Belangstelling vanuit Denemarken voor de Mechelse kant.
Op 11 november tijdens de Vrouwendag te Mechelen, kregen we in het Hof van Busleyden twee Deense kantwerksters op bezoek. Ze maakten een trip langs de belangrijkste kantcentra van ons land. En toevallig (????) hadden ze vernomen dat er in Mechelen ook wat te zien was!Ze genoten van onze tentoonstelling en demonstratie en waren vol bewondering voor de oude Mechelse kant in de kantkamer. Adressen werden uitgewisseld en daarna contact opgenomen. Via de artikels in hun ledenblad: "Kniplebrevet" van februari en mei van dit jaar, hebben de deense kantwerksters kennis kunnen maken met onze kant en de club "Etterjefke".
Op vrijdag 8 mei lln. werd de tentoonstelling "In-ge-bed"geopend. Hiermee levert de afdeling textiel van de stedelijke academie een originele bijdrage aan het culturele festival Stadsvisioenen in Mechelen. De lokatie in de O.L.Vrouwstraat 110, was heel lang geleden het klooster van de Apostolinnen, maar staat in een nog niet zo ver verleden bij de mechelaars beter bekend als de matrassenfabriek E.Devis. De groep van de academie heeft maandenlang hard gewerkt en prachtige creaties zijn het resultaat. Wij met onze kantclub werden uitgenodigd om een kleine bijdrage te leveren. Zijn hun werken modern en monumentaal, onze kanten zijn meestal traditioneel en fijn maar vormen een mooi contrast. Zij zijn ook een hulde aan de Zusters Apostolinnen, die er ca 1750 met een honderdtal zusters en bijna evenveel kinderen woonden. Deze laatsten leerden er kantklossen en kregen er kost en inwoon. Allen samen leefden ze toen van de opbrengst van de kantproductie ( Jan Schoeffer: Historische aantekeningen, De Orconde, Mechelen). Later kwamen moeilijkere tijden... maar is het niet prachtig dat wij nu in datzelfde gebouw mogen demonstreren en dat er in Mechelen nog kloskant gemaakt wordt?
De tentoonstelling en demonstraties lopen nog elk week-end op za. en zo. tussen 11 en 17.u tot 21 juni. Van harte welkom. Toegang gratis. Mechelse kant.
Apostolinnen, werk van Bettina Leyen. Hedendaagse avant-gardistische kloosterlinge, werk van Veerle De Ceulener.
Werk van de club Etterjefke. Eerste les: kantklossen!
Volgend jaar op 9 - 10 en 11 juli houd O.I.D.F.A (Organisation Internationale de la Dentelle au Fuseau et à l'Aiguille) haar Wereldcongres in Kobe, Japan. Op het einde van de negentiende eeuw, werd in Tokyo het kantklossen aangeleerd op de missiescholen. Een van de leerlingen, Suzu Takagi (geboren in 1870) opende een winkel in Yokohama en had hiermee veel succes. Zij opende bijhuizen in London en New York. Dit staat in een artikel van Yurik Itoh, in het Oidfa bulletin 4/2008. Ook nu nog wordt in Japan kant gemaakt, velen komen naar hier om vooral in Brugge met onze rijke kanttraditie kennis te maken. Op zondag, 3 mei, mocht ik een Japanse rondleiden in het museum Hof van Busleyden. Zij wou meer weten over kloskant in het algemeen en over de Mechelse in het bijzonder. Het was een plezier om haar wegwijs te maken in de verschillende kantsoorten. Ook de basisslagen had ze vlug door. Zij wil het voorbeeld volgen van haar vele landgenoten en terug komen om hier cursussen te volgen.
Collectie Mechelse kant in het hof van Busleyden Rosaline kant; ontwerp: Ichiko Mitsuhira uitvoering: Motoko Kurata (Oidfa 1/2009)
Op zaterdag 2 mei, tijdens de week van de amateurskunsten, kwamen aan het cultuurcentrum te Mechelen veel toeschouwers naar het evenement " La vie en rose". Ze konden er genieten van de kunst-en ambachtenmarkt, de straatartiesten en live-muziek in de spiegeltent. De weergoden waren de inrichters goed gezind: het was niet warm, maar de sfeer was enorm!
