Rond 1814 Huibert Jacobson. Trad op als ambtenaar van de burgerlijke stand. Wordt in 1813 en 1814 genoemd als 'maire' en 'schout'.
1825-1835 Wolter Jalink. Was behalve burgemeester ook gemeentesecretaris.
1835-1841 Wilhelm Jalink. Was behalve burgemeester ook gemeentesecretaris. Hij was de oudste zoon van burgemeester Wolter Jalink.
1841-1879 Joan Wilhelm Putman Cramer. Vervulde ook het ambt van gemeentesecretaris. Bracht in 1844 de gemeentesecretarie over naar huize Het Leyerweerd, waar hij ook woonde.
1880-1893 Willem Hendrik Dikkers. Was ook gemeentesecretaris. Bracht de gemeentesecretarie over van Het Leyerweerd naar de oude pastorie in Enter.
1893-1903 Hendrik Jochem Warnaars. Tevens gemeentesecretaris.
1903-1941 Johannes Cornelis van den Berg. Tot 1913 tevens gemeentesecretaris. Daarna alleen burgemeester. Door de Rijkscommissaris voor het bezette Nederlandse gebied ontslagen.
1941-1973 Mr. Eric Donald Maalderink. In april 1941 benoemd tot waarnemend burgemeester. In december definitief tot burgemeester benoemd. Ontslagen door de Directeur Generaal van het Departement van Binnenlandse Zaken in oktober 1944. Met ingang van december 1946 herbenoemd.
1973-1997 Ane Lieuwen. Gewaardeerde voorzitter van de gemeenteraad. Speelde een belangrijke rol bij het ontwikkelen en bewaken van de gedragscode voor de bestuurders. Overleden gedurende zijn burgemeesterschap.
1997-2000 Eint Beekman Ockels. Is na het overlijden van burgemeester Lieuwen aangesteld als waarnemend burgemeester (waarnemend i.v.m. mogelijke herindeling).
2000-heden. Leonard Bernard Kobes. Benoemd per 1 september 2000.
Vlag van Wierden
Wapen van het Koninkrijk der Nederlanden
Vlag van het Koninkrijk der Nederlanden De Nederlandse vlag
De Overijsselse vlag
De Twentse vlag
Toelichting Wapens en Vlaggen Wapen van Wierden Bij besluit van de Hoge Raad van Adel van 24 november 1819 werd het wapen van de gemeente Wierden bevestigd. "Van zilver beladen met een kruis van lazuur, vergezeld in het eerste en vierde kwartier van een korenaar, in het tweede en derde van een weverspoel, alles van goud."
Oorsprong/verklaring: Wierden is al sinds de Middeleeuwen bekend. Het dorp leefde voornamelijk van de landbouw en de weverijen. Het wapen symboliseert dan ook de beide belangrijkste bronnen van bestaan. Waar het kruis van afkomstig is, is niet bekend.
De Nederlandse vlag De kleuren van de Nederlandse vlag zijn: helder vermiljoen, helder wit en kobaltblauw. Over de afmetingen van de vlag zijn geen voorschriften. In het algemeen dient de lengte zich te verhouden tot de breedte als 3:2.
Vlag van Overijssel De gele en rode strepen die op de vlag van Overijssel te zien zijn, dienen de band van de provincie met Holland uit te beelden. Rood en geel zijn namelijk de kleuren van het wapen van Holland. Verder loopt er een zigzaggende blauwe streep over het gele veld die de rivier de IJssel symboliseert.
Vlag van Twente De Twentse vlag beeldt een steigerend wit ros af op een rode achtergrond. Het treft een grote gelijkenis met de vlag van Nedersaksen en de vlag van Noord-Rijnland-Westfalen, twee deelstaten in Duitsland.
Afkomst Het witte ros is hoogstwaarschijnlijk afkomstig van de Saksen, die het als een edel dier beschouwden. Sommige vergelijkingen gaan terug naar een goddelijk paard uit de Germaanse mythologie. Twente heeft in de Middeleeuwen grote invloed van de Saksen en de Franken ondervonden.
Hedendaags gebruik Het Twentse ros kan nog in allerlei logo's worden terug gevonden. Denk hierbij aan de voetbalclub FC Twente.
