Luister als de boom
Als de wind haar verhalen vertelt
Het is een wijsheid die fluistert
Maar zo veel liefde legt in
een dansend samen spelen
Wensen, dromen en idealen,
een ieder heeft ze in de jeugd
Lachend, vechtend, huilend of vol vreugd
Op een lange weg het leven door
Maar aan het einde van het spoor,
welke wegen je ook deed inslaan,
zijn het de wensen, de dromen en de idealen
die nog altijd bestaan ...
Een interessant adres?
Te vaak beseffen wij niet,
wat wij hebben,tot dat het weg is.
Vaak wachten we te lang om te zeggen
Sorry ik was fout
Mensen denken veel
Mensen praten veel
Mensen voelen weinig
Denk na voordat je iets zegt
Kijk eerst in je eigen hart
Voor je anderen beklad
Woorden doen soms vreselijk pijn
Laat ons lief voor elkander zijn
Vrienden hebben we broodnodig
Al vinden we ze soms overbodig
Maar hoe fijn is het
Als je op een slechte dag
Een ruggesteun van een vriend
Verwachten mag
Zet je hart open en
Laat de zon erin
We zeggen geen grote woorden
maar hopen dat een klein gebaar volstaat
en hopen dat tranen het verdriet verdunt
Zeg nooit: dat kan ik niet
Maar zeg: ik zal het proberen
Dan zul je versteld staan
Hoeveel een mens kan leren
Van harte welkom op mijne blog over psychiatrische problemen bv borderline,depressief,verslaafde,fobie ,enzo....
Iedereen is welkom...........
11-11-2008
ik vroeg om kracht
Net op het moment dat ik het even niet meer zag zitten las ik dit gedicht. Dit geeft mij kracht door te gaan en niet de moed te laten zakken. Veel liefs Liesje
een fobie is een vrees voor iets, een ding, een levend wezen of een situatie waarvoor men objectief gezien niet bang zou hoeven zijn.
Een bekend fobisch probleem is de agorafobie: Iemand die dat heeft is bang om de straat op te gaan, bang om naar een plek te gaan waar niemand hem of haar te hulp kan komen. Alleen als er iemand meegaat kan de fobische persoon de deur uit gaan. Vaak hoort bij deze vorm van fobie ook een panische afkeer van reizen met de bus of de trein. Iemand durft uberhaupt niet op een plek te komen waar men zich opgesloten voelt.
Een andere vorm van een fobie is sociale fobie. Hier gaat het om de vrees een gek figuur te slaan. De vrees dat men de aandacht op zich zal vestigen door bijvoorbeeld te gaan blozen of stomme dingen zal gaan zeggen waardoor iedereen in de kamer opkijkt.
Paniekaanvallen:
Sommige mensen kunnen zonder dat er voor hun eigen gevoel een aanwijsbare reden is, plotseling panisch angstig worden. Deze paniekaanvallen komen onverwacht en kunnen minutenlang duren, soms duren ze zelfs uren achtereen. Het vreselijke angstgevoel gaat dan gepaard met hartkloppingen, misselijkheid en soms ook met pijn links op de borst. (vaak hoort er ook een voortdurende drang om te plassen bij). De ademhaling is vaak snel, en gaat soms over in een voortdurend dwangmatig hijgen met diepe ademteugen. Dat zeer diep ademen kan tot gevolg hebben dat er een tekort aan koolzuurgas in het bloed komt, omdat het allemaal wordt uitgeademd. Men wordt daardoor duizelig, krijgt tintelende vingers, en op den duur ontstaat de neiging tot flauwvallen. Dit gedragspatroon heet Hyperventilatie.
Hyperventilatie is dus meestal een onderdeel van een of andere angstige toestand met paniekaanvallen. Of het hoort bij fobisch gedrag, juist als de angst die optreedt als de betrokkene met het gevreesde in aanraking komt.
Als iemand toch in de situatie komt waar hij of zij bang voor is door de fobie, kan een panische angst optreden. Vandaar dat de situatie tot elke prijs wordt vermeden.
