Zopas verscheen nummer 167 van het tijdscharift Oostland. Naast poëzie van Ina Stabergh, Marc Naessens, Edith Oeyen, Ingrid Lenaerts,Hilde Boulanger, Ina Schuitemaker, Raymond Alberghs, en Patrick Cornillie kunnen jullie ook proza lezen van Maurice Moors, Hans Kilian, Evy Soenen en Marie Chris Williquet. Achilles M. Surinx schreef een essay over Mozart, Keltische plaatsnamen kreeg de titel van het stuk geschreven door Alex Marut. Jan Gerits daarentegen nam het werk van
Frater Nicetas Doumen (1876-1955), een onbekende Limburgse jeugdschrijver onder de loep. Een nummer vol boeiende literatuur.
De Koninklijke Vereniging van Limburgse Schrijvers vierde in mei 2006 haar 70 jarig bestaan. In mei 1936 werd de vereniging van Limburgse Schrijvers gesticht door een aantal schrijvers die de nood aanvoelden om zich in groep te bewegen en aan anderen hun werk te laten lezen en er uitstraling aan te geven.
In 1986 kreeg de Vereniging van Limburgse Schrijvers het predikaat van Koninklijk. De vereniging stelt zich tot doel mensen samen te brengen die met schrijven begaan zijn. Dit kunnen zowel literaire, heemkundige als geschiedschrijvers zijn.
De vereniging streeft het doel na jonge schrijvers op te sporen en aan te moedigen en andere schrijvers in een vriendschappelijke sfeer samen te brengen. Zij wil dichters, prozaschrijvers, heemkundigen, geschiedschrijvers e.a. een weg bieden tot publicatie via het tijdschrift OOSTLAND. Ook het inrichten van literaire avonden zijn een onderdeel van hun werking. De vereniging zal ook in de mate van het mogelijke steun bieden en raad verstrekken bij eigen publicatie via de K.V.L.S. of een uitgeverij.
Het lidgeld bedraagt 20.00 per jaar abonnement van Oostland inbegrepen. Dit bedrag kan gestort worden op rekeningnummer: 000-0434542-79 van de KVLS, Hanebergstraat 75, 3581 Beringen. Vermelden: Lid KVLS.
Men kan zijn lidmaatschap aanvragen bij het bestuur.
Oostland is het tijdschrift van de Koninklijke Vereniging van Limburgse Schrijvers en verschijnt viermaal per jaar. Elk lid van de vereniging en anderen kunnen werk inzenden naar het redactiesecretariaat. De redactieraad buigt zich over het ingezonden werk en stelt een nummer samen. De redactieraad stelt het op prijs dat h et ingezonden werk in viervoud toekomt.
Wat kan men inzenden:Poëzie
Verhalen
Haiku
Een interview
Een boekbespreking e.a.
Waar kan men inzenden: Redactiesecretariaat Oostland
Zeven zwaanblanke zwanen zweven over het barendleven van het hele hemelriet Waarom zijn de blanke zwanen saamgeweven tot niet-denkend leven en leven zij mijn denken niet
Zwaanblank zweven zeven zwanen Hoe zal ik hen Licht-symbolen wanen in hun Licht-vlucht van voorbijend streven naar het tragisch schierland van mijn vragend geven
Zeven zwaanblanke zwanen zweven met sier gespreide vleugelschermen om het rillen te beschermen van mijn breidelloze handen en hun onbeteugeld beven Laat gij, zuivere zwanen, mijn zuivere Moeder durend leven
Zoals de zomer voorbijtrekt ontglip je mijn gave en goed. Je stoomt voorbij zoals de middaghitte verdampt me zienderogen blijft alleen maar een glimp van wie je was
Ik zoek in de dauw van de dageraad je hernieuwing of bevestiging van een jaar dat moet stilstaan in de tijd die me rest Beloof me geen lege vaten want ik zink mee met deze tonnen wanneer ze in zee zinken Ik luid de scheepsklok voor de ondergang.
We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen. Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.
U kan dit zelf helemaal aanpassen. Surf naar http://blog.SeniorenNet.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'. Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.
Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt. Surf naar http://blog.SeniorenNet.be/ en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Druk vervolgens op 'Toevoegen'. U kan nu de titel en het bericht ingeven.
Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'. Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!'). Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd. U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.
Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://blog.SeniorenNet.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op. Klik vervolgens op 'Instellingen'. Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.
WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
- Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.
WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
WAT IS DE "WAARDERING"?
Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
Het SeniorenNet-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!