Koninklijke vlag Vlag van het Nederlands Koninklijk Huis
Wapen van de Belgische Monarchie
Nieuws uit Wierden
* * * Nieuws uit Wierden * * *
06-11-2006
Gij zult niet ...
Foto
Saddam Hoessein
EU wijst doodvonnis Saddam af
BRUSSEL - 6 november 2006. EU-voorzitter Finland roept Irak op het doodvonnis tegen Saddam niet uit te voeren. Finland zegt dat "de Europese Unie in alle zaken en onder alle omstandigheden tegen de doodstraf is". Ook Frankrijk en Spanje wijzen het doodvonnis af. Ook VN-gezant voor de mensenrechten Arbour vraagt Irak de doodstraf niet uit te voeren.
Het Vaticaan wijst het "oog om oog, tand om tand"-vonnis af. President Bush noemt de veroordeling van Saddam een grote prestatie en noemt de rechtszaak een mijlpaal op de weg van tirannie naar democratie. Londen zegt dat het goed is dat Saddam de Iraakse gerechtigheid moet ondergaan.
02-11-2006
Verkeersdelict
Foto Bijlmerbajes
Celstraf voor doodrijden bejaarde
LEEUWARDEN - 2 november 2006.In Leeuwarden zijn twee mannen tot anderhalf jaar cel veroordeeld voor het doodrijden van een bejaarde vrouw. Dat gebeurde in juni tijdens een straatrace die door de rechter een dollemansrit werd genoemd. Het duo heeft bovendien een rijverbod van vijf jaar gekregen.
De twee mannen van 22 en 25 jaar hielden in Leeuwarden met hun auto een wedstrijd. De vrouw werd geschept toen ze met haar fiets overstak. Eén jaar cel is gebruikelijk voor het verkeersdelict. Maar de rechter vond een zwaardere straf op zijn plaats omdat de twee mannen destijds "geen enkel verantwoordelijkheidsgevoel" toonden.
Grote Profeet II
Foto
Lange afstands-raket
Iran test lange-afstandsraketten
TEHERAN- 2 november 2006. Iran heeft vanmorgen een proef gedaan met lange-afstandsraketten die een kernwapen kunnen vervoeren. Ze hebben een bereik van 2000 kilometer, genoeg om doelen in Israël te raken. Tijdens de proef, Grote Profeet II, zijn ook andere wapens getest. Tientallen kleinere versies van de Shahab-raket en andere kleine raketten werden getest.
De oefening was volgens Teheran bedoeld om te laten zien dat Iran zich uitstekend kan verdedigen tegen zijn vijanden. Iran krijgt veel kritiek vanwege zijn nucleaire programma: de westerse wereld is bang dat het land kernwapens maakt en eist stopzetting van het programma.
01-11-2006
'De melkmachine'
Foto
Gastransportleiding
Gezinnen volgend jaar 75 euro meer kwijt aan gas
Gasprijs omhoog ondanks lagere olieprijs.
GRONINGEN (ANP) - 1 november 2006 - Ondanks de veel lagere olieprijs zal de gasnota van een gemiddeld huishouden volgend jaar naar schatting 75 euro hoger uitvallen. Met hoeveel de stroomrekening zal toenemen, is nog niet duidelijk. Het merendeel van de Nederlandse elektriciteitscentrales wordt gestookt op aardgas. Aan het einde van deze maand maken de energiebedrijven de tarieven voor volgend jaar bekend. De gasprijs zou beduidend lager kunnen zijn, maar om de consument met een kluitje in het riet te sturen hebben de overheid en energiebedrijven een nieuw begrip bedacht, het zogenaamde 'na-ijleffect'.
'na-ijleffect' Doordat de ondernemingen de contracten zo vroeg hebben afgesloten, profiteren zij niet van de recente daling van de olieprijzen, waaraan de gasprijzen zijn gekoppeld. We spreken hier van een zogenaamd "na-ijleffect". Een groot deel van de prijsstijging vloeit via de btw en de energiebelasting in de schatkist. Daarnaast profiteert de overheid via gasbaten van de hoge gasprijs.