Op den duur staat de angstvermijding voorop bij het hele probleem.
Fobische verschijnselen hebben vaak een bijkomende funktie die in de loop van de tijd steeds belangrijker gaat worden. Door hun vermijdingsgedrag kunnen mensen met een bepaalde fobie aan veel sociale verplichtingen niet meer voldoen. Dat bezorgt hen als het ware een alibi. Met nadruk moet hieraan worden toegevoegd dat dit naturlijk geen vrije keus is, zij doen het niet expres, maar het levert soms onbedoeld voordelen op om last te hebben van zo'n fobische angst.
Onderverdeling van de angststoornissen:
Enkelvoudige fobieen:
angst voor een situatie of object.
Bijvoorbeeld: hoogtevrees, spinnenfobie
Paniekstoornis met of zonder agorafobie:
Paniekaanvallen met of zonder vermijdingsgedrag
Sociale fobie.
Angst in sociale situaties
Obsessieve compulsieve stoornis.
Dwanggedachten en dwanghandelingen
Gegeneraliseerde angststoornis
Buitensporige angst en bezorgdheid
(angstige voorgevoelens)
Post traumatische stress stoornis
Voordurende herbeleving van traumatische
gebeurtenissen
TIPS VOOR MENSEN MET ANGSTSTOORNIS
-probeer een eerlijk beeld te krijgen van uw angst en de invloed dat deze op je leven heeft.
-praat over uw angsten met mensen in uw omgeving
-breng voor uzelf de verschijnselen van beginnende paniek of angstgevoelens in kaart
-geef zo min mogelijk toe aan de angst en ga angstaanjagende situaties niet uit de weg
-wees voorbereid op de lichamelijke verschijnselen die je kunt verwachten in situaties die u beangstigen. Wanneer u niet wegloopt voor de situatie maar de confrontatie aangaat,zult u merken dat de onrust,het trillen en zweten na een tijdje wegzakt.
TIPS VOOR DE OMGEVING
-erken de enorme angst van de ander ook al lijkt die overdreven of niet reeel. Probeer de angstgevoelens weg te praten
Blijf de ander steeds stimuleren zelf dingen te doen en de angstige situaties tegemoet te treden,maar dwing niet
-stimuleer hem of haar proffesionele hulp of ondersteuning te zoeken
-zoek meer informatie over angststoornissen,in de boekhandel,de bibliotheek of op internet
-zoek zelf ook steun als het teveel word
Iemand met een gegeneraliseerde angststoornis verkeert in constante angst. De angstreactie is eigenlijk niet reëel, al kan iemand die aan een gegeneraliseerde angststoornis dat onderscheid vaak niet zelf maken. Bij een gegeneraliseerde angststoornis maak je je overmatig bezorgt over alledaagse dingen. Een gegeneraliseerde angststoornis wordt daarom ook wel Overmatige Bezorgdheid genoemd. Mensen met overmatige bezorgdheid kunnen het gepieker en getob niet stoppen en hebben voortdurend het gevoel van dreigend onheil. Je kan de buitensporige angst moeilijk in de hand houden, waardoor het normale leven ernstig wordt belemmerd. Een gegeneraliseerde angststoornis uit zich vaak ook lichamelijk: je voelt je rusteloos, je hebt moeite om met concentreren, je bent snel moe, je spieren staan meer onder spanning en je kan last hebben van slaapproblemen. Ook klachten als hartkloppingen, transpireren, ademnood, misselijkheid en duizeligheid komen voor.
Bij iedereen slaat de schrik wel eens om het hart: hartkloppingen, zweten, kortademigheid, gespannenheid en misselijkheid. Eigenlijk zijn deze lichamelijke angstsensaties een hele normale reactie wanneer je je bedreigd voelt.
