MAASTRICHT LANAKEN De uit Lanaken afkomstige chefkok Mario Holtzem (Koetshuis Bokrijk) dong mee in de Internationale kokswedstrijd Beste Maatje. Hij werd geselecteerd met twee Vlaamse collegas uit 180 inzendingen in ons land, Duitsland en Nederland. Daarnaast was hij de enige Limburger uit beide provincies. De culinaire competitie werd voor het eerst uitgeschreven door het Nederlands visbureau en wordt een (twee)jaarlijks terugkerend evenement. Locatie was de Hoge Hotelschool Zuyd in Maastricht. Het haringseizoen startte dit jaar medio juni. Later dan normaal; het was dan ook de eerste keer in de geschiedenis dat de start van het seizoen werd uitgesteld. De haring was te mager, maar intussen heeft de vis voldoende tijd gekregen om in optimale conditie te komen. In ons land is de verkoop van maatjesharing goed voor 15 miljoen haringen per jaar. Vooral bakharing en rolmops is geliefd. In Belgische restaurants staan haringen niet zo vaak op de kaart. Vandaar dat Mario Holtzem de uitdaging aanging om er een mooi gerecht mee te maken. Mario ging voor een trilogie van een maatje Moscovie, een tartaar van maatjesharing met rode ui, kappertjes en dragon. En een sushi van Hollandse Nieuwe met zoete en zoute tomaat, koriander en relisch van komkommer. Volgens de jury een overvloed aan smaken. Ondanks de schitterende inzet werd Marcin Beaufort uit Zeebrugge de Belgische laureaat. Internationaal winnaar werd Martien van Dijck uit Breda. Maar Mario Holtzem heeft zeker een stukje haringcultuur naar Limburg gebracht.- WJL