Burger Centraal (landelijk, reg. en pl. nieuws 2004)
Nieuws uit Wierden 2004
01/03 > Lokale lasten stijgen met 7,1% 25/06 > 'Salarissen ministers dertig procent omhoog' 26/06 > Ziekenhuistop verdient te veel 26/06 > Strijd van ouderen bij ziekte en dood 26/06 > Rijkssteun bedrijf dat productie overhevelt --/-- > naar lagelonenlanden 26/06 > 'Je schrapt banen en krijgt geld toe' 27/06 > Top Essent ontving 2,3 miljoen euro 27/06 > Ex-topman Shell krijgt 1,6 miljoen 27/06 > Treinkaartje per 1 juli duurder 02/07 > Vandalisme in nieuw politiebureau 03/07 > Politiemuseum met opheffing bedreigd 03/07 > Dubbel salaris zorgdirecteuren 07/07 > Lonen bij gemeenten snelst gestegen 16/07 > Koopkracht voor het eerst gedaald 16/07 > Kabinet drijft mensen bijstand in met harde --/-- > ingrepen WW 17/07 > Gele kaart voor foutparkeerders 10/08 > 'Dure' prostituees welkom in kenniseconomie 18/09 > Gasrekening in 2005 hoger
TE/MA/01.03.04/JG .../NR ...
Lokale lasten stijgen met 7,1%
Burgers en bedrijven zijn dit jaar gemiddeld 7,1% meer kwijt aan gemeenten, provincies en waterschappen, zo blijkt uit cijfers van het CBS.
De vakbonden en werkgeversorganisaties hebben eerder een sterke stijging van de lokale lasten gehekeld. Omdat in het najaarsakkoord is afgesproken de lonen dit jaar te bevriezen, moet de overheid de nullijn handhaven voor de lokale lasten, vinden de organisaties.
De gemeentelijke lasten groeien dit jaar met 6,5% De provinciale heffingen zijn met 11,5% het meest gestegen, meldt het CBS. Dat komt vooral door de hogere provinciale motorrijtuigenbelasting.
──────────────
TE/VR/25.06.2004/JG .../NR ...
'Salarissen ministers dertig procent omhoog'
DEN HAAG - De ministers van het volgende kabinet mogen dertig procent meer verdienen. Dat staat in een voorstel van minister Remkes van Binnenlandse Zaken, dat het kabinet naar verwachting vandaag zal goedkeuren. Als de maatregel wordt ingevoerd, gaan ministers in plaats van de huidige 113.000 euro per jaar 147.000 euro verdienen.
──────────────
TC/ZA/26.06.04/JG .../NR ...
Ziekenhuistop verdient te veel
DEN HAAG (GPD) - De salarissen van directeuren in de zorg zijn veel te hoog. Directeuren van
gewone ziekenhuizen gaan met tonnen naar huis. Het CDA in de Tweede Kamer wil dat minister Hoogervorst daaraan een eind maakt. De bewindsman noemde de situatie 'zorgelijk'. De top tien die tv-rubriek Nova liet zien werd geleid door voormalig politiechef J. Brinkman die 536.606 euro toucheert als directeur van de IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad. Directeur De Rave nam onlangs afscheid van het ziekenhuis Rijnmond-Zuid in Rotterdam met een gouden handdruk van 930.000 euro.
──────────────
TC/ZA/26.06.04/JG .../NR ...
Samenvatting
Verhogen van de pensioengerechtigde leeftijd houdt voor velen in dat ze moeten werken tot ze er bij neervallen. Van de overheid verwacht je dergelijk onverantwoordelijk beleid niet.
Door Geert Braam
Strijd van ouderen bij ziekte en dood
Veel Nederlanders, vooral ouderen, voeren een gevecht tegen een genadeloze en onbarmhartige tegenstander: de dood. We realiseren ons niet vaak hoeveel mensen dat op één dag betreft. Als we ons beperken tot degenen die 65 jaar of ouder zijn dan sterven er daarvan globaal genomen 120.000 per jaar ofwel 330 per dag. Het lijkt veel, maar wie de overlijdensadvertenties dagelijks in de krant ziet staan, begrijpt het wel.
