Goede morgen lieve mensen,welkom bij Lipske!
Op deze laatste dag van 2010 wil ik beginnen met
alle lieve mensen die op mijn blog kwamen van harte en
uit het diepste van mijn hart te bedanken voor hun bezoekjes,
en voor alle steun en vriendschap die ik mocht ontvangen!
Wie heeft er al goede voornemens gemaakt voor 2011?
Ik ben niet zo verzot op die goede voornemens,
de intentie is er altijd wel,maar het waarmaken:roll:
Eén ding beloof ik wel ,ik blijf hier ..en liefst zolang mogelijk;
en hoop van jullie hetzelfde!
Voor Nestje is het niet zo'n prettig einde van het jaar,
hij zit met een kanjer van een abces op een tand,
zijn gezicht is ocharme helemaal vervormd:-(
Hopelijk is dat tegen morgen beter,
anders zal er van feesten niet veel in huis komen vrees ik!
Voor jullie wens ik een jaar waarin het beste uit 2010 ,
het slechtste voor 2011 wordt,
en niet vergeten:
GENIET VAN HET LEVEN,JE HEBT HET MAAR EVEN!
(NOG LANG ,NOG VEEL,EN NOG DIKWIJLS!)
**********
ANTWOORD OP DE VRAAG VAN DE DAG:
In welk land wordt de aperitiefwijn "SHERRY" gemaakt?
En dat is dus SPANJE!
KUS VAN DE JUF VOOR:
NATOKEN--BOJAKO en AMOR-FATI!
Tussen Sevilla en Cádiz in Zuidwestelijk Spanje vind je een klein maar heel kostbaar wijngebied, op de kalkachtige heuvels rond de monding van de Guadalquivir stroom.
Hier is de Jerez-wijn of de "sherry" geboren, één van de "grootste witte wijnen ter wereld" (Jancis Robinson), maar onbekend en daarom ook onbemind, zelfs door zogenaamde "wijnkenners". Voor velen is sherry "het aperitief dat je drinkt als je je geliefkoosde drank niet vindt"
Jerez de la Frontera is een gemeente in de Spaanse provincie Cádiz in de regio Andalusië met een oppervlakte van 1188 km². In 2008 telde Jerez de la Frontera 205.364 inwoners.
De stad vormde gedurende een lange periode in de middeleeuwen de grens tussen het christelijke noorden en het islamitische zuidelijk deel van Andalusië.
Jerez is bekend als de sherrystad ("Vino fino" of "Vino de Jerez"). Als men door de straten wandelt dringt de geur van Sherry door de witgekalkte muren van de Bodega's heen. In augustus/september van ieder jaar wordt er de 'Vendimia' gehouden, een driedaags druivenoogstfeest met kermis en markten. Op de muren staan de namen van de grote landeigenaren, zoals Pedro Domecq die grote delen van Andalusië rond Jerez bezitten en de grond verbouwen of gebruiken om (vecht-)stieren en paarden te fokken.
Sherry kan je globaal in twee TYPES indelen: FINO en OLOROSO.
Beide worden gemaakt van dezelfde vrij simpele druif - palomino fino, die ook tot een even simpele wijn leidt. Maar ongeveer zoals met de Furmint-druif in het Hongaarse Tokay gebeurt, wordt die wijn toch verbluffend opgewaardeerd door een speciale dubbele bewerking: de ontwikkeling onder de flor-schimmel en het solera-proces.
Een van de bekendste wijngebieden is Xerez in Analouzië. (Sherry). De historie van Andalouzië gaat terug op de Fenicische nederzetting Xera. Later werd ze een Romeinse kolonie (Astia Regia). In juli 711 versloegen de Moren onder Tarik ten zuiden van de stad de Visigoten (onder Roderik) en leidden daarmee hun verovering van het Iberisch schiereiland in. Onder Moorse heerschappij beleefde de stad Xerez de la Frontera een enorme bloeiperiode en werd ze aanzienlijk uitgebreid. In 1265 heroverde Alfons X de stad weer op de Moren, maar ze bleef lange tijd aan de Moors-christelijke. frontera (Sp., = grens).
Vergeleken met Frankrijk kent de wijnbouw in Spanje een lagere opbrengst per hectare. Dit komt door het droge klimaat, dat in het overgrote deel van Spanje heerst.
Jerez: (aan de zuidelijke Atlantische kust ten westen van Gibraltar). In deze streek worden vele wijnen en dranken geproduceerd. Meest bekend is Sherry. Sherry is een zoete en "versterkte" wijnsoort en is in feite een "Vin doux Naturel". Voor meer informatie over deze wijnen zie hoofdstuk "Sherry".
Jerez de la Frontera zelf, is een stad in de provincie Cádiz, in de autonome regio Andalusië, aan de Guadalete, met 184.000 inwoners. De stad is omgeven door uitgestrekte wijngaarden en vormt het middelpunt van de Spaanse wijn-, brandewijn- en likeurenindustrie (de zg. Jerez-wijnen).
De stad telt enige honderden wijnkelders en proeflokalen (bodega's) en is in september het toneel van een groots wijnfestival (Vendimia). Veel van de wijn is bestemd voor de export. Daarnaast is Jerez de la Frontera beroemd vanwege zijn paardenfokkerijen (Spaanse, Engelse en Arabische rassen; jaarlijks festival Feria del Caballo) en het flamenco-dansfestival in augustus. Zeer belangrijk toerisme, vanwege de festivals, maar ook vanwege de cultuurhistorische waarde van de stad (o.m. uurwerkenmuseum en Koninklijke Andalusische Rijschool).
Nota: In de bergen ten zuiden van Córdoba wordt een goudgele aperitiefwijn geproduceerd, de Montilla, die in type enigszins op sherry lijkt, maar die geen recht heeft op de beschermde naam sherry en ook nimmer het kwaliteitsniveau van een goede sherry bereikt.
Bedankt Amorreken!
VOLGENDE VRAAG VAN DE DAG:
Aan welke rivier ligt de Amerikaanse hoodstad
WASHINGTON?