Samenvatting Als de olieprijs stijgt gaat de gasprijs omhoog. Bij een lagere olieprijs gaat de gasprijs ook omhoog want dan treedt het zogenaamde "na-ijleffect" in werking. Is dit uitgewerkt is inmiddels de olieprijs wel weer gestegen en stijgt ook de gasprijs weer. Wees eerlijk, is toch geniaal bedacht!
31-10-2006
Fout ingelicht
Foto
Hirsch Ballin Minister van Justitie
Hirsch Ballin pakt ambtenaren aan
DEN HAAG - 31 oktober 2006. Minister Hirsch Ballin gaat hoge ambtenaren op zijn departement en bij de Dienst Justitiële Inrichtingen versneld overplaatsen. Hij zet er nog meer haast achter dan hij al van plan was, schrijft hij aan de Tweede Kamer.
Hirsch Ballin informeerde de Kamer twee keer onjuist doordat hij zelf door zijn ambtenaren fout was ingelicht. Uit intern onderzoek blijkt dat dit kon doordat bij Justitie informatie niet systematisch wordt gecontroleerd. Zo werd de mededeling van de directeur van Schiphol-Oost dat hij niet gewaarschuwd was voor groot brandgevaar, zonder meer voor waar aangenomen.
Eerste hulp
Foto
Ambulancepersoneel aan het werk
Ambulance was geen mikpunt vandalen
VLAARDINGEN - 31 oktober 2006. De ambulance die begin deze maand in Vlaardingen het middelpunt van rellen was, werd niet door het uitgaanspubliek aangevallen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van burgemeester Bruinsma.
De ambulance reed toevallig langs een vechtpartij. Het personeel durfde niet uit te stappen. Vrienden van een jongen die bij de vechtpartij betrokken was, sloegen op de ambulance. Zij wilden dat de broeders uitstapten om te helpen.
De ongeregeldheden ontstonden pas later toen de politie arriveerde. Volgens de burgemeester heeft de politie foutief over de rellen bericht. Hij heeft gezegd maatregelen te zullen nemen.
30-10-2006
Ongegrond
Foto
Nieuwbouw
──────────────
KK/MA/30.10.06/JG .../NR ...
Bezwaren tegen Akeleistraat-bouw
WIERDEN - Het college van B&W heeft besloten om alle bezwaren van omwonenden tegen de bouw van een zorgcentrum met daarbij 23 appartementen aan de Akeleistraat ongegrond te verklaren.
Volgens het college voldoet het bouwplan aan bestemmingsplan, bouwverordening, bouwbesluit en redelijke eisen van welstand. Het belang van derden zou niet onevenredig worden geschaad.
De bouw zal plaatsvinden op de plek van de leegstaande supermarkt, voorheen Albert Heijn.
28-10-2006
Aftellen maar ...
Foto
Het hart van een kernreactor
Iran verhoogt verrijkingscapaciteit
28 oktober 2006. Iran zegt dat het een tweede serie centrifuges in gebruik heeft genomen waarmee uranium kan worden verrijkt. Een proef met de nieuwe centrifuges zou succesvol zijn verlopen.
Het nieuws komt op het moment dat de VN-veiligheidsraad werkt aan een ontwerpresolutie tegen Iran, omdat het weigert zijn verrijkingsprogramma te stoppen. Daarmee kunnen strafmaatregelen worden genomen tegen Teheran.
Laagverrijkt uranium kan worden gebruikt in kerncentrales. Hoogverrijkt uranium wordt gebruikt in kernwapens. Iran zegt steeds dat het niet van plan is kernwapens te maken.
26-10-2006
Koopkracht
Foto
Femke Halsema
GroenLinks en SP scoren het beste
DEN HAAG - 26 oktober 2006. Het verkiezingsprogram van GroenLinks en de SP zijn de komende vier jaar het best voor de koopkracht. Dat blijkt uit de doorrekening van het CPB van de verkiezingsprogramma's van CDA, VVD, D66, PvdA, SP, GroenLinks en de ChristenUnie.
De programma's van D66, PvdA, SP, GroenLinks en de ChristenUnie leiden tot meer koopkracht. Bij alle partijen blijft de koopkracht van 65-plussers achter. De programma's van SP en GL zijn het gunstigst voor de lage inkomens.
