Inhoud blog
  • dag 10 tot 14 Hurghada Makadi Bay
  • dag 9 terugvaart naar Luxor
  • dag 8 Aboe Simbel
  • dag 7 Aswan
  • dag 6 Com Ombo en Aswan
    Archief per week
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    reisduif
    reisverhalen
    23-02-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.dag 3 Cairo en Luxor


    Dag 3 Zondag 20 januari 2008

    Cairo, Citadel met de Moskee van Mohamed Ali

    Moskee van Sultan Hassan,

    Egypte Museum,

    Mohammed Ali-moskee.

    Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us

    Mohammed Ali regeerde tijdens de eerste helft van de 19de eeuw over Egypte en gaf zijn naam aan de Moskee in de Citadel, het hoogste punt van Cairo. Hij is van overal in de stad te zien.  Het bouwwerk heeft een grote koepel en  vier halve koepels.  Deminaretten zijn 80 meter hoog. Hij is een kopie van de moskee van Istanbul die door de zelfde architect gebouwd werd.  Cairo telt maar liefst 500 moskeeën, maar deze behoort toch wel tot de aantrekkelijkste.

    op de binnenkoer ontdekt u de grote fontein en vooral de klokketoren, een geschenk van de Franse Koning Louis Philippe in ruil voor de obelisk, de naald van Cleopatra die voor de tempel van Luxor stond, en nu te zien is op de Place de la Concorde.

    klein detail : het uurwerk heeft nooit gewerkt, omdat bij het lossen van het bouwwerk in Cairo de toren tegen de grond smakte en nooit hersteld werd.

    Binnen de moskee heeft Amir dan de geschiedenis van de Islam in Egypte uitgelegd alsook de verdere ontwikkeling van de moskee. bekijk vooral de grote kroonluchter, de fraaie afwerking van de koepel en het preekgestoelte (Mumbar).  De belangrijkste plaats in de moskee is de Mihrab (altaar naar Mekka gericht).
    Haremlek is de plaats waar de vrouwen bidden (gescheiden van de mannen).

      Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us

    De Sultan Hassan Moskee



    Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us

    De Sultan Hassan Moskee staat naast de citadel en stamt uit de tweede helft van de 14de eeuw. Dit is een heel groot en bijzonder bouwwerk. De moskee heeft een lengte van maar liefst 150 meter.

    Van de oorspronkelijk twee minaretten is er slechts eentje overeind gebleven. Het is van buiten een vrij sober ogend gebouw maar via de imposante poort Komt ge in een heel mooi bouwwerk. Hier is het binnenhof met de fontein en de omliggende gebedsruimtes.

    Sultan Hassan werd vermoord  voor de moskee afgewerkt was. Zijn lichaam werd nooit teruggevonden en kon dus niet in het mausoleum opgebaard worden.

    De stalagtieten op het plafond van de moskee worden gezien als de tranen van de Koran.  De Imam heeft voor ons de tekst uit de Koran die als een fries rond de gebedsruimte geschilderd staat voorgezongen. Het bezoek aan deze moskee liet een overweldigend gevoel na.

    Egyptisch Museum


    Het Museum der Egyptische oudheden , beter gekend als het Egyptisch Museum, is met een collectie van meer dan honderdduizend stukken 's werelds grootste Egyptologisch Museum.

    Het Egyptisch Museum is opgericht in 1858, Het was eerst in een voormalig paleis ondergebracht maar is sinds 1900  in zijn huidig verblijf in het centrum van Cairo.  

    Het museum herbergt een aantal van de grootste schatten uit de Egyptische oudheid. Zo is de gehele inboedel van het graf van farao Toetanchamon, in de instelling te vinden en er worden tal van mummies, waaronder dat van Ramses II, tentoongesteld.

    Er is een onderverdeling te maken van kunst uit:

    het Oude Rijk van Memphis, het Middenrijk en het Nieuwe Rijk.
    In het museum staan echt prachtige dingen en is een bezoek meer dan waard. Het summum is natuurlijk het masker van Toetanchamon en zijn massief gouden doodskist, helemaal bewerkt met een gewicht van 110 kg zuiver goud. Deze sarcofaag was verborgen in nog 7 andere sarcofagen.  Het masker is schitterend, ook volledig in het goud en weegt zo ongeveer 11,4 kg. Alles wat men vond in het grag is tentoongesteld, gaande van juwelen tot karossen tot gereedschap, muziekinstrumenten ... kamers vol met schatten. Vele van deze stukken worden uitgeleend aan andere musea of tentoonstellingen.  In de kamer van Toetanchamon lagen dan foto's van de stukken die ontbraken.



    Boekje gekocht met foto’s omdat geen foto’s mogen gemaakt worden in het museum


    Vlucht naar Luxor MS 201 CAI 2000 LXR 2205

    Transfert en inschepen op de cruiseboot Al-Nabilatan

    Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us

    Dit wordt onze eerste nacht aan boord van de cruiseboot. De cabine valt best mee maar er is heel weinig opbergplaats zodat meer dan de helft van de kleding in de valies moet blijven.



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!