Het Chinese idee van het menselijk lichaam is dynamisch en het wordt niet slechts beschouwd als een chemisch vat waar af en toe iets toegevoegd moet worden om een goede werking te garanderen. De Chinese geneeskunde gaat uit van een energetisch lichaam waarbinnen de bloed en Qi stroom het belangrijkst zijn. Tevens is zij niet causaal gericht. In tegenstelling tot de westerse, hypocratische manier van denken, waarbij iedere 'ziekte' een oorzaak heeft, is de traditionele Chinese arts gericht op het in stand houden van de balans tussen yin en yang. Het is zelfs zo dat een arts pas goed wordt gevonden als zijn patienten niet ziek worden.
Yin en Yang in het lichaam
Net zoals alle dingen bestaat het lichaam uit yin en yang gedeeltes. Yin zijn: holle, donkere, negatieve, receptieve, creatieve en vrouwelijke zaken. Yang zijn solide, heldere, actieve, lome en mannelijke zaken. Alles kun je onderverdelen in Yin en Yang. Het menselijk lichaam heeft als yang-elementen: de rug, de achterkant van de benen, de buitenzijde van de armen en de handruggen. Yin zijn: de borstkas, het gelaat, de binnenzijde van de armen, de handpalmen en de voorzijde van de benen.
De twee delen yin en yang zijn niet elkaars tegengestelden. Beide kunnen niet zonder elkaar, maar hebben elkaar nodig om te kunnen bestaan! Een voorbeeld: het idee 'vol' kan eenvoudig niet bestaan als er geen idee, of woord bestaat voor 'leeg'. Elk onderscheid kan weer verder verdeeld worden in yin en yang, zo kun je bijvoorbeeld de voorzijde van het lichaam, wat in zijn totaliteit Yin is, weer onderverdelen in de borstkas die meer yang is dan het bekken en buik gebied. Het concept Yin-Yang helpt de Chinees het lichaam te begrijpen. Yin en yang zijn in een continue proces verwikkelt van toe- en afname, afhankelijk van omgeving, levensstijl en emoties. Het lichaam en haar functies is een dynamisch geheel, en wordt dan ook steeds als geheel bekeken.
Enkele voorbeelden: |