Infoblok --------- Werktijd :45min baktijd:ca.45 min voor 1 ronde vorm (26 cm doorsnee) 4 porties ca.950 kcal per portie
Ingrediënten ------------ voor het kwark-oliedeeg ------------------------- 200 g tarwebloem type 405 1/2 tl zout 1 tl bakpoeder 100 g magere kwak 4 el melk een beetje bloem voor het uit rollen een beetje vet voor de vorm
Voor de garnering ------------------- 3 takjes marjolein 4 kleune,vaste aardappelen (mogen niet verbrokkelen bij het koken) 300 gt mager buikstuk van het varken zonder zwoerd 3 kleine uien 2 kleine,zure appelen (bv.boskoop) 1 el olie een snufje zout zwarte peper 50 g licht belegen Goudse kaas 100 g room 50 ml melk 2 verse eieren
1.De bakoven op 200°C voor verwarmen.Voor het deeg:de bloem met zout en bakpoeder vermengen.Kwark,melk en olie erbij voegen en alles tot een elastisch deeg kneden.
2.Het deeg op een slechts licht met bloem bestrooid werkblad iets groter dan de vorm uitrollen. De vorm invetten en met het deeg bekleden. Rondom een goede 3 cm hoge rand vormen. Het deeg op de middelste rooster van de bakoven ongeveer 15 minuten 'blind' bakken.
3.Intussen de marjolein wassen,droogdeppen,de blaadjes afplukken en 1 el ervan voor de vulling afplukken.De ongeschilde aardappelen samen met de overgebleven marjolein in water net gaar koken.Het buikstuk van het varken in blokjes snijden.De uien pellen en in blokjes snijden.De appelen schillen,in vieren snijden,van het klokhuis ontdoen en in blokjes snijden.
4.Het buikstuk van het varken in hete olie knapperig braden.Uien en appelen erbij voegen en goudgeel braden.Het geheel met zout en peper kruiden.De blaadjes marjolein erdoor mengen.
5.De kaas grof raspen.De aardappelen pellen en in vieren snijden.Schik ze decoratief op het deeg en bestrooi ze met peper.Vul de ruimte tussen de aardappelen met het mengsel van uien en aardappelen op.
6.De room met de melk en de eieren door elkaar roeren,met zout en peper flink pittig maken en dit over de ingrediënten in de vorm gieten. Vervolgens de kaas gelijkmatig erover verdelen.De taart op de onderste rooster van de oven gedurende ongeveer 30 minuten bakken tot het oppervlak een goudgele kleur geeft.
Variatie op het recept ---------------------- Als u liever een pittiger kaas lust,probeer u dan dit recept eens met in kleine blokjes gesneden blauwe schimmelkaas (bijv.gorgonzola)
Ribbetjes om je vingers bij af te likken ---------------------------------------- Voor 2 personen ------------------ 8 spareribs 1 kleine ui 1 steranijs 1 kaneelstokje,in schorsachtige stukjes gebroken 1 groene chilipeper,grof gehakt stuk verse gemberwortel van 2 tot 3 cm,geschild,in dunne plakjes gesneden de geraspte schil en het sap van een halve limoen 2 eetlepels sojasaus 1 eetlepel arachideolie 1 eetlepel donkere siroop 0,6 dl ananassap (uit een blik)
Doe de sparreribs in een grote plastiekzak.Pel de ui,snijd hem in 8 parten en doe ook die,evenals de steranijs,het verbrokkelde kanelstokje,de stukjes chilipeper en de plakjes gember,in de zak. Giet het limoensap,de geraspte limoenschil,de sojasaus,de arachideolie,de stroop en het ananassap in een maatbeker en roer ze goed door elkaar.Giet ook dit mengsel in de zak.Knoop of bind de zak dicht en schud en kneed de zak met alles erin.Het is ideaal als je het vlees tot de volgende dag in de koelkast legt,maar minstens twee uur op een koel plekje ergens in de keuken is ook goed. Verwarm de oven voor op 200° C/gasovenstand 6.Laat de gemarineerde ribbetjes op kamer temperatuur komen.Giet de hele inhoud van de zak in een braadslee en zet die een uur in de oven.Keer halverwege de braadtijd de ribbetjes om zodat ze aan de andere kant ook een beetje bruin worden. Doe de inhoud van de braadslee over op een grote platte schaal en klaar ben je. Als toetje zou ik een grote kom aardbeien voor willen stellen.Ze zijn er net achter gekomen dat aardbeien de seksuele drift sterker stimuleren dan welk ander voedsel ook.Of je dit soort dingen moet geloven weet ik niet,want hoe kun je dat meten,maar blijkbaar is zink,dat in buitengewoon grote hoeveelheid in de pitjes zit, een natuurlijk afrodisiacum.Het is een intressant vorbeeld van het verschijnsel dat mensen vaak om de verkeerde redenen in iets geloven - jarenlang geloofde men dat aardbeien seksuele lusten opwekten omdat men meende dat pitjes vruchtbaarheid betekenden en aardbeien hebben er inderdaad nogal wat.Wat je er ook van gelooft,ik hoop dat geen van beide partijen door de vruchtjes gestimuleerd hoeft te worden.
