De krielenierssport kende eind de jaren ’50 een sterke opgang. In verschillende regio’s bestonden al afspraken, maar de structurering van de liefhebberij kreeg pas echt vorm met de oprichting van de kraaihanenbonden AKVB (Algemeen Kraaihanenverbond van België vzwd met zetel Eernegem) en AKRIBO (Algemene Krieleniersbond vzw met zetel in Rumbeke). Eerstgenoemde bond startte reeds in oktober 1956 met een eigen ledenblad “De Krielhaan”, dat werd verspreid over gans West-Vlaanderen en het aangrenzend deel van Oost-Vlaanderen. Voordien kwamen de hanenkraailiefhebbers al aan hun trekken in de Torhoutse Bode en ook het dagblad Het Volk had al vroeg aandacht voor de hanenkraailiefhebberij. De momenteel nog bestaande bond AKRIBO is pas opgericht in 1957 en voor zijn berichtgeving moest de bond aanvankelijk nog terecht in een afzonderlijke katern van ‘de Vinkenier’, het ledenblad van de vinkeniers.
Uit deze ‘Krielenier’ van het begin van het seizoen 1958-1959 vernamen we dat AKRIBO toen al ruim honderd maatschappijen telde. Als we ons kunnen baseren op de nummering van de nieuw aangesloten verenigingen bij de AKVB (De Krielhaan 1958) telde de concurrerende bond toen al meer dan 150 verenigingen. Eerstgenoemde bond zou uiteindelijk de bovenhand halen en begin de jaren ’60 werd ‘de Krielhaan’ opgedoekt.
In het verslag van de beheerraad van AKRIBO van 16 augustus 1958 vonden we ook een indeling terug in gewesten. Die gewesten zouden later ook worden gebruikt bij de organisatie een bepaald jaar van het kampioenschap van België. Dat vond toen plaats op hetzelfde tijdstip, maar telkens in één gemeente van elk gewest. Uit het verslag blijkt in 1958 ook bij de liefhebbers zelf nog verwarring te bestaan tussen de termen ‘gewest’ en ‘verbond’. Het was toen al een hele tijd gebruikelijk dat verschillende naburige maatschappijen in verbond speelden, wat wil zeggen dat ze een speelkalender opmaken om mekaar met hun wedstrijden niet te beconcurreren en de liefhebbers uit de streek afwisselend samen te brengen voor de wedstrijden in de verschillende lokalen van het verbond.
Met de term ‘gewesten’ zag de beheerraad van AKRIBO een bredere regio met hanenliefhebbers met als doel om ook nieuwe maatschappijen een plaats te gunnen in het krieleniersfront. “De afspraken in verbonden zijn heel prijzenswaardig”, aldus de beheerraad toen, “maar de maatschappijen denken nu ten onrechte dat ze een gewest vormen en heer en meester mogen spelen in hun omgeving, ook bij het aanvaarden van nieuwe maatschappijen, en ... We zijn tegen het verbrokkelen door scheurmakers van bestaande maatschappijen, maar moeten ook kunnen aannemen dat bij een aanwinst van liefhebbers nieuwe maatschappijen niet alleen wenselijk, maar ook noodzakelijk zijn.”
De beheerraad van AKRIBO ging bij het begin van het seizoen 1958-59 in op een voorstel van de heer Derweduwen om een proef wagen met volgende indeling in gewesten:
Gewest I : Asper. Eine. Eke, Ename Gavere, Huise, Nazareth. Nederename, Semmerzake, Wannegem-lede. Zingem (Appelterre ?) ;
Gewest II : Anzegem,. Elsegem. Gijselbrechtegem, Ingooigem, Otegem. Tiegem, Vichte Wortegem
Gewest III : Avelgem. Berchem. Heestert, Moen, Orroir. Ruien:
Gewest IV : Dentergem, Kruishoutem, Meulebeke. Olsene. Meulebeke Olsene, Oostrozekeke St.BaafsVijve, Wakken. Wielsbeke, Zulte.
Gewest V : Beveren-Leie, Deerlijik, Desselgem, Harelbeke. Kuurne, Stasegem, Sint-Lodewijk, Waregem, Zwevegem.
Gewest VÏ : Dottenijs. Estaimpuis Helkijn. Kooigem, Pottes. St. Denijs :
Gewest VII : Bellegem, Bissegem, Lauwe, Marke :
Gewest VIII : Breest. Diksmuide, Jonkershove, Klerken, Lo. Vladslo, Woumen (Snellegem?)
Gewest IX : Dadizele, Ledegem, Roeselare,. Rumbeke
Gewest X : Brielen. Dikkebus. Leper, Loker. Poperinge, Reningelst. St. Juliaan Vlamertinge, Voormezele, Zillebeke. ZuidSchote
Gewest XI : Aarsele, Deinze. Ruliselede, Poeke, Schulferskapelle, Tielt (Aalter, Eksaarde ?).
Aanverwante beslissingen:
Nieuwe maatschappijn zullen aan het passende gewest toegevoegd worden.
Na een jaar ondervinding is het volstrekt niet uitgesloten dat nog andere maatschappijen naar een of ander gewest overgaan.
Het staat de maatschappijen natuurlijk vrij de samenstelling van het ‘verbond’ (opmaken van kalender. Inrichten van feestelijkheden, enz.) zelf te regelen ; ook trouwens met maatschappijen buiten het gewest.
Benaming : Gewest I kan ook vervangen worden door Gewest Zingem : Gewest VIII door Gewest Diksmuide. De maatschappijen regelen dat onder mekaar.
Wat zegt art. 10 van de Akribo statuten ?
… elke maatschappij moet afgevaardigde aanduiden voor gewest. Welke maatschappij roept alle maatschappijen bijeen om dit te regelen ? …
17-07-2021, 15:52 geschreven door joske
|