Zondag 26 april 10.u de eerste bezoekers komen er al aan. Er valt heel wat te zien en te beleven in het Beiaardmuseum. Twee onderdelen van ons erfgoed zijn er te bewonderen. De beiaard en de kant, beiden hebben ze Mechelen beroemd gemaakt. Een gelukte combinatie volgens de vele enthousiaste bezoekers. Ook bij de jeugd was de interesse groot. Velen wilden het kantklossen wel eens proberen. Dat belooft voor de toekomst.
Belangstelling vanuit Tsjechië voor Mechelse kant.
Zaterdag, 14 maart brachten twee producers van de Tsjechische televisie een bezoek aan onze stad. Ze maakten een reportage over wandtapijten en werden ontvangen in de Koninklijke Manufactuur De Wit. Toen ze hoorden dat Mechelen ook een rijke kanttraditie heeft, wilden ze de tapijtkunst en kant combineren. Een bezoek aan de kantkamer in het museum Hof van Busleyden was dan ook het volgende punt op hun programma. Daar werd direct de link gelegd tussen Mechelen en Vamberk in Tsjechië: ........een mijlpaal in de geschiedenis van de Boheemse kant werd bereikt onder leiding van Magdalena Gramb, een Vlaamse kantwerkster uit Mechelen. Zij kwam met haar Duitse echtgenoot naar Bohemen, waar ze de landerijen overnamen van een Tsjechische edelman.........rondom de stad Vamberk............spoedig leerde ze de arbeidersvrouwen kantklossen.........Ze had zo'n succes dat honderd jaar later, in het midden van de achtiende eeuw, zo'n 20.000 kantwerksters rondom Vamberk aan het werk waren. (uit: Boheemse Kant, door Vera Leva-Skrovanova; uitgegeven door Cantecleer bv De Bilt, 1988) In 1992 waren wij in Vamberk. In het mooie museum hoorden we het verhaal van Magdalena Gramb en konden we ook Mechelse kant bewonderen. Nu is Tsjechië vooral bekend voor moderne kant. De tradtionele kant die er nog gemaakt wordt is van het genre Rijsselse.
In het museum te Vamberk (Sz)
Postkaart met een afbeelding van Magdalena Gramb en de kerk waarin zij begraven ligt.
Op vrijdag, 13 maart, werden we verwacht in " De Zonnebloem", de basisschool aan het Berthoudersplein te Mechelen. De leerlingen van het derde en vierde leerjaar konden er in het kader van "Erfgoed" kennismaken met kloskant. Na een beetje uileg over de techniek en het feit dat Mechelen eens beroemd was voor de fijne kloskant, konden ze er aan beginnen. Het werd een gezellige namiddag, voor iedereen. De enthousiaste leerlingen hielden er een mooie bladwijzer aan over. Misschien zijn er wel enkele die willen verder gaan.......we hebben in ieder geval geprobeerd om de "microbe" door te geven.......
Op de Vrouwendag te Mechelen op 15 november ll. was er een toonstelling van de Mechelse kantclub "Etterjefke" in het museum Hof van Busleyden. De slogan van deze vrouwendag was "over mijn lijf" en "kant" past zeker in dit thema. Door de eeuwen heen heeft kant ons lichaam versierd. Voor ondergoed of bovenkleding, kant werd gedragen door jong en oud. Begoed of minder begoed, bij speciale gelegenheden als doop en huwelijk werd voor kant gekozen. Mechelen was ooit beroemd voor zijn kant, die als de mooiste en de duurste gekend was. De echte kant werd door de machinale verdrongen, maar is overal in het huidige modebeeld aanwezig. In de tentoonstelling waren kanten te bewonderen uit de verzameling van het museum, uit privé-bezit en recent uitgewerkte stukken. Er was veel belangstelling vanuit de 3 groepen van de vrouwendag, elk met meer dan twintig deelnemers. Daarbij konden we ook nog enkele toeristen en bezoekers aan de tijdelijk tentoonstelling verwelkomen. Dit bracht het aantal op 90 ge-interesseerden die we konden laten kennismaken met onze hobby, die voor sommigen onder ons meer een passie is!
Zarerdag 20 sept. vond in Mechelen de Uit-markt plaats. De vroegere cultuurmarkt werd in een nieuw kleedje gestoken. Als locatie werd het St. Romboutskerkhof gekozen. Alle vrije-tijds en culturele organisaties konden er hun activiteiten promoten. Naar jaarlijkse gewoonte was onze kantclub ook aanwezig. De zon scheen, er was een gezellige sfeer en veel belangstelling.
