Wim; “Toen mijn grootvader de mallen van de firma Sala kocht had hij maar weinig geld en kon hij maar een klein deel bemachtigen. Hij had wel de eerste keus. Het overgrote merendeel, zo’n 90% van de ornamentenverzameling is van de voormalige firma Sala.”
Eenmaal aan de rondleiding begonnen zagen we tot onze grote verbazing rekken vol met oude ornamenten van de voormalige Firma Sala.
D. Sala & Zonen - Ornamenten
Wim; “Veel mensen denken dat de lijsten werden opgelegd met gips. De massa (pâte) bestond echter uit konijnenlijm, versnipperd satijnpapier, krijt en een druppeltje lijnolie, teveel olie kon op den duur barstjes veroorzaken. De mallen werden afgestopt met de deegachtige massa. De zuivermaker zorgde ervoor dat de ornamenten strak gemaakt werden en opgestopt. Zo hadden ze de pâte in de mond en kauwden erop, dan was het lekker smeuïg en gemakkelijk te verwerken. Dat moest meteen gebeuren want na zo’n drie kwartier was de massa aangestijfd. Voor die tijd moesten de ornamenten op de lijst zitten.”
Oude prijzen-catalogus schilderijlijsten Firma Heijdenrijk
De catalogus (niet gedateerd) is afkomstig van de voormalige winkel Lengkeek in verfartikelen en lijsten, eertijds gevestigd in Rotterdam Mathenesserweg 21.
Na de eerste wereldoorlog ging Willem van Poelgeest in Amsterdam werken en begon in 1928 voor zichzelf. Veel van de mooie en bijzondere mallen van de lijsten van Sala zijn door hem aangekocht en zijn al die jaren gebruikt. De fotocollectie van D. Sala & Zonen werd door hem overgedragen aan kleinzoon Wim de Jong. Hiernaast het etiket van de doos waarin de collectie altijd bewaard is. Alle fotos zijn op karton gelijmd. Een fotografe die de fotos bekeek verwonderde zich over de goede staat van de fotos. De collectie bevat 50 foto's, waarvan hier een aantal in onderdelen geplaatst.