Een coalitie van PvdA, SP en GroenLinks is het populairst. De koopkracht van mensen op het minimum zal met tien procent toenemen.
Kieskompas
Foto
Oud kompas
Naast Stemwijzer nu ook Kieskompas
AMSTERDAM - 26 oktober 2006. De Stemwijzer is niet meer het enige hulpmiddel bij het bepalen van de favoriete politieke partij. Het dagblad Trouw en de Vrije Universiteit in Amsterdam lanceren vandaag Kieskompas.
De bedenkers van Kieskompas noemen de bestaande Stemwijzer veel te simpel. Vaak zou een advies worden gegeven dat totaal niet bij de kiezer past. De Stemwijzer is alleen gebaseerd op verkiezingsprogramma's.
Kieskompas kijkt ook naar de geleverde prestaties van de partijen en naar de persoonlijkheid van de lijsttrekkers. De bedenkers betichten de makers van de Stemwijzer van luiheid, omdat de eerste versie uit 1989 nooit is verbeterd.
11-10-2006
'burgerbewoning'
Foto Tineke ter Horst-Oppewal Raadslid
WIERDEN - Woensdag 11 oktober.
Tineke ter Horst-Oppewal vooraanstaand CDA-raadslid heeft vragen gesteld over de maat van bijgebouwen in het buitengebied, omdat bewoners vaak tegen de beperkingen van het bestemmingsplan aanlopen.
In het buitengebied van onze gemeente zijn veel situaties welke bestaan uit een woonhuis met enkele bijgebouwen. Vaak is het niet toegestaan uit te breiden omdat de totale oppervlakte aan bijgebouwen boven de in het bestemmingsplan vastgelegde norm ligt.
Het gevolg is dat men afziet van de verdere ontwikkeling van plannen en bijgebouwen soms verwaarloost. Volgens raadslid Tineke ter Horst-Oppewal moet er voor bewoners in het buitengebied een mogelijkheid komen om bijgebouwen tot maximaal 150 vierkante meter uit te breiden.
Het college wil zich inzetten voor die verruimingsmogelijkheid en gaat er mee aan de slag. Binnenkort komt hierover een voorstel naar de raad.
04-10-2006
Lancaster
Foto
Lancaster
──────────────
DR/WO/04.10.06/JG 72/NR 40
Berging Lancaster heeft grote impact
WIERDEN/ZUNA - De bergingswerkzaamheden van de Britse bommenwerper (type Lancaster) van het RAF Bombercommand, die in de Wierdense buurtschap Zuna, in de nacht van 23 op 24 september 1944, door een Duitse nachtjager werd neergehaald, zijn begonnen. De bergingsoperatie startte maandagmorgen 2 oktober 2006.
Het vliegtuig ligt inmiddels 62 jaar begraven in de bodem van een weiland nabij de provinciale weg tussen Rijssen en Nijverdal. De berging van de Lancaster wordt, in de komende maand, een grootschalige operatie met buitengewoon onzekere factoren. Niet uitgesloten is namelijk dat de bommenwerper behalve vier van de zeven inzittenden ook nog explosieven - waaronder een zogenoemde Tallboy, met z'n 5500 kilo de zwaarste bom die de geallieerden in september 1944 tot hun beschikking hadden - in zijn graf heeft meegenomen. Veiligheid en zorgvuldigheid bij de opgraving staan voorop, maar er zijn wel degelijk grote risico's. U kunt de berging volgen op de site van de gemeente Wierden. Vrijwel dagelijks is er nieuwe informatie en zullen er nieuwe foto's te vinden zijn.
De Stichting Historische Kring Wederden verzorgt twee lezingen over de geschiedenis van het vliegtuig en zijn bemanning en de bevrijding van Wierden. De eerstkomende lezing is in de Burgerzaal van het gemeentehuis op donderdag 12 oktober vanaf 19:30 uur en het onderwerp is de geschiedenis van het vliegtuig en de bemanning. De tweede lezing is in de Burgerzaal op donderdag 26 oktober vanaf 19:30 uur en het onderwerp is de bevrijding van Wierden.
