Wat is HSP ?
HSP, Highly Sensitive Person of hoog sensitief persoon is een persoon die gevoeliger is voor indrukken van de buitenwereld dan anderen. Hoogsensitiviteit is een karaktertrek en geen ziekte. Zorg er dan ook voor dat je er op die manier mee omgaat. Het gaat om subtielere nuances waarnemen en sneller overprikkeld geraken. Geluiden zijn bijvoorbeeld prikkels die een HSP-er volledig van slag kunnen maken. Denk maar aan vuurwerk of een laagvliegend vliegtuig. Ook geuren kunnen overprikkelend zijn.
Deze karaktertrek heeft vele goede kanten, maar het is ook uitkijken voor valkuilen in deze steeds sneller draaiende maatschappij.
Laten we even wat eigenschappen van een HSP op een rijtje zetten :
-
ze zijn zorgzaam en bewust
-
ze merken veel meer details en nuances op
-
ze voelen stemmingen en emoties van anderen sterk aan
-
ze dromen en fantaseren veel
-
ze zijn snel ontroerd door bijvoorbeeld : natuur of muziek
-
ze houden van stilte en rust
-
ze werken graag in hun eigen tempo
-
ze denken veel na en bekijken de dingen van alle kanten.
Hoogsensitiviteit, een positieve karaktertrek
HSP - ers zijn beter in het bemerken van fouten en dus ook in het vermijden ervan. Ze zijn gewetensvolle werkers , ook harde werkers. Ze merken kleine nuances veel sneller op dan anderen en ze kunnen zeer geconcentreerd zijn als andere mensen ze niet afleiden. Ze zijn in staat om dingen op een veel dieper niveau te verwerken. Ze voelen stemmingen en emoties van anderen sterk aan.
Opgelet voor valkuilen van hoogsensitiviteit
Al de bovengenoemde eigenschappen kunnen snel een valkuil worden omdat de HSP-er ze veel sterker beleeft. Het sneller opmerken van fouten kan er soms toe leiden dat de HSP-er bang wordt om deze fouten te maken , wat ertoe kan leiden dat hij niets meer doet teneinde ze niet te maken.
Doordat ze zo gewetensvol en hard werken en ook geen fouten dulden , kan dit perfectionistische gedrag soms te ver gaan. Dit kan leiden tot een burn-out.
Door het sterk aanvoelen van emoties en stemmingen van anderen, kunnen ze zich verliezen in de emoties van anderen. Ze kunnen op dat moment geen onderscheid meer maken tussen hun eigen emoties en die van een ander.
Wat als je overprikkeld wordt ?
Een overprikkeling kan op korte of lange termijn voorvallen. Elke HSP-er zal er op zijn eigen manier mee omgaan of moeten mee leren omgaan. Zoek voor jezelf een methode die je gemoed weer tot rust brengt. Probeer te achterhalen welke dingen je overprikkelen en hoe je dit kan doorstaan zonder onderuit te gaan. Eens je dat leert, kan je in bepaalde situaties sneller handelen en de overprikkeling voor zijn of ze toch minstens niet uit de hand laten lopen.
Voor de ene kan intensief sporten kalmte brengen, de andere kan misschien makkelijker rustig worden bij een zacht muziekje. Enkele tips om korte termijn prikkeling weg te werken :
-
neem gewoon een rustpauze ( ga bijvoorbeeld even weg uit een groep mensen als je voelt dat je over je toeren raakt)
-
oefen een hobby uit
-
doe aan sport : voor de ene is hardlopen goed, de andere heeft meer nood aan tai-chi of yoga (zoek voor jezelf wat best bij je past)
-
een rustig fietstochtje of een wandeling in de natuur kunnen wonderen doen.
Als je op lange termijn overprikkeld wordt door bijvoorbeeld een werksituatie waar je inzit probeer dan het volgende :
-
ga na waarvan je precies overprikkeld wordt en probeer om de situatie te veranderen op een positieve manier (vb. wordt je reeds 's morgens overprikkeld door de ochtendstress binnen het gezin, ga dan eens na wat je kan veranderen. Het zijn vaak kleine dingen, die grootse effecten kunnen hebben. Dek bijvoorbeeld 's avonds de ontbijttafel al, leg jouw kleren en die van de kinderen klaar, maak de boekentassen op voorhand,sta een paar minuten vroeger op... Je zal zien dat het de volgende morgen minder hectisch is en dus het dus ook zo zal aanvoelen).
-
breng balans in je leven
-
zoek veel rust
-
let op je voeding , gezonde voeding is een must
lukt het je niet , zoek dan professionele hulp (let hierbij op : HSP is nog niet echt erkend in deze maatschappij en zal vaak afgedaan worden als aanstellerij). Sommige artsen schrijven al sneller anti-depressiva voor dan anderen. Voor professionele hulp verwijs ik je graag naar HPSvlaanderen op : http://www.hspvlaanderen.be/ .../...
Cfr. : http://users.telenet.be/HSP2/index.htm
Ben jij HSP ? Doe te test : http://users.telenet.be/HSP2/test_hsp.htm
07-03-2006 om 14:55
geschreven door Doetsi
|