Tijdens een wedstrijd voeren we regelmatig bij met losse maden en/of casters. Op die manier proberen we de vis op de stek te houden en actief te laten azen. Ik kan me levendig voorstellen dat er voor de azende vis verschil bestaat tussen het los ingeworpen aas en het aas dat via een haak met de lijn verbonden is. Het is met andere woorden een absolute noodzaak dat we de gedragingen van het aas waarmee we vis willen vangen zoveel mogelijk laten gelijken op het aas dat we bijvoeren. Iedereen kent de situatie waar we de vis enkel en alleen kunnen vangen met één enkele verpopte made op de haak en waar we met twee of meer casters gewoon geen aanbeet kunnen forceren. Want, het is niet omdat men op de stek naast u op een bepaalde manier goed vis vangt, dat men op de eigen visplaats met diezelfde methode ook goed vis kan vangen. Dan komt het er heel dikwijls op aan de lijn exact af te stellen zodat men het aas aanbiedt zoals de azende vis dat op dat moment wil hebben. Niet altijd even makkelijk!
Mijn vismaten noemen me schertsend “de pennendokter” omdat ik niet kan nalaten om pennen aan te passen en te veranderen. Dat heeft alles te maken met het feit dat ik exact wil weten wat er met mijn aas gebeurt vanaf het moment dat ik de lijn heb ingeworpen.
Vandaar het gebruik van de antenneloodjes. De pen die voor deze techniek zowat de perfecte beetverklikker is, zie je op de foto (carbon bovenantenne 10 cm, carbon onderantenne 15 cm, drijflichaam in balsa - deze pennen gebruik ik ook voor mijn sleeptechniek). Samen met de bijpassende loodzetting zal deze techniek zondermeer de nodige brasems in het net loodsen... zeker als het moeilijk gaat!
We nemen bijvoorbeeld een pen die 0,50 gram lood draagt (ik heb ze in mijn collectie ook in 0,8 en 1 gram). We monteren een verklikloodje en drie antenneloodjes in de maat nr. 10 op de lijn en dat is dan goed voor 4 x 0,04 gram = 0,16 gram. Van de 0,50 gram blijft er dus nog 0,34 gram over en dat is het bulklood. Hiervoor gebruik ik een Fox Olivette van 0,3 gram dat met twee rubbertjes op de lijn wordt gezet. In feite bouwen we de deze loodzetting van onder naar boven op, startend met het verklikloodje.
Tussen het bulklood en het eerste antenneloodje zit een afstand van 15 cm. De drie antenneloodjes en het verklikloodje staan 2 cm uit mekaar. Deze loodzetting werkt als volgt: nadat ge de lijn in rechte lijn hebt ingeworpen, trekt ge de slag strak op de pen zodat de pen op de plaats ligt waar ge de vis wilt vangen. Eerst komt het bulklood recht onder de pen te hangen en het drijflichaam verdwijnt onder water. Dan volgt het eerste antenneloodje, dan het tweede en dan het derde waarbij de antenne telkens voor een deel onder water zakt. Dan komt het verklikloodje in actie die de antenne zet zoals het op dat moment noodzakelijk is... bijvoorbeeld gelijk met het water of een halve centimeter boven water. Persoonlijk lood ik dergelijke pennen af zodanig dat de antenne zo goed als gelijk staat met het water. Als de antenne dan een klein beetje meer boven water uitsteekt, dan weet ik dat op dat moment het verklikloodje op de bodem ligt. Het is ook belangrijk dat we de gedragingen van de antenne tijdens het zakken goed in de gaten houden, want het kan natuurlijk zijn dat de vis het aas al tijdens het zakken pakt.
Wat ik met deze lijnopzet ook altijd doe, is het verklikloodje 4 centimeter boven de lus in de hoofdlijn zetten. Ik pijl de stek af met een knijppeillood. Het peillood wordt op het verklikloodje geknepen. Als tijdens het peilen de antenne gelijk staat met het wateroppervlak, dan weet ik dat het verklikloodje tegen de bodem ligt. Dit geeft 4 centimeter extra speling om de lijnopzet perfect af te stellen. Bovendien zullen de heersende omstandigheden bepalen hoe we aan de waterkant de loodzetting moeten afstellen. Bij dit afstellen zullen we in eerste instantie met het bulklood gaan schuiven (dichter of verder van het eerste antenneloodje). In tekst lijkt allemaal ingewikkelder dan het is en wie eenmaal vertrouwd is met deze techniek, zal het slepen zeker naar waarde weten te schatten...
Geloof ons... het geheel werkt uitstekend en een perfecte aasaanbieding is echt nodig om het vangen van vis in positieve zin te forceren… zeker naar het einde van een wedstrijd toe en ook tijdens niet-wedstrijd-dagen! Maar... over het uitloden van pennen zijn we zeker nog niet uitgepraat...
|