Foto
Dossier
DINSDAG FRUITDAG
Foto
Boterhammen in de brooddoos
Foto
Bij het middageten:
water in bekers.
Foto
Zoeken in blog

MOS in de Gemeentelijke Basisschool

18-12-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.tweede prijs op Agribexbeurs!

Destelbergen maakt faam op internationale beurs voor akkerbouw, veeteelt, tuin en groene zones in Brussel

6de klas gemeenteschool wint tweede prijs op Agribexbeurs

Het zesde leerjaar van de gemeentelijke basisschool van Destelbergen nam dit jaar deel aan het aquaponie-project dat op de Agribexbeurs in Brussel werd georganiseerd. Met succes, want vorige week werden ze er eervol tweede met hun creatie. “We combineerden hydrocultuur (het kweken van planten op water) met aquacultuur (het kweken van waterdieren) in een ecologisch systeem”, klinkt het bij de bollebozen van de zesde klas.


Hoe ze te werk gingen en de jury wisten te imponeren, leggen ze vakkundig uit aan de hand van foto’s en een schets van hun ontwerp:  “Het principe is eenvoudig: water vervoert  organisch afval van de vissen naar de planten.  De uitwerpselen van de vissen worden omgezet in natuurlijke meststoffen voor de planten. De planten halen die meststoffen uit het water en filteren het op die manier. Daardoor krijgen de vissen opnieuw toevoer van zuiver water.”

Eerst brachten ze de  vijver in orde, want zonder water geen vissen, en zonder vissen geen uitwerpselen.  De pomp werd vakkundig nagekeken op haar werking en nadien werd een plantenbak aangekocht en waterdicht gemaakt.  Een autosiphon  zorgde ervoor dat eb en vloed werd gecreëerd,  zodat het water in het groeibed continu kon stijgen en dalen.Het groeibed werd gevuld met kleikorrels om te werken als filtersysteem voor de bak met vissen, de bacteriën die zich in het groeibed ontwikkelden,  zorgden ervoor dat de afvalstoffen die door de vissen werden geproduceerd omgezet werden tot uiteindelijk voedingsstoffen voor de planten.

Voor de aanleg van de  omgeving van de plantenbak, kregen ze een duwtje in de rug van de mannen van de technische dienst van de gemeente Destelbergen. Proficiat voor de biologen of ingenieurs in spe van de gemeentelijke basisschool die hun project ook in eigen huis mochten voorstellen, onder meer aan schepenen Yves De Lausnay en André De Groote. Want niemand is te oud om nog wat bij te leren van pientere leerlingen. 

>> Reageer (0)
29-11-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.K1 op herfstwandeling

Boris de boom was deze week een nieuwe vriend in onze klas. Hij genoot met volle teugen van alle aandacht die onze kleine spruiten hem gaven! Maar zo blij was hij de eerste dag niet hoor. Hij had alleen maar dorre takken , al zijn blaadjes waren er af gevallen. Hij voelde zich heel erg verdrietig. "Wat nu gedaan?", dacht hij.
Maar wij hadden de oplossing. Wij gingen speciaal voor hem naar het bos op zoek naar de mooiste blaadjes!
Die hebben we dan ook gevonden en verzamelt in de klas. Iedereen mocht één blaadje kiezen die hij/zij aan Boris de boom mocht geven.
Oooh...wat was hij blij!

 


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.L3 op herfstwandeling

Traditiegetrouw trekken we elke herfst richting park voor een leuke en leerrijke wandeling onder leiding van onze gids Marijke. We leerden heel wat over spinnen, egeltjes en mieren. Omdat we heel flink waren mochten we op het einde nog eventjes spelen op de speeltuin.


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Superwereldmol (L4)

Vorige week kregen we een koker toegestuurd. Daarna ontvingen we ook een eetbare brief. Gezien de boodschap geheim moest blijven, aten we deze op. We onderzochten de voorwerpen  die in de koker zaten en mochten de resultaten van dit onderzoek gaan vertellen in het mollenhuis. Dit was een hele leuke ervaring waarbij we kennis mochten maken met de superwereldmollen en enkele kinderen uit India, Senegal en Guatemala. We verbleven ook in hun dorpen/steden en maakten er een typische drank of gerecht. We mochten ons verkleden in de traditionele kledij. Het werd een toffe voormiddag.


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.L4 op wandel met de gids

Vandaag gingen we op pad met gids Marijke die ons op speelse wijze heel wat bijleerde over de dieren in het park. Zo maakten de kinderen zelf een vogelnestje, mochten ze op zoek gaan naar bodemdiertjes en speelden ze het spel waarbij de uilen hun prooien vingen.


