vragen om matten en fenders te maken. Wij hebben ons dus zeker niet verveeld op onze zeiltocht want eens de zeilen gehesen hadden wij onze handen vol met knopen. Een zeer leuke ervaring die ons veel Deense vrienden opleverde.
Gedurende de dertigste Rum Regatta in Flensburg had op het binnenplein van het scheepvaartmuseum een tentoonstelling van knopenwerk plaats. Uit ervaring weet ik dat sommige Duitsers Belgen nogal eens gemakkelijk verwarren met Nederlanders. Om hen een beetje te helpen had ik op mijn stand de hiernaast geplaatse affiche opgehangen.
Ik ben in het bezit gekomen van enkele Engelse patronen om matten te maken. Een heel speciaal resultaat zie je hiernaast ! Prachtig toch wat je met een touwtje allemaal kan !
Het was lang geleden dat ik nog eens een anker geknoopt heb. Dit is weer eens een ander model. Mijn vrouw koos de kleuren bij elkaar. Natuurlijk kan je ook met erg contrasterende kleuren werken , maar dat is kwestie van voorkeur !
Hieronder zie je creaties van Demna Gvasalia , de jonge modeontwerper , die het durfde knopenwerkstukken te verwerken in zijn ontwerpen.
Nog meer ontwerpen van Demna Gvasalia !
Goed om weten :
Demna haalde de prijs van het "Flanders fashion Institute" voor 2006 met bovenstaande collectie en hij werd in een artikel van "Gazet van Antwerpen" de beste van zijn klas genoemd .
Enkele werkjes van collega's knopenleggers in het visserijmuseum van Cuxhaven
Hieronder vind je een overzicht van de knopenbijeenkomst in Carolinensiel.