Pie met kip ----------- 4 personen ------------ Laat 150 g in fijne plakjes gesneden champignons in het sap van 1 citroen marineren.Schil 2 aardappelen en 2 wortels en snij ze in blokjes.Kook ze in de stoomkoker.Meng ze met 200 g blokjes gebraden kip,de uitgelekte champignons,zout,peper,2 el gehakte peterselie en 25 cl bechamelsaus.Bekleed een taartvorm met hoge rand met een schijf bladerdeeg.Giet het mengsel erin ,dek het af met een tweede schijf deeg,duw het midden in en bak 40 min.in een warme oven op stand 6-7 (200°C).Onweerstaanbaar met een groen salade met vinaigrette.
THE SINAASAPPELMARMELADE MET WHISKY --------------------------------------------------------- 4 personen ------------ Was 1 kg onbehandelde sinaasappels.Snij ze in dunne schijven.Doe ze in een kookpan met 3 l bronwater.Dek af en laat 12 uur op een koele plaats rusten.Breng daarna aan de kook en laat 2 uur op een laag vuur sudderen.Voeg +/- 3,5 kg fijne kristalsuiker toe wanneer de bereiding is afgekoeld.Roer zorgvuldig om,breng aan de kook en laat 30 min.op een hoog vuur koken.Voeg 10 cl whisky toe,roer om en giet in potten.
Gebakken tofoe met groenten en sesam ---------------------------------------- Marineer 200 g tofoeblokjes in 2 el sojasaus,2 geperste teentjes knoflook en het sap van 1 limoen.Bak ze 5 min.in de wok in 1 el arachideolie.Haal de tofoe eruit en zet aan de kant..Bak ver volgens 1 rode en 1 gele paprika in blokjes en 200 g (gekookte)sperziebonen gedurende 5 minuten op een matig vuur in 2 el olie.Voeg 2 el sesamzaadjes,de tofee en de marinade toe.Warm 1 min.op,bestrooi met verse koriander en dien op.
Stoof 300g diepgevroren rataouille in 2el olijfolie met 1geperst teentje knoflook,1kl gedroogde oregano peper en zout.laat uitlekken en verdeel over 4 ingevette ovenschoteltjes .voeg bij elk ovenschoteltje 1 el room en vervolgens 1ei. Laat 6 minuten au bain-marie bakken op stand6-7(200graden).Het eiwit moet stevig zijn,met een nog vloeibare dooier.
Wok met rundvlees en gember ------------------------------- Voorbereiding:25 min,bereiding:5 min, rusttijd:20 min voor 4 personen ------------------------------------------------------ ------------------ 500 g minuutsteak 50 g gember 3 el arachideolie 1 el runderfond 1 kl fijne kristalsuiker 1/2 kl zwarte peper uit de molen
Voor de marinade ------------------ 2 el sojasaus 2 el rijstwijn of droge xeres 1 el sesamolie 1 el maiszetmeel
Snijd het vlees in heel dunne plakjes en dan in lintjes.Meng in een kom de ingrediënten van de marinade. Voeg het vlees toe,meng goed en laat 20 min.marineren in de koelkast. Pek en hak de gember fijn.Sauteer het vlees in een wok gedurende 2 min.op een hoog vuur in 2 el olie,waarbij je roert met een houten spatel. Zet het vlees opzij. Veeg de wok schoon met keukenpapier.Bak de gember gedurende 1 min.in de resterende olie samen met de bouillon,de peper en de suiker.Voeg het vlees toe en warm het geheel nog gedurende 1 min.door. HEERLIJK MET/rijstnoedels en wokgroenten.
Cheddar Met Porto Laat 250 g cheddar in blokjes 12 u.in de koelkast weken in 10 cl rode porto,10 cl stevige rode wijn en 1 fijngehakte grijze sjalot,en draai ze regelmatig om.Laat ze uitlekken,droog ze af met keukenpapier en dien op schaaltjes.
Ijskoude tomatensoep Dompel 600 g tomaten onder in kokend water,pel ze en meng ze samen met 1 gesnipperde ui,1 wortel in blokjes,1 tak groene selder en 2 el olijfolie.Kook alles 5 min.met 30 cl water,zout en peper.Laat afkoelen en haal door een puntzeef.Breng op smaak met het sap van 1 citroen en 2 el fijngeknipt basilicum en dien ijskoud op.
The Porridge Voor 1 persoon ----------------- Breng 2 1/2 kopjes melk aan de kook.Giet er 1 kopje havervlokken in,roer en laat weer opkoken.Laat 1 minuut sudderen.Dek af en laat 5 minuten.op een laag vuur indikken.Giet in diepe borden met een snuifje saus zout,bruine suiker en een beetje koude melk die de suiker zal kristalliseren.Dien warm op,al dan niet met stukjes fruit.
