Inhoud blog
  • Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Laatste commentaren
  • Sadiq Seo (sadiq seo)
        op
  • Schijn en Werkelijkheid en de Vlaamse moraal (Jort)
        op
  • Spoor lanaken-Maastricht voor personenvercoer (L Hermans)
        op
  • Lijst (Roel Veltmeijer)
        op Lijst van kandidaten bij Onbegrensd Lanaken
  • ivm Go Pass (Kevin Cannoot)
        op
  • Mixed Media Projects
    Communicatief
    24-08-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    LANAKEN – In het kader van de zgn. ‘Monumentenstrijd in Vlaanderen’ is de burchtruïne van Pietersheim genomineerd als één van de 30 monumenten in Vlaanderen om mee te dingen naar de prijs van mooiste monument. ‘Monumentenstrijd’ loopt op Canvas.
    Iedereen mag tot 17 september een stem uitbrengen op één van de projecten. De 15 monumenten met de meeste stemmen gaan door naar de volgende ronde. Van elk van deze 15 projecten maakt Canvas een 25 minuten durende documentaire en dan wordt er opnieuw gestemd. Per provincie blijft er 1 project over. De uiteindelijke winnaar die de titel ‘Monument van Vlaanderen’ haalt, krijg een geldprijs van 500.000 euro om te investeren in dit monument.
    Daarom doet de gemeente Lanaken een oproep: help Pietersheim en stem mee. Men kan stemmen via sms, televoting en via de website. Surf naar www.monumentenstrijd.be en klik door. Via sms: ‘STEM 11’ naar 3470 of telefonisch, bel naar 0905.56311.
    Open Monumentendag
    Op 10 september is het dan ‘Open Monumentendag’. Pietersheim zal dan meer dan een bezoekje waard zijn. Naast een tentoonstelling over de opgegraven voorwerpen van de voormalige archeologische kampen, krijgt men er informatie over de bouwplannen. Er zijn gidsbeurten over het verleden van Pietersheim en men kan vertrekken met een Ranger naar het Nationaal Park van de ‘Hoge Kempen’, vermits Pietersheim hiervoor een poortfunctie heeft gecreëerd. Kinderen kunnen in een natuurwandeling opstappen of een eigen zwaard maken. Er zullen ridders, jonkvrouwen, de nar en andere kasteelbewoners je opwachten voor een hapje en een drankje. Uiteraard zijn er springkastelen en andere animatie voorzien.
    Die dag loopt in de Siersteenfabriek Heylen ook nog een tentoonstelling met als thema ‘Waaraan herkent U (on)bestaande grenzen’, waarbij een bezoek aan de Neanderthalersite is gepland. - WJL

    24-08-2006 om 15:14 geschreven door Jempi Welkenhuyzen

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Fata Morgana: Lanaken is er (bijna) klaar voor!