03-10-2006
Tallboy
Foto
Tallboy-bom Bunker buster bom
Lengte 6,35 mtr (21 ft ) Doorsnede 95 cm (38 in ) Gewicht 5.443 kg (12.000 lb ) Gevechtskop 2.358 kg ( 5.200 lb )
Lading "Torpex D1" (Torpedo Explosive)
19-09-2006
Nieuwe foto's
Foto
Oud Wierden
Nieuwe foto's geplaatst
WIERDEN (19 september 2006) - Op Foto's uit Wierden zijn in de middenkolom nieuwe foto's van de Historische Kring Wederden en kunstenares Ingrid Groeneveld van Galerie Grootn Jans geplaatst.
Klik in de rechterkolom op Foto's uit Wierden om naar de foto's te gaan.
18-09-2006
Nieuw onderkomen
Foto
Kunst en historie
────────────── ../DI/18.09.06/JG .../NR ...
Opening Historische Kring Wederden en Galerie Grootn Jans
WIERDEN - De Historische Kring Wederden is weer onder dak. Op vrijdag 15 september 2006 werd het nieuwe onderkomen, het voormalige pand van Van Buuren aan Burg. J.C. van den Bergplein, officieel geopend door Burgemeester L.B. Kobes door middel van de onthulling van het oude gemeentewapen.
Tevens werd Galerie Grootn Jans van kunstenares Ingrid Groeneveld (nazaat van oprichters Van Buuren) ook in dit pand gevestigd, geopend. Het pand is dankzij veel donaties en met behulp van veel vrijwilligers gerenoveerd tot een mooi geheel waar historie, streekcultuur en hedendaagse kunst samengaan. Belangstellenden kunnen een kijkje nemen op woensdag en donderdag van 14:00 uur tot 17:00 uur, op vrijdag van 18:30 uur tot 21:00 uur en op zaterdag van 10:00 uur tot 15:00 uur.
16-09-2006
"ongecoördineerd"
Foto
Boerderij
Platteland wordt steeds stedelijker
WIERDEN - Donderdag, 14 september 2006.
Het Nederlandse platteland verdwijnt en gaat steeds meer op de stedelijke gebieden lijken. Een kwart van het landelijk gebied is verstoord omdat er veel is gebouwd langs de snelwegen.
Dat staat in de Natuurbalans 2006 van het Milieu- en Natuurplanbureau (MNP), die is aangeboden aan minister Veerman. Het bebouwde gebied nam in vijftien jaar met twintig procent toe, een gebied zo groot als de Noordoostpolder.
De helft bestaat uit "ongecoördineerd aangelegde" bedrijventerreinen. Verder is het landschap aangetast door de bouw van recreatiewoningen en het verbouwen van boerderijen tot woningen.
15-09-2006
'Onverenigbaar'
Foto
Paus Benedictus XVI
Rede paus wekt woede moslimleiders
WIERDEN - Vrijdag, 15 september 2006. Een toespraak van de Paus in Duitsland heeft de woede gewekt van veel moslimleiders. Ze verwijten de leider van de Rooms Katholieke Kerk Paus Benedictus XVI (Joseph Alois Ratzinger), dat hij daarin een anti-islamitische uitspraak van een 14e-eeuwse Byzantijnse christelijke keizer Manuel II Palaeologos (1391-1425) heeft geciteerd.
Het hoofd van het zeer invloedrijke Moslim Broederschap in Egypte zei dat de woorden van de Paus "kwaad bloed hebben gezet in de hele islamitische wereld". De Paus maakte de gewraakte opmerkingen tijdens een rede op de universiteit van Regensburg. In zijn toespraak ging hij in op de historische en filosofische verschillen tussen de islam en het christendom en de relatie tussen geweld en geloof.
Er sagte, ich citiere: "Zeig mir doch, was Mohammed Neues gebracht hat, und da wirst du nur Slechtes und Inhumanes finden wie dies, dass er vorgeschrieben hat, den Glauben, den er predigte, durch das Schwert zu verbreiten". De keizer heeft volgens de overlevering gezegd: "Laat mij zien wat voor nieuwe dingen Mohammed heeft gebracht, en jij zult alleen slechte en inhumane dingen vinden, zoals dat hij heeft voorgeschreven het geloof dat hij predikte, met het zwaard te verspreiden".
