Ingrediënten voor 4 personen als voorgerecht --------------------------------------------- - 600 gram rivierpaling (netto gewicht) - 2 tomaten - 2 teentjes knoflook 4 dl culinaire room (in alle warenhuizen te koop) 1 glas Noilly-Prat (= een Franse vermouth) boter, peper en zout verse basilicum en peterselie
Bereiding ---------- -Verwijder met een scherp mes de vinnen van de paling (van staart naar kop afsnijden of afritsen) -Snij de palingen in stukken van ongeveer 5 cm - De palingen veelvuldig wassen in koud water: alle bloedresten verwijderen ( bloed geeft een zeer slechte smaak) -Dompel te tomaten een 5-tal seconden in kokend water en pel de tomaten.Verwijder de pitjes en versnij de tomaten in niet te kleine stukjes/ -Doe boter in een braadpan en bak de palingen tot ze ongeveer gaar zijn. -Strooi er de geperste knoflook over en voeg peper en zout toe (weinig zout) -Giet de Noilly-Prat en de culinaire room over de palingen en laat op een zacht vuurtje sudderen; -Voorzichtig omroeren zodat onze bereiding niet aanbakt. -Voeg op het laatst de tomatenreepjes toe en de gehakte peterselie. -Strooi net voor het opdienen de fijngehakte basilicum toe. -Serveer met stokbrood of ciabatta
Opmerking: Deze bereiding kan eveneens als hoofdgerecht. Verdubbel dan wel de ingrediënten. Serveer dan met stokbrood, ciabatta, krielaardappeltjes of een of andere pasta.
Ingrediënten: ------------- 2,5 dl visfumet laurier tijm 2,5 dl culinaire room (speciale room voor sausen en soepen, is te verkrijgen in elk warenhuis) 1 mespunt groene pesto enkele blaadjes koningskruid (= basilicum) peper en zout blanke roux (of een ander dikkingsmiddel) 1 dl droge witte wijn
Bereiding --------- -Doe de visfumet in een steelpan en voeg laurier, tijm en pesto toe -Breng al roerend aan de kook -Voeg de culinaire room toe en laat zachtjes al roerend koken. -Voeg de witte droge wijn toe -Proef en voeg eventueel peper en zout toe (opgelet niet veel zout) -Laat nogmaals koken en voeg blanke roux toe tot sausdikte -Zeef de saus en voeg slechts juist voor het opdienen de fijngesneden basilicum toe.
Bereiding --------- -Pel de scampi en geef een sneetje met een scherp mes om het darmkanaal te verwijderen ( het darmkanaal geeft een zeer slechte smaak. -Doe boter (eventueel olijfolie) in een pan, voeg een koffielepel pesto toe en bak de scampi. -Schil de appel, verwijder het klokhuis en snij de appel in kleine blokjes. -Laat de witte wijnsaus koken en voeg curry toe (naar believen) -bak de appelblokjes licht aan met wat suiker (carameliseren)
Presentatie ----------- -Schik 6 scampi op een bord -Schik de appelblokjes in het midden -Verdeel de saus tussen de scampi -Dien op met stokbrood.
Als beroepskok heb ik mijn recepten steeds geheim gehouden. Daar komt nu een einde aan. Heel binnenkort bied ik U mijn gerechten aan. U kan me steeds E-mailen indien U vragen hebt over koken met kruiden. Tot heel binnenkort en alvast bedankt voor Uw bezoek