Wie angstig is, ervaart de drang om te vluchten of te vechten. Vaak gaat dit gepaard met gevoelens van paniek. Het lichaam wordt in paraatheid gebracht om het gevaar optimaal het hoofd te bieden. Angst is eigenlijk een interne raadgever die zegt: Gevaar, kom direct in actie. Zodra het gevaar geweken is, keert de rust in geest en lichaam weer terug. Gebeurt dit laatste niet dan kan een aanhoudende gespannenheid leiden tot stress.
Angst als slechte raadgever Anders is het wanneer de ernst van de situatie niet overeenkomt met de heftigheid van de angstgevoelens. In dit geval spreken we van een paniekaanval die zich onverwacht en zonder aanwijsbare reden voordoet. Soms zijn er wel herleidbare oorzaken aan te wijzen zoals het krijgen van allesoverheersende angst bij het zien van spinnen, honden, bloed of bij het oversteken van een groot plein; de zogenaamde fobieen Er zijn een aantal symptomen die samenhangen met angst.
gevoel van onwerkelijkheid tintelingen of een gevoel van verdoving
ongerustheid over de gevolgen van
een nieuwe aanval
opvliegers of koude rillingen
Wat is het? Paniekaanvallen komen niet alleen voor bij mensen met een paniekstoornis, maar ook bij mensen die bijvoorbeeld een extreme angst hebben voor bijvoorbeeld vliegen, bacteriën of gesloten ruimtes. Zon fobische reactie wordt uitgelokt door een bepaald object of situatie. Bij een paniekstoornis ligt dit anders. Mensen die last hebben van een paniekstoornis worden zonder een duidelijke aanwijsbare aanleiding, overvallen door paniek. Ze vrezen nieuwe aanvallen en proberen situaties te vermijden waarin hulp van anderen niet voorhanden is. Paniekaanvallen gaan vaak gepaard met agorafobie, beter bekend als straatvrees.
Hoe komt het? Waarom de één gevoeliger is voor het ontwikkelen van een paniekstoornis dan de ander, is voor een deel terug te voeren op de erfelijkheid. Een ander deel wordt verklaard door de gerichte aandacht op de lichamelijke sensaties en de betekenis die er aan wordt gegeven. De paniekaanval begint meestal met de waarneming van lichamelijke gevoelens, waardoor deze in sterkte toenemen. Vervolgens vergroot deze angst weer de symptomen en de cirkel is rond. Mensen vermijden liever plaatsen waar ze ooit overvallen zijn door paniek. De angst en het vermijden van situaties gaat het leven steeds meer beheersen. Vermijding wil echter niet zeggen dat een paniekaanval zich nooit meer zal voordoen. Integendeel, vermijden van situaties en de angst voor een nieuwe aanval houden elkaar juist in stand.
Wat kun je er aan doen? De verslavende werking van angstdempende medicijnen en de grote kans op terugval, heeft de belangstelling voor alternatieve therapieën doen toenemen. Veel mensen hebben baat bij het aanleren van ontspanningstechnieken, meditatie en zelfhypnose. Ook homeopathische en fytotherapeutische geneesmiddelen kunnen een positief effect hebben.
Tips om de paniekcirkel te doorbreken:
Belangrijk is dat je zo min mogelijk toegeeft aan de angst
Ga angstaanjagende situaties niet uit de weg. Laat je eventueel begeleiden door een vertrouwd iemand
Zodra hartkloppingen, kortademigheid, zweten of andere symptomen zich voordoen, bedenk dan dat dit niet automatisch betekent dat het voorbodes zijn van een rampzalige gebeurtenis
Het zal niet gemakkelijke zijn om aan angstige gevoelens een andere betekenis te geven, maar zodra je in staat bent om de eerste tekenen van angst te herkennen en onderkennen, kun je de paniekcirkel doorbreken en neem je de controle over jouw gemoedstoestand weer over.
probeert object of situatie zo veel mogelijk te vermijden
onzekerheid, opwinding, onrust en paniek
stoornissen in denken en waarnemen
hartkloppingen en verhoogde pols
zweten, braken, misselijkheid
Type van specifieke fobie:
Diertype: angst voor dieren
Natuurtype: angst voor hoogten, water, storm, onweer
Bloedletseltype: angst voor bloed, letsel, injectie e.d.