    LANAKEN - Bak je steak in Australië 'bleu' of 'bien cuit'? En hoe bespeel je zo'n didgeridoo? Het zijn vragen die morgen, zaterdag, zeker opgelost zijn als Lanaken ‘down under’ gaat. Nog maar net terug van Australië daagt daagde actrice, Hilde de Baerdemaker, de inwoners van Lanaken uit om voor het tv-programma ‘Fata Morgana’ hun gemeente te verplaatsen naar Australië. Vijf uitdagingen hebben recht op vijf sterren. En al kunnen de deelnemers het spel relativeren, toch hebben alle sleutelfiguren heel hard aan hun uitdaging gewerkt. Maar ook heel de bevolking van Lanaken is in gang geschoten. Gisteren, donderdag, trok van klein tot groot naar de diverse locaties om een handje toe te steken. Tot een stuk in de avond werd er ‘gedot’, met kledij en (nep)slangen geposeerd, didgeridoo geoefend en koortsachtig gezocht naar kangaroeballen. Mensen haalden hun privé kleerkasten leeg, brachten bamboe mee en genoten van het stippen zetten. En ook de ‘aussie’- barbecue krijgt al vorm.
    Persmedewerker Corneel Haine (productiehuis Sultan Sushi) is er klaar voor: “De opkomst op de volksvergadering afgelopen woensdag was enorm. Dat is voor ons altijd een belangrijke waardemeter. We verwachten zaterdag hoe dan ook zo’n tienduizend kijklustigen. We gaan van start om 13 uur. Dan volgt een opwarming van het publiek door Sergio. Hij zal er zelf ook optreden met een liedjesmedley van André Hazes. Dan brengen we Hilde de Baerdemaker naar de weide. Om 14 uur gaan we voor de eerste ster. Tussen elke uitdaging voorzien we optredens van Helena (X-Factor), Wouter (Idool) en Roxane. Het programma duur tot ongeveer 17.30 uur.”
    Het redactieteam houdt angstvallig de weerkaarten in de gaten. Het belooft niet echt zonnig te worden. Corneel Haine is echter resoluut: “ Aflasten doen we zeker niet. We hebben nog onder moeilijke omstandigheden opgenomen. En regen houdt ons, noch de mensen tegen. Iedereen gaat er immers voor. De uitzending is de kers op de taart.”
    Bij de gemeente is men er klaar voor. Burgemeester  Alex Vangronsveld heeft met alle betrokken diensten voeling gehad. Diensthoofd Cultuur, Sport en Recreatie Erik Eurlings is formeel: “  Automobilisten mogen parkeren langs de Europalaan, maar ook in de wijken Goud- en Zilverkust. Via de Beukendreef of langs Zangersheide is men te voet vrij snel op het domein. Het domein Pietersheim zelf zal verkeersvrij blijven, evenals het laatste gedeelte van de Merodelaan en een strook op de Waterstraat en de Koning Albertlaan. We zullen het grootste gedeelte van het publiek dat met de wagen komt afleiden naar de parking Europark in Smeermaas, in de buurt van het containerpark. Hiervoor kunnen we beroep doen op verkeersstewards. Er zijn contacten met de busmaatschappij De Lijn om een pendeldienst in te leggen. Maar we roepen iedereen uit de buurt op om te voet of per fiets te komen. Aan de achterzijde van de Waterstraat, net ver van het grote podium, zal er een fietsenparking worden ingericht.”
    Of de grote toeloop geen schade gaat toebrengen aan het geklasseerde domein?
    Eric Eurlings: “ Momenteel is de grote weide voor het kasteel vrij opgedroogd. We zullen wel rijplaten leggen voor het vrachtverkeer dat nodig is om het podium en de verdere infrastructuur op te bouwen.” - JWL
     

     

    24-08-2006 om 15:13 geschreven door Jempi Welkenhuyzen

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    22-08-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    LANAKEN – De buitenschoolse kinderopvang Villa kakelbont met locaties in Rekem en Veldwezelt verhuizen. Zo heeft IBO Rekem tijdig zijn intrek moeten nemen in een container omwille van verbouwingswerken aan de bestaande infrastructuur. Bedoeling is dat ze nog dit najaar hun intrek nemen in een nieuwe locatie aan het Ontmoetingscentrum OC Kleinveld in Rekem. Hierdoor zal de capaciteit stijgen van 12 naar 22 à 26 kinderen. In Veldwezelt staat ook een verhuis gepland van een prefabgebouw achter Basisschool Het Wezeltje, naar het nabijgelegen Ontmoetingscentrum Berenhof.
    Omwille van overbezetting in Rekem was het gemeentebestuur genoodzaakt over te gaan tot het creëren van extra opvangplaatsen in de naschoolse opvang van de gemeentelijke basisschool. Deze tijdelijke oplossing zal vanaf 1 september 2006 worden afgerond.
    Ook bij het kinderdagverblijf Het Blommeke overstijgt de vraag het aanbod. Momenteel is er alles volledig volzet tot het einde van dit jaar. Het Blommeke wil uitbreiden van 48 naar 60 plaatsen in samenwerking met Villa Kakelbont. Deze stijging met 12 plaatsen is misschien nog te weinig, aldus de organisatie. Het grote probleem situeert zich bij de 2 – en 3 – jarige peuters. Ouders laten hun vaak schoolrijpe peuter toch in het kinderdagverblijf omdat er geen mogelijkheid bestaat hun kind een halve dag naar school te sturen en daarna op te vangen in een aangepaste setting met mogelijkheid tot middagslaap. Dit zou kunnen worden opgelost door de bouw van een centrale opvang, waarbij zowel Het Blommeke als Kakelbont onder één dak de opvang verzekeren. Bij het kinderdagverblijf heeft men een wachtlijst van een jaar, de IBO Kakelbont werkt tijdens de schoolvakantie met dergelijke wachtlijst.
    Door de verhoging van de capaciteit in de kinderopvang worden twee part-time personeelsleden in dienst genomen. - WJL

     