De Paus benadrukte dat het niet zijn eigen woorden waren. Hij wilde duidelijk maken dat hij "religieuze motieven voor geweld resoluut verwerpt". Geweld is onverenigbaar met de natuur van God en de natuur van de ziel.
Commentaar Naar mijn mening hebben de Moslims het recht boos en gekwetst te zijn door de uitspraken van de Paus. "Het zijn niet zijn eigen woorden en hij wilde duidelijk maken dat geweld onverenigbaar is met de natuur van God en de natuur van de ziel". We kunnen ons dan afvragen, waarom gebruikt de Paus dit anti-islamitisch citaat?
Het lijkt mij niet dat deze Paus een dergelijke fout maakt. Meer voor de hand liggend is dat Joseph Alois Ratzinger iets meer van zijn ware gezicht heeft laten zien. De toekomst zal het uitwijzen. In bepaalde krantencommentaren zoals in Le Figaro noteerde men dat het Vaticaan "eindelijk de waarheid sprak" (Bron Wikipedia).
12-09-2006
Sharia
Foto
Universele Verklaring van de Rechten van de Mens
Invoering sharia moet kunnen
DEN HAAG - 12 september 2006. Het moet mogelijk zijn dat moslims langs democratische weg aan de macht komen; ze moeten dan zelfs ook de sharia kunnen invoeren. Minister Donner zegt dat in het boek 'Het land van haat en nijd', dat morgen wordt gepubliceerd. In een democratie kan een tweederde meerderheid nu eenmaal ingrijpende veranderingen afdwingen, zegt Donner.
In de Kamer is ophef ontstaan over uitlatingen van minister Donner over de sharia. De PvdA, de grootste oppositiepartij, vindt dat de minister te ver gaat. Donner moet de vrijheid van meningsuiting en de gelijkheid van man en vrouw beschermen, vindt de PvdA. De fractie verzet zich zeer tegen de berusting die in de uitspraken doorklinkt. Volgens PvdA-kamerlid Jeroen Dijsselbloem moet de minister van Justitie zijn energie steken in het bestrijden van dit soort opvattingen in plaats van het signaal te geven dat dergelijke ideeën onderdeel zouden kunnen uitmaken van onze democratie. Het Kamerlid Wilders overweegt een motie van wantrouwen als Donner zijn woorden niet terugneemt.
Minister Piet Hein Donner (Justitie) blijft bij zijn uitspraken over de sharia, maar betreurt het dat het beeld is ontstaan dat hij voor invoering van deze islamitische wetgeving zou zijn. Hij zei dat in een reactie op de ophef die in de Tweede Kamer is ontstaan over zijn uitlatingen. ,,Mensen proberen me nu in de mond te leggen dat ik voor invoering van de sharia ben. Dat is niet het geval'', zei hij. De CDA-minister benadrukte dat de sharia in strijd is met de Nederlandse grondwet. Als in het theoretische geval een meerderheid van de Nederlanders die wetgeving toch wil invoeren, moet de grondwet worden gewijzigd. Donner zei dat hij dat altijd zal bestrijden om te voorkomen dat het zover komt.
Donner keert zich tegen de neiging de grondrechten te beperken. Onder anderen het CDA wil partijen die de kernwaarden van de democratie aantasten verbieden. CDA-fractieleider Verhagen wil in de grondwet de mogelijkheid opnemen dat groepen die de rechtsstaat bedreigen en de sharia, de islamitische wet, willen invoeren, hun grondrechten verliezen.
08-09-2006
CIA-gevangenissen
Foto
Mensonterende omstandigheden
Amnesty: CIA-gevangenissen sluiten
AMSTERDAM - 8 september 2006. De Amerikanen moeten alle geheime CIA-gevangenissen met terreurverdachten sluiten en volledig opening van zaken geven. Dat zegt Amnesty International.
De mensenrechtenorganisatie reageert op een verklaring van president Bush. Die heeft erkend dat er op geheime plaatsen buiten de VS mensen vastgehouden zijn. Amnesty noemt dat een misdaad die in strijd is met het internationale recht.