Situationeel type: angst voor tunnels, bruggen, liften, openbaar vervoer, autorijden, vliegen of afgesloten ruimtes
Overig type: angst voor stikken, overgeven of oplopen van ziekte etc.
Wat zijn het? Angsten voor specifieke situaties of objecten (enkelvoudige fobie) komen veel voor, maar de lijdensdruk die iemand hierdoor ervaart is meestal gering. In tegenstelling tot de paniekaanval is bij een enkelvoudige fobie de angst gericht op een bepaald object of situatie, die doorgaans gemakkelijk te vermijden is. In principe kunnen allerlei objecten en situaties als fobische prikkel fungeren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan spinnen, honden, bloed, grote open ruimtes, onweer, tunnels of vliegen.
Welke fobieën zijn er? Een algemene indeling van veelvoorkomende typen is hierboven gegeven; hoogtevrees valt bijvoorbeeld onder natuurtype en straatvrees (=agorafobie) valt onder situationeel type. Naast enkelvoudige fobieën, komt de sociale fobie ook veel voor. Mensen zijn dan extreem verlegen en hebben het gevoel steeds bekritiseerd te worden. Telkens wanneer sociaal fobische mensen in gezelschap van anderen verkeren, zijn zij bang om last te krijgen van blozen, trillen en zweten. Een specifieke vorm van een sociale fobie is spreekangst. Ten slotte onderscheidt men nog de dwangstoornissen. Mensen worden dan geplaagd door dwanggedachten en dwanghandelingen; het voortdurend de handen wassen of steeds opnieuw het huis schoonmaken om besmettingsgevaar te voorkomen, telkens controleren of het gas uit is of de deur op slot zit. Er zijn ook mensen die bijvoorbeeld door de gedachte aan scherpe messen volledig in beslag worden genomen. Iedereen heeft wel eens een bizarre gedachte. Het verschil met gezonde mensen is dat mensen met een dwangneurose deze bizarre gedachte niet van zich af kunnen zetten en er heel bang voor worden.
Hoe komt het? Over het ontstaan van fobieën bestaat onduidelijkheid. Psychoanalytici zijn van mening dat een fobie een uiting is van verdrongen wensen. Gedragspsychologen zoeken de oorzaak van de fobie in verkeerd aangeleerd gedrag. Wanneer bijvoorbeeld een moeder haar dochter voortdurend waarschuwt voor honden, dan kan zij daar ook echt bang voor worden. De evolutietheorie heeft als uitgangspunt dat bepaalde objecten of situaties voor onze voorouders een serieuze bedreiging zijn geweest en dat daarom de huidige mens nog steeds heftige angst ontwikkelt bij het zien van bijvoorbeeld een spin of bij het horen van onweer. Onlangs zijn fobieën zelfs in verband gebracht met de walgingsgevoeligheid van mensen. Zo zou bijvoorbeeld de angst van mensen met een spinfobie gerelateerd zijn aan gevoelens van walging. Zij vertonen buitensporig veel afkeer als ze worden blootgesteld aan spinnen. Walgingsgevoeligheid zou wellicht ook een rol spelen bij sociaal-fobici. De angst die deze mensen ervaren in gezelschap van anderen, zou dan voortkomen uit gevoelens van walging en schaamte voor zichzelf.
