Radioamateur licentiehouder sedert 1980 Wat ligt er op de werktafel ?
26-03-2015
Mini geschakelde voeding
Bij mijn zoektocht naar een oplossing om een pc ventilator van 12 volt DC te doen draaien op 230 volt AC zullen velen direct de oplossing geven, zo moeilijk kan het toch niet zijn.Inderdaad maar het moet (voor mijn toepassing) mini-mini zijn. De bedrading naar de vorige en defecte pc ventilator is 230 volt AC (is niet te vervangen om reden dat er ook een andere toepassing op 230 volt gekoppeld is. Op een rommelmarkt trof ik een mini USB lader voor 5 volt aan, nieuw in verpakking voor 2 Euro ! Met een paar componenten te vervangen kon ik de spanning naar 12 volt brengen, een elco waarvan de spanningswaarde te laag was namelijk 10 volt en een zenerdiode van 12 volt ter vervanging van de 5 volt. En klaar was Kees ! Als belasting heb ik een ventilator genomen van 560 mA verbruik. zie bijgevoegde foto's
De IC7400 transceiver van ICOM geeft regelmatig problemen in het "driver" gedeelte, meer bepaald de MOSFET Q1 . Bij deze smd FET's is er een probleem bij vervanging, het losmaken van deze fet van de print brengt meestal schade met zich mee aan de zeer dunne en fijne spoorbaantjes.
Het probleem in dit gedeelte van de transceiver is de onvoldoende kloeling , ook met een ventilator die op zeer korte afstand van de schakeling staat is dit nog onvoldoende en waarschijnlijk is het de bedoeling geweest van ICOM om de eind FET's te koeling en niet zozeer de drivers.
Daarbij komt nog dat bij sommige reeksen een verkeerde waarde van smd weerstand R3 heeft gebruikt, namelijk 4,7 Ohm in plaats van 10 Ohm.
Zonder de ingreep werd een temperatuur op Q1 gemeten van +- 90 graden. Na de ingreep die hieronder volgt kom ik tot max 30 graden.
De koeling van de driver Q1 werd op de volgende wijze opgelost:
Verwijder Q1, niet eenvoudig gezien de hoge temperatuur die nodig is om zelfs dergelijk kleine smd's
los te maken. Het koelplaatje onder Q1 is maar enkele mm² groot. Als het printcontact loskomt samen de de behuizing van Q1 is dat geen probleem, maar zorg dat de drie aansluitingen GATE - SOURCE - DRAIN nog beschikbaar zijn. Dit laten wij even rusten en gaan R3 behandelen.
Wie niet het gepaste matereriaal heeft , ook niet met een soldeerbout van 400° krijgt R3 niet los.
Wij doen het volgende: met een kleine frese slijpt men de bovenkant van R3 tot de waarde van 10 Ohm bereikt is. Regelmatig meten is een goede raad.
Als men nu teveel verwijderd dan is er nog een oplossing door de Wet van Ohm toe te passen - twee weerstanden parallel berekenen om tot 10 Ohm te komen. Stofzuiger gebruiken om de kool te verwijderen.
Nu verder met de koeling van Q1: Als men het probleem bij deze transceiver opmerkt, namelijk het in en uitvallen bij het zenden kan het soms te laat zijn en is de FET Q1 reeds stuk, dus vervangen.
Als de ligplaats van Q1 op de PA print is vrijgemaakt , maakt men van een zeer dunne (1mm enkelzijdige printplaat) een T-vorm - zie foto met afmetingen - de koperlaag ter hoogte waar Q1 komt te liggen, met tin behandelen zodat er een goed contact ontstaat tussen printplaatje en inderkant Q1, met een dopje goede lijm (ik gebruik TEC7) legt men het T-printje vast en na het drogen wordt Q1 geplaatst.
Er op letten dat het T-printje met de koperzijde nergens contact maakt met andere smd componenten en dus smal genoeg is om tussen de twee smd weerstandjes komt te liggen.
Zoals hierboven reeds werd gemeld is de werkingstemperatuur van Q1 nu ongeveer 30 graden.