Premie voor glasramen St. Ursulakerk
LANAKEN - Het provinciebestuur kende, op initiatief van gedeputeerde van Cultuur Jos Claessens (VLD), het saldo van de restauratiepremie voor het restaureren van de glasramen en de gevels van de Sint-Ursulakerk van Lanaken toe. De restauratie van de glasramen en de gevels wordt voor 60% door de Vlaamse Gemeenschap bekostigd, voor 20% door de provincie Limburg, voor 10% door de gemeente Lanaken en voor 10% door de kerkfabriek Sint-Ursula. De totale bijdrage van de provincie voor de restauratie van de glasramen is vastgesteld op 136.973 EUR en de provinciale subsidie voor de gevels bedraagt 140.502 EUR, aldus gedeputeerde Claessens. Hiervan wordt nu het saldo uitbetaald aan Kerkfabriek Sint-Ursula van Lanaken.
De realisatie van de Sint-Ursulakerk te Lanaken is een meesterstuk uit de kerkelijke architectuur in neogotische stijl. De eerste bouwfase, opgestart in 1861, werd afgerond in 1864. Vrijwel onmiddellijk na de constructie kampte de kerk met vochtproblemen die de kerk tot op de dag van vandaag plagen. Dit verantwoordt de investering in het restaureren van de gevels van de prachtige Sint-Ursulakerk. Een ander argument voor de restauratie kan zeker gevonden worden in de constructie van de westgevel van de kerk. De westgevel bezorgde de Lanaakse Ursula-kapel de benaming kathedraal van het Maasland omdat deze gevel uniek is in zijn neogotische stijl met zijn driedelige, verticaliserende opbouw.
Op 6 september 1864 kwam koning Leopold I op bezoek in de kerk van Lanaken. Om de herinnering aan dit heuglijke bezoek te bestendigen verzocht de kerkfabriek de koning in 1865 om een schenking te doen. De keuze van de koning viel op een gebrandschilderd glas-in-lood-raam voor het koor. De twee glasramen bevatten telkens twee staande heiligenfiguren met attributen onder een neogotische nis. Het ontwerp en de uitvoering zijn van de hand van Capronnier en dit stond garant voor een uniek neogotisch kunstwerk. De subtiele schilderachtige kwaliteit is tot op de dag van vandaag zichtbaar!
|