Wat kun je eraan doen? Het vinden van de oorzaak zal zekere helpen om de angst te verklaren, maar zal niet zonder meer leiden tot het verdwijnen van de angst. De meest succesvolle psychotherapie bij enkelvoudige fobieën is de zogenaamde exposure-therapie; het langdurig blootstellen aan een angstopwekkend object of situatie totdat de angst gedaald is. Dit kan eventueel gepaard gaan met ontspanningstechnieken. Belangrijk is dat je hulp zoekt zodra je de angst niet langer de baas bent of wanneer de angst jouw dagelijks leven te veel gaat beïnvloeden. Schaam je niet voor jouw klachten want je bent niet de enige met een fobie
Open je ogen maar En zie wie ik zie Ik weet hoe mooi je bent Maar jij weet het zelf nog niet
Het komt allemaal goed Wacht nou maar af wat de tijd met je doet Het is nu nog te vroeg Alles weg groot is begon ooit klein Je hoeft niet meteen een vlinder te zijn
De tijd zal je helpen geloof maar gewoon wat ik zeg Lijken je kleurrijke vleugels voor eeuwig gevangen Toch op een vlieg je weg Hoog in de lucht Zul je de wereld heel anders bezien Voel je de rust Zul je genieten ook als het voor even is Adem het in Durf en dan vind je de liefde misschien Een nieuw begin Voel je bij iedere slag die je maakt dat je leeft
Als je geduldig bent Gebeurd het vanzelf Als je genieten wil Doe het dan niet te snel
Het komt allemaal goed Wacht nou maar af wat de tijd met je doet Het is nu nog te vroeg Alles weg groot is begon ooit klein Je hoeft niet meteen een vlinder te zijn
Ik zal me even voor stellen. Ben moeder(Liesje) van 3 kinderen en oma van 2 schatte kindjes. Mijn dochter(Leen) van 18 jaar heeft borderline ,we weten dat nu 2 jaar dat was een slag voor ons. Nooit is van gezien ,ze was een stil lief meisje zoals ik vroeger .Op school was zij het beste niks was goed voor haar alles moest 100 persent zijn .
Had een gevoel dat er is was met mijn dochter maar ik wist niet wat , ze ging niet weg en zat veel op haar pc en ze vroeg veel aan dacht. Op een dag stond haar e-mail open ze moest die dag juist gaan babysitten, ik had zo een sterk voor gevoel er is was maar wat , ben toen gaan kijken op haar e-mail wat ik nooit anders zal doen ,daar had ik het antwoord ,ze had problemen met haar gewicht ze vond haar te dik.Zo ben ik verder gaan zoeken , Ik ook ontdekt dat ze haar pijn deed( zelfsverwonding )ook dat ze problenen met eten .Op de pc zag ik een foto van haar arm waar ze in had gesneden het ging recht door mijn hart ,ben blijven zoeken ik moest de waarheid vinden wat er was .Zo ben ik naar haar kamer gaan zoeken wat ik daar vond kan ik niet zeggen dan zak mijn moed in mijn schoenen.... Mijn wereld stond onderste boven wat moet ik doen ..... Samen met mijne vriend (een schat van een man) ben ik naar de huisarst gegaan zijn vertellen wat we wisten van Leen .Die dag is de huisarst naar thuis gekomen om met haar te praten , maar praten met haar ging niet ze had geen probleem .Ze heeft voor de eerste naar langen tijd geweend .Ik heb met haar mee geweend het deed zo een pijn dat ik haar niet kon helpen die monent. Ze wou haar niet laten helpen omdat het niet zo erg was (zeg zij) maar ik zag dat ze elke dag achter uit ging ,Ik kon het niet meer aan ben terug naar de dokter geweest toen hebben we beslist dat ze moet opgenomen worden en dat is ook zo gebeurt,zo is ze naar een crisisopvang gegaan wat nodig was.Toen was ze 17 jaar .Daar moest ze een week blijven vandaar is ze naar de kinderenafdeling P.C gegaan .
