In de mandenvlechterij werden vroeger veel mallen gebruikt bij kleinere mandjes die mooi moesten ogen of die een vorm hadden die moeilijk uit de hand te maken was. Het was werk dat heel dikwijls door vrouwen werd gedaan. In de neergang van de mandenmakerij, na de tweede wereldoorlog, werden de meeste mallen opgestookt. Er resten er niet zo veel meer van. De mallenmaker was een aparte toeleveringsstiel. De vlechter maakte ze meestal niet zelf. Wel deed hij er aanpassingen aan.
07-04-2007
Mallen
In streken met professionele mandenmakers vondt je meestal ook wel een houtbewerker die die zich toelegde op produkten voor de vlechterij; zoals onderstellen voor wiegen, wieltjes voor speelgoedpoppenwagentjes, houten bodems, maar ook mallen. Deze laatse werden gemaakt in series van vijf zes stuks van klein naar groot.
Mallen
Kunnen gemaakt zijn uit één stuk. Dit kan alleen maar voor openvallende manden.
Mallen samengesteld
Als een mand naar boven toe vernauwd, dan kan de mal natuurlijk niet uit één stuk vervaardigd worden. Ze zou, als er rond gevlochten is, niet meer uit de mand gehaald kunnen worden. Vandaar dat ze uit meerdere stukken, drie of vijf gemaakt wordt. Deze kunnen met schroeven of zwaluwstaarten samengehouden worden. Als de mand af is kunnen de delen er één voor één uitgehaald worden.
08-04-2007
Bodemmallen
Ovale en ronde ringen om bodems te maken worden ook op mallen gevormd. Zo zijn ze juister van vorm en van de zelfde maat. Men plooit rond de mal een dikke wis. Op de alzo bekomen ring of ovaal worden daarna staken opgebonden en wordt de bodem volgevlochten.