NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Parochie Sint-Martinus Retie
Inhoud blog
 • Geslaagde vastenbezinning Sint-Augustinus (3)
 • Geslaagde vastenbezinning Sint-Augustinus (2)
 • Geslaagde vastenbezinning Sint-Augustinus (1)
 • Kerkpaaspoets
 • Doopvoorbereiding en doopviering
  Zoeken in blog

  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   
  Archief
 • Alle berichten
  23-03-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geslaagde vastenbezinning Sint-Augustinus (3)

  Een 60-tal mensen uit Retie, Dessel en Postel woonde in de Mantel de vastenbezinning bij, opgeluisterd door de Gregorianen. Het werd een naar inhoud en opbouw erg geslaagde avond

  Priester Paul Stappaerts lichtte drie kernwoorden toe: vasten, gebed, leven in relatie.

  Leven in relatie

  Relatie met mezelf: Religie is wat de mens doet met zijn eigen alleen-zijn. Ik moet niet enkel een aandachtig hart hebben voor mijn werk en voor anderen, maar ook voor mezelf. Om te kunnen luisteren naar wat er in mezelf omgaat, moet ik momenten van stilte inlassen. De stilte werpt me terug op het wezenlijke, op mijn wezen. Zij brengt mij tot rust, toont mij mijn sterke kanten en mijn beperktheden.

  Relatie met de andere: Mijn geloofsbeleving hangt rechtstreeks samen met mijn houding tegenover anderen. Alleen als ik me echt met de ander verbonden voel, is er contact mogelijk. Zonder verbondenheid blijft elke relatie oppervlakte. 'Als ik de liefde niet heb, ben ik niets' (1 Kor 13,2)

  Relatie met God: De vastenperiode is een tijd van verinnerlijking die de mens in staat stelt in contact te treden met een 'onzichtbare' wereld, met het goddelijke. De dragende grond is het verlangen om het goddelijke in mij ruimte te geven, zowel bij hoogtes als bij laagtes.

  (foto's Maria Van den Put)  23-03-2017, 22:05 Geschreven door Parochie Sint-Martinus


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geslaagde vastenbezinning Sint-Augustinus (2)


  Een 60-tal mensen uit Retie, Dessel en Postel woonde in de Mantel de vastenbezinning bij, opgeluisterd door de Gregorianen. Het werd een naar inhoud en opbouw erg geslaagde avond

  Priester Paul Stappaerts lichtte drie kernwoorden toe: vasten, gebed, leven in relatie.

  Gebed

  Gebed drukt voor christenen een persoonlijke relatie met God uit. God is daar waar men hem binnenlaat, waar men elkaar liefdevol draagt. 'Ik ben de wijnstok en jullie zijn de ranken. Als iemand in mij blijft en ik in hem, zal hij veel vrucht dragen. Maar zonder mij kan je niets doen. (Joh. 15,5)
  Ieder moet voor zichzelf uitzoeken waar en wanneer er een plaats, een moment, een ritueel is waar je tot een houding van gebed kan komen. Een ruimte of een gemeenschap waar je kan terugschakelen van het doen (to do-lijstjes) naar de innerlijke aandacht (omtuimelen naar je binnenkant),. Gelijkgezinden die dat herkennen, kunnen je een hand reiken. Hoeveel tijd je er aan kan besteden, hangt af van je levenssituatie en kan sterk variëren. Leg vooraf vast wanneer en waar je tijd wil mpaken voor gebed: 's morgens, 's avonds, in de natuur, dagelijks, wekelijks, bij een bepaald werk; kort of langer... Het dagelijks leven van veel mensen is eer gevuld en erblijft nauwelijks vrije tijd over. Je zla ervaren dat er dikwijls iets tussenkomt (telefoon, mails, het strijkgoed, een tv-programma of vermoeidheid) als je niet vooraf tijd reserveert.

  (foto's Maria Van den Put)  23-03-2017, 21:55 Geschreven door Parochie Sint-Martinus


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geslaagde vastenbezinning Sint-Augustinus (1)


  Een 60-tal mensen uit Retie, Dessel en Postel woonde in de Mantel de vastenbezinning bij, opgeluisterd door de Gregorianen. Het werd een naar inhoud en opbouw erg geslaagde avond

  Priester Paul Stappaerts lichtte drie kernwoorden toe: vasten, gebed, leven in relatie.