Amnesty wil weten of er gevangenen zijn gemarteld en op welke manier ze zijn verhoord. De organisatie benadrukt dat de VS het recht heeft terreurverdachten te berechten, maar dat moet wel volgens de wet en de mensenrechten gebeuren.
07-09-2006
Internationaal recht
Foto
Quantánamo Bay
Kamer kwaad op VS over CIA-cellen
DEN HAAG - 7 september 2006. De Tweede Kamer is woedend over de manier waarop Nederland door de VS is geïnformeerd over het bestaan van de geheime CIA-gevangenissen. De Kamer is van mening dat minister Bot is misleid door minister Rice en dat hij daarover protest moet aantekenen bij Rice.
De oppositie vindt dat minister Bot daarover wel hardere woorden had mogen gebruiken dan dat hij het jammer vindt dat de VS hem niet eerder inlichtte. De SP voelt zich bedrogen door de VS. Nederlandse Europarlementariërs hebben geschokt gereageerd op de onthulling. Ook de VVD sprak van bedrog. De PvdA wil nu weten waar de gevangenissen staan.
Ook terreurverdachten moeten volgens het internationaal recht worden behandeld.
Plastic flesjes op de grond zwerven nog 10 jaar rond.
Met hetzelfde gemak gooi je 't in de afvalbak.
Raadsvergaderingen De raadsvergaderingen zijn openbaar. Iedereen is welkom om een vergadering bij te wonen.
Tijdens de raadsvergadering is er kinderopvang aanwezig!
Wethouder Velten (foto van vroeger). Hoezo niet sterk!
Wethouder Ria Broeze-van der Kolk, toen ze nog jong was.
De onbetwiste leider binnen het CDA. Zij is de Margaret Thatcher, 'The Iron Lady' in de Wierdense politiek. Verbaal altijd even sterk en met een doel voor ogen. Onwrikbaar, recht op het doel af. Hoeft zelden of nooit met haar vuist op tafel te slaan.
* Help de dieren *
De Dierenbescherming helpt dieren in nood. De landelijke inspectiedienst komt in actie tegen misstanden en kan als dat nodig is strafrechtelijk optreden. Ook vangt de Dierenbescherming achtergelaten, dakloze en ontheemde dieren op in de bij hen aangesloten asielen.
Dierenbescherming afdeling Almelo en Rijssen krijgen geen subsidie om hun belangrijke werk te doen, dus zijn zij geheel afhankelijk van uw financiële steun zodat zij de dieren kunnen helpen in onze regio. Zij zijn afhankelijk van uw donaties en giften. Met ieder bedrag zijn zij blij want het zijn momenteel voor iedereen moeilijke tijden.
Ook kunt u overwegen om de Dierenbescherming op te laten nemen in een eventueel testament, voor informatie hierover kunt u contact op nemen met een notaris. Van de meeste gemeenten in onze regio mogen wij een jaarlijkse collecte houden rond dierendag en wij staan ook geregeld op braderieën en markten. Mocht U overwegen om wat te gaan storten dan alvast onze dank en wij zullen zorgen dat het geld goed wordt besteed.
Voor donaties Het rekeningnummer is: 08.11.873 t.n.v. Dierenbescherming afd. Almelo e.o. te Almelo o.v.v. gift of donatie.
Rabobank, bankrekeningnummer 34.73.83.041 t.n.v. Dierenbescherming afd. Rijssen e.o. te Rijssen o.v.v. gift of donatie.
Depot voor serum tegen slangenbeten
BILTHOVEN - Maandag 31 juli 2006
Nederland krijgt een depot
met serum tegen slangen-
beten en steken van schor-
pioenen. Er worden 25
soorten serum bewaard.
Daarmee moeten de
meeste beten van giftige
reptielen worden be-
handeld.
Niet alleen terrarium-
houders lopen het risico
gebeten of gestoken te
worden. Slangen en
schorpioenen worden ook
in kisten met bananen en
andere producten uit de
tropen aangetroffen.
Tot nu toe werd dieren-
tuinen vaak om tegengif
gevraagd, maar die willen
serum liever bewaren
voor eigen medewerkers.
De sera worden ingekocht
in landen waar de giftige
dieren veel voorkomen.
Het serumdepot komt
in Bilthoven.