Opzoek naar Sint Jacob.
In Galicië, het Keltenland ten noorden van Portugal, ligt niet ver van de Atlantische kust de oude Spaanse pelgrimsstad Santiago de Compostela. Hier ligt het graf ligt van de apostel Jacobus de Meerdere (Sant-iago). Op het hoogtepunt van de pelgrimage in de 12e eeuw gingen jaarlijks zon half miljoen pelgrims naar deze stad. Als je bedenkt dat de West-Europese bevolking toen uit vijftig miljoen zielen bestond, dan ging 1% van de toenmalige bevolking naar Santiago de Compostela. Sindsdien nam de stroom pelgrims steeds toe, vooral toen Sint Jacob door de Spanjaarden verheven werd tot patroon van de herovering van het Iberische schiereiland op de Moren. Daarna raakte pelgrimeren vele eeuwen steeds meer in de vergetelheid, revolutie en oorlogen betekenden een verregaande belemmering voor dit oude gebruik, het dieptepunt lag in de eerste helft van de twintigste eeuw, het getij keerde na de Tweede Wereldoorlog langzaam.
|
Een legende Jacobus, apostel van Jezus, vertrok na diens dood naar Spanje, om daar de bevolking te evangeliseren. Wanneer hij terugkeerde naar Jeruzalem werd hij door Herodus onthoofd. Zijn volgelingen verscheepten het lijk terug naar Spanje, meerbepaald naar Galicië, waar hij begraven werd. Vroeg 9de eeuw werd het graf ontdekt en werd de Heilige Jacobus uitgeroepen tot de patroonheilige van Spanje. Santiago (San Tiago) is Spaans voor Sint Jacobus, in het Frans St.Jacques, in het Engels St.James. Er werd een kerk, en later een kathedraal rond het graf gebouwd. De plaats kreeg de naam Compostela van campus de la stella, campus = begraafplaats en stella = ster.
Nog een legende Niet te controleren berichten vertellen dat hij in Spanje het evangelie verkondigde. Eveneens raadselachtig is de ontdekking van zijn graf in Galicië (ca. 813) in het noordwesten van Spanje. Er bestaan verschillende versies van de legende. In de ene versie verschijnt er een engel aan de kluizenaar Pelagius die hem vertelt dat Jacobus in een bos in de buurt begraven ligt. Een andere versie vertelt dat het lijk van de apostel op mysterieuze wijze in een bootje aan de kust aanspoelde. In 951 gaat Godescale, bisschop van Le Puy, op bedevaart naar Compostela, maar de pelgrimage zal pas in de 11e tot de 13e eeuw massale vormen aannemen. Aan het begin van de 12e eeuw verschijnt de Codex Calixtinus, een naslagwerk bestaande uit vijf boekdelen met opdrachten, praktische gegevens, raadgevingen en waarschuwingen (voor rovers en vrouwen van lichte zeden...) voor de pelgrims.
Nog meer legende Sint Jacob verleende hulp aan de christenlegers in de veldslag bij Clavijo, midden negende eeuw. De Spanjaarden waren in opstand gekomen tegen hum Moorse overheersers, die ze jaarlijks honderd meisjes moesten leveren voor zijn harem. Het verhaal wil dat zij op het kritieke moment van de slag door Sint Jacob werden geholpen. Sindsdien word hij vaak afgebeeld als een ridder te paard met het zwaard in de hand... Meer over de legendes van Jacobus: KLIK HIER Meer over Galicië: KLIK HIER
|