  Vasten:

  Vasten gaat niet in de eerste plaats over eten, over een leegte scheppen in je maag (en toch vol blijven van jezelf). Het gaat veeleer over een inperken van ons 'ik' en ruimte scheppen voor de ander, voor het andere, voor de verwondering. Wanneer we ons richten op de religieuze diepte in ons, kunnen we met nieuwe ogen kijken naar onze omgang met mensen en dingen. Dat kan voor ieder van ons iets anders betekenen. Enkele tips: we kunnen ons minder toe-eigenen, met meer respect en openheid elke persoon benaderen, zorg dragen voor het milieu... Kunnen wij spaarzamer zijn met water en energie zodat er voor de komende generaties nog een leefbare wereld overblijft? Vasten is uit onszelf treden, niet alleen op vastendagen maar elke dag opnieuw.
  Vasten is het inperken van onze zelfbetrokkenhied omwille van de ander. Vasten is betrokken zijn op de wereld, is broederlijk delen. Vasten is loslaten van het overbodige en naar binnen luisteren, niet om aan de werkelijkheid te ontsnappen maar om echte waarden op het spoor te komen. Vasten is met milde aandacht kijken naar onszelf en naar de andere. Dat zal ons sterken om daarna, met nieuwe moed en meer mededogen, creatiever en bewuster middenin het leven te staan.

  (foto's Maria Van den Put)  23-03-2017, 21:52 Geschreven door Parochie Sint-Martinus


  22-03-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kerkpaaspoets

  Niet vergeten: maandag 3 april 9 uur start grote jaarlijkse kerkpaaspoets. Vele handen maken veel werk licht!

  22-03-2017, 13:32 Geschreven door Parochie Sint-Martinus


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Doopvoorbereiding en doopviering
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Op zondag 2 april is er om 14.30 uur een plechtige doopviering.

  Op de eerste maandag van de maand is er doopvoorbereiding om 20 uur op de pastorie, Markt 8.

  De eerstvolgende doopvoorbereiding is dus op maandag 3 april. Gelieve vooraf in te tekenen op parochie-st.martinus@proximus.be.

  22-03-2017, 13:30 Geschreven door Parochie Sint-Martinus


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gregorianen zingen a capella

  Tijdens de vastenbezinning zongen de Gregorianen onder leiding van Herman Verwaest a capella drie liederen: Waar is de plaats die vrede lacht, Laetare Jeruzalem (Verheug u Jeruzalem), Alles wat over ons geschreven is.

  De rustgevende, sobere, intieme manier waarop ze werden gebracht, paste mooi bij de bezinningsteksten en de gebeden van de vastenbezinning.

  Wie belangstelling heeft voor de Gregorianen, kan contact opnemen met Jos Van Gestel, Herman Verwaest, Paul Stappaerts, Jef Willemsen of andere leden.

  22-03-2017, 09:39 Geschreven door Parochie Sint-Martinus


  19-03-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'Ik loop soms langs de kantjes...'

  Ik loop soms
  langs de kantjes,
  bang om middenin het leven
  te gaan staan.

  Ik zie wel hoe onhandig
  ik daar bezig ben,
  benomen door mijn angst.

  Wat heb ik eigenlijk te vrezen:
  dat anderen me niet willen zien
  of horen, of zich aan me storen.

  Gij God zegt: 'Ga middenin staan
  in alles wat leven is,
  dan word je sterk,
  niet van langs de kantjes te lopen.
  Van kantjes kun je vallen
  en in het leven vang Ik je op.'

  Anita Galle

  (Vastenkalender)

  19-03-2017, 06:47 Geschreven door Parochie Sint-Martinus


  16-03-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Herdenkingsmis overledenen februari

  Op zondag 19 maart worden in de mis van 10.30 uur speciaal de overledenen van de maand februari herdacht:

  -EMILE SLEDSENS

  -STAF DRIES

  -JOSE NYS

  -MARIA ADRIAENSEN

  Familieleden, vrienden, buren worden hartelijk uitgenodigd.

  Na de mis is er voor alle kerkgangers koffie in De Mantel.

  16-03-2017, 11:45 Geschreven door Parochie Sint-Martinus


  15-03-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Plechtige doopviering
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Op zondag 19 maart heeft er om 14 uur  en om 15.30 uur een plechtige doopviering plaats in de Sint-Martinuskerk.