De dood beleef je in kleine kring, uitzonderingen zoals bij vorstelijke personen daargelaten. Er wordt wel gezegd dat we de dood uit het openbare leven hebben verdrongen. Rouwkoetsen, klokgelui en de aanzegger die van deur tot deur ging: voor openbare rouw was vroeger meer plaats. Bovendien was de dood veel vaker aanwezig. De kindersterfte was veel hoger en ook op middelbare leeftijd werden vaders en moeders door ziekte geveld. Nu zien jongeren sterven als iets voor ouderen, iets van buiten hun wereld/blikveld. Alleen ouderen nemen het in hun directe nabijheid waar, zij bevinden zich als het ware op een slagveld. Zij zien vrienden en verwanten om hen heen de één na de ander verdwijnen. <..>
De weerstand om onze aandacht op de sombere kanten te richten geldt ook voor alles dat aan de dood vooraf gaat: ziekte en invaliditeit. De zorg hing af van de goede wil van familie of stammen en altijd was het kwetsbare bedreigd. Is het misschien daarom zo dat instituties als kerken een aparte nadruk hebben moeten leggen op de zorg voor zwakken? De caritas, de liefdadigheid was heel lang voornamelijk het werk van kerken en humanitas. Wel bestonden er in ons land in de 17e eeuw gemeentelijke gasthuizen voor zieken, maar over de kwaliteit daarvan moeten we ons waarschijnlijk geen overdreven voorstelling maken. Pas vanaf de negentiende eeuw komt de grote kentering, omdat de overheden de zorg gaan ondersteunen. Dat heeft geleid tot een indrukwekkend stelsel van zorg en sociale verzekeringen.
Maar de laatste tijd staat ook dit weer onder druk. Velen zien met enige angst hoe het stelsel dreigt te worden uitgehold. En dat treft dan zeker ook de ouderen, die niet ver van de dood staan. Want zoals we hierboven hebben aangegeven laat de openbare beeldvorming die gang voor de dood maar zelden zien.
Die beeldvorming is immers zeer eenzijdig: meestal worden ouderen getoond die reizen, golf spelen en we horen spectaculaire verhalen over tachtigers die nog halve marathons lopen of boeken schrijven. De ouderdom heeft echter duidelijk twee gezichten: enerzijds is het onmiskenbaar dat de levensverwachting is toegenomen en dat er sprake is van een categorie jong bejaarden, zo tussen 65 en 70 jaar, anderzijds is het nog steeds zo dat de kans op sterven vanaf het zestigste levensjaar sterk toeneemt. Zo is bijvoorbeeld van de mannen die nu 65 jaar zijn, tien jaar later ongeveer 28 procent gestorven. Ofwel nauwelijks drie van de vier blijven over.
Dit wordt tot op het hoogste niveau in Nederland en andere landen over het hoofd gezien. Achteloos suggereren bestuurders, onder wie recent minister Brinkhorst, dat de pensioenleeftijd misschien verhoogd moet worden naar 67 of zelfs 70 jaar. Dat zou betekenen dat een aanzienlijk aantal mensen hun pensioenleeftijd nooit haalt, omdat ze dan reeds zijn gestorven.
Voor Engeland is berekend dat er voor het bereiken van het zeventigste levensjaar één van de vijf mensen en van de mannen zelfs één van de drie reeds zijn gestorven. Verhoging van de pensioenleeftijd houdt dus voor velen in dat ze moeten 'werken tot ze er bij neervallen'. Die mensen hebben hun pensioenpremies dan een leven lang voor niets betaald.
We stellen vast dat er bij overheden te weinig oog is voor de werkelijke situatie van de mensen. De verdringing geldt dus niet alleen met betrekking tot de dood, maar ook voor de gang daar naar toe in de ouderdom.
