De Nederlandse journaliste Yvonne Zonderop publiceerde in april 2018 een boek met als titel 'Ongelofelijk - Over de verrassende comeback van religie'. Het boek kende een maand later al zijn vierde druk.
Zonderop beschrijft de sterke secularisering sinds de jaren '60. Maar religie laat zich niet zomaar wegpoetsen. Als stelsel van zingeving kent het eigenlijk geen serieuze concurrent. Het is tijd dat we religie weer serieus nemen als maatschappelijk verschijnsel dat betekenis geeft.
------
'We kunnen het niet stellen zonder inhoudelijke visies die betekenis geven en waaraan we een zeker houvast ontlenen voor het antwoord op nieuwe vragen. Waar ga je dan het eerste zoeken? In de bronnen die jouw wortels ooit voedden. Ook daarom is het zinnig dat we ons weer rekenschap geven van ons christelijk verleden. We danken onze cultuur en ons waardepatroon eraan.'
31-01-2022, 11:25
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
30-01-2022
Lichtmis op 2 februari
Maria-Lichtmis of kortweg Lichtmis is een christelijk feest dat op 2 februari gevierd wordt.
Het is de herdenking van de opdracht of presentatie van de Heer in de tempel, waarbij Jezus, zoals elk eerstgeboren joods jongetje, werd opgedragen aan God.
30-01-2022, 15:56
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
29-01-2022
'Wachters in de morgen'
Wachters in de morgen
Er zullen altijd wachters zijn gekend of ongekend die op de heuvels van de tijd het licht verwachten na de nacht van onheil, tranen en geweld.
Er zullen altijd wachters zijn mannen, vrouwen oud of jong van jaren die moedig, mondig en begeesterd de morgen welkom heten, geloven in de dageraad en schaduwen niet schuwen.
Er zullen altijd wachters zijn gekleed met mantels van gedrevenheid die het verlangen vleugels geeft om onbetreden verten te verkennen.
Er zullen altijd wachters zijn boden van een nieuw begin. Zij waken zaaien hoop houden het visioen wakker de messiaanse droom – Amanda-droom – een wereld van gerechtigheid en vrede.
Misschien ben jij ook één van hen? Geloof erin!
Zuster Caritas Van Houdt
(Kerknet)
29-01-2022, 15:39
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
Misintentie zondag
Morgen, zondag 30 januari, 11 uur: misintenties:
Josephine Van Loy - Louis Stessens en kinderen.
Hendrik Vanhout - Carolina Van Mechelen en zoon René
29-01-2022, 10:18
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
28-01-2022, 09:58
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
27-01-2022
Jasper: 1 jaar jongerenpastor
Op dinsdag 1 februari vier ik mijn 1ste jaar als parochieassistent en jongerenpastor in de pastorale eenheden H. Augustinus (Dessel, Postel en Retie) en Zacheus (Kasterlee en Lille). Velen zullen niet met veel plezier terugkijken op het afgelopen jaar want door Corona was alles anders dan we gewoon waren. Toch houd ik er persoonlijk een positief gevoel aan over.
Spekglad
Ik weet nog goed, dat het op mijn eerste werkdag sneeuwde en dat het spekglad was op de weg. Gelukkig kwam ik veilig aan in Lille om catechese te geven aan de jongens en meisjes die zich voorbereiden op het vormsel. Hoewel het buiten vroor, ontdooide mijn angst voor het onbekende snel, door de goede sfeer en de warme welkom van de catechisten. Na de catechese ben ik mij gaan voorstellen bij de vorige voorgangers van Poederlee, in hun statige pastorie. Ik zou hen namelijk in september opvolgen als voorganger in een woorddienst. Na de kennismaking kreeg ik een rondleiding in hun kerk, ik weet nog goed dat ik hen amper kon bijhouden toen zij naar boven vlogen om de kerkklokken aan mij te laten zien. Van toen af aan wist ik, dat ik goed mijn best zou moeten doen om in hun snelle voetsporen te kunnen treden. In de loop van de maand ben ik mij gaan voorstellen bij de andere catechesewerkingen. Ik had al 5 jaar ervaring met catechese geven in Leopoldsburg, dus wilde ik dit werk graag verder zetten.
Vliegende catechist
Het voorbije jaar voelde ik mij soms een vliegende catechist, omdat ik op 7 verschillende plaatsen catechese gaf. Vaak gebeurde het dat ik op zaterdag op verschillende plaatsen catechese gaf en tussen de middag vlug mijn boterhammen at in de auto met een thermos koffie naast mij.
Jongerenpastoraal
Omdat het vormsel werd uitgesteld tot in het najaar, zag ik een mooie kans voor de jongerenpastoraal, door de vormelingen in de zomervakantie 2 maal uit te nodigen voor een leuke plussersactiviteit. In de pastorale eenheid Zacheus kwam er helaas niemand opdagen, maar in de pastorale eenheid H. Augustinus kwamen er 4 enthousiaste jongeren. Ze deden vast aan mond-tot-mondreclame want in september wilden een broer en zus van deze jongeren begeleider worden van ons plussersgroepje. Zo kon ik met 2 begeleiders starten en 4 jongeren. Ik ben dan ook heel erg blij met de hulp van Joniston en Irene, omdat ze toch dichter bij de leefwereld van de jongeren staan dan ik.
Jeugdbewegingen
Omdat ik zelf nooit in een jeugdbeweging heb gezeten, ben ik Vic uit Retie dankbaar voor zijn hulp en raad. Als proost kent hij het reilen en zeilen bij de Chiro. Zo nam hij mij mee voor de jaarlijkse bezinning op kamp in Hoogstraten. Ondertussen hebben een aantal jeugdbewegingen (Chiro, KLJ) hun weg al gevonden naar mij als jongerenpastor. Ik was dan ook aangenaam verrast wanneer de Chiro van Witgoor mij vroeg als voorganger voor hun 65- jarig jubileum. Ik kijk altijd uit naar deze woorddiensten, als je kerk vol zit met jeugd heerst er altijd een toffe sfeer.
Toekomstdroom
Voor de toekomst droom ik ervan om eind mei mijn opleiding pastoraal handelen te kunnen voltooien. Ik zie er namelijk heel erg naar uit om een doopmandaat te ontvangen. Een kameraad van mij die pas een kindje heeft gekregen, wil zelfs tot dan wachten om zijn kindje te kunnen latendopendoormij. Verder hoop ik dat onze plussersgroep in Retie verder mag groeien in aantal en dat ik een aantal jongeren in Zacheus kan overtuigen om in een Plussersgroep te stappen. Wordt dus zeker vervolgd…
Jasper Hermans
27-01-2022, 00:00
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
26-01-2022
AANBIDDING VAN HET H.SACRAMENT
Donderdag 27 januari na de viering van 8.30u.: aanbidding van het H. Sacrament.
Er is mooie aanbiddingsmuziek van Medjugorje, stilte, een korte overweging, en gebed.