  15-03-2017, 12:58 Geschreven door Parochie Sint-Martinus


  14-03-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De vier geheimen achter het succes van paus Franciscus
  Klik op de afbeelding om de link te volgen


  Bij de vierde verjaardag van de verkiezing van paus Franciscus zoekt de Jezuïet en internetpastor Nicolaas Sintobin naar de redenen voor de sympathie die paus Franciscus kan losweken bij vriend en vijand.

  -----------------


  De blijvende populariteit van paus Franciscus heeft veel te maken met zijn communicatietechniek. Deze sluit naadloos aan bij wat de nieuwe media vragen. Ze staat in schril contrast met de praxis van andere communicatiegoeroe’s.

  1. Franciscus is een mensenmens

  Paus Franciscus houdt van mensen. Als hij rondrijdt op het St-Pietersplein maakt hij oogcontact met individuele mensen. In het vliegtuig beantwoordt hij niet alleen vragen van journalisten. Hij groet hen ook een voor een en toont zich geïnteresseerd. Het resultaat is dat veel mensen op hun beurt van hem gaan houden.
  Als je van iemand houdt, dan krijgt wat die persoon zegt bijzondere betekenis. Dan ga je dat zo interpreteren dat het een opbouwende betekenis krijgt. Vind je die niet, dan ga je er discreet over zwijgen.

  2. Woord en daad vallen samen

  De boodschap van Franciscus gaat over eenvoud, nederigheid, nabijheid, zorg voor de minsten, enz. Hij spreekt en schrijft erover. Maar hij doet het ook.
  Zijn eerste publieke woorden na zijn verkiezing waren Buonasera. Daarna boog hij, de nieuwe paus, om de zegen van het volk te vragen. Hij verkiest te wonen in het eenvoudige Santa Marta, eerder dan in het mooie apostolische paleis. Zijn eerste bezoek buiten Rome was aan vluchtelingen in Lampedusa. Hij omhelst verminkte mensen, enz.
  Dit samenvallen van woord en daad is Franciscus niet ingefluisterd door adviseurs. Hij zit zo in mekaar. Het maakt zijn boodschap geloofwaardig. Temeer daar veel van die houdingen visueel goed weer te geven zijn en een iconische betekenis kregen in de media.

  3. Inclusieve benadering

  Van Franciscus kan je niet zeggen dat hij progressief is. Hij praat mensen niet naar de mond. Toch luisteren mensen graag naar hem. Waarom?
  1 Ook gewone mensen verstaan Franciscus. Eerder dan dure woorden gebruikt hij beelden, grappen en herkenbare voorbeelden. Mogelijks missen zijn uitspraken soms nuance. Maar de toehoorders weten zich persoonlijk aangesproken en dus gerespecteerd. Franciscus lijkt wel te spreken in tweets.
  Door het feit dat je makkelijk oneliners kan puren uit zijn toespraken, geeft hij journalisten niet alleen gesneden brood. Hij snijdt het ook zélf.
  2 Franciscus ontvangt staatshoofden en allerhande beroemdheden. Maar net zo goed luncht hij met daklozen of spreekt hij met gewone Vlaamse jongeren. Hij geeft interviews aan grote wereldkranten, maar ook aan Tertio. Niemand is te min voor Franciscus.
  3 Ruimer nog, Franciscus richt zich niet enkel tot katholieken of tot christenen. Hij richt zich vaak tot alle mensen van goede wil en heeft het over de uitdagingen voor de mensheid.
  4 Tot slot, in ethische dossiers is Franciscus strak in de leer. Tegelijk is er zijn systematische aandacht voor barmhartigheid waarbij hij niet aarzelt om zichzelf in vraag te stellen – denk aan zijn beroemde: Wie ben ik om te oordelen?

  4. Zelfrelativering

  Het laatste kenmerk lijkt me het meest typische voor paus Franciscus. Hij deinst er niet voor terug zichzelf en de katholieke traditie te relativeren. In interviews durft hij vlakaf te zeggen dat hij sommige zaken niet weet. Bekend is zijn uitspraak in La Repubblica in 2013 dat hij gelooft in God, niet in een katholieke God. Op 8 maart laatstleden omschreef hij zichzelf in Die Zeit als een zondaar en feilbaar.

  (de redactie.be)

  14-03-2017, 07:46 Geschreven door Parochie Sint-Martinus


  >

  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!