Vandaag hielden we verkiezingen om de MOS-verantwoordelijken en de verantwoordelijken voor de leerlingenraad te kiezen.
Volgende kinderen werden verkozen voor de leerlingenraad: Nore en Gilles (reserve Hala) Voor de mos-raad kozen de kinderen: Wiebe en Silke (reserve Sébastien)
Vorige week mochten de kinderen in een officieel stemhokje twee kindjes kiezen die ze graag zouden zien in de leerlingenraad of MOS-raad. De kinderen namen hun taak heel serieus op en gingen één voor één gaan stemmen.
We verkozen twee vertegenwoordigers van onze klas voor de MOS-raad: Cleo en Vesper. Zij gaan ervoor zorgen dat onze school zich actief blijft inzetten voor het milieu. We verkozen ook twee klasverantwoordelijken voor de leerlingenraad: Matti en Cyriel. Zij werken mee aan het bedenken van leuke ideëen voor onze school.
Deze voormiddag mochten we op het terrein achter de bibliotheek deelnemen aan een natuuractiviteit over ‘aardmannetjes’. We leerden op een speelse manier allerlei interessante dingen over kriebelbeestjes. Daarna hadden we nog even tijd en konden we ons uitleven op de leuke speeltuin.
Wat startte als een symbolische actieom het Kyotoverdrag in de verf te zetten, is ondertussen uitgegroeid tot een vaste waarde. De campagne mikt vooral opeenvoudige maatregelen, die elke dag aangehouden kunnen worden: lichten doven bij het verlaten van een lokaal, toestellen uitschakelen na gebruik, de verwarming correct afstellen, ... . Een dikke trui helpt uiteraard ook. Als je die al nodig hebt, want een graadje minder verwarmen, merk je nauwelijks, maar betekent wel 7% minder stookkosten en broeikasgassen. Denk naast een mooie dikke trui ook aan thermische onderkleding dat ervoor kan zorgen dat de thermostaat flink lager kan worden gedraaid - zonder aan comfort in te boeten. De energiebesparing is groot, de investering klein. Onze school kreeg vandaag het bezoek van Octo en Wollie om de dikketruiendag even in de kijker te zetten. Na een gezamenlijke opwarming trokken we naar de klas om met een graadje minder nog harder te werken want ook daar krijg je warm van. In de refter werden we verwend met lekkere soep en brood.
Dinsdag 22 maart was wereldwaterdag. Ook onze school staat op deze dag even stil bij het feit dat zuiver drinkwater uit de kraan niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Elke dag wandelen immers miljoenen kinderen gemiddeld 6km om water te halen voor hun basisvoorzieningen. Ieder dag sterven duizenden kinderen aan ziekten veroorzaakt door dit gebrek aan drinkwater. Hopelijk staan we elke dag even stil bij het feit dat het belangrijk is om bewust om te gaan met water.
Vandaag bezochten we de volkssterrenwacht van Armand Pien te Gent. Met de lijnbus bereikten we al snel onze bestemming en daar mochten we genieten van een leerrijke 3D-film over de ruimte. Daarna belandden we op het dak om er kennis te maken met enkele meetinstrumenten om de temperatuur, de neerslag, de windkracht en windrichting te meten. We eindigden ons bezoek in de koepel waar we de oudste telescoop uit 1880 konden zien. Het vernuftige systeem om deze telescoop te laten werken, alsook de draaiende koepel maakte veel indruk op de kinderen. Nog een extra woordje dank aan de begeleiders tijdens deze activiteit.
Vandaag deden we in de turnzaal een activiteit rond afval. Zo werden de kinderen met speelse opdrachten bewust gemaakt van het belang van afval sorteren. Ze leerden dat ze als afval vaak nog een verder leven hebben als ze goed gesorteerd worden. Zo kunnen ze gebruikt worden als grondstof voor een nieuw product. Het werd een boeiende en actieve namiddag.
Samen met Wolly en Octobus begonnen we de dikke truiendag met een opwarmingsdansje. 's Middags mochten we genieten van lekkere tomatensoep met Turks brood. In de lessen WO leerden we hoe we zuiniger kunnen omgaan met energie en hoe we nog meer zorg kunnen dragen voor het milieu.
Onze zithoek veranderde de laatste twee weken in een ruimte vol sterren en planeten! Een heel boeiend thema waarbij we vanalles leerden over ons heelal. We maakten kennis met al die gekke namen van planeten, we leerden aftellen van 10 naar 0 om een raket te lanceren, we weten dat de aarde rond zichzelf draait en ook nog eens rond de zon, dat de astronauten zweven in de ruimte, dat onze aarde de blauwe planeet wordt genoemd, … en nog veel meer.
Wat hebben we al genoten van het heerlijke (bijna) lente zonnetje! We hebben het deze week over zaaien, de lente en ook over de paashaas uiteraard
Vandaag hebben we gezaaid, elke kleuter mocht zelf kiezen wat ze onder de aarde staken. Er was keuze tussen courgette, pompoen, peterselie, waterkers of zonnebloem. We hopen dat we snel resultaat zien en de kleuters hun plantje volgende week mee naar huis kunnen nemen.
Gbdes is een MOS-school! MOS staat voor 'Milieuzorg Op School'.
Jaarlijks worden er per klas MOS-afgevaardigden verkozen. Deze kinderen
komen regelmatig samen met de MOS-verantwoordelijken om voorstellen en
projecten te bespreken. Het is ons doel om alle kinderen bewust te
maken van de milieu-problematiek en wat we er kunnen aan doen, maar ook
om kinderen de schoonheid van de natuur te leren appreciëren. We werken
rond de thema's: water, verkeer, natuur, afval, energie en handel. Via
onze blog kan je al onze MOS-avonturen volgen!