    22-08-2006 om 15:04 geschreven door Jempi Welkenhuyzen

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    LANAKEN – Het TV1-progamma ‘Fata Morgana’ zakt deze week af naar Lanaken. Actrice Hilde De Baerdemaeker daagde daarbij de gemeente uit om op exact 6 dagen tijd een quasi onmogelijke opdracht te vervullen.
    Om iedereen een beetje te helpen, krijgen ze hulp van Geena Lisa en Sergio Quisquater.
    Zondag a.s. zie je dan het verslag van een week hard werken en grenzen verleggen, van weinig slapen en tot het uiterste gaan. Maar ook een week van mensen leren kennen en ontdekken dat je elkaar nodig hebt. En beseffen dat je samen sterk staat en de meest onwaarschijnlijke dingen kan realiseren. Iedereen leeft dan mee naar het hoogtepunt van de week: een grandioos volksfeest dat niemand ooit nog vergeet.
    Nog maar net terug uit Down Under, daagt actrice, Hilde de Baerdemaker, de inwoners van Lanaken uit om hun gemeente te verplaatsen naar Australië.
    Eerste uitdaging is om iedereen te hypnotiseren met de klank van 300 didgeridoos. Daarvan moet men de helft zelf maken met natuurlijke materialen. Steven Roox en Jan Bollen namen de uitdaging op. Steven studeert communicatie en Jan Europees recht. “ Als ik het niet haal, moet ik verhuizen, “ grijnst Steven. “ We hebben op ‘Google’ gekeken. We zoeken nog bamboeleveranciers, want je mag maar de helft uit PVC-buizen maken.”
    Om de tweede ster binnen te halen moet Luc Prevaes 500 kindjes laten rondspringen op een kangoeroebal door een Australisch landschap. “ Ik ga zelfs voor 100 kinderen extra, “ lacht Luc, die een heel populaire non-profit website heeft. “ Ik zal alle speelgoedzaken in de regio aanspreken. Ooit kocht ik 3 springballen aan 3 euro het stuk. Als decor denk ik aan ‘Red Rock’. Het lijkt me haalbaar. Ik zal er zelfs met vrienden een weddenschap voor afsluiten.”
    Stel 5000 originele foto’s tentoon van mensen die poseren in ware Crocodile Dundee-stijl was de volgende opdracht. Marian Ronda was zo gek om die uitdaging aan te gaan. “Ik ga morgen op de lokale radio iedereen warm maken. Ik hoop kostuums te vinden bij een lokaal verhuurbedrijf en dito fotograaf.”
    Noëlla Vanaubel laat iedereen wegdromen bij een gigantische dot painting. Ze hapte niet meteen toe, maar haar man Alex trok haar over de streep. “We hadden net een weekje vakantie. Dit is dus mijn vakantie.” Noëlla trekt naar een bekend Lanakens verfbedrijf en krijgt o.a. hulp van jongerencentrum Apollo en heel haar familie.
    En het zou Australië niet zijn, als er geen enorme Aussie-barbecue kwam voor iedereen.
    Astrid Puts uit Gellik studeert rechten in Maastricht: “ Ik werk als jobstudent op een recreatiedomein in Gellik. Ze gaan me helpen, al heb ik heel veel vlees nodig. Er is een Argentijns restaurant in de buurt. Ook daar ga ik aankloppen. Ik heb de uitdaging op de braderie aangenomen omdat het de samenhorigheid in ons dorp bevordert.”
    Dat vindt ook presentatrice Geena Lisa: “ Iedereen zet er de schouders onder. Men gaat ervoor. Ook al worden niet altijd de vijf sterren gehaald, er is veel losgekomen in de gemeente waar we neerstrijken. Er leeft iets in het dorp.”
    Burgemeester Vangronsveld is het er mee eens: “ Het is een enorme uitdaging. De gemeente zal logistiek mee helpen. Er komt heel wat op ons af. Australië is een moeilijk thema. Maar er wonen twee Australische wielrenners in Lanaken: Mathew Hayman en Gaeme Brown. Mathew wil zijn  know-how ter beschikking stellen. Lanaken krijgt door ‘Fata Morgana’ naambekendheid buiten Limburg. We willen ons presenteren als een gezellige gemeente.” - WJL