Iedereen van harte welkom!
26-01-2022, 19:07
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
Fundaties (Stichtingen) in de Sint-Martinusparochie (2)
Tot op de dag van vandaag bestaan ze…
De kerkelijke goederen werden tot aan de Franse Revolutie beheerd door kerkmeesters, die ook zo goed mogelijk moesten zorgen voor de uitvoering van de voorwaarden, verbonden aan de beneficies. Heel wat kerkelijke goederen kwamen door de Franse Revolutie in privébezit of werden eigendom van de gemeenten. Ook in Retie, waar de (oude) pastorie met tuin en vest, de kapel van Werbeek en de Sint-Pieterskapel toegevoegd werden aan het gemeentelijk patrimonium. Wel bleef een aantal stichtingen eigendom van de kerk , goederen die vanaf de Franse Tijd beheerd werden door de Kerkfabriek van Sint-Martinus.
Van 6 beneficies heeft de Kerkfabriek van Sint-Martinus nog gronden in bezit, die zij volgens de pachtwet verpacht of gratis ter beschikking stelt.
De Beneficie van Sint-Lucia, een stichting van 1439 door de dorpsheer van Retie, Jan van Rotselaar, met o.a. een perceel dat ter beschikking wordt gesteld van de Retiese biebond Sint-Ambrosius.
De Beneficie van Sint-Pieter, 15de eeuw, oorspronkelijk verbonden aan de Sint-Pieterskapel. Van die fundatie maken ook de gronden deel uit, die de Kerkfabriek al meer dan 50 jaar gratis ter beschikking stelt van de Chirojongens.
De Beneficie van het Heilig Kruis, 1ste stichting 16de eeuw, bijkomende stichting 1735.
De Beneficie van de Mater Dolorosa of Onze-Lieve-Vrouw van Smarten, gesticht in 1727.
De Onze-Lieve-Vrouwkapelanie, oorspronkelijk verbonden aan de kapel van Werbeek. Waarschijnlijk in de 17de eeuw gesticht door Jan en Joris Van den Put. Een bijkomende stichting gebeurde in 1719 door Jacobus Van den Put. Tot deze beneficie behoren ook de gronden die de Kerkfabriek al een halve eeuw gratis ter beschikking stelt van de Chiromeisjes.
De Beneficie van het Heilig Sacrament (Venerabel), gesticht in februari 1497.
Ook in de 19de en 20 ste, waren er nog enkele stichtingen, o.a. van Rosalia, Carolina van Goubergen (1833), E.H. Jos Constantinus Van Schoubroeck (1876), Kinderen Van Herck (1950), echtpaar J. Van Mechelen- B. Van Dael (1950).
En worden de verplichtingen nagekomen…
Net als de kerkmeesters in het Ancien Régime (voor de Franse Revolutie) dat deden, neemt de kerkraad van de Kerkfabriek van Sint-Martinus, de verplichtingen verbonden aan de beneficies ter harte. Zolang er pachtopbrengst of rente-inkomsten zijn, worden er volgens evenwichtige verdeelsleutels en rekening houdend met de veranderde tijdsomstandigheden , missen opgedragen en de celebranten vergoed.
Vermelding in het Parochieblad en op de site Martinusparochie
Aangezien het aantal gecelebreerde weekmissen in de Sint-Martinuskerk in het verleden beperkt was, werd een deel van de fundatiemissen toevertrouwd aan de abdijgemeenschap van Postel en aan de missionarissen. Nu pater David elke dag een mis celebreert in de Sint-Martinuskerk en elke woensdag in de kapel van Annadal, zijn de mogelijkheden om de beneficieverplichtingen na te komen, veel groter geworden. De kerkraad heeft ook beslist die missen als zodanig aan te kondigen. In de toekomst zullen de volgende aanduidingen gebruikt worden: Ter ere van Sint-Lucia, Ter ere van Sint-Pieter, Ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Smarten, Ter ere van het Heilig Kruis, Ter ere van Onze-Lieve-Vrouw, Ter ere van het Heilig Sacrament. Telkens zal er ook tussen haakjes (F) , van Fundatie, aan toegevoegd worden.
--------
Foto: glasraam in de vroegere H. Sacramentskapel (altaar), nu weekkapel (foto Frank De Ceulaer)
26-01-2022, 19:03
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
25-01-2022
Fundaties (Stichtingen) in de Sint-Martinusparochie (1)
Sommige parochianen hebben zich misschien al afgevraagd: ‘Hoe komt het dat er al een tijd zoveel missen ter ere van Sint-Lucia of van Sint-Pieter, tijdens de week worden opgedragen.
Eeuwenoude oorsprong
Voor een verklaring moeten we ver teruggaan in de eeuwenoude geschiedenis van de Sint-Martinusparochie.
Vanaf de 14de eeuw waren er christenen (soms ook verenigingen of gilden) die grond en/of roerende goederen schonken aan de plaatselijke kerk. Dat gebruik bestond al veel eerder maar vanaf ongeveer 1400 bestaan er documenten. De schenkers stelden daarbij wel voorwaarden. Met de opbrengst van de schenking (pacht en/of rente) moesten, zolang er opbrengst was, missen opgedragen worden aan een welbepaald al bestaand of nog op te richten zijaltaar (zijkapel) in de Sint-Martinuskerk of in de Sint-Pieterskapel of in de kapel van Werbeek. En uiteraard moest ook de celebrant vergoed worden. Die missen werden vooral opgedragen voor het zielenheil van de schenker en familieleden.
Enkele woorden die in dat systeem hun oorsprong vinden, worden nu nog gebruikt. Een fundatie of stichting heeft betrekking op de aan de kerk geschonken goederen. Een kapelanie is een fundatie of stichting, waarvan de goederen of geldmiddelen (de pacht of rente) gebruikt werden om missen (in het bijzonder voor overledenen) te lezen in een bepaalde kapel. Een beneficium (beneficie) duidt zowel een kerkelijk goed aan als de geestelijke bediening of titel waaraan inkomsten verbonden waren, bv. de vergoeding voor missen die werden opgedragen aan een speciaal altaar in de kerk (zijaltaren, zijkapellen) of in een kapel.
In de 15de en 16de eeuw nam het aantal schenkingen voor altaren toe. In 1520 waren er in de kerk van Sint-Martinus 8 altaren. En tussen de 15de en de 18de eeuw (tot aan de Franse Revolutie) , zijn er minstens 13 beneficies geweest, verbonden aan de Sint-Martinuskerk, de Sint-Pieterskapel, de kapel van Werbeek. In de huidige Sint-Martinuskerk waren er tot aan de drastische interieurverandering in de jaren ’60, nog 4 zijaltaren. Rechts van het hoofdaltaar: de H. Kruiskapel (waar nu het orgel staat), de Sint-Luciakapel (waar nu een O.L.Vrouwbeeld en het beeld van de lijdende Christus staan opgesteld). Sint-Lucia is overigens de tweede patroonheilige van onze parochie. Links van het hoofdaltaar: de H. Sacramentskapel en de O.L.Vrouwekapel (huidige weekkapel).
