Foto
Dossier
DINSDAG FRUITDAG
Foto
Boterhammen in de brooddoos
Foto
Bij het middageten:
water in bekers.
Foto
Zoeken in blog

MOS in de Gemeentelijke Basisschool

23-03-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wereldwaterdag
Vandaag was het wereldwaterdag. Om toch even de aandacht te vestigen op de luxe die wij kennen om altijd water ter beschikking te hebben, installeerden we een waterbar op de speelplaats. Alvorens de kinderen hier mochten komen drinken, moesten ze eerst een tochtje rond de turnzaal maken. Weliswaar een symbolische actie om duidelijk te maken dat vele kinderen eerst kilometers moeten afleggen vooraleer ze kunnen drinken.
Op de foto's onze vrijwillige watertappers.





>> Reageer (0)
08-03-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het huis van Kina met L4
Het was vandaag een zonovergoten dag. Een ideale dag om op stap te gaan. Ons avontuur startte al met een ritje met de lijnbus. Een overvolle bus bracht ons naar de Heuvelpoort waar we onze tocht te voet verderzetten tot aan het huis van Kina. Daar leerden we meer over de evolutie van de mens en de zoogdieren. Een gids vertelde ons een heleboel interessante weetjes over dino's. Het weer liet het ook toe even buiten te pauzeren.
Rond de middag stapten we in een stralend weertje naar het volgende museum: de school van toen. Daar konden we onze boterhammen in een oude refter van toen opeten, om daarna met hoepels te spelen op de speelplaats van toen.
In het museum leerden we aan de hand van een vragenbundeltje iets meer over een aantal materialen en werkwijzen uit de school van toen. We eindigen ons bezoek met een echt rollenspel. Voor alle duidelijkheid: de kinderen weten niet dat het om een rollenspel gaat en ondergaan de strenge behandeling van kinderen uit de school van toen. De lijfstraffen lieten we er deze keer wel vantussen, maar de kinderen ervaarden wel dat discipline en gehoorzaamheid extreem belangrijk waren. Ze mochten ook de klederdracht uit die tijd even uittesten en sommige kinderen werden het slachtoffer van de ezelsoren of lange tongen. Achteraf konden we er gelukkig allemaal om lachen.
Het was een hele boeiende en leerrijke dag en we keerden tevreden terug naar school.
Heel veel foto's. Bekijk ze hier.









>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.K2 op de boerderij
Vorige week hadden we het over de boerderij, de dieren, het eten,...
De kleuters vonden het een superthema. Zo was er een heuse boerderijkoffer, er was een boerderij met heel veel dieren om met te spelen, een luisterboek, op de computer heel wat taaloefeningen rond de boerderij, maïs om mee te spelen, gezelschapspelletjes en zoveel meer. We maakten ook onze eigen tractor, er was een proefspelletje waarbij we moesten raden wat we aan het proeven waren, we maakten een varken uit klei,...
boerderij

>> Reageer (0)
21-02-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dikke truiendag
Klik op de afbeelding om de link te volgen De dikke truiendag was een succes! Alle kinderen kwamen warm ingeduffeld naar school waar ze ontvangen werden door Wollie en Oktobus. Die stelden de ouders en kinderen de vraag of ze nog een goede energietip voor ons hadden en mochten die op de schaapjes schrijven die aan het raam hingen.
Daarna volgde een heuse opwarming met de ganse school. Tijdens de speeltijd kon iedereen zich nog opwarmen aan een kopje heerlijke, warme chocolademelk! De leerlingen van het lager leren ook nog vingerhaken en elke klas kreeg een deurhanger boordevol energietips.

https://plus.google.com/photos/104911352623886561567/albums/5847330440543703857?authkey=CLCtrZKj1vmSKg

>> Reageer (0)
03-02-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.K3 op de Noord -en de Zuidpool

Het thema over ijsberen en pinguïns was een succes! De kleuters waren enorm geboeid. Ze leerden een heleboel bij over de polen, dat er verschillende soorten pinguïns bestaan, dat ijsberen op de noordpool en pinguïns op de zuidpool leven, dat de mannetjes het ei uitbroeden terwijl de vrouwtjes naar zee gaan om hun buikje te vullen met vis,… Ze konden zelfs verschillende soorten pinguïns onthouden en opsommen zoals de koningspinguïn, de keizerpinguïn, de rotspinguïn, de ezelspinguïn, de macaronipinguïn enz… Vraag maar eens aan je kleuter welke er nog bestaan, het zijn er een heleboel!

Op een dvd konden we ook zien hoe hard het leven kan zijn op de polen, dat niet alle dieren het overleven en dat het ijs aan het smelten is wat een ramp kan betekenen voor de natuur!

We knutselden zelf pinguïns en maakten een mooie tekening van de wereld waarbij we zelf noordpool en zuidpool mochten schrijven.

image


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De eerste kleuterklas op winterwandeling

winterwandeling

>> Reageer (0)
06-01-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wandeling met L6
Wat een weer! De buien werden pas verwacht na 4 uur maar de buienradar had het mis. Samen met onze natuurgids gingen we op pad om de herfstverschijnselen te onderzoeken. We slaagden er zelfs in om enkele elfjes te toveren.

boom
smalle boom
lieve zachte boom
heel mooie lange takken
dag!