Op 31 augustus ll. waren er Oogstfeesten in het Vrijbroekpark te Mechelen. Vele activiteiten stonden op het programma, zodat elke bezoeker iets naar zijn gading vond. Voor groot en klein was er wat te beleven. Naar jaarlijkse gewoonte was ook onze kantclub aanwezig. Wij mochten aan veel belangstellenden tonen, dat ook nu nog verschillende kantsoorten gemaakt worden in Mechelen.
Op zondag 10 aug. was het ambachtendag in het heemkunde museum "Het Molenijzer" te Putte. Het "Ondergoed en Linnen museum" is daar ook gevestigd. Enkele leden van onze club hebben er tussen 14.00 u. en 19.00 u. gedemonstreerd.
Op donderdag 10 juli, bracht een groep van 16 Australische kantwerksters een bezoek aan Mechelen.Vergezeld van Nadine Pauwels en enkele leden van haar kantclub "Artofil", kwamen ze de Mechelse kant bewonderen in het stadsmuseum Hof van Busleyden. In de Beiaardschool konden ze daarna zien hoe de Mechelse kant ook nu nog gemaakt wordt. Leden van onze kantclub demonstreerden er en hadden een kleine tentoonstelling opgezet. Bij een tas koffie of thee werd over en weer gepraat over onze gemeenschappelijke hobby en over de rijke kanttraditie die wij hier in Vlaanderen hebben. Na de middag maakten ze o.l.v. een gids kennis met onze mooie stad.
Op maandag, 30 juni demonstreerden enkele leden van onze kantclub op de Schoenmarkt. Zij wilden de aandacht vestigen op de beschadigde toeristische wegwijzer. Sinds de oprichting van de club in 2000, wordt een foto van de kantwerkster op deze wegwijzer, als logo gebruikt. Deze kantwerkster wees in de richting van "De Zalm", vroeger museum voor ambachten in Mechelen. Vanaf eind februari is het bovenstuk verdwenen! Navraag bij bevoegde instanties leverde eerst niets op, nu weten we dat het in het stadsmagazijn is voor herstelling. Daders waren dus geen toerist, die een origineel soevenier van Mechelen wou, of een verzamelaar die het een mooi stuk voor zijn collectie vondt,...maar mensen die er plezier in vinden om dingen te vernielen. Hopelijk wordt de wegwijzer vlug in zijn oorspronkelijke staat hersteld, want zo is hij echt geen toeristische attractie...
Kantwerksters aan het werk ! De wegwijzer nu! De wegwijzer vroeger!
Door Voka, Kamer van Koophandel Mechelen, werd op 15 mei ll. aan de Ambassadeur van Canada, Mevr. Laurette A. Gauthier Glasgow, twee typisch Mechelse geschenken aangeboden . Het kantwerk werd gemaakt door Frieda Lamon van de kantclub Etterjefke. Op de foto ziet u de ambassadeur met Voorzitter Johan Willemen. Het is duidelijk dat de geschenken haar bevallen.
In het kader van Week van de Amateurskunsten te Mechelen hadden de leden van de kantclub Etterjefke in het museum Hof van Busleyden hun jaarlijkse tentoonstelling . Op 3 en 4 mei demonstreerden ze in het museum en op de binnenkoer . Door het goede weer trok dit ook toevallige voorbijgangers en toeristen aan. Alle kantsoorten, van Stropkant tot Mechelse, waren er te zien.
Algemene Vergadering van de Belgische Kantorganisatie in Mechelen
Op zaterdag 15 maart hield de B.K.O. haar Algemene Statutaire Vergadering in Mechelen.
De organisatie was in handen van de Mechelse Kantclub ETTERJEFKE.
De aankomst van de deelnemers op de binnenkoer van het stadhuis was om 10 uur. Daarnawerd de groep op het stadhuis ontvangen doorCultuurschepen Frank Nobels in de Kolommenzaal. De Algemene Vergadering ging door in de Pelikaanzaal / Pastoraal Centrum, en het middagmaal in de stijlvolle refter.
Na de middag was er een geleide stadswandeling met bezoek aan Museum Hof van Busleyden . In de Mechelse Kantkamer demonstreerden leden van de Kantclub "ETTERJEFKE" de Mechelse kant.