Mint Sauce of (Muntsaus) voor 4 personen
Een eenvoudig lamsgebraad kan je extra smaak geven met muntsaus.Hak muntblaadjes fijn (+/- 4 el) en mix ze samen met 1 KL fijne kristalsuiker in een keukenrobot tot een fijne puree.Voeg nadien 2 el citroensap,1 el wittewijn-of ciderazijn en 4 el kokend water toe en mix opnieuw.Laat 30 min.rusten en dien op.(Deze saus blijft 1 week goed in de koelkast)
Gestoofde bosworteltjes op z'n Zuid-Afrikaans ----------------------------------------------- 1 Bos worteltjes Schil en sap van 2 mandarijnen of van 1 sinaasappel 2 eetl.boter 1 eetl.honing 1 eetl.gembersiroop 1 eetl.ketjap manis zout en versgemalen peper 3 eetl.gehakte koriander of peterselie,vers of diepvries
VOORBEREIDEN: --------------------- Schrap de worteltjes,laat dunne worteltjes heel en halveer de dikkere.Snijd de schil van de mandarijnen of sinaasappel in mooie dunne reepjes.
BEREIDEN: ------------- Schep de worteltjes,citrusschil,sitrussap,boter,honing,gembersiroop en ketjap in een braadpan.Zet de pan op de warmtebron,zodat de boter smelt en het vocht aan de kook komt.Roer om,dek de pan af en zet hem op een lage stand.Stoof circa 10 minuten net gaar.Schud af en toe.Neem de deksel van de pan en laat het stoofvocht iets inkoken.Schep de worteltjes op een schaal en bestrooi ze met koriander of peterselie.
BEREIDINGSTIJD:ca.20 min
SERVEERSUGGESTIE: -------------------------- Lekker bij kip in kerriesaus en gele rijst
Droomthee ------------ Een kalmerend drankje om u slaperig te maken en helder te laten dromen --------------------------------------------------------------------------- U hebt nodig ------------- 1 tl kamillebloesem 1/2 tl gedroogde muntblaadjes Gemberpoeder Nootmuskaat Een kom en een lepel Een zeef Honing en vers citroensap Een schone mok
Alle culturen gebruiken kruiden voor verschillende doeleinden:elke streek heeft zijn eigen planten voor het verzachten van pijn,verlagen van koorts,genezen van ziekten en stimuleren van een goede nachtrust.Deze kruiden zijnn tegenwoordig te koop in reformzaken.Let er altijd goed op dat u het juiste kruid te pakken hebt en koop alleen kruiden in een betrouwbare winkel.Hieronder staat een veilig,eenvoudig en doeltreffend recept voor een drankje dat u zal helpen in slaap te komen en u duidelijke dromen zal brengen.
Uitvoering ----------- Voor één kop droomthee heb u 1 tl gedroogde kamillebloesem,1/1 tl gedroogde muntblaadjes ,een mespuntje gemberpoeder en een mespuntje nootmuskaat nodig.Doe de kruiden in een kom,voeg 300 ml kokend water toe en laat het geheel onder af en toe roeren 5 minuten trekken,terwijl u zingt:
"Zoete kruiden,slaapkruiden in deze thee,geef me mooie en heldere dromen mee."
Giet het mengsel in een schone mok.Voeg eventueel wat citroensap of honing toe en drink deze thee warm of koud.Een klein beetje thee laat de slaap al snel komen en maakt uw droom helder.
Mispels -------- Misschien zag u ze onlangs nog liggen en wist u niet meer wat het waren.De mispel is een wat vergeten vrucht met een karakteristieke roestbruine kleur.Hij heeft de grootte van een wild appel.iedereen kent de uitdrukking 'zo rot als een mispel',maar echt rot hoeven mispels niet te zijn om te worden opgegeten.Wel moeten ze zover narijpen tot ze zacht zijn en hun kenmerkende geur verspreiden.