Klik hier voor meer foto's.


>> Reageer (0)
29-11-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Blotevoetenpad
We kijken vol verwachting uit naar de opening van het blotevoetenpad in maart. Enerzijds omdat dit pad een unieke ervaring is en anderzijds omdat wij meegeholpen hebben bij de aanleg van dit pad. Het pad bevindt zich achter de bibliotheek in het educatief centrum.

             Klik hier voor meer foto's.

>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.L4 naar het Gentbos

Herfstwandeling in het Gentbos te Merelbeke

Gisteren 15 november trokken we naar het Gentbos. Daar aangekomen werden we in 2 groepen verdeeld. Elke groep kreeg een gids. We leerden meer over enkele dieren in het bos, over de blaadjes en de bomen en over de paddenstoelen. Het weer was een meevaller, maar de laarzen waren geen overbodige luxe. Het Gentbos is gekend voor de drassige ondergrond. Dat vonden de kinderen natuurlijk heel leuk. Het was een geslaagde en leerrijke namiddag.
Nog eens dank aan de (groot)ouders die voor het vervoer zorgden en een extra dankwoordje aan Sabrina (mama Joyce) voor de mooie foto's.



Klik hier voor veel meer foto's.

>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.L4 op herfstwandeling
Op dinsdag trokken we met Marijke, onze gids van dienst, naar het park te Destelbergen. Ook al hadden we pas vorige week een andere boswandeling in het Gentbos, toch was het zeer leerrijk. Terwijl het vorige week vooral om de blaadjes en de paddenstoelen ging, leerden we deze keer meer over de behuizing van de dieren in het bos. Op een speelse en actieve manier zochten we kriebeldiertjes, ontdekten we de gevaren van de dieren in het bos en moesten we als muizen zien te overleven. Een geslaagde activiteit.


Voor meer foto's klik hier.

>> Reageer (0)
16-11-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.L4 gaat naar de Volkssterrenwacht
Na een weekje vakantie was een uitstapje naar de Volkssterrenwacht Armand Pien te Gent een ideale starter van de schoolweek.
Het avontuur begon al met een rit met de lijnbus. Daar aangekomen klommen we tot in de top van het gebouw waar iedereen met een telescoop naar buiten mocht kijken.
Daarna kregen we wat uitleg over de meetinstrumenten waarmee de temperatuur, de neerslag, de wind gemeten wordt. Dit was in het weerstation.
Onze uitstap eindigde in de filmzaal waar we een boeiende 3D-film over ons zonnestelsel en de planeten te zien kregen. Het was een hele interessante excursie en een mooie inleiding op ons nieuw WO-thema de ruimte en het weer.


                                                                            
Klik hier voor meer foto's.

>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Herfstwandeling met L2
We gingen deze namiddag op stap met gids Vera in het Reinaertpark. Ze vertelde ons heel wat over de natuur en we ontdekten heel veel moois. We zagen zelfs een eekhoorn, leuk!
herfstwandeling

>> Reageer (0)
12-11-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kriebelbeestjes in K3

Deze week brachten de kleuters kriebelbeestjes mee naar de klas.  Na de waarneming maakten ze met klei ook een spin, rups of lieveheersbeestje.

De juf leerde samen met de kinderen dat kriebelbeestjes heel nuttige dieren zijn en dat we ook spinnen dus niet doodtrappen !


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.K2 leert over lucht
Juf Vanessa is bij ons in de klas gekomen van maandag tot vandaag en we hadden het over 'lucht'. Het was een heel leerrijke week en we kijken er al naar uit om juf Vanessa in december terug te zien.
wonderlijke lucht

>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.K2 naar het park
Gisteren zijn we naar het park geweest en gingen we op zoek naar bladeren, vruchten, paddestoelen, stokjes,... We keken ook of er geen kabouters waren. De eendjes hebben we gezien en we hebben genoten van deze leuke wandeling.
Terug in de klas, maakten we een bos in de kring en daar kunnen we nu in spelen. Leuk hoor!
naar het park + we maken ons bos in de klas

>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spinnensoep in K1
Als afsluiting van ons thema:'spinnen' maakten we heerlijke spinnen-pompoensoep!
De hele klas hielp mee en de soep was heerlijk!!


spinnensoep

>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.K1 naar het bos
Jelle dacht dat het nog zomer was. Daarom namen we hem mee naar het bos.
We vonden heel wat blaadjes, noten en stokken. Daarmee toverden we onze klas om in een klein herfstbos.


bos

>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.K1 raapt afval
Op maandag starten we ons thema door op de straat afval te zoeken. We vonden een hoop afval en namen ze mee naar de klas. In de klas aangekomen leerden we sorteren.
Fruitschillen in de groen bak, drankkartonnetjes, blikjes in de blauwe bak en in de zwart doen we het restafval.