>> Reageer (0)
20-11-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Opening van ons aquaponie-project

Vandaag was het eindelijk zover! De officiële opening van ons aquaponie-project! Eindelijk konden we aan iedereen voorstellen waar we al die maanden rond gewerkt hebben.

Michel Christiaens (secretaris-generaal van Fedagrim),
Saartje Vandendriessche (voorzitter van de jury), Johan Van Royen (Agribex), mensen van de gemeente en de pers waren aanwezig.
                    

               Klik hier voor meer foto's.
               Klik hier voor deel 2.


>> Reageer (0)
12-11-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe kippen

Toen vorig jaar een vos onze kippen te pakken kreeg, waren alle kleuters onder de indruk. Ondertussen werd ons kippenren grondig onder handen genomen. Er werd drastisch gesnoeid, er kwam een nieuwe afsluiting en er werden nieuwe planten gezet. Daarom was het tijd voor drie nieuwe kippen. Die mochten we maandag verwelkomen! Vanaf nu draagt de derde kleuterklas zorg voor Mariètje, Ommeletje en Suzetje


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vervolg aquaponie-project

Vandaag hebben de leerlingen de plantjes in de bak geplaatst. Daarna genoten we van een hapje en een drankje aangeboden door Sean voor zijn verjaardag. Het werd een feestelijke inhuldiging van ons project! We zijn blij dat we het vrijdag aan iedereen mogen laten zien. We hebben hard gewerkt maar het was de moeite waar!

 


>> Reageer (0)
29-10-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vervolg aquaponie-project

Deze middag eventjes paniek: de pomp deed het niet! Bedankt Dirk voor je tussenkomst. Ook dank aan Valentijn van Vasch aquaponics voor het leveren van de bell siphon en de technische ondersteuning. Onze bijzondere dank gaat uit naar Paul om de droom van het zesde leerjaar te helpen realiseren. Volgende vrijdag zal de pomp definitief geplaatst kunnen worden en kunnen de vissen verhuizen naar hun nieuwe woonst.

Het zesde leerjaar zit vanaf nu ook op Facebook! Ga snel een kijkje nemen...

 

            


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vervolg aquaponie-project

Het groeibed werd gevuld met kleikorrels om te werken als filtersysteem voor de bak met vissen, de bacteriën die zich in het groeibed ontwikkelen zorgen ervoor dat de afvalstoffen die door de vissen worden geproduceerd omgezet worden tot uiteindelijk voedingsstoffen voor de planten.

 


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vervolg aquaponie-project

Ons groeibed is waterdicht en aangepast aan de vissenbak.

 

       


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vervolg aquaponie-project

De autosifon of bell-siphon is geplaatst. Dit apparaat wordt gebruikt om eb en vloed te creëren zodat het water in ons groeibed continu kan stijgen en dalen.

 

    


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vervolg aquaponie-project

Onze plantenbak zit in elkaar. Volgende stap: waterdicht maken!

 

             


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aquaponie-project zesde leerjaar

Vandaag zijn de leerlingen van het zesde op bezoek gegaan bij alle andere klassen om uitleg te geven over ons aquaponie-project.

        Klik hier voor meer foto's.


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Herfstwandeling L4

Het was een ideale dag om een wandeling te maken. Samen met de kinderen van L5 en L6 gingen we op pad doorheen Destelbergen. We volgden de pijltjes van de wandelclub en genoten van de mooie natuur. We eindigden onze tocht in het park waar de kinderen nog even speelden op de speeltuin. Het werd een leuke namiddag.


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Herfstwandeling L1 en L2

We maakten vandaag samen met de kinderen van het eerste leerjaar een mooie herfstwandeling.


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Soep maken in de derde kleuterklas

Gisteren hebben we soep gemaakt van groenten die de kleuters zelf meebrachten. We hadden ajuinen, prei, wortels, paprika, look, tomaten en een pompoen. Voor we aan de slag gingen, hebben we eerst goed onze handen gewassen. Het snijden ging bij de ene al wat vlotter dan bij de andere maar het is uiteindelijk gelukt bij iedereen. Het werd een heerlijk soepje, iedereen heeft zijn bekertje leeggedronken! Sommigen kwamen tot 7 keer terug om nog een beetje te vragen. We hadden de nodige vitaminen zeker binnen

image

Klik hier voor de foto’s


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.K3 op uitstap naar de zoo van Antwerpen

Door de staking vorige week kon onze uitstap jammer genoeg niet doorgaan en werd het een week uitgesteld. Een geluk want we konden vandaag genieten van een zalig nazomerweertje! We hebben er met z’n allen van genoten, we zagen heel veel dieren, we konden buiten gezellig picknicken, kortom… een geslaagde dag!