----------
-foto glasraam: Frank De Ceulaer
-Lijst van de altaren 1553 (uit 'Kerken is Werken' van A. Paul Stappaerts en Paul A. Stappaerts)
25-01-2022, 09:10
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
Weekkalender 27 januari-2 februari
- Donderdag 27 januari 8.30 u.Ter ere van het Allerheiligste Sacrament (F). Aanbidding van het H. Sacrament na de viering
- Vrijdag 28 januari 8.30 u. Ter ere van het Heilig Kruis (F)
- Zaterdag 29 januari 16.30 u. E.H. August Vanhove en ouders
- Zondag 30 januari Vierde zondag door het jaar. 11.00 u. Josephine Van Loy - Louis Stessens en kinderen. Hendrik Vanhout - Carolina Van Mechelen en zoon René . Sint-Pieterskapel 10.00 u.Eucharistieviering
- Maandag 31 januari 8.30 u.Ter ere van Onze-Lieve-Vrouw (F)
- Dinsdag 1 februari 8.30 u.Ter ere van Sint-Pieter (F)
- Woensdag 2 februari 8.30 u.Kinderen Van Herck (Kloosterstraat) (F)
25-01-2022, 08:07
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
Misintentie woensdag
Morgen, woensdag 26 januari 8.30 u.: misintentie:
Rosalie Carolina Van Goubergen (Fundatie)
25-01-2022, 08:01
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
23-01-2022, 14:58
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
Gebed voor eenheid (3)
Laat onze kerk een plaats zijn waar we telkens opnieuw geïnspireerd worden door het leven van Jezus, zodat ons doen en onsdenken doordrongen worden van zijn aandacht en zijn inzet.
Wij danken u voor de rijkdom van onze gemeenschappen. Help ons elkaar te koesteren, van welke leeftijd, oorsprong of overtuiging we ook zijn. In u vinden we elkaar en horen we bij elkaar.
Help ons om elkaar niet los te laten.
23-01-2022, 08:18
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
22-01-2022
Gebed voor eenheid (2)
Help ons om als uw kerk een gemeenschap te zijn die uw liefde in de wereld concreet maakt.
Vervul kerkleiders en gewone gelovigen met uw geest, zodat we samen verder kunnen groeien naar uw Rijk, ook al lijken de verschillen en conflicten soms onoverbrugbaar
22-01-2022, 11:18
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
Misintentie zondag
Morgen, zondag 23 januari, 11 uur: misintentie:
Jgt. Voor Hendrik Slegers - Anna Cuypers, kinderen, kleinkinderen en familie.
22-01-2022, 11:03
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
21-01-2022
Onze kerk een open kerk
De deuren van onze parochiekerk staan voor u open
Inderdaad, onze Sint-Martinuskerk is een open kerk. En dat willen we zo houden. Hoe meer bezoekers , hoe langer dat mogelijk blijft.
Maak er een gewoonte van even binnen te lopen wanneer je in de buurt van onze mooie kerk bent.
Dan is er ook grotere sociale controle en op die manier worden bv. offerblokdieven afgeschrikt.
21-01-2022, 18:51
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
Gebed voor eenheid
Heer, help ons om de verscheidenheid tussen mensen niet als een hinderpaal maar als een kans te ervaren: de verschillen die er zijn binnen onze eigen parochiegemeenschap, en ook de verschillen tussen de diverse christelijke stromingen.
Laat ons in de komende gebedsweek verder kijken dan wetten of structuren en ons focussen op wat ons in uw naam met elkaar verbindt.
Laat onze kerken plaatsen zijn waar we u en elkaar vinden. Een plek waar we kunnen bidden en dromen, een plek om onze vreugde uit te zingen en ons verdriet in uw handen te leggen, een plek om ons samen in te zetten voor uw wereld van goedheid.
21-01-2022, 08:45
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
20-01-2022
Blik op Maria-Lichtmis 2022
Op 2 februari vieren we Maria-Lichtmis, Lichtmis of nog 'de ontmoeting of opdracht van de Heer'. Die dag herdenken we de opdracht of presentatie van de Heer in de tempel, waarbij Jezus als eerstgeborene werd opgedragen aan God.
Volgens de joodse wet en traditie moet een eerstgeborene worden vrijgekocht op het moment dat hij 30 dagen oud is. De ouders nemen het kind mee naar de tempel, en door de priesters geld te geven of een ander offer in natura, kopen zij het kind 'vrij'. Met 2 februari gaat ook nog een tweede symboliek gepaard. De dag herdenkt het zuiveringsoffer dat Maria veertig dagen na de geboorte van Jezus volgens de joodse wet moest brengen. Een andere naam voor dat zuiveringsritueel is Purificatio Mariae.
Vanaf de tiende-elfde eeuw wijdden mensen kaarsen met Maria-Lichtmis . Gelovigen kregen sommige kaarsen mee naar huis om hen te behoeden voor onheil. Vandaar de naam Lichtmis.
(Kerknet)
20-01-2022, 09:21
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
19-01-2022
Damiaanactie: vecht mee voor een lepravrije wereld
Corona leert ons nu al 2 jaar hoe besmettelijk een virus kan zijn en ons leven overhoop kan gooien. En hoe belangrijk een tijdige opsporing wel is om dan met een vaccin en behandeling het virus te stoppen.
Dat is ook zo voor lepra en tuberculose, beide heel besmettelijk maar gelukkig zonder varianten.
Met de hulp van velen heeft Damiaanactie nu al 58 jaar deze zieken opgespoord en behandeld in 15 landen met plaatselijke dokters en verplegers. Ook in de voorbije 2 coronajaren zijn zij actief gebleven op het terrein ondanks veel moeilijkheden.
Voor lepra heeft Damiaanactie een geneesmiddel dat 99,99 % genezing garandeert. Het probleem is en blijft de tijdige opsporing om snel de behandeling te kunnen starten. Dat is van enorm belang voor de kinderen en de jeugd om hun opgroeiend lichaam zonder verminkingen uit de strijd te laten komen.
"Lepra is hardnekkig. Gelukkig is Abigaëlle dat ook, 15 jaar en door lepra getroffen, zet zij haar dagelijkse strijd om te genezen voort."
Met de al te karige middelen wordt er toch gezocht naar een vaccin om lepra voor goed naar de geschiedenisboeken te verwijzen.
Voor tuberculose worden er jaarlijks zo'n 10 miljoen besmettingen geregistreerd en zijn er 1,4 miljoen overlijdens te betreuren. Naast Covid-19 is tuberculose de infectieziekte die wereldwijd de meeste dodelijke slachtoffers maakt. Ook hier verricht een tijdige opsporing en snelle behandeling weldadige wonderen met een genezingsgraad van 85%. Een vaccin zou ook hier dé oplossing zijn.