Pie met kip ----------- 4 personen ------------ Laat 150 g in fijne plakjes gesneden champignons in het sap van 1 citroen marineren.Schil 2 aardappelen en 2 wortels en snij ze in blokjes.Kook ze in de stoomkoker.Meng ze met 200 g blokjes gebraden kip,de uitgelekte champignons,zout,peper,2 el gehakte peterselie en 25 cl bechamelsaus.Bekleed een taartvorm met hoge rand met een schijf bladerdeeg.Giet het mengsel erin ,dek het af met een tweede schijf deeg,duw het midden in en bak 40 min.in een warme oven op stand 6-7 (200°C).Onweerstaanbaar met een groen salade met vinaigrette.
THE SINAASAPPELMARMELADE MET WHISKY --------------------------------------------------------- 4 personen ------------ Was 1 kg onbehandelde sinaasappels.Snij ze in dunne schijven.Doe ze in een kookpan met 3 l bronwater.Dek af en laat 12 uur op een koele plaats rusten.Breng daarna aan de kook en laat 2 uur op een laag vuur sudderen.Voeg +/- 3,5 kg fijne kristalsuiker toe wanneer de bereiding is afgekoeld.Roer zorgvuldig om,breng aan de kook en laat 30 min.op een hoog vuur koken.Voeg 10 cl whisky toe,roer om en giet in potten.
Gebakken tofoe met groenten en sesam ---------------------------------------- Marineer 200 g tofoeblokjes in 2 el sojasaus,2 geperste teentjes knoflook en het sap van 1 limoen.Bak ze 5 min.in de wok in 1 el arachideolie.Haal de tofoe eruit en zet aan de kant..Bak ver volgens 1 rode en 1 gele paprika in blokjes en 200 g (gekookte)sperziebonen gedurende 5 minuten op een matig vuur in 2 el olie.Voeg 2 el sesamzaadjes,de tofee en de marinade toe.Warm 1 min.op,bestrooi met verse koriander en dien op.
Stoof 300g diepgevroren rataouille in 2el olijfolie met 1geperst teentje knoflook,1kl gedroogde oregano peper en zout.laat uitlekken en verdeel over 4 ingevette ovenschoteltjes .voeg bij elk ovenschoteltje 1 el room en vervolgens 1ei. Laat 6 minuten au bain-marie bakken op stand6-7(200graden).Het eiwit moet stevig zijn,met een nog vloeibare dooier.
Wok met rundvlees en gember ------------------------------- Voorbereiding:25 min,bereiding:5 min, rusttijd:20 min voor 4 personen ------------------------------------------------------ ------------------ 500 g minuutsteak 50 g gember 3 el arachideolie 1 el runderfond 1 kl fijne kristalsuiker 1/2 kl zwarte peper uit de molen
Voor de marinade ------------------ 2 el sojasaus 2 el rijstwijn of droge xeres 1 el sesamolie 1 el maiszetmeel
Snijd het vlees in heel dunne plakjes en dan in lintjes.Meng in een kom de ingrediënten van de marinade. Voeg het vlees toe,meng goed en laat 20 min.marineren in de koelkast. Pek en hak de gember fijn.Sauteer het vlees in een wok gedurende 2 min.op een hoog vuur in 2 el olie,waarbij je roert met een houten spatel. Zet het vlees opzij. Veeg de wok schoon met keukenpapier.Bak de gember gedurende 1 min.in de resterende olie samen met de bouillon,de peper en de suiker.Voeg het vlees toe en warm het geheel nog gedurende 1 min.door. HEERLIJK MET/rijstnoedels en wokgroenten.