Bekijk hier onze foto’s


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.K2 eet gezond!

Deze week hebben we adhv van het verhaal van de familie Versluis geleerd wat we veel en niet veel mogen eten. We weten nu ook heel goed wat gezond is en wat niet gezond is.
Zo hebben we ook de dingen uit de winkel gesorteerd en daar zijn een paar foto's van.

Klik hier voor alle foto's.


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.K2 naar de dierentuin

We hebben 2 weken rond de dierentuin gewerkt.
Dindsdag gaan we eindelijk naar de zoo van Antwerpen. Joepie, daar kijken we enorm naar uit.

Klik hier voor alle foto's.


>> Reageer (0)


Gbdes is een MOS-school! MOS staat voor 'Milieuzorg Op School'. Jaarlijks worden er per klas MOS-afgevaardigden verkozen. Deze kinderen komen regelmatig samen met de MOS-verantwoordelijken om voorstellen en projecten te bespreken.
Het is ons doel om alle kinderen bewust te maken van de milieu-problematiek en wat we er kunnen aan doen, maar ook om kinderen de schoonheid van de natuur te leren appreciëren. We werken rond de thema's: water, verkeer, natuur, afval, energie en handel. Via onze blog kan je al onze MOS-avonturen volgen!
Foto

Inhoud blog
  • Herfstwandeling met de kikkerklas
  • Bloemen en bijen
  • Ijsberen en pinguïns in K2K3
  • Lekkere soep!
  • De kikkerklas op stap naar het bos
  • Strapdag
  • Activiteit met de natuurgids
  • Vogels spotten aan het Damvalleimeer
  • Dikketruiendag
  • K2K3 in de ruimte!
  • De kruidenheks op bezoek in de kleuterklas
  • Herfst! K2K3 op stap naar het bos
  • Strapdag
  • De kikkerklas op stap met de natuurgids
  • L6 leert over het klimaat
  • L4 de bende van de vos
  • L2 op stap met Marijke
  • Workshop viesvuilland
  • De kikkerklas leert over bijen en bloemen
  • Eitjes rapen!

    Elke klas zijn sorteerhoekje.



    Informatief
  • MOS
  • MOS terd
  • Milieuzorg op school / contacten
  • De Kaaihoeve
  • Digimos
  • GREEN
  • milieukoopwijzer
  • vermijd pesticide

  • Archief per week
  • 28/10-03/11 2024
  • 22/04-28/04 2024
  • 05/02-11/02 2024
  • 30/10-05/11 2023
  • 25/09-01/10 2023
  • 01/05-07/05 2023
  • 13/03-19/03 2023
  • 27/02-05/03 2023
  • 30/01-05/02 2023
  • 17/10-23/10 2022
  • 19/09-25/09 2022
  • 13/06-19/06 2022
  • 06/06-12/06 2022
  • 23/05-29/05 2022
  • 21/03-27/03 2022
  • 21/02-27/02 2022
  • 14/02-20/02 2022
  • 15/11-21/11 2021
  • 08/11-14/11 2021
  • 01/11-07/11 2021
  • 18/10-24/10 2021
  • 27/09-03/10 2021
  • 20/09-26/09 2021
  • 26/04-02/05 2021
  • 22/03-28/03 2021
  • 08/03-14/03 2021
  • 08/02-14/02 2021
  • 14/12-20/12 2020
  • 16/11-22/11 2020
  • 09/11-15/11 2020
  • 26/10-01/11 2020
  • 12/10-18/10 2020
  • 05/10-11/10 2020
  • 14/09-20/09 2020
  • 10/02-16/02 2020
  • 14/10-20/10 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 29/04-05/05 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 11/03-17/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 11/02-17/02 2019
  • 29/10-04/11 2018
  • 10/09-16/09 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 28/05-03/06 2018
  • 14/05-20/05 2018
  • 07/05-13/05 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 22/01-28/01 2018
  • 27/11-03/12 2017
  • 23/10-29/10 2017
  • 16/10-22/10 2017
  • 09/10-15/10 2017
  • 25/09-01/10 2017
  • 08/05-14/05 2017
  • 24/04-30/04 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 27/02-05/03 2017
  • 03/10-09/10 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 11/04-17/04 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 14/12-20/12 2015
  • 23/11-29/11 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 15/12-21/12 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 02/12-08/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 26/11-02/12 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 15/11-21/11 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 07/12-13/12 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 02/11-08/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 17/12-23/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 12/12-18/12 2005
  • 05/12-11/12 2005
  • 17/10-23/10 2005
  • 10/10-16/10 2005


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!