Damiaanactie doet elk jaar in januari beroep op u om onze zieken te kunnen blijven helpen. Door corona kunnen onze vrijwilligers al 2 jaar geen actie voeren aan de warenhuizen of langs de straten. En dus vragen zij uw steun langs deze weg, of langs de folder in uw brievenbus of met het aanbod van de gekende Damiaanstiften in de Wereldwinkel en mogelijk andere verkooppunten, of een bestelling uit de folder of via de website. Een gift overschrijven, hoe gering ook, is mee timmeren aan de weg die we samen moeten gaan.
Voor een totaalbedrag aan giften vanaf 40 euro op jaarbasis, ontvangt u in het begin van volgend jaar een fiscaal attest.
Overschrijven kan op nr.: BE42 0011 1499 1354 Damiaanactie. Brussel. Als vrije mededeling: "8087"
Uit naam van al onze zieken en van de dokters en verplegers op het terrein, hartelijk bedankt.
19-01-2022, 08:18
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
18-01-2022
Weekkalender 20 januari-26 januari
- Donderdag 20 januari 8.30 u.Ter ere van Sint-Lucia (F)
- Vrijdag 21 januari 8.30 u.Ter ere van Onze-Lieve-Vrouw (F)
- Zaterdag 22 januari 16.30 u.Ter ere van het Allerheiligste Sacrament (F)
- Zondag 23 januari Derde zondag door het jaar. 11.00 u. Jgt. Voor Hendrik Slegers - Anna Cuypers, kinderen, kleinkinderen en familie. Sint-Pieterskapel 10.00 u.Woord- en communiedienst
- Maandag 24 januari 8.30 u.Jozef Geerts en Maria Claessens
- Dinsdag 25 januari 8.30 u. Familie Van Mechelen-Van Dael (F)
- Woensdag 26 januari 8.30 u.Rosalie Carolina Van Goubergen (F)
------------
(F = Fundatie of Stichting)
18-01-2022, 14:30
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
Presentatie pastorale eenheid H. Augustinus
Luister naar onze bisschop en maak kennis met de kapel van Werbeek, met Godly Play in De Mantel en met de abdijbibliotheek van Postel.
18-01-2022, 10:22
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
16-01-2022
EEN KIJKJE IN DE ABDIJBIBLIOTHEEK VAN POSTEL
Toen pater Alfons Bastiaensen kwam te overlijden op 15 augustus 2019 had de abdij een nieuwe bibliothecaris nodig. Het oog van abt Frederic viel op pater Nicolaas die destijds prior en pastoor was van de pastorale eenheid H. Augustinus … Ondanks zijn reeds goed gevulde dagen zei deze ‘ja’ op de opdracht. Aanvankelijk was het één dag per week, maar dat was veel te weinig aangezien het plan werd opgevat om alle boeken digitaal te registreren …Hij zag dus uit naar helpers … De abdijbibliotheek van Postel zorgt voor de veilige bewaring van een unieke collectie manuscripten, incunabelen, post-incunabelen en Plantijn-drukken. Deze collectie is van onschatbare erfgoed-waarde en verdient het om veilig gesteld te worden voor de toekomst. Anderzijds is de bibliotheek een actieve gebruiksbibliotheek voor de abdijgemeenschap. Het totaal aantal boeken wordt op 70.000 geschat.
Bibliotheekteam
Maria, Paula en Chris zijn nu reeds enkele maanden als vrijwilliger aan de slag. Zij hebben al heel wat ervaring met religieus erfgoed, want ook de inventarisatie van de Retiese Sint-Martinuskerk en de kapel van Werbeek brachten zij al mee tot een goed einde. Zo leerden ze Annelies kennen, de medewerker cultureel erfgoedzorg die ook het project in de abdijbibliotheek ondersteunt vanuit de erfgoedcel, Stuifzand (vroeger k.erf). Samen met pater Nicolaas vormen ze een gedreven team dat van aanpakken weet! Iedereen bracht zijn eigen expertise mee in het project, maar de wereld van de oude drukken was voor iedereen nieuw, dus gingen ze te rade bij de experts van de Vlaamse erfgoedbibliotheken.
Vorming
In een tweedaagse vorming die plaatsvond op het Kontaktcentrum van de abdij begin december 2021, vertelden Dr. Steven van Impe, conservator Oude Drukken van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience in Antwerpen en Dr. Zanna Van Loon, projectleider van STCV (het registratieproject voor Vlaamse oude drukken) aan een 20-tal boekenliefhebbers alles over de oudste gedrukte boeken in de Europese geschiedenis. Hoe zien ze er uit, waarom zien ze er zo uit, hoe ga je er veilig mee om? Hoe werden ze gemaakt, waar komen ze vandaan, waar kan je op letten bij registratie …? En moet je nu wel of niet handschoenen dragen bij het hanteren van oude boeken?
Droogreiniging
Maar wat doen we nu allemaal, met die pas vergaarde kennis, in de abdijbibliotheek? Elk boek wordt voorzichtig uit het rek gehaald, kundig drooggereinigd (dat is de officiële term voor afstoffen, van niet te onderschatten belang in de erfgoedzorg!), geregistreerd in een digitale catalogus en terug in het rek geplaatst. Ook de huidige toestand van de boeken, en eventuele schade, worden genoteerd. Ondertussen werd een heel jaar lang de temperatuur, luchtvochtigheid en lichtsterkte gemeten en de aanwezigheid (of in ons geval afwezigheid, gelukkig!) nagegaan van schadelijke insecten. Zo bekomen we stilaan, legplank per legplank, rek per rek, een stofvrije bibliotheek, waar de eeuwenoude boekenschat van de abdij van Postel veilig bewaard kan worden. En binnen enkele jaren ... zal de fichebak ingeruild kunnen worden voor een vlot raadpleegbare digitale catalogus volgens het BIDOC-systeem dat reeds in meerdere abdijbibliotheken in voege is. In de toekomst zal er dan ook gemakkelijker tegemoet kunnen gekomen worden aan aanvragen tot gerichte consultatie terplaatse.