MISPEL-DRAGONGELEI ----------------------------- (voor 4 - 5 potten van circa 350 gram )
2 kg heel rijpe mispels 3 dl witte wijn 1 dl citroensap ca. 1250 g suiker 15 g geleerpoeder 2 - 3 takjes verse dragon
Zet de radio zacht en we gaan er aan beginnen. ----------------------------------------------- Was de mispels en snijd ze doormidden,of snijd grote exemplaren in vieren. Doe de mispels met de witte wijn en het citroensap in een royale pan en breng ze aan de kook. Laat ze zachtjes circa. 1 uur doorkoken tot ze zacht zijn Leg een schone doek in de zeef,zet deze boven een kom,doe de zachte mispels erin en laat de vruchten een nacht goed uitlekken. Of hang de mispels in een doek boven een kom. Neem hier de tijd voor,druk de vruchten niet uit,dit maakt het sap en dus later de gelei troebel; Meet de hoeveelheid gezeefd sap en weeg aan de hand van deze hoeveelheid het gewicht aan suiker af. Reken op 350 gram suiker per halve liter sap. Roer de afgewogen hoeveelheid suiker uit met het geleerpoeder en voeg dit toe aan het mispelsap. Breng de massa opnieuw aan de kook en laat de gelei inkoken tot de gewenste dikte. Voeg op het laatst de blaadjes toe en schenk de hete gelei in de schoongemaakte potten. Sluit de potten af met vochtig huishoudfolie en een schroefdeksel en zet ze circa 10 minuten omgekeerd weg. Keer de potten regelmatig zodat de blaadjes dragon zich goed in de gelei kunnen verdelen
Bewaren:circa 12 maanden houdbaar
Serveren:Lekker bij vleesgerechten
Tip:Zonder dragon is mispelgelei ook heel lekker op toast en als aanvulling op taarten. Reken dan op 500 gram suiker per halve liter sap.
Gelei van bloedsinaasappelen met passievruchten -------------------------------------------------- Sap van 6-8 bloedsinaasappelen
50 g suiker
sap van 4-5 passievruchten
1 citroen
geleisuiker (1 deel geleisuiker op 1 deel sap)
(Voor 3-4 potten van circa 450 gram)
Was de helft van de sinaasappelen en schil ze heel dun af zodat alle witte velletjes worden verwijderd. Snijd de schillen in mooie dunne reepjes.
Breng de reepjes aan de kook met de suiker en zoveel water dat ze net onder staan en laat ze 10 minuten flink doorkoken.
Spoel de schilletjes vervolgens af onder koud stromend water en laat ze goed uitlekken.
Pers alle sinaasappelen en schenk het sap door een zeef in de maatkan. Snijd de passievruchten doormidden en pers ze uit.Dit gaat heel goed met behulp van een citruspers. Schenk het sap door een zeef bij het sinaasappelsap in de maatkan.
Pers de citroen uit en schenk het sap door een zeef in de maatkan.Meet de hoeveelheid sap en schenk dit in een pan met dike bodem.
Voeg eenzelfde hoeveelheid geleisuiker toe,roer even door en breng alles aan de kook.Roer af en toe goed door.
Laat de gelei,als hij kookt,zonder deksel 4-6 flink borrelend doorkoken. Voeg de laatste 2 minuten de uitgelekte schilletjes toe.
Controleer de gelei op de juiste dikte en doe hem over in de schoongemaakte potten.
Zet de potten circa 10 minuten omgekeerd op een doek. Draai de potten na 5 minuten eenmaal om en zet ze dan weer omgekeerd weg,zodat de schilletjes niet naar één kant zakken.
KNOFLOOKPICKLES -------------------------- Met Magnetron ---------------- (Voor 1 pot van circa 450 gram) --------------------------------- *400 g knoflooktenen (circa 350 gram schoonn gewicht) *2 theel.zout *2 1/2 dl rode-wijnazijn *50 g suiker *2 laurierblaadjes *10 peperkorrels *stukje verse gemberwortel van 3-4 cm
Magnetrongerei: ---------------- -een schaal met een inhoud van 2 liter
Pel de knoflooktenen en leg ze in een schaal.Voeg zoveel water met het zout toe dat zenet onder staan.
Zet de schaal in de magnetron,afgedekt,circa 5 minuten,ca 750 Watt en laat het geheel aan de kook komen.Laat de knoflooktenen vervolgens,afgedekt,nog 2 minuten,ca 750 Watt,doorkoken.
Giet de knoflooktenen af en laat ze uitlekken.
Doe azijn,water,suiker,laurierblaadjes,peperkorrels en de in 2-3 stukken gesneden gemberwortel in de schaal en zet deze in de magnetron,afgedekt,3-5 minuten,ca.750 Watt,zodat het vocht aan de kook komt.
Roer tussentijds tweemaal door zodat de suiker goed oplost.Laat het vocht nog 2 minuten goed doorkoken,afgedekt,ca.750 Watt.
Doe de uitgelekte knoflooktenen in de pot.
Giet direct het vocht met de kruiden over de knoflooktenen en sluit de pot af met vochtig huishoodfolie en schroefdeksel.Zet de pot circa 10 minuten omgekeerd op een doek.