TONGEREN
Door zijn ligging op een kruispunt van vele wegen was Atuatuca Tungrorum in de Gallo-Romeinse tijd het belangrijkste centrum van het huidige België. In 980 schonk de keizer het domein aan de bisschop van Luik. Tongeren had een vrij bloeiende lakennijverheid en was een drukbezocht marktcentrum.
In 1819 werd aan Tongeren een wapen toegekend, gedekt met een ( Nederlandse) markiezenkroon met 5 fleurons, terwijl de kroon van het stadswapen- met een zwaan erin- op de 18de eeuw monumentale bronnen slechts 3 fleurons telde, van elkaar gescheiden door telkens 3 parels, waarvan één verheven.
In het wapen uit 1838, werd de gouden dwarsbalk in het schild vervangen door een hamei ( een aan beide zijden verkorte dwarsbalk) - een wapenfiguur die tijdens het Ancien Regime nooit voorkwam in het Tongerse wapen - en in de historisch niet verantwoorde markiezenkroon werd een zwaan met gekroonde hals geplaatst.
De stad besloot in 1990 de fouten uit 1819 en 1838 te herstellen en koos voor een wapen dat teruggaat op de stenen afbeeldingen van 1724 en 1728 uit de oude wallen.
|