Monnikenwerk
Boekenwerk is – wie het ook doet – monnikenwerk … het vraagt veel geduld en taaie volharding, maar gelukkig mogen we ook ervaren wat op het glasraam van de bibliotheek als boodschap meegegeven wordt: Wijsheid ligt in boeken en in verder zoeken… Vrijwilligerswerk En de vrijwilligers …? Die hebben er duidelijk zin in … Zo getuigt Chris: ‘Het is prettig, leerzaam en ook ontspannend om hieraan te mogen meewerken. Natuurlijk blijven we soms hangen bij mooie foto’s, prachtige miniaturen, oude landkaarten, of een grappige boodschap in een boek, zoals: Graag gegeven van het ene slechte karakter aan het andere … Er wordt hard gewerkt op maandag, we leren altijd wel iets bij, maar er wordt ook veel gelachen, zodat we zelfs de bijnaam werkgroep pret en verzet gekregen hebben … Ik ben blij dat ik in dit toffe team ben terechtgekomen!’ Paula schrijft: ‘Elke maandag installeren we ons in de bibliotheek tussen de schijnbaar eindeloze rijen boekenrekken in de abdij van Postel. Het heeft iets mysterieus: de gewijde sfeer van de abdij, de donkere kloostergangen, de ijle beiaardklanken elk kwartier en de duizenden, meestal eeuwenoude en vaak mooi geïllustreerde, kostbare boeken. Wie heeft ze ooit in zijn handen gehad, doorbladerd en bestudeerd, wie liet, in de kantlijn, zijn bijna onleesbare notities achter? Soms vinden we tijdens het poetsen en registreren van de boeken tussen de bladzijden briefjes met aantekeningen, doodsprentjes, krantenknipsels, een opdracht van de schenker en zelfs tekeningen. De inhoud van de boeken is heel uiteenlopend: van religie, politiek, filosofie, wetenschappen, onderwijs, literatuur tot maatschappelijke werken, getuigenissen uit de koloniale tijd enzovoort. Het is heel boeiend werk en ik hoop er nog lang mee door te kunnen gaan. Gelukkig is het einde nog lang niet in zicht.’
Tentoonstelling(en)
Bij de abdijbibliotheek hoort ook een mooi gerenoveerde toonzaal waarin een keure van de oude boekenschat tentoon is gesteld. Groepen kunnen een gidsbeurt aanvragen bij de Molse Gidsenkring via de Dienst Toerisme Mol (014 33 07 85). Op Erfgoeddag 24 april 2022 zal in de toonzaal een collectie merkwaardige oude schoolboeken uit de abdijbibliotheek te zien zijn en is het bibliotheekteam in actie tijdens de gidsbeurten om 14.00en 16.00u. Inschrijving is gratis maar wel noodzakelijk.
Annelies Vanherck, pater Nicolaas, Chris Frenken, Paula Van Gestel, Maria Slegers
16-01-2022, 00:00
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
15-01-2022
Paus huldigt KAJ-stichter kardinaal Jozef Cardijn
Paus huldigt KAJ-stichter kardinaal Jozef Cardijn
Paus Franciscus zei tot de jongeren: 'Heb Christus lief en verander met die liefde de wereld.'
Paus Franciscus had vandaag donderdag 13 januari 2022 een boeiende en inspirerende ontmoeting met leiders en jongeren van de Katholieke Actie uit Frankrijk, die momenteel op bedeaart zijn in Rome. Hij riep hen op om Christus lief te hebben, maar ook om met de methode van ‘zien -oordelen – handelen’ van onze landgenoot kardinaal Jozef Leo Cardijn, de stichter van de Katholieke Arbeiders Jeugd (KAJ of Kajotters), de wereld ten goede te veranderen.
De jongeren werden ontvangen in de Clementinazaal in het apostolisch paleis. De paus herinnerde hen aan de oproep van Cardijn om apostel te zijn in de wereld van vandaag. Hij moedigde de jeugdleiders aan om zich in te spannen om de jonge generatie van vandaag te bereiken, die misschien minder gelovig is dan vorige generaties, maar even hard blijft zoeken naar zin en betekenis in hun leven. Blijf hen begeleiden in hun groei!
Zien - oordelen - handelen
Wat het zien betreft, riep paus Franciscus zijn jonge luisteraars onder meer op tot enige afstand en om oog te hebben voor soms erg zorgwekkende toestanden in de wereld. In verband met oordelen daagde hij hen uit om het lef te hebben hun inzichten ook door Gods woord te laten bevragen. In dat verband had hij warme woorden van lof voor de synodale stijl avant la lettre, die de katholieke arbeidersbeweging eigenlijk al vanaf het prille begin van hun stichter heeft meegekregen.
Laten wij ook het concrete beeld van het kruis voor ogen houden. Het heeft een verticale arm en een horizontale arm. De horizontale arm is ons leven, onze geschiedenis, onze menselijkheid. De verticale arm is de Heer die ons komt bezoeken met zijn Woord en zijn Geest, om betekenis te geven aan ons leven.
In verband met 'handelen' drong de paus erop aan om ruimte te laten voor Gods initiatief.
Tot slot had paus Franciscus aandacht voor katholieke jongeren in het algemeen, die vandaag in bewegingen in Europa actief zijn. In vergelijking met vroeger staan jongeren vandaag sceptischer tegenover instellingen en stellen ze zich tevreden met minder veeleisende en vluchtiger relaties. Maar tegelijk zijn ze gevoeliger voor affectiviteit, en dus kwetsbaarder dan vorige generaties.
En aan de Katholieke Actie gaf hij nog de de volgende zending mee: Het is uw missie als Katholieke Actie om jongeren te bereiken zoals ze zijn, om hen te laten groeien in de liefde van Christus en de naaste, en om hen te begeleiden naar een sterker concreet engagement, zodat ze protagonisten worden van hun leven en van het leven van de Kerk, en op die manier de wereld kunnen veranderen.
-----------
In onze parochie herinnert de 'Jozef Cardijnstraat' aan kardinaal Jozef Cardijn, de stichter van de Katholieke Arbeiders Jeugd (KAJ)
15-01-2022, 12:06
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
14-01-2022
Gedachtenisviering overledenen december
Op zaterdag 15 januari heeft om 16.30 uur de gedachtenisviering plaats voor
Aloïs Bertels.
Familie, vrienden en buren worden van harte uitgenodigd aanwezig te zijn.
14-01-2022, 08:11
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
Misintensties weekend
Zaterdag 15 januari, 16.30 uur: misintentie:
-Jozef Vanherck - Anna Gijs en familie.
Zondag 16 januari 11 uur: misintentie:
-August Verkuringen
14-01-2022, 08:09
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
13-01-2022
Damiaanactie: vecht mee voor een lepravrije wereld
Corona leert ons nu al 2 jaar hoe besmettelijk een virus kan zijn en ons leven overhoop kan gooien. En hoe belangrijk een tijdige opsporing wel is om dan met een vaccin en behandeling het virus te stoppen.
Dat is ook zo voor lepra en tuberculose, beiden heel besmettelijk maar gelukkig zonder varianten.
Met de hulp van velen heeft Damiaanactie nu al 58 jaar deze zieken opgespoord en behandeld in 15 landen met plaatselijke dokters en verplegers. Ook in de voorbije 2 coronajaren zijn zij actief gebleven op het terrein ondanks veel moeilijkheden.
Voor lepra heeft Damiaanactie een geneesmiddel dat 99,99 % genezing garandeert. Het probleem is en blijft de tijdige opsporing om snel de behandeling te kunnen starten. Dat is van enorm belang voor de kinderen en de jeugd om hun opgroeiend lichaam zonder verminkingen uit de strijd te laten komen.
