Goede morgen lieve mensen,welkom bij Lipske!
O dierbaar België,O heilig land der vaad'ren...
allee ,allemaal rechtstaan:twisted:
Ik ken het nog helemaal ..wie nog?
Voor wij vertrekken..om 10 uur komt MUSJE met KNUFFELWIM ons halen ,eerst nog even dag zeggen hier.
Hierboven zien jullie zoon 1
tijdens de defilee enkele jaren geleden,
moet altijd lachen als ik hem in dat plunje zie staan:lol:
Vandaag moest hij in Mechelen zijn voor een parade,
hopelijk wordt het niet te hot,
want weet nog dat hij gezegd heeft dat het vreselijk warm is onder die beremuts:roll:
Voor de rest heb ik niet veel te vertellen(morgen misschien des te meer):twisted:
Ik wens jullie alvast een fijne Nationale feestdag toe ,
en niet vergeten:
GENIET VAN HET LEVEN,JE HEBT HET MAAR EVEN!
ANTWOORD OP DE VRAAG VAN DE DAG:
Uit welke vruchten wordt de alcoholische drank
'CALVADOS' bereid?
En dat zijn natuurlijk appels,
(Nestje durft wel eens een calvados met een koffie te nemen,
als we uit eten gaan)
KUS VAN DE JUF VOOR:
ANNEMIEK--PIETJE-BOB--CORRY--RIA--
NATOKEN--AMOR-FATI--JESKE en MANDY!
De Elzasser stokers hebben nooit iets gezien in appels - daarvoor moet men in Normandië zijn, het land van de calvados, genoemd naar een departement aan de Normandische kust waar ooit een Spaans galjoen, El Calvador, te pletter sloeg. Hoewel calvados ook met vruchten wordt bereid, is het toch principieel anders dan de Elzasser vruchten-distillaten. Calvados wordt niet gestookt van vergiste vruchten, maar van de lichte wijn van gegiste appels, de cider.
En het stooksel moet rijpen op eiken fusten, liefst vele jaren. Ook hiervoor stelt de wet bepaalde limieten, Calvados Vieux moet minstens drie jaar oud zijn, Vieil Réserve vier jaar oud en VSOP vijf jaar. De mooiste heeft minstens zes jaar gehad. Hij heeft dan een prachtige goudachtige kleur gekregen (vermijd al te bruine calvados, die is bijgekleurd). Uit het glas komt een fijne geur ons tegemoet, die meer aan appelbloesem in een lenteboomgaard dan aan de appel zelf doet denken en pas op de nasmaak komt de frisse smaak van de appelen los. Naar goed Normandisch gebruik drinkt men dit zeker niet alleen bij de koffie. Un petit calva bij het opstaan helpt om wakker te worden, aan de tapkast om elf uur wil het ook wel smaken, in een copieus maal slaat men halverwege een glaasje achterover, le trou Normand, het Normandische gat in een wat bezwaarde maag, en tenslotte geurt de calvados naast de koffie.
Calvados is een op cognac gelijkende sterke alcoholische drank (40% - 45%) verkregen door het destilleren van appelcider.
Deze appelcider wordt tweemaal gedestilleerd wat resulteert in een destillaat met een alcoholpercentage van 69% tot 72%. Hierna volgt een rijping op eikenhouten vaten. De rijptijd kan variëren van 1 tot 5 jaar. Tijdens het rijpingsproces verliest het destillaat een deel van zijn alcohol.
Gebruikt men als basis geen appelcider maar droesem, dan spreekt men van een Marc.
Calvados laat zich uitstekend combineren met de eveneens Normandische camembert. Commissaris Maigret uit de boeken van Georges Simenon was een bekend calvadosdrinker
Van alle fruitsoorten kan door alcoholische vergisting 'vruchtenwijn' worden gemaakt. Het distillaat daarvan heet "eau de vie". Calvados is een eau de vie, want de vrucht die er als basis voor dient is de appel. Cognac daarentegen is een distillaat van wijn (gemaakt van druiven) dit noemt men 'eau de vie de vin' en mag alleen zo heten als de basisdrank afkomstig is van druiven. Cognac is zo een 'eau de vie de vin', maar ook Armagnac, Asbach Uralt en brandewijn behoren tot dezelfde familie.
De gedistilleerde dranken ook sterke dranken genoemd, zijn uiterst rijk aan alcohol nl. gemiddeld 40% en aan energie (gemiddeld 2250 kcal/liter). Alle planten (granen, fruit) die rijk zijn aan suiker en zetmeel kunnen als basis gebruikt worden. Whisky, Vodka, Gin, Genever zijn afkomstig van granen, Calvados is bereid met appelen, Kirsch uit kersen.... enz..
Alcohol Blancs" is de Franse benaming voor de klare brandewijnen die gemaakt werden met fruit als basisgrondstof (dus geen melasse). Deze drank wordt bij ons als vruchten-brandewijn op de markt gebracht. Dit dranktype wordt vervaardigd door distillatie van de bessen of fruit (echter geen druiven) in een alambiek-ketel. Indien men een drank aanmaakt met druiven als grondstof wordt dit "Brandy" ( bv. Cognac) genoemd. Op de keper beschouwd is calvados in principe ook een "alcohol blancs"...! De drank moet veel van het aroma ,smaak en het karakter van de oorsponkelijke vruchten behouden. De gebruikte productnaam duidt meestal op het type van de gebruikte vrucht bv:.
- Kirsch = kersen
- Framboise = frambozen
- Poiré = peren
- Mirabelle = pruimen
Bedankt Amorreken!
VOLGENDE VRAAG VAN DE DAG:
Door wie werd "DE BRABANçONNE" geschreven?