Het is begrijpelijk dat we daar in het leven van alle dag niet bij stilstaan en dat we het accent leggen op sport en schoonheid, maar van regeringen is het onbegrijpelijk en onverantwoordelijk.
──────────────
TC/ZA/26.06.04/JG .../NR ...
Samenvatting
Rijkssteun bedrijf dat productie overhevelt
naar lagelonenlanden
ENSCHEDE - Het ministerie van Economische Zaken blijkt bedrijven die hun productie verhuizen naar lage lonenlanden met subsidie te steunen. Dit jaar verdwijnen er bij Nederlandse bedrijven 18.000 banen doordat productiewerk wordt overgebracht naar het buitenland. Nog eens 54.000 arbeidsplekken staan om die reden op de tocht.
'Zo krom als een hoepel', noemt directeur F. Krake van tuinmeubelenfabrikant Unimeta de zogeheten TAOM-regeling van het ministerie van Economische Zaken. Unimeta heeft besloten vrijwel de gehele productie van tuinmeubelen te verhuizen naar China. Vorig jaar kostte dat al 23 banen in de fabriek in Enschede, binnenkort nog eens veertien.
Directeur Krake zegt bijna van verbazing van zijn stoel te zijn gevallen toen hij vernam dat het overbrengen van productiewerk naar een aantal lage lonenlanden, waaronder China, wordt gesubsidieerd. <...> Krake: 'Je schrapt banen en krijgt geld toe. Het is krom, maar ik stuur wel een rekening.' Woordvoerder drs. A. Simonse van het Ministerie van EZ laat weten, dat de TAOM-regeling 'absoluut niet is bedoeld om de helft van de kosten van het uitbesteden te betalen.' Simonse: 'De regeling is aan strenge voorwaarden gebonden. Maar als bedrijven dan toch besluiten hun productie te verhuizen, willen we graag dat ze het op een verantwoorde manier doen. Dat is ook in het belang van de Nederlandse werknemers van het uitbestedende bedrijf.'
Al 2500 Nederlandse bedrijven hebben inmiddels productie overgeheveld naar Oost-Europa of het Verre Oosten. Nog eens 3.000 ondernemingen staan op het punt dit te gaan doen. Dat zou het verlies van 10.000 tot 20.000 vooral laaggekwalificeerde arbeidsplaatsen betekenen.
Op een 'verantwoorde' manier werknemers op straat zetten ???
──────────────
TC/ZA/26.06.04/JG .../NR ...
Samenvatting
'Je schrapt banen en krijgt geld toe'
Unimeta gaat de helft van kosten die het maakt bij het overhevelen van het grootste deel van de productie naar China declareren bij het ministerie van Economische Zaken. Directeur Frank Krake (36) vindt de zogeheten TAOM-regeling kenmerkend voor hoe de Nederlandse overheid met de industriële sector omgaat: 'Je schrapt banen en krijgt geld toe.'
ENSCHEDE
De relatief hoge loonkosten die in Nederland gelden, zijn niet de enige reden die Unimeta heeft doen besluiten de productie grotendeels naar China te verhuizen. Krake: 'Het zijn ook de vele regels die het verschrikkelijk moeilijk maken om in Nederland met winst te kunnen produceren.'
Hij toont de rekeningen die Unimeta ontving in het kader van de wet Pemba, die in het leven is geroepen om de WAO-instroom in te dammen. Kern van de wet: ondernemers wier werknemers in de WAO zijn beland krijgen een boete. 'De Pemba-boete over 2003 bedroeg voor Unimeta 41.170 euro', zegt Krake. 'Voor dit jaar moeten we een Pemba-boete van 81.640 euro betalen en volgend jaar schieten we over de ton heen, want er zijn twee medewerkers van ons in de WAO beland. Weet je eigenlijk wel hoeveel tuinmeubelen we moeten verkopen voor we die ton aan boetes hebben terugverdiend?'
<...>
Hij noemt een ander voorbeeld: de Arbo-inspectie. 'Drie jaar geleden kwamen uit een Arbo-controle bij ons 36 verbeterpunten naar voren. We moesten voor 45.000 euro aanpassingen treffen. Waar onder de aanschaf van een afzuiginstallatie voor de lasinrichting. Die installatie is er gekomen. Nu is er weer Arbo-controle geweest, wat alleen al 10.000 euro kost. Conclusie: die afzuiginstallatie mag niet aan het plafond zitten - daar was toen niets over gezegd - maar moet op werkhoogte. <...> Weer een investering van 22.000 euro. Plus 10.000 euro kosten voor aanpassingen om in de kantine de rokers van de niet-rokers te scheiden. Dat zijn van die dingen die een machteloos gevoel geven.'
Vorige week was de brandweer bij Unimeta op bezoek en vorige maand de milieu-inspectie. Krake: 'Uit die milieu-inspectie kwam naar voren dat onze vloer niet honderd procent waterdicht is. Er staan hier vaten chemicaliën die misschien wel eens zouden kunnen gaan lekken. Daarom moet er een nieuwe vloer in. Dat gaat
100.000 euro kosten. Ook de brandweer wil dat we wat zaken gaan aanpassen, maar dat rapport is nog niet binnen.'
Tot slot constateert hij niet zonder cynisme, dat hij in China - waar straks bijna alle Unimeta-meubelen worden gemaakt - werknemers op teenslippers achter de machine heeft zien staan. 'Als dat bij ons wordt geconstateerd, sluit de arbeidsinspectie de fabriek nog dezelfde dag.'
...overheid jaagt de industrie weg...
──────────────
TC/ZO/27.06.04/JG .../NR ...
Top Essent ontving 2,3 miljoen euro
ENSCHEDE/ZWOLLE - De raad van bestuur van energiemaatschappij Essent verdiende in 2003 gezamenlijk 2,3 miljoen euro, inclusief de sociale lasten, pensioenen en 'andere componenten'. Dat blijkt uit het antwoord van Gedeputeerde Staten van Overijssel op vragen van de PvdA-statenfractie over de hoogte van het salaris van de Essent-top. Volgens Gedeputeerde Staten valt uit de gegevens die nu zijn verstrekt, niet op te maken hoe hoog de salarissen van de individuele leden precies zijn. GS willen in overleg met de andere aandeelhouders van Essent aandringen op openbaarmaking van de individuele inkomens van de topbestuurders van Essent. De energiemaatschappij had medio 2003 vier leden in de raad van bestuur, nu nog drie.
──────────────
../../27.06.04/JG .../NR ...
Ex-topman Shell krijgt 1,6 miljoen
¨ DEN HAAG. De in maart afgetreden ex-topman Philip Watts krijgt van werkgever Shell 1,58 miljoen euro mee als afkoopsom. Daarnaast ontvangt hij een jaarlijks pensioen van 584.000 pond (bijna 880.000 euro). De gesprekken met de eveneens opgestapte Walter van de Vijver zijn nog aan de gang.
──────────────
../../27.06.04/JG .../NR ...
Treinkaartje per 1 juli duurder
¨ UTRECHT. Het treinkaartje wordt per 1 juli gemiddeld 2,075
procent duurder. Dat heeft een woordvoerder van de Nederlandse Spoorwegen gisteren gezegd. Het is de tweede keer dit jaar dat de prijs van het kaartje stijgt. In januari kwam er al 4 procent bij.
──────────────
TE/VR/02.07.04/JG .../NR ...
Vandalisme in nieuw politiebureau
DEVENTER - Vandalen hebben afgelopen weekend in het nieuwe politiebureau aan de Storminkstraat in Deventer voor ruim 60.000 euro vernield.
Ruiten en een toegangsdeur sneuvelden, muren en vloerbedekking werden met verf en lijm besmeurd. Het politiebureau zou eind augustus in gebruik worden genomen. De politie heeft nog geen spoor van de daders.
──────────────
TC/ZA/03.07.04/JG 160/NR 155
Politiemuseum met opheffing bedreigd
APELDOORN (GPD) - Het Nederlands Politiemuseum in Apeldoorn wordt in zijn voortbestaan bedreigd. Als het Rijk voor september geen nieuwe subsidie toezegt, gaat het museum op 1 januari dicht. De bezuinigingen van justitie hebben er al toe geleid dat tien van de vijftien vaste medewerkers zijn ontslagen.
──────────────
TC/ZA/03.07.04/JG 160/NR 155
Dubbel salaris zorgdirecteuren
¨ ZEIST. Veel directeuren van zorginstellingen krijgen bijna een dubbel salaris door gebruik te maken van de zogeheten overbruggingsuitkering (OBU). Hiermee kunnen werknemers in de zorg met behoud van hun VUT-uitkering in de zorg blijven werken. De OBU-regeling, in 2001 in het leven geroepen om meer handen aan het bed te krijgen, maakt geen onderscheid tussen werknemers en directeuren. Dat moet de werkgever zelf doen. Bij veel instellingen gebeurt dat echter niet.
──────────────
TE/../......04/JG .../NR ...
De werkloosheid loopt verder op. Dit jaar komt het aantal werklozen uit op 520.000 (5000 meer dan verwacht) en in 2005 wordt dat 565.000.
Alle burgers gaan er volgend jaar in koopkracht op achteruit, heeft het CPB berekend. Voor werkenden bedraagt de achteruitgang 1 procent, voor AOW'ers 1,5% en voor uitkeringsgerechtigden 2%, aldus het CPB.
De kiezers zijn het oneens met het gevoerde beleid. Er is geen steun voor het beleid.
──────────────
TE/WO/07.07.04/JG .../NR ...
Lonen bij gemeenten snelst gestegen
DEN HAAG - Minister Remkes
(Binnenlandse Zaken) wil dat gemeenten de lonen van hun topambtenaren matigen. De lonen van gemeenteambtenaren zijn harder dan gemiddeld gestegen, meldt Remkes.
Gemeentelijke functionarissen kregen in 2002 gemiddeld 16% meer loon. Voor de gehele
(semi-) publieke sector was dit 12% De Vereniging van Nederlandse Gemeenten verwerpt de kritiek, omdat het percentage van 16% vertekend zou zijn.
Ruim 600 werknemers in dienst van de (semi-) overheid verdienen meer dan een minister (120.000 euro per jaar). Remkes wil dat dit het maximumsalaris wordt voor mensen in overheidsdienst.
──────────────
TC/ZA/16.07.04/JG 160/NR 166
Koopkracht voor het eerst gedaald
VOORBURG (ANP) - De koopkracht van huishoudens is vorig jaar voor het eerst in tien jaar gedaald en wel met 1,3 procent. Het inkomen nam in 2003 wel met 0,8 procent toe, maar dat was niet genoeg om de inflatie te compenseren. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De lonen en uitkeringen gingen in 2003 omhoog, maar mensen moesten veel meer betalen aan sociale premies en pensioenpremie. Een andere oorzaak is de groeiende werkloosheid.
──────────────
TC/ZA/16.07.04/JG 160/NR 166
Door Koos van Wees
Redacteur economie GPD
Samenvatting
Kabinet drijft mensen bijstand in met harde ingrepen WW
Het aantal mensen in de WW zal de komende tijd afnemen. Niet omdat de werkgelegenheid aantrekt en werklozen weer een baan vinden, wel omdat de wetgeving zo wordt aangescherpt dat mensen niet langer onder de WW vallen.
Vele duizenden werklozen zullen als gevolg van de ingrepen in de WW versneld in de bijstand komen. Steeds meer mensen zullen daardoor moeten overgaan tot het 'opeten' van het eigen huis, en het vermogen van henzelf en hun partner. Bijstand wordt alleen gegeven aan mensen die geen vermogen hebben.
De maatregelen van het kabinet bekorten het recht op WW. Zo is de vervolg-WW geschrapt en is de leeftijd waarop men recht heeft op IOAW, een uitkering voor oudere werklozen, verhoogd van 50 naar 55 jaar. Beide uitkeringen lagen weliswaar op bijstandsniveau, maar men hoefde niet eerst het eigen vermogen aan te spreken. <..> De bond verzet zich tegen het beeld dat de WW tijdens de laatste bezuinigingen 'gered' is door minister De Geus van sociale zaken. Hoewel hij een aanval op de duur en hoogte van de WW-uitkeringen afwendde, is de WW onder zijn bewind al danig aangetast, aldus E. Dekkers , algemeen secretaris van Bondgenoten. Met name ouderen zullen de dupe worden, vermoedt Dekkers. Zij komen moeilijker weer aan de slag. De maatregelen die hen juist moeten prikkelen om weer te gaan werken missen daarmee hun doel, betoogt ze. Volgens Dekkers zullen de maatregelen gevolgen hebben voor de houding van de bonden bij reorganisaties. 'Nu zeg je: wij zien ook de noodzaak en werken mee aan een sociaal plan, ook als mensen dan hun baan verliezen. Maar dat doen we niet meer als de WW in feite neerkomt op een snelle glijvlucht richting bijstand. Dan gooien we alles op het behoud van die baan.' Dekkers overweegt daarbij ook de ontslagvergoeding in te zetten. Als de werkgever bereid is tot het geven van een ontslagvergoeding, kan hij dat geld ook gebruiken om iemand langer op de loonlijst te laten staan. De werknemer behoudt dan zijn WW-rechten.
──────────────
TC/ZA/17.07.04/JG 160/NR 167
Gele kaart voor foutparkeerders
WIERDEN - De politie heeft donderdag tussen 10 uur en 12 uur gecontroleerd op de Grote Maatweg in Wierden op het aanbrengen van parkeerkaarten. De agenten zagen dat veel auto's niet waren voorzien van een parkeerkaart. Deze auto's kregen een 'gele kaart' achter de ruitenwisser. Binnenkort wordt deze waarschuwing niet meer gegeven maar wordt er daadwerkelijk bekeurd, stelt de politie.
──────────────
TC/DI/10.08.04/JG 160/NR 187
'Dure' prostituees welkom in kenniseconomie
DEN HAAG (GPD) - Buitenlandse prostituees die meer dan 45.000 euro per jaar verdienen, hebben vanaf oktober geen werkvergunning meer nodig. Een arbeidscontract dat dit inkomen garandeert, volstaat dan voor een verblijfsvergunning. Dit dankzij nieuwe regels waarmee het kabinet de kenniseconomie wil stimuleren. Minister de Geus erkent dat de regels vrij baan geven aan goed verdienende hoeren van buiten de EU. Om de immigratie van hoog opgeleide werknemers te stimuleren wordt niet naar opleiding, maar alleen naar inkomen gekeken.
Kennis zit bij dit kabinet wel erg laag! Over normen en waarden gesproken.
De suggestie dat er een verband bestaat tussen de komst van goed verdienende hoeren en de verhoging van de ministerssalarissen met dertig procent wijst het kabinet van de hand.
──────────────
TC/ZA/18.09.04/JG 160/NR 221
Gasrekening in 2005 hoger
n DEN HAAG. Naast de bezuinigingsmaatregelen van het kabinet krijgen huishoudens volgend jaar ook nog eens hogere gasrekeningen voor de kiezen. Volgens energiebedrijf Essent heeft dat te maken met het hoge niveau van de wereldgasprijs en de olieprijzen. Volgens Essent is zelfs een verhoging van 10 procent mogelijk. De consumentenbond schat dat de gasrekening een kleine 100 euro duurder wordt.
|