"Lepra is hardnekkig. Gelukkig is Abigaëlle dat ook, 15 jaar en door lepra getroffen, zet zij haar dagelijkse strijd om te genezen voort."
Met de al te karige middelen wordt er toch gezocht naar een vaccin om lepra voor goed naar de geschiedenisboeken te verwijzen.
Voor tuberculose worden er jaarlijks zo'n 10 miljoen besmettingen geregistreerd en zijn er 1,4 miljoen overlijdens te betreuren. Naast Covid-19 is tuberculose de infectieziekte die wereldwijd de meeste dodelijke slachtoffers maakt. Ook hier verricht een tijdige opsporing en snelle behandeling weldadige wonderen met een genezingsgraad van 85%. Een vaccin zou ook hier dé oplossing zijn.
Damiaanactie doet elk jaar in januari beroep op u om onze zieken te kunnen blijven helpen. Door corona kunnen onze vrijwilligers al 2 jaar geen actie voeren aan de warenhuizen of langs de straten. En dus vragen zij uw steun langs deze weg, of langs de folder in uw brievenbus of met het aanbod van de gekende Damiaanstiften in de Wereldwinkel en mogelijk andere verkooppunten, of een bestelling uit de folder of via de website. Een gift overschrijven, hoe gering ook, is mee timmeren aan de weg die we samen moeten gaan.
Voor een totaalbedrag aan giften vanaf 40 euro op jaarbasis, ontvangt u in het begin van volgend jaar een fiscaal attest.
Overschrijven kan op nr.: BE42 0011 1499 1354 Damiaanactie. Brussel. Als vrije mededeling: "8087"
Uit naam van al onze zieken en van de dokters en verplegers op het terrein, hartelijk bedankt.
13-01-2022, 13:38
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
Elke dag een mis in de Sint-Martinuskerk
Onze pastoor, pater David, gaat elke weekdag om 8.30 uur voor in een eucharistieviering in de Sint-Martinuskerk.
Zeg nu zelf, is er een betere manier voor een christen om de dag te beginnen?
Maar ook voor niet -christenen is de Sint-Martinuskerk een open huis van de Heer.
Iedereen is welkom voor de misvieringen, voor een bezoekje gedurende de dag... Elke dag van de week.
Bijzonder hartelijk nodigen we de mensen uit die uit andere landen naar hier zijn gekomen, tijdelijk of permanent.
Hartelijk welkom!
Un accueil chaleureux!
A warm welcome!
Ein herzliches Willkommen!
Serdecznie witam!
O primire călduroasă!
Varaverppu!
13-01-2022, 10:42
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
Misintentie morgen vrijdag
Vrijdag 14 januari 8.30 u. misintentie:
Rosalie Carolina Van Goubergen (Fundatie)
13-01-2022, 10:39
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
12-01-2022
Presentatie pastorale eenheid H. Augustinus
Luister naar onze bisschop en maak kennis met de kapel van Werbeek, met Godly Play in De Mantel en met de abdijbibliotheek van Postel.
12-01-2022, 21:49
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
Misintentie donderdag
Donderdag 13 januari 8.30 u. : misintentie:
Familie Van Mechelen-Van Dael (Fundatie)
12-01-2022, 13:13
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
11-01-2022
Weekkalender 13 januari-19 januari
- Donderdag 13 januari 8.30 u. Familie Van Mechelen-Van Dael (F)
- Vrijdag 14 januari 8.30 u.Rosalie Carolina Van Goubergen (F)
- Zaterdag 15 januari 16.30 u. Jozef Vanherck - Anna Gijs en familie. Gedachtenisviering voor Alois Bertels
- Zondag 16 januari Tweede zondag door het jaar 11.00 u.August Verkuringen. Sint-Pieterskapel 10.00 u.Eucharistieviering
- Maandag 17 januari 8.30 u. E.H. Van Schoubroeck (F)
- Dinsdag 18 januari 8.30 u.Ter ere van Sint-Pieter (F)
- Woensdag 19 januari 8.30 u. Ter ere van het H. Kruis (F)
(F= Fundatie of Stichting)
11-01-2022, 19:44
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
Misintentie woensdag
Woensdag 12 januari 8.30 uur: misintentie:
Kinderen Van Herck (Fundatie)
11-01-2022, 13:51
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
10-01-2022
Noodverlichting
De firma Welec brengt momenteel in opdracht van de Kerkfabriek noodverlichting aan in de Sint-Martinuskerk.
10-01-2022, 15:21
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
09-01-2022
Doop van Christus is begin van spiritueel ontwaken
Piero della Francesca schildert de doop van Christus in de Jordaan. Een belangrijk moment voor Jezus, voor ons en voor de wereld. [VIDEO 2 min]
Kan jij een religieus schilderij lezen? Kennis van de Bijbel en de christelijke verhalen gaat achteruit. Toch blijft het religieuze erfgoed een fundament van onze cultuur. Tijd voor een nieuwe kennismaking met het Nieuwe Testament in schilderijen.
09-01-2022, 08:01
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
08-01-2022
Misintentie
Misintenties zondag 9 januari 11.00 u.:
Elisa Geudens - Eugeen Smets en schoonzoon Leo Vanspringel.
08-01-2022, 09:09
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
07-01-2022
Elektrische installatie Sint-Martinuskerk
De kerkfabriek van Sint-Martinus liet een tijd geleden de firma Vinçotte de elektrische installatie van de Sint-Martinuskerk inspecteren. De firma Welec is in opdracht van de kerkfabriek nu bezig de nodige ingrepen en aanpassingen te doen om de installatie in overeenstemming te brengen met het inspectieverslag. Ook wordt een noodverlichting aangebracht.
07-01-2022, 18:04
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
Misintentie
Zaterdag 8 januari 16.30 u. , misintenties:
Leon Gevers - Paulien Van den Eynde en Bruno Gevers
07-01-2022, 10:03
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
06-01-2022
Opgelet!
De zaterdagmis heeft wel degelijk plaats om 16.30 uur enniet om 10 uur zoals in het parochieblad is vermeld.
06-01-2022, 09:00
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
05-01-2022
Damiaanactie: vecht mee voor een lepravrije wereld
De Damiaanactie vecht al vele jaren voor een lepravrije wereld.
Dankzij de steun van velen, kunnen heel wat projecten opgestart en begeleid worden.
Maar door corona worden de traditionele inzamelacties sterk bemoeilijkt en dreigen vele projecten niet (verder) gerealiseerd te kunnen worden.
René Vanherck, geboren Retienaar en al lang erg actief in de Damiaanactie, doet een beroep op zijn streekgenoten om door een gift, samen met de Damiaanactie verder te vechten voor een lepravrije wereld.