Cheddar Met Porto Laat 250 g cheddar in blokjes 12 u.in de koelkast weken in 10 cl rode porto,10 cl stevige rode wijn en 1 fijngehakte grijze sjalot,en draai ze regelmatig om.Laat ze uitlekken,droog ze af met keukenpapier en dien op schaaltjes.
Ijskoude tomatensoep Dompel 600 g tomaten onder in kokend water,pel ze en meng ze samen met 1 gesnipperde ui,1 wortel in blokjes,1 tak groene selder en 2 el olijfolie.Kook alles 5 min.met 30 cl water,zout en peper.Laat afkoelen en haal door een puntzeef.Breng op smaak met het sap van 1 citroen en 2 el fijngeknipt basilicum en dien ijskoud op.
The Porridge Voor 1 persoon ----------------- Breng 2 1/2 kopjes melk aan de kook.Giet er 1 kopje havervlokken in,roer en laat weer opkoken.Laat 1 minuut sudderen.Dek af en laat 5 minuten.op een laag vuur indikken.Giet in diepe borden met een snuifje saus zout,bruine suiker en een beetje koude melk die de suiker zal kristalliseren.Dien warm op,al dan niet met stukjes fruit.
Mint Sauce of (Muntsaus) voor 4 personen
Een eenvoudig lamsgebraad kan je extra smaak geven met muntsaus.Hak muntblaadjes fijn (+/- 4 el) en mix ze samen met 1 KL fijne kristalsuiker in een keukenrobot tot een fijne puree.Voeg nadien 2 el citroensap,1 el wittewijn-of ciderazijn en 4 el kokend water toe en mix opnieuw.Laat 30 min.rusten en dien op.(Deze saus blijft 1 week goed in de koelkast)
Gestoofde bosworteltjes op z'n Zuid-Afrikaans ----------------------------------------------- 1 Bos worteltjes Schil en sap van 2 mandarijnen of van 1 sinaasappel 2 eetl.boter 1 eetl.honing 1 eetl.gembersiroop 1 eetl.ketjap manis zout en versgemalen peper 3 eetl.gehakte koriander of peterselie,vers of diepvries
VOORBEREIDEN: --------------------- Schrap de worteltjes,laat dunne worteltjes heel en halveer de dikkere.Snijd de schil van de mandarijnen of sinaasappel in mooie dunne reepjes.
BEREIDEN: ------------- Schep de worteltjes,citrusschil,sitrussap,boter,honing,gembersiroop en ketjap in een braadpan.Zet de pan op de warmtebron,zodat de boter smelt en het vocht aan de kook komt.Roer om,dek de pan af en zet hem op een lage stand.Stoof circa 10 minuten net gaar.Schud af en toe.Neem de deksel van de pan en laat het stoofvocht iets inkoken.Schep de worteltjes op een schaal en bestrooi ze met koriander of peterselie.
BEREIDINGSTIJD:ca.20 min
SERVEERSUGGESTIE: -------------------------- Lekker bij kip in kerriesaus en gele rijst
Droomthee ------------ Een kalmerend drankje om u slaperig te maken en helder te laten dromen --------------------------------------------------------------------------- U hebt nodig ------------- 1 tl kamillebloesem 1/2 tl gedroogde muntblaadjes Gemberpoeder Nootmuskaat Een kom en een lepel Een zeef Honing en vers citroensap Een schone mok
Alle culturen gebruiken kruiden voor verschillende doeleinden:elke streek heeft zijn eigen planten voor het verzachten van pijn,verlagen van koorts,genezen van ziekten en stimuleren van een goede nachtrust.Deze kruiden zijnn tegenwoordig te koop in reformzaken.Let er altijd goed op dat u het juiste kruid te pakken hebt en koop alleen kruiden in een betrouwbare winkel.Hieronder staat een veilig,eenvoudig en doeltreffend recept voor een drankje dat u zal helpen in slaap te komen en u duidelijke dromen zal brengen.
Uitvoering ----------- Voor één kop droomthee heb u 1 tl gedroogde kamillebloesem,1/1 tl gedroogde muntblaadjes ,een mespuntje gemberpoeder en een mespuntje nootmuskaat nodig.Doe de kruiden in een kom,voeg 300 ml kokend water toe en laat het geheel onder af en toe roeren 5 minuten trekken,terwijl u zingt:
"Zoete kruiden,slaapkruiden in deze thee,geef me mooie en heldere dromen mee."
Giet het mengsel in een schone mok.Voeg eventueel wat citroensap of honing toe en drink deze thee warm of koud.Een klein beetje thee laat de slaap al snel komen en maakt uw droom helder.