    Meer info

    Ster 1: Een Didgeridoo, of kortweg een Didge, is een muziekinstrument of blaasinstrument van de Aboriginals uit Australië. Hoe lang de didgeridoo al door de Aboriginals bespeeld wordt is moeilijk in te schatten. Onlangs is een schatting gemaakt van 2000 jaar. De echte Didgeridoo is in feite een uitgeholde tak of stam, van de eucalyptusboom.
    Ster 2: De kangoeroebal, ook wel skippybal genoemd , is een rubberen bal met een diameter van ongeveer 50 cm, maar kan variëren van 45 tot 66 cm. Boven op de bal zijn één of twee handvatten bevestigd waaraan je je kan vasthouden. De bedoeling is dat je op de bal gaat zitten en je met je twee voeten gaat afzetten tegen de grond.
    Ster 3: Dot painting (schilderen in stippen) is de traditionele teken- en schildertechniek van de Australische Aborigines. Dot painting wordt gebruikt om een verhaal te vertellen. Dit verhaal kan zijn oorsprong vinden in oude mythologische tijden, het heden of de toekomst, samenvallend in de droomtijd, het bijzondere en voor de westerse mens uiterst moeilijk te begrijpen tijdconcept van de Aboriginals
    Ster 4: Iedereen kent de film Crocodile Dundee. De mensen uit Lanaken zullen dus 5000 mensen moeten samen zoeken die in ware Crocodile Dundee stijl willen poseren voor de camera.
    Ster 5: Australiërs zijn dol op barbecue. Dit komt omdat het bijna altijd lekker weer is. Iedereen heeft een barbecue thuis. Meestal is de barbecue zéér uitgebreid. Je kan ook in restaurants gaan barbecuen waar je dan je zelf je vlees moet bakken. In Australië leggen ze wel wat ander vlees op de barbecue dan bij ons : ze eten bijvoorbeeld kangoeroe, emoe en krokodil op de barbecue.

    22-08-2006 om 15:03 geschreven door Jempi Welkenhuyzen

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    LANAKEN – Zopas werden via de VRT dertig projecten voorgesteld die deelnemen aan het nieuwe tv-programma "Monumentenstrijd". Dat is een wedstrijd waarbij het publiek beslist welk Vlaams onroerend erfgoed extra middelen krijgt voor restauratie en herbestemming. Een commissie selecteerde de 30 projecten uit 400 inzendingen. Omdat het aantal inzendingen de verwachtingen overtrof, zijn er zes projecten geselecteerd per provincie.

    Het gaat om onder meer het uurwerk van de Sint-Romboutstoren in Mechelen, de mijnsite Winterslag in Genk, de Boekentoren in Gent, De koninklijke stallingen in Oostende en drie Gallo-romeinse tumuli in Tienen. Bedoeling van de wedstrijd is meer publiek te betrekken bij het Vlaams erfgoed
    "Monumentenstrijd" is te vergelijken met de verkiezing van "De grootste Belg", eind vorig jaar. Toen ging het om onze nationale helden, nu wil de VRT het publiek betrekken bij het debat rond het Vlaamse erfgoed.

    "De interesse daarvoor is groot", zegt directeur tv Aimé Van Hecke. "Dat bewijzen de vele reacties op de oproep om deel te nemen. Nu al hebben we weet van een tiental actiecomités die er alles aan zullen doen om hun project te promoten en naar de finale te loodsen."

    De verkiezing wordt georganiseerd met steun van de Vlaamse overheid. De winnaar krijgt substantiële restauratie- en herbestemmingssteun, onder meer uit een speciaal daartoe opgericht fonds.

    Dat fonds kwam er op initiatief van het Ministerie van Ruimtelijke Ordening, het Vlaams instituut voor Onroerend Erfgoed, de vzw Erfgoed Vlaanderen, de vzw Monumentenwacht Vlaanderen, de organisatie Open Monumentendag Vlaanderen, de vzw VCM Contactforum voor Erfgoedverenigingen.

    Die zijn erin geslaagd om een half miljoen euro samen te brengen met de hulp van sponsors.
    Publiek kan vanaf vandaag stemmen
    Tot 17 september mag het publiek kiezen welke 15 projecten (3 per provincie) doorgaan naar de volgende ronde.

    In januari is er een tweede stemronde: van 15 naar 5 (1 per provincie). Op 19 februari kiest het publiek dan een winnaar tijdens een finale op Canvas.

    De projecten komen uitgebreid aan bod op radio en televisie. Er is ook een website die alle informatie verzamelt over de wedstrijd en de geselecteerden. Alle monumenten zijn te bezichtigen op Open Monumentendag (10 september). Voor Limburg betreft het de Stoomstroopfabriek van Borgloon, de mijnsite Winterslag in Genk, het Sint-Jansbergklooster, Halen, het Open Circuit Huis Hoste in Hasselt, de Burchtruïne van Pietersheim te Lanaken
    en ‘Levend Leut’ in Maasmechelen. Voor meer info: www.monumentenstrijd.be - WJL

    22-08-2006 om 15:01 geschreven door Jempi Welkenhuyzen

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)

    Archief per week
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006
  • 27/02-05/03 2006
  • 20/02-26/02 2006
  • 13/02-19/02 2006
  • 06/02-12/02 2006
  • 30/01-05/02 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 16/01-22/01 2006
  • 09/01-15/01 2006
  • 02/01-08/01 2006
  • 26/12-01/01 2006
  • 28/11-04/12 -0001

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!