05-01-2022, 10:01
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
Weekkalender 6 januari-12 januari
- Donderdag 6 januari 8.30 u. Ter ere van het H. Kruis (F)
- Vrijdag 7 januari 8.30 u.Ter ere van Sint-Lucia (F)
- Zaterdag 8 januari 16.30 u. Leon Gevers - Paulien Van den Eynde en Bruno Gevers
- Zondag 9 januari Feest van de doop van de Heer. Plechtige hoogmis met gregoriaanse gezangen 11.00 u. Elisa Geudens - Eugeen Smets en schoonzoon Leo Vanspringel. Sint-Pieterskapel 10.00 u.Woord- en communiedienst
- Maandag 10 januari 8.30 u.Ter ere van Onze-Lieve-Vrouw (F)
- Dinsdag 11 januari 8.30 u.Ter ere van het Allerheiligste Sacrament (F)
- Woensdag 12 januari 8.30 u.Kinderen Van Herck (Kloosterstraat)(F)
05-01-2022, 00:00
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
04-01-2022
Video van de paus voor januari
Video van de paus over religieuze vervolging en discriminatie.
04-01-2022, 21:17
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
Driekoningen: 10 vragen & antwoorden
Driekoningen: 10 vragen & antwoorden
Hoe ze heetten en wat ze meebrachten, dat is bekend. Maar wat weten we nog meer over de drie koningen — eigenlijk wijzen?
1. Wat zegt de Bijbel over de drie koningen?
Weinig. Alleen Mattheüs (Mt 2, 1-12) spreekt over ‘wijzen uit het oosten’ die een ster volgden op zoek naar ‘de pasgeboren koning der Joden’. Als geschenken hadden ze goud, wierook en mirre mee. Ze waren in die zin de eerste pelgrims, de eersten die 'de weg van het geloof' volgden, en de eersten die Jezus echt zagen (vandaar ook het Feest van de Openbaring, ook Epifanie genoemd).
2. Waarom spreken we dan over drie koningen in plaats van wijzen?
Vanaf de derde eeuw werden de ‘wijzen’ steeds vaker ‘koningen’, waarschijnlijk onder invloed van andere bijbelteksten zoals Psalm 72: De vorsten van Tarsis, het kustland, zij komen geschenken hem brengen, de koningen van Sjeba en Seba, zij dragen hun schatting hem aan: alle heersers brengen hem hulde, alle volken zijn hem onderhorig.
3. Hoe weten we eigenlijk dat ze met drie waren?
Dat wordt afgeleid van de drie geschenken: goud, wierook en mirre.
4. Waarom precies die geschenken?
Goud was het typische geschenk voor een koning. Wierook stond symbool voor de goddelijkheid. Mirre is een verwijzing naar de dood van Jezus: mirre was een kostbaar hars, met mirrezalf werden doden ingewreven.
5. Waarom waren ze op zoek gegaan naar Jezus?
De Drie Wijzen wilden de nieuwe ‘koning der Joden’ zien en klopten bij koning Herodes aan om te vragen waar ze die konden vinden. Herodes, beducht voor zijn eigen positie, probeerde de wijzen voor zijn kar te spannen. Hij vroeg om hem in te lichten als ze het kind vonden, zogezegd om het kind daarna zelf eer te gaan betuigen. De Drie Wijzen werden door een goddelijke droom gewaarschuwd Herodes niets te laten weten. Toen Herodes dat merkte, liet hij alle pasgeboren kinderen in Bethlehem vermoorden (‘Dag van de Onschuldige Kinderen). Jozef, Maria en Jezus konden tijdig vluchten naar Egypte.
6. Hoe kregen ze hun namen Caspar, Melchior en Balthasar?
Onderzoekers menen dat monniken in de 7de of 8ste eeuw de drie wijzen hun namen gaven: Caspar, Melchior en Balthasar. Caspar werd als een Afrikaan van 20 getypeerd, Melchior als een Aziaat van 40 en Balthasar als een Europeaan van 60 — over de juiste rolverdeling lopen de meningen soms uiteen. Daarmee wilde men aantonen dat Gods zoon er voor alle culturen en leeftijden was.
7. Heten ze overal zo?
Neen. In het Grieks klinken ze als Apellios, Amerios en Damascos. In de Syrische kerk zijn het Larvandad, Gushnasap en Hormisdas, in het Hebreeuws Galgalat, Malgalat en Sarathin.
8. Wat gebeurde er later met de drie wijzen?
Daarover bestaat weinig informatie. Volgens sommige legendes keerden ze alle drie terug naar het Oosten, naar het toenmalige Perzië, en stierven ze later als martelaar. Hun lichamen werden overgebracht naar Constantinopel, later naar Milaan en in de 12de eeuw naar de Dom in Keulen, waar hun relieken zich sindsdien bevinden.
9. Waarom gaan kinderen op die dag zingend van huis naar huis?
In de Middeleeuwen gingen kinderen rond het feest van de Openbaring van deur tot deur om geld te vragen. Sinds de 19de eeuw evolueerde dat naar een traditie waarbij kinderen een liedje zingen en daarvoor worden beloond met snoep of centen. Op verschillende plaatsen gaat de opbrengst van het ‘sterzingen’ naar het goede doel. (Zie de website van Missio.)
10. Waarom dragen de kinderen een ster?
Een — al dan niet vlot ronddraaiende — ster staat symbool voor de ster die de Drie Wijzen naar de geboorteplaats van Jezus leidde. Aan onze voordeur wordt het een symbool voor de ster die elk van ons richting geeft.
(Kerknet)
04-01-2022, 13:57
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
MISINTENTIES
Een mis laten opdragen tot intentie van je overleden ouders, kinderen, familieleden, vrienden: het is en blijft heel zinvol. De herinnering aan de gestorven dierbaren wordt opgeroepen, ook voor de ruimere gemeenschap.
Spring gewoon eens binnen op de pastorie, Markt 8. Elke voormiddag van maandag tot en met vrijdag van 9.15 tot 12 uur is het parochiesecretariaat open. En u wordt er hartelijk ontvangen!
04-01-2022, 07:37
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
Vormsel-, eerstecommunie- en doopdata
VORMSEL 2022 IN DE PASTORALE EENHEID:
Zaterdag 7 mei 2022. Het uur wordt later meegedeeld.
EERSTE COMMUNIE 2022 IN DE PASTORALE EENHEID:
-In Schoonbroek Sint-Job is de eerste communie op zondag 8 mei.
-In Witgoor Heilige Familie is de eerste communie op zaterdag 28 mei 2022, om 10.30 u.
-In Dessel Sint-Niklaas is de eerste communie op zondag 22 mei 2022, om 9.30 u.
-In Retie Sint-Martinus is de eerste communie op Hemelvaartsdag 26 mei 2022, om 11 u.
-In Postel is er geen eerste communie.
DOOPDATA IN DE PASTORALE EENHEID:
-Elke eerste zaterdag van de maand om 14.00 u. in Witgoor H. Familie.