Dat was het voor vandaag ik zal mijn verhaal verder zetten .Zijn er nog mensen die hun verhaal willen kwijt willen stuur ze op dan zet ik ze op mijn blog . veel liefs Liesje
Iedereen loopt met een boog om me heen Bang om zijn ziel te bezeren Bang voor de woede getekend op mijn gezicht
Met woorden als wapens zo scherp als mijn tong Sla ik het geluk uit mijn handen Alleen in het donker, mijn deuren en ramen< zijn dicht
Koud is mijn wereld, het sneeuwt in mijn hart Er staat ijs op het wit van mijn ogen Weg is het water, de liefde die stroomde door mij
Sterk zijn de stenen en hoog is de muur Verzegeld de deuren en ramen Ik wil ze doorbreken, maar ik kan er van binnen niet bij
Ik kan het niet alleen, Nee Ik kan het niet alleen Ik heb de hand van de nacht op mijn keel De eenzaamheid wordt me teveel Ik kan het niet alleen Alleen
Oh, ik schreeuw om jouw liefde Maar zwijg als het graf Ik hunker naar jou En toch wijs ik je af Mijn 'laat me met rust' Is een 'laat me niet langer alleen'
Let niet op mijn woorden Hoor niet wat ik zeg Blijf het proberen Al stuur ik je weg Zie niet mijn masker Maar kijk alsjeblieft door me heen
Want, ik kan het niet alleen Nee, ik kan het niet alleen Ik heb de hand van de nacht op mijn keel De eenzaamheid wordt me teveel Ik kan het niet Alleen Ik kan het niet alleen
Door het meemaken van traumatische dingen, zoals bijvoorbeeld (sexueel) misbruik, mishandeling of emotionele verwaarlozing kunnen mensen als zelfbescherming meerdere persoonlijkheden ontwikkelen, die gescheiden van elkaar door het leven gaan. Aangenomen wordt dat dergelijke trauma's in de jonge levensjaren in combinatie met psychiatrische aandoeningen de hoofdoorzaken zijn voor MPS. MPS staat voor Meervoudige Persoonlijkheids Stoornis en ontstaat dus reeds in de jeugd voordat de persoon in kwestie een echt zelfbeeld heeft ontwikkeld. Doordat MPS onder de dissociatieve stoornissen valt conform de DSM IV is de benaming verandert in Dissociatieve Identiteits Stoornis. Doordat de situatie in de omgeving van het kind de ontwikkeling van een persoonlijkheid in de weg staat, bestaat de kans dat het kind de ervaringen in delen gaat opslaan om zichzelf te beschermen tegen te grote schade.
Geheugenverlies, de persoon is stukken verleden kwijt. Daarnaast kan hij dingen die hij net precies heeft gedaan soms niet meer herinneren.
Depersonalisatie, het gevoel van een afstand naar zichzelf te kijken, buiten zichzelf en als robot te leven, dingen te doen zonder daar een gevoel bij te hebben. Het contact met het eigen lichaam lijkt verbroken.
Derealisatie, oftewel breken met de werkelijkheid, de dingen om je heen beleven alsof deze niet 'echt' gebeuren. Het niet meer herkennen van je omgeving.
Identiteitsstoornis, het horen van stemmen van 'andere persoonlijkheden' en de strijd tussen deze persoonlijkheden.
Identiteitswisselingen, het veranderen van persoonlijkheid en daardoor alleen de dingen herinneren die 'deze' persoonlijkheid heeft meegemaakt, al het andere is weg of naar de achtergrond verdreven.
Mogelijk suïcidale neigingen of automutilatie.
Geweld (willen) gebruiken richting de omgeving door extreme haatgevoelens.
Verwerking is een zware en langdurig proces, dat onder begeleiding van psychiater en psychotherapeut in sommige gevallen verwerkt kan worden. Dit is wel afhankelijk van de situatie waarin de patiënt verkeerd en in hoeverre hij hier voor open staat. Daarnaast moet hij over een grote dosis energie en een enorme kracht bezitten om deze zware weg te kunnen doorstaan. Een en ander is uiteraard ook mede afhankelijk van de aard van de trauma's en hoe diep deze zijn geworteld in de geest van de patiënt.
1 : Je krijgt een lichaam! *Je kunt je lichaam niet ruilen. Vindt je je lichaam niet fijn, luister dan wat je lichaam je wil vertellen. Sluit je ogen en wat komt er dan als eerst op in je gedachten en ga daar mee/aan werken!
2): Je krijgt levenslessen voor je kiezen! * Ga je hierin het slachtoffer spelen of juist de held? * Vraag aan je "geest" wat je moet leren, wat heb je dus nog niet geleerd? Werk daar aan
3): Er bestaan geen fouten, alleen maar lessen! * Je maakt fouten om van te leren, dus zijn het geen fouten meer.
4): Lessen blijven terug komen totdat je ze begrijpt en er iets mee doet! * Je moet je zelf vragen: "Welke les moet ik hiervan en in dit leven leren?" * Je wordt voorbereid op iets, daar mag je best je gevoelens/emoties bij tonen!
5): Het leren zal nooit stoppen! * Je zult altijd lessen bijven leren in je leven! Accepteer deze lessen en doe er zelf iets mee.
6): "Daar" is het niet beter dan "hier"! * "Als ik maar.......", dit maakt je leven echt niet mooier als je je nu al niet lekker voelt met hoe je nu bent. Je moet blij zijn met wat je nu (hier) hebt en niet pas blij worden als je "dat ene" (daar) heb bereikt. Zonde van die kostbare tijd! Het gras is "daar" niet groener!
7): Andere zijn slechts afspiegelingen van jezelf! * Mensen kijken negatief naar andere mensen omdat ze niet tevreden zijn met wat zij zelf hebben
8): Jij bepaalt zelf wat je van je leven maakt! * Wil je hier het slachtoffer spelen of juist de held? Laat niet iemand anders jouw probleem oplossen * Zul je dingen kunnen accepteren zoals ze zijn? Eis niet het onmogelijke van jezelf
9): Alle oplossingen liggen in jezelf! * Luister naar je "geest"! Wat voel je in het diepste van binnen? Doe er dan iets mee * Soms zeg je achteraf:" Eigenlijk wist ik dit al!" Daar had je dus naar moeten luisteren! * Neem zo nu en dan een momentje (bijv. 5 min.) voor jezelf!
10):Je vergeet al deze wijsheden vlak na je geboorte! Eigenlijk leer je het af omdat er mensen in je omgeving zijn die je vertellen hoe je moet zijn, reageren en wat je moet doen. Zij leren jou keuzes te maken wat waarschijnlijk niet jouw keuzes zijn. Dit gebeurt omdat jij twijfelt en jij dus iemand anders vraagt om jou te helpen. Leer jezelf dus weer te vinden. * Het lijkt eng en moeilijk, totdat je merkt dat het eng en moeilijk was zoals je daarvoor met dingen en jezelf omging!
DOOR DE ROOK HEEN ZIE JE JOU SPIEGELBEELD DAT NAAR JOU TERUG KIJKT
SPIEGEL VAN JE INNERLIJKE ZELF WIE BEN JIJ? ALS IK MIJ BEN?
SPIEGEL VAN JE INNERLIJKE ZELF WAT ZIEN ANDERE MENSEN? ZIEN ZE DE WAARHEID IN JOU HART? OF ALLEEN DE MENSELIJKE IJDELHEID? ZIEN ZE JOU LIEFDEVOLLE HART? OF ALLEEN HET SCHRIJVEN?
Je bent wat je besluit te zijn Verwijder het rookgordijn wat je Talenten of je Waarde verbergt Als je aan jezelf twijfelt, en aan het Recht om er te zijn, zal dat rookgordijn altijd blijven Want de weerspiegelingen die je in andere ziet, kunnen jou niet gelukkig maken Het belemmerd je groei en je verspilt energie Verbrijzel die spiegels die vasthouden aan: Eigendunk- Zwaarmoedigheid of mislukking Zodat je, je kunt bezig houden met dat wat echt belangrijk is Want zelfs jou schaduwkanten kunnen je van dienst zijn, doordat ze jou door vallen en opstaan, naar het ware beeld van ZELF leiden
geniet van de rust
die deze kaars uitstraalt
ik hoop in stilte
dat iedereen er kracht uithaalt
ook voor hen
die van ons zijn gegaan
in gedachte altijd aanwezig
ergens tussen zon en maan