Radioamateur licentiehouder sedert 1980 Wat ligt er op de werktafel ?
10-03-2017
THOMSON TRC495
De THOMSON TRC495 is een transceiver voor de korte golf met 6 vaste kanalen binnen de frequentieband van 4 Mc tot 16 Mc.
Het is een militair toestel dat soms ook gebruikt werd in de burgerluchtvaart, meer bepaald in helikopters
Het toestel heeft vooraan de volgende bedieningen: - Volumeregeling met aan-uit schakelaar-AGC regeling - Kanalen schakelaar - Fijnregeling van zend en ontvangst signaal.- Schakelaar LSB-USB - Ingang koptelefoon - Aansluiting microfoon - LED voor ON dc power - LED voor TRANSMIT - Rode druktoets - éénmaal drukken = squels inschakelen - ingedrukt houden = zendsignaal met LF toon.
Achteraan zijn er de volgende aansluitingen: - Voedingskabel 12volt - Zekering voor de ontvanger - Zekering voor de zender - 5 polige stekker om de kanalen in en uit te schakelen (naar wens) - Ingang seinsleutel - Antenne aansluiting (50 Ohm) 2x.
De frequentie instelling gebeurd door een deler MC145151 - door het in en uit schakelen van dioden.- er zijn 6 rijen voorzien = 6 kanalen. (zie bijlage)
Transciever KENWOOD TS900 eindbuizen vervangen door een ander type. Voor de vervanging van de eindbuizen 6JE6 heb ik een ander type gebruikt met dezelfde karakteristieken en gloeidraad spanning.
De 6JE6 kan vervangen worden door de goedkopere versie 6JF6.
Enkele punten waar rekening moet mee gehouden worden.
Het uitgangsvermogen is bij deze buizen ongeveer de helft van de 6JE6 toch heb ik op enkele banden 100 watt (in CW) kunnen bereiken. Het is wenselijk om max 60 Watt te gebruiken.
De behuizing is kleiner - geeft geen practisch probleem.
De top aansluiting is kleiner ,namelijk 8,5 mm doormeter
Kleine modificatie bij de Kenwood TS515 transceiver. Gebruik van LED bij in- en uitschakelen van de RIT.
De LED werd geplaatst tusen de drive en rf gain knop.
Om dit LED-je in te schakelen werden de niet gebruikte aansluitingen (schakelaar) van de RIT potentiometer gebruikt. Het voedingspunt en massa werd afgenomen van het naast liggend printje (zie bedrading).
Op de plaats waar de LED werd aangebracht werd door de vorige eigenaar een schakelaar geplaatst.
Bij mijn zoektocht naar een oplossing om een pc ventilator van 12 volt DC te doen draaien op 230 volt AC zullen velen direct de oplossing geven, zo moeilijk kan het toch niet zijn.Inderdaad maar het moet (voor mijn toepassing) mini-mini zijn. De bedrading naar de vorige en defecte pc ventilator is 230 volt AC (is niet te vervangen om reden dat er ook een andere toepassing op 230 volt gekoppeld is. Op een rommelmarkt trof ik een mini USB lader voor 5 volt aan, nieuw in verpakking voor 2 Euro ! Met een paar componenten te vervangen kon ik de spanning naar 12 volt brengen, een elco waarvan de spanningswaarde te laag was namelijk 10 volt en een zenerdiode van 12 volt ter vervanging van de 5 volt. En klaar was Kees ! Als belasting heb ik een ventilator genomen van 560 mA verbruik. zie bijgevoegde foto's
De IC7400 transceiver van ICOM geeft regelmatig problemen in het "driver" gedeelte, meer bepaald de MOSFET Q1 . Bij deze smd FET's is er een probleem bij vervanging, het losmaken van deze fet van de print brengt meestal schade met zich mee aan de zeer dunne en fijne spoorbaantjes.
Het probleem in dit gedeelte van de transceiver is de onvoldoende kloeling , ook met een ventilator die op zeer korte afstand van de schakeling staat is dit nog onvoldoende en waarschijnlijk is het de bedoeling geweest van ICOM om de eind FET's te koeling en niet zozeer de drivers.
Daarbij komt nog dat bij sommige reeksen een verkeerde waarde van smd weerstand R3 heeft gebruikt, namelijk 4,7 Ohm in plaats van 10 Ohm.
Zonder de ingreep werd een temperatuur op Q1 gemeten van +- 90 graden. Na de ingreep die hieronder volgt kom ik tot max 30 graden.
De koeling van de driver Q1 werd op de volgende wijze opgelost:
Verwijder Q1, niet eenvoudig gezien de hoge temperatuur die nodig is om zelfs dergelijk kleine smd's
los te maken. Het koelplaatje onder Q1 is maar enkele mm² groot. Als het printcontact loskomt samen de de behuizing van Q1 is dat geen probleem, maar zorg dat de drie aansluitingen GATE - SOURCE - DRAIN nog beschikbaar zijn. Dit laten wij even rusten en gaan R3 behandelen.
Wie niet het gepaste matereriaal heeft , ook niet met een soldeerbout van 400° krijgt R3 niet los.
Wij doen het volgende: met een kleine frese slijpt men de bovenkant van R3 tot de waarde van 10 Ohm bereikt is. Regelmatig meten is een goede raad.
Als men nu teveel verwijderd dan is er nog een oplossing door de Wet van Ohm toe te passen - twee weerstanden parallel berekenen om tot 10 Ohm te komen. Stofzuiger gebruiken om de kool te verwijderen.