-Elke tweede zondag van de maand om 12.30 u. in Schoonbroek SintJob.
-Elke derde zondag van de maand om 14.00 u. in Retie Sint-Martinus.
-Elke vierde zondag van de maand om 10.30 u. in Dessel Sint-Niklaas.
-Elke vierde zondag van de maand om 14.00 u. in de kapel van Werbeek (enkel mogelijk van mei tot september).
04-01-2022, 07:32
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
03-01-2022
Elke dag een mis in de Sint-Martinuskerk
Onze pastoor, pater David, gaat elke weekdag om 8.30 uur voor in een eucharistieviering in de Sint-Martinuskerk.
Zeg nu zelf, is er een betere manier voor een christen om de dag te beginnen?
Maar ook voor niet -christenen is de Sint-Martinuskerk een open huis van de Heer.
Iedereen is welkom voor de misvieringen, voor een bezoekje gedurende de dag... Elke dag van de week.
Bijzonder hartelijk nodigen we de mensen uit die uit andere landen naar hier zijn gekomen, tijdelijk of permanent.
Hartelijk welkom!
Un accueil chaleureux!
A warm welcome!
Ein herzliches Willkommen!
Serdecznie witam!
O primire călduroasă!
Varaverppu!
03-01-2022, 07:58
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
02-01-2022
Martinusparochie over Martinusparochie
In 2021 werd 'Martinusparochie' 7615 keer bezocht en werden 11736 pagina's geraadpleegd.
------------
Het blog 'Martinusparochie' startte op 1 juni 2012. Sindsdien werd het blog 64178 keer bezocht, en werden 85965 pagina's geraadpleegd. Het aantal verschillende bezoekers bedraagt tot nu toe: 12131.
Het aantal berichten is opgelopen tot 3961 en het aantal foto's en afbeeldingen tot 4814.
--------------
Op Seniorennet zijn er 25265 blogs. Martinusparochie bezet de 40ste plaats in de populariteitsscore.
In de categorie 'Filosofie' zijn 196 blogs ondergebracht, waaronder ook Martinusparochie. In die categorie staat Martinusparochie op de 1ste plaats.
----------
Maak Martinusparochie bekend bij familieleden, vrienden en kennissen!
02-01-2022, 21:03
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
Omhaling 'Afrikazondag'
De omhaling voor Afrika tijdens de weekendvieringen, bracht 197,87 euro op.
Van harte dank!
02-01-2022, 20:44
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
Presentatie pastorale eenheid H. Augustinus
Luister naar onze bisschop en maak kennis met de kapel van Werbeek, met Godly Play in De Mantel en met de abdijbibliotheek van Postel.
02-01-2022, 20:42
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
Openbaring van de Heer
Openbaring van de Heer
Driekoningen, Epifanie of Openbaring van de Heer (Solemnitas Epiphaniae Domini in het Latijn) is een christelijke feestdag die elk jaar op 6 januari wordt gevierd en waarop men de Bijbelse gebeurtenis (Matt. 2:1-18) herdenkt van de Wijzen die een ster in het oosten zagen staan en deze volgden tot in Bethlehem, om Jezus te begroeten als de pasgeboren koning der joden. Dat deze wijzen uit het oosten kwamen, gaat terug op Matteüs 2:1. Dat de wijzen de ster (van Bethlehem) "in het oosten" gezien hebben (Matteüs 2:2,9), moet in dit verband dus betekenen dat zij de ster zagen terwijl ze in het oosten waren - en niet dat de ster aan de (voor hen) oostelijke hemel verscheen.
In de katholieke liturgie in België en Nederland wordt het hoogfeest van de Openbaring van de Heer op de eerste zondag na 1 januari gevierd indien 6 januari op een werkdag valt. In veel Zuid-Europese landen is Driekoningen een vrije dag en wordt Driekoningen op de dag zelf gevierd. De Openbaring van de Heer is het eerste van drie feesten, samen met de Doop van de Heer en de Opdracht van de Heer in de tempel (2 februari), die thuishoren in de Kerstkring, de tijd van Jezus' kindsheid en jonge jaren. De zogenaamde Relikwieën van de Drie Koningen worden in een reliekschrijn bewaard in de dom van Keulen. Oorsprong Het feest ontstond in de vierde eeuw in het oosters christendom en was oorspronkelijk bedoeld om de verschijning van de vleesgeworden Zoon van God op aarde te vieren (επιφάνεια, epiphaneia is Grieks voor 'verschijning'). Daarbij werden de tekenen van Jezus' goddelijkheid herdacht: de geboorte uit de Maagd Maria, het bezoek en de aanbidding van de Wijzen uit het Oosten, gebeurtenissen uit Jezus' jeugd en de doop door Johannes de Doper. De Kerk van de Latijnse ritus vierde de geboorte van Jezus echter steeds op 25 december. Met de overname van het feest van de epifanie op 6 januari door de Latijnse Kerk werd daarom alleen de aanbidding der wijzen herdacht, waarmee de bekendmaking van Christus aan de wereld wordt gevierd. In de buitengewone Latijnse ritus van de katholieke kerk is liturgie is als volgt opgebouwd: Na de Litanie van alle Heiligen bidt de priester de overwinningspsalmen 28, 45 en 146. Vervolgens het zogenaamde Exorcisme van de Heilige Michael en dan een Benedictus en een Magnificat. Na verdere zegeningen van zout en water wordt de wijding besloten met een Te Deum.
02-01-2022, 08:08
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
01-01-2022
Een zalig en gelukkig nieuwjaar!
Moge de Heer u zegenen en u behoeden.
Moge de Heer het licht van zijn gelaat over u doen schijnen en u genadig zijn.
Moge de Heer u zijn gelaat toewenden en u vrede geven.
(Num.6, 24-26)
01-01-2022, 09:34
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
Hartelijk dank!
Dank aan alle medewerkers van de vieringen in 2021. Dank aan de voorgangers pater Adriaan, pater Filip, pater Jan en pater Nicolaas, pater David, de parochieassistenten, uitvaartvoorgangers, lectoren en communie-uitreikers, de koren en organisten, de misdienaars en stewards, de kerkpoetsers en diegenen die zorgden voor de stemmige versiering in de kerk en die de kerststal plaatsten.
Dank aan hen die er heel het jaar voor zorgen dat de kerk geopend en gesloten wordt of die op zondag de kerk ‘bemannen’.
Dank aan de catechisten en ouders van eerstecommunicanten en vormelingen.
Dank aan de mensen van de permanentie en aan de medewerkers van het parochieblad Kerk & Leven.
Dank aan de plaatselijke kerngroepen en kerkbesturen.
Dank aan al degenen, – en ze zijn met velen – die zich inzetten om van onze parochiegemeenschap en pastorale eenheid, een levend(ig)e christelijke gemeenschap te maken.
Echt van harte dank!
01-01-2022, 09:28
Geschreven door Parochie Sint-Martinus