afval

>> Reageer (0)
03-10-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het wortelvolkje
Met de derde kleuterklas gingen we op zoek naar “het wortelvolkje”. We mochten allerlei opdrachten doen: aarde zoeken, voelen, ruiken, horen, …. De aarde deden we in een potje, we plantten eikeltjes en andere vruchten. We zochten worteltjes van de bomen en kleefden dit in een wortelboekje. Met allerlei herfstbladeren maakten we een mooi kunstwerkje. 
Het wortelvolkje

>> Reageer (0)
28-09-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sing for the climate

Overal in België werd er op 22 en 23 september gezongen voor het klimaat. Omdat al meer dan twintig jaar wereldleiders het probleem van de klimaatsverandering voor zich uit schuiven en wij dat beu zijn. Beu te moeten wachten, beu te moeten horen dat het allemaal niet zo makkelijk is. Daarom roepen we iedereen in België op om mee te komen zingen. Daarvan maken we een filmpje en dat sturen we de wereld rond. Zodat ook buiten België mensen aan het zingen slaan. Zodat er echt iets gebeurt voor het te laat is.

Ook onze gemeente nam hieraan deel en heel wat kinderen en juffen van onze school zongen mee!





>> Reageer (0)


Gbdes is een MOS-school! MOS staat voor 'Milieuzorg Op School'. Jaarlijks worden er per klas MOS-afgevaardigden verkozen. Deze kinderen komen regelmatig samen met de MOS-verantwoordelijken om voorstellen en projecten te bespreken.
Het is ons doel om alle kinderen bewust te maken van de milieu-problematiek en wat we er kunnen aan doen, maar ook om kinderen de schoonheid van de natuur te leren appreciëren. We werken rond de thema's: water, verkeer, natuur, afval, energie en handel. Via onze blog kan je al onze MOS-avonturen volgen!
Foto

Inhoud blog
  • Bloemen en bijen
  • Ijsberen en pinguïns in K2K3
  • Lekkere soep!
  • De kikkerklas op stap naar het bos
  • Strapdag
  • Activiteit met de natuurgids
  • Vogels spotten aan het Damvalleimeer
  • Dikketruiendag
  • K2K3 in de ruimte!
  • De kruidenheks op bezoek in de kleuterklas
  • Herfst! K2K3 op stap naar het bos
  • Strapdag
  • De kikkerklas op stap met de natuurgids
  • L6 leert over het klimaat
  • L4 de bende van de vos
  • L2 op stap met Marijke
  • Workshop viesvuilland
  • De kikkerklas leert over bijen en bloemen
  • Eitjes rapen!
  • L1 op stap met bosjuf Marijke

    Elke klas zijn sorteerhoekje.



    Informatief
  • MOS
  • MOS terd
  • Milieuzorg op school / contacten
  • De Kaaihoeve
  • Digimos
  • GREEN
  • milieukoopwijzer
  • vermijd pesticide

  • Archief per week
  • 22/04-28/04 2024
  • 05/02-11/02 2024
  • 30/10-05/11 2023
  • 25/09-01/10 2023
  • 01/05-07/05 2023
  • 13/03-19/03 2023
  • 27/02-05/03 2023
  • 30/01-05/02 2023
  • 17/10-23/10 2022
  • 19/09-25/09 2022
  • 13/06-19/06 2022
  • 06/06-12/06 2022
  • 23/05-29/05 2022
  • 21/03-27/03 2022
  • 21/02-27/02 2022
  • 14/02-20/02 2022
  • 15/11-21/11 2021
  • 08/11-14/11 2021
  • 01/11-07/11 2021
  • 18/10-24/10 2021
  • 27/09-03/10 2021
  • 20/09-26/09 2021
  • 26/04-02/05 2021
  • 22/03-28/03 2021
  • 08/03-14/03 2021
  • 08/02-14/02 2021
  • 14/12-20/12 2020
  • 16/11-22/11 2020
  • 09/11-15/11 2020
  • 26/10-01/11 2020
  • 12/10-18/10 2020
  • 05/10-11/10 2020
  • 14/09-20/09 2020
  • 10/02-16/02 2020
  • 14/10-20/10 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 29/04-05/05 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 11/03-17/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 11/02-17/02 2019
  • 29/10-04/11 2018
  • 10/09-16/09 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 28/05-03/06 2018
  • 14/05-20/05 2018
  • 07/05-13/05 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 22/01-28/01 2018
  • 27/11-03/12 2017
  • 23/10-29/10 2017
  • 16/10-22/10 2017
  • 09/10-15/10 2017
  • 25/09-01/10 2017
  • 08/05-14/05 2017
  • 24/04-30/04 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 27/02-05/03 2017
  • 03/10-09/10 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 11/04-17/04 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 14/12-20/12 2015
  • 23/11-29/11 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 15/12-21/12 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 02/12-08/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 26/11-02/12 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 15/11-21/11 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 07/12-13/12 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 02/11-08/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 17/12-23/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 12/12-18/12 2005
  • 05/12-11/12 2005
  • 17/10-23/10 2005
  • 10/10-16/10 2005


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!