Nu verder met de koeling van Q1: Als men het probleem bij deze transceiver opmerkt, namelijk het in en uitvallen bij het zenden kan het soms te laat zijn en is de FET Q1 reeds stuk, dus vervangen.
Als de ligplaats van Q1 op de PA print is vrijgemaakt , maakt men van een zeer dunne (1mm enkelzijdige printplaat) een T-vorm - zie foto met afmetingen - de koperlaag ter hoogte waar Q1 komt te liggen, met tin behandelen zodat er een goed contact ontstaat tussen printplaatje en inderkant Q1, met een dopje goede lijm (ik gebruik TEC7) legt men het T-printje vast en na het drogen wordt Q1 geplaatst.
Er op letten dat het T-printje met de koperzijde nergens contact maakt met andere smd componenten en dus smal genoeg is om tussen de twee smd weerstandjes komt te liggen.
Zoals hierboven reeds werd gemeld is de werkingstemperatuur van Q1 nu ongeveer 30 graden.
Restauratie van een korte golf ontvanger van HALLICRAFTERS model S86 - bouwjaar 1954 - 117 volt -AC/DC
wegnemen van overbodige bijgeplaatste elco's zie foto 2
vervangen van oude elco: zie foto 1
Dit is een meervoudige elco's waaronder 3x 20 uF / 150 volt
1x 60 uF / 150 volt
Deze werd vervangen door 4 elco's van 100 uF/ 350 volt zie foto 3
ombouwen naar 230 volt:
De balast van 117 volt ( 28B875 ) zie foto 5 kan je openen door de metalen lipje ter hoogte van de voet om te buigen , de koker wegnemen waardoor de weerstanden bereikbaar zijn. De heel korte verbinding tussen pin 3 en 4 doorknippen. De koker opnieuw plaatsen.
De twee weerstanden (in de koker) van 17 Ohm blijven in gebruik. De weerstand van 63 Ohm (in de koker wordt niet gebruikt).
Plaatsen van twee nieuwe balastweerstanden: zie foto 4. Voor deze weerstanden heb ik gebruik gemaakt van 270 Ohm en 220 Ohm , deze wijken iets af van de voorziene waarden (233 en 203 Ohm) maar geven geen problemen. De weerstanden moeten wat vermogen kunnen verwerken, ik heb gekozen voor 50 watters omdat die gemakkelijk te bevestigen zijn op het chassis. Pin 3 van de ballast wordt niet meer gebruikt in de plaats daarvan nemen we een andere geisoleerd punt, we zullen dat het punt 0 noemen.De weerstand van 270 Ohm word aangesloten op pin 2 van de ballast en punt 0. De weerstand van 220 Ohm word aangesloten op pin 4 van de ballast en punt 0. Op deze wijze is het niet nodig een nieuwe ballast voor 230 volt te plaatsen.
Opgelet: Dit ombouwen naar 230 volt, zoals voorzien in de documentatie van dit toestel geeft een probleem waar de bouwer van dit apparaat in 1954 geen rekening mee gehouden heeft.
1) intussen is de Europese spanning verhoogd naar 230 volt
2) met een netspanning van 117 volt is er door de ballast weerstanden maar +- 5 watt weg te werken wat geen prbleem opleverd
3) bij een netspanning van 230 volt moet er echter 42 Watt omgezet worden in warmte. De weerstanden worden na een half uur gloeiend heet.
Wegwerken van ernstige audio vervorming: Fout met de audio voorversterker V6 meer bepaald met de hoog Ohmse weerstand R26 (10 Meg.). Probleem opgelost door een 47 K parallel te plaatsen over R26, is niet in overeenstemming met de gegevens op het schema maar audio is nu terug normaal.
Mobiele tranceiver KYODO model KG105 voor de VHF band ombouwen naar de 2 meter amateur band (144.000-146.000)
- er zijn verschillende uitvoeringen en merken, o.a is dit apparaat ook terug te vinden onder GRUNDIG en KEY.
- er is ruime documentatie terug te vinden op het internet.
- voor de ombouw naar de 2 meter band moet de eprom ( zie foto) opnieuw geprogrammeerd worden, dit is heel eenvoudig.
- op één van de bijgevoegde foto's is te merken hoe ik de kanaalindeling heb uitgevoerd.
- na het herprogrammeren van de eprom moet de gevoeligheid van de ontvanger op max worden ingesteld door middel van het bandpasfilter (ontvangst gedeelte)- twee buitenste kernen op gelijke hoogte van de
Yaesy FT480 mobiele "all mode tranceiver" voor de 2 meter band - probleem met het antenne relais.
Geen vermogen naar de antenne - wel vermogen aflezing via de LED S-meter.
Vaststelling: antenne relais defect, het gaat om een miniatuur relais RL welke zich op de PA print bevindt.
Dit relais is niet meer te verkrijgen, er werd een oplossing gezocht door gebruik te maken van een verkrijgbaar miniatuur relais. De printcontacten stemmen echter niet overeen met het originele relais.
De PA print werd eerst losgemaakt van het koelblok, hierdoor zijn er geen draden los te maken, niet vergeten de twee schroeven te verwijderen van de Hybride.
Het defecte relais uit solderen en 8 draadjes van voldoende lengte in de vrij gekomen printgaatjes solderen,
vervolgens de PA print opnieuw vast schroeven.
Het vervang relais op zijn plaats zetten met de contactpunten naar boven. Contactpunten ombuigen.
Door middel van een dop TECK7 lijm vast zetten. Vervolgens de draadjes verbinden met de relais contactpunten wel rekening houden met de verbindingen gezien die anders liggen dan het origineel relais.