Ik ben Wiske..Marie-Louise, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Hotlips..Lipske.
Ik ben een vrouw en woon in Barchoem (België) en mijn beroep is housewife..nu gepensioneerd ;-).
Ik ben geboren op 30/05/1945 en ben nu dus 79 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: bloggen..muziek..tekenen.
Leven en laten leven is mijn motto!
Wie goed doet ...goed ontmoet!
Recepten voor oud brood Salade van brood en tomaten; voorafje voor 4 personen Een variatie op panzanella, een Italiaanse broodsalade, om afscheid te nemen van je oude brood. In Italië houden ze hun keiharde brood, fresella, eerst even onder de kraan, maar met Nederlands brood wordt dat erg zompig. 4 sneden bruin of volkoren oud brood 8 rijpe trostomaten, grof gehakt handje fijngesneden basilicum- of oreganoblaadjes goede extra vierge olijfolie zout, versgemalen peper eventueel 8 ansjovisfilets, in stukjes Rooster de sneden brood in 20 tot 25 minuten in een oven van 160 °C helemaal droog en krokant. Laat ze afkoelen en breek ze met je handen in grove stukken; leg ze op bordjes. Verdeel de tomaten met de kruiden en eventueel ansjovis over het brood en bestrooi met zout en peper. Schenk er veel, veel goede olijfolie over en eet het direct, als het brood nog knapperig is.
Italiaans gehaktbrood;
hoofdgerecht voor 6-8 personen Gebruik niet teveel vulling, en druk het gehakt stevig aan, anders valt het uit elkaar. De kruiderijen kun je wisselen, maar nootmuskaat en kerrie moeten er altijd in. Plakken overgebleven gehaktbrood zijn ook lekker op een boterham. 2 eieren 2 theelepels nootmuskaat 1 theelepel kerrie (1 eetlepel Italiaanse kruiden) 50 ml (koffie)room 3 theelepels zout 150 g hard oud brood, in kleine stukjes/blokjes bosje fijngehakte peterselie 1 gesnipperd uitje 700 -850 g biologisch half-om-half gehakt Vulling suggesties: restje gekookte worteltjes, broccoliroosjes, of reepjes salami. Klop ei, kruiden, room en zout goed door elkaar. Laat de broodblokjes hierin weken tot ze zacht zijn. Kneed dit mengsel met de peterselie en uisnippers grondig door de beide gehaktsoorten. Laat 10 minuten rusten. Druk de helft van het gehaktmengsel gelijkmatig uit in een ingevette cakevorm (1-1,5 liter). Leg de vulling er in de lengterichting op en bedek met de rest van het gehaktmengsel. Druk dit stevig aan, dek de vorm af met aluminiumfolie en bak het gehaktbrood 40 minuten in een voorverwarmde oven van 175 °C. Verwijder het folie en bak nog 20 minuten. Laat het gehaktbrood 5 minuten rusten en stort het. Snijd het in plakken en geef er verse tomatensaus bij, met sla, brood of pasta.
Wentelteefjes met banaan; toetje voor 6 personen Voor wentelteefjes is altijd oud brood nodig; met vers brood worden ze te slap. 1 vrije uitloop- of biologisch ei 200 ml melk kristalsuiker kaneel 1 zakje vanillesuiker 6 sneetjes oud brood, zonder korstjes boter of margarine basterdsuiker of honing naar smaak 3 bananen Klop het ei met 250 ml melk los tot je geen verschil in kleur meer ziet. Klop er vervolgens 1 eetlepel suiker, 1 theelepel kaneel en de vanillesuiker door. Snijd de broodsneetjes schuin door (in 12 driehoeken). Verwarm de oven voor op 80 °C of breng een laagje water aan de kook in een pan, waar je een bord op legt. Verhit een klontje boter of margarine in een grote (anti-aanbak)koekenpan tot het niet meer bruist. Haal intussen de helft van de driehoekjes brood door het ei-melkmengsel en draai ze een paar keer om; ze moeten goed doorweekt zijn, maar niet zo zacht dat ze uit elkaar vallen. Schep de brooddriehoekjes met een spatel één voor één uit het melkmengsel, laat ze even uitlekken en leg ze in de hete pan. Bak ze aan weerskanten mooi bruin, keer ze om met een pannenkoekmes of spatel. Schep ze op een schaal en houd ze warm in de oven of op het warme bord. Bak de rest van de wentelteefjes net zo: houd ze ook warm. Pel de bananen, snijd ze doormidden en snijd de helften in de lengte doormidden. Doe nog een klontje boter in de pan. Bak de banaanstukken aan weerskanten mooi bruin. Verdeel de wentelteefjes en bananen over 6 bordjes en bestrooi ze met